Wymiana Shakera na nowe radio z Navi

Radia, anteny, wzmacniacze, głośniki, subwoofery, nawigacja itp.

Moderatorzy: Ronin, SECHUBU, Ronin, SECHUBU

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
LIZZARD
Forumowicz
Model: DODGE MAGNUM
Kolor: Torch Red

Post autor: LIZZARD » 2010-05-14, 13:09

Madasek pisze:taa o to chodziło mniej wiecej :) znaczy schematy te mam kiedyś je gdzies wyniuchalem :D thx za wklejenie :jump:
Do usług Obrazek

Jedyny alkohol jaki obecnie mogę spożywać to Piña colada...

kopara
Młodszy Forumowicz
Model: Mostang V6
Silnik: V6 4.0
Kolor: czerwony

Re: Wymiana Shakera na nowe radio z Navi

Post autor: kopara » 2011-03-20, 23:38

Witam Was;
pare dni temu dostałem z Hongkongu DVD z radiem<cd,navi,i-pod,itd.dedykowane specjalnie do Mustanga 2006r..Wszystko na dotykowym ekranie 7 cali,wyglada fajnie.Wysyłke poprzedzila tygodniowa dyskusja z chinolem na temat tego czy orginalne radio w moim stangu ma tzw.CANBUS,bo to ponoć bardzo wazne.Po paru dniach w koncu sie wnerwilem,wyszarpalem mojego Sharka 500 z autka,zrobilem mu kilka fotek z kazdej strony i wyslalem.Zółtek obejrzał zdjęcia, ładnie mi podziekował i doszedł do wniosku że ma canbus no i taki wysłał.Dzisiaj kurna walczyłem cały dzień z wymianą urządzenia ale niestety nie odpaliło. :orany: Wtyczki pasuja,jest specjalna przejsciowka ale ni hu,hu.Nie jest to chyba takie proste jak opisuja albo trafił mi sie trefny egzemplarz :rozpacz: Nie wiem w koncu jak to jest z tym canbusem ale chinczyk widzial zdjecia Sharka wiec chyba wiedzial co robi :zdziwko: Pozakladalem wszystko z powrotem i bede musial pojechac do jakiegos "mądrego" Ciekawe,bo mamy też Forda S-maxa i z tego samego zrodla kupilem dvd z navi dedykowane specjalnie do tego modelu i nie bylo zadnych problemow z wymianą.Bardzo ładnie dziala tez Navi/Automapa/
ostry i wyrazny obraz;tylko nie w stangu..... :zalamany:

Piotr M.

Awatar użytkownika
AluStar
Forumowicz
Model: GT500
Silnik: inny V8
Kontakt:

Post autor: AluStar » 2011-03-20, 23:44

kopara pisze:Witam Was;
pare dni temu dostałem z Hongkongu DVD z radiem<cd,navi,i-pod,itd.dedykowane specjalnie do Mustanga 2006r..Wszystko na dotykowym ekranie 7 cali,wyglada fajnie.Wysyłke poprzedzila tygodniowa dyskusja z chinolem na temat tego czy orginalne radio w moim stangu ma tzw.CANBUS,bo to ponoć bardzo wazne.Po paru dniach w koncu sie wnerwilem,wyszarpalem mojego Sharka 500 z autka,zrobilem mu kilka fotek z kazdej strony i wyslalem.Zółtek obejrzał zdjęcia, ładnie mi podziekował i doszedł do wniosku że ma canbus no i taki wysłał.Dzisiaj kurna walczyłem cały dzień z wymianą urządzenia ale niestety nie odpaliło. :orany: Wtyczki pasuja,jest specjalna przejsciowka ale ni hu,hu.Nie jest to chyba takie proste jak opisuja albo trafił mi sie trefny egzemplarz :rozpacz: Nie wiem w koncu jak to jest z tym canbusem ale chinczyk widzial zdjecia Sharka wiec chyba wiedzial co robi :zdziwko: Pozakladalem wszystko z powrotem i bede musial pojechac do jakiegos "mądrego" Ciekawe,bo mamy też Forda S-maxa i z tego samego zrodla kupilem dvd z navi dedykowane specjalnie do tego modelu i nie bylo zadnych problemow z wymianą.Bardzo ładnie dziala tez Navi/Automapa/
ostry i wyrazny obraz;tylko nie w stangu..... :zalamany:
Bylbys jednym z pierwszych jak bys odpalil w koniku - sprawdz u elektronika czy dziala

daj fotki jak ono wyglada

Bolek
Forumowicz
Silnik: V6 3.7
Kolor: Silver
Kontakt:

Post autor: Bolek » 2011-03-21, 00:57

Dokładnie Paytoplay miał takie radio ,też zakupił u Chinola i nie dał rady tego odpalić.Daj znać jak Ci się uda :ok:

kopara
Młodszy Forumowicz
Model: Mostang V6
Kolor: czerwony

Post autor: kopara » 2011-03-21, 19:23

No to ładnie mnie pocieszyłeś :( Dzisiaj byłem w polecanym warsztacie,obejrzeli to nowe sprzęcicho i twierdzą że dadzą radę.Termin mam dopiero na czwartek niestety :/ tak że muszę poczekać.Kurna ponad 2 tyś.poszły by w błoto..... :mur:
zobaczymy,ponoć jak oni sobie nie poradzą to zostaje już tylko piec... :przestraszony:

Piotr M.

Awatar użytkownika
Darenty
Forumowicz
Model: S197 GT
Silnik: V8 4.6
Kolor: Satin Silver Metallic

Post autor: Darenty » 2011-03-21, 20:14

No to trzymamy kciuki, moj Szejker już obdarty, smutny.. :zakrecony: też bym coś nowego wsadził jakby znalazła się solucja :ok:

You can never have too much power, just not enough traction.

caniggia
Stowarzyszenie MKP
Model: Mustang GT 4.6 Turbo
Kolor: satin silver

Post autor: caniggia » 2011-08-22, 14:00

Darenty pisze:No to trzymamy kciuki, moj Szejker już obdarty, smutny.. :zakrecony: też bym coś nowego wsadził jakby znalazła się solucja :ok:

a dlaczego nie zamontować coś typu 2din?
w US można kupić bez problemu przejściówki, są nawet tutoriale jak podłączyć razem ze wzmacniaczami shaker 500.
zaleta taka, że kupimy działające poprawnie w EU.

tu jest taki mały tutorial z PN które są potrzebne (głównie przejściówki):
http://www.stangnet.com/mustang-forums/ ... te-up.html" onclick="window.open(this.href);return false;

tu trochę zdjęć jak to wygląda zamontowane 2din:
http://mustangforums.com/forum/2005-201 ... stall.html" onclick="window.open(this.href);return false;

a radyjek 2din do wyboru do koloru:
http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... adio+2+din" onclick="window.open(this.href);return false;

np radio o nazwie canvas, pewnie coś podobnego do tego chinola z US za 850zł, czyli ponad połowę taniej,
a jakiś pioneer za 2k, to dalej taniej niż chinol z US.

tu też jest opisana taka przeróbka:
http://mustangklub.pl/forum/viewtopic.php?f=47&t=777" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
bart.knop
Forumowicz
Model: GT 2005
Kolor: Windveil Blue

Post autor: bart.knop » 2011-09-24, 12:01

ja u siebie mialem podlaczane chinske 2diny z dotykowym ekranem, gra i nie bylo problemow z podlaczeniem ale generalnie dzwiek plaski i wrocilem do shakera. nie ma co oszczedzac, poczekam dluzsza chwile i kupie dobre markowe radio.

Awatar użytkownika
Tom.Tom
Forumowicz
Model: X-CHARGED
Kolor: bordo + czarny mat
Stajnia: Stajnia Pomorze

Post autor: Tom.Tom » 2012-01-08, 01:21

Przymierzam się do wymiany radia. Chinole odpuściłem, bo podobno trzeba mieć dwa bo jeden z nich jest zawsze w naprawie i dźwięk kiepskiej jakości...
Mam dwa pytania:

1) czy udało się komuś po zmianie radia połączyć automatyczną regulację głośności w zależności od prędkości? Jeżeli tak to do jakiego radia?

2) rozważam teraz Pioneer F9xxBT / Kenwood DNX7260BT - z tego co czytałem na forum, to chyba ktoś ma jedno a ktoś inny drugie... Pionier jest na WinCE, czyli można wgrać inne mapy ale podobno Kenwood brzmi lepiej, poza tym ma większy i zdejmowany panel, ale nawigacja tylko Garmin... - wasze opinie?
Ostatnio zmieniony 2012-01-08, 03:54 przez Tom.Tom, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

:: PAN TOMASZ ZOSTAŁ BOHATEREM W SWOIM GARAŻU - SAM ZAMONTOWAŁ KOMPRESOR! :: viewtopic.php?f=13&t=5243&start=150#p137691

caniggia
Stowarzyszenie MKP

Post autor: caniggia » 2012-01-08, 03:06

zoabcz w moim temacie, ja zmieniłem na JVC.

Awatar użytkownika
Tom.Tom
Forumowicz

Post autor: Tom.Tom » 2012-01-08, 03:45

caniggia - ale ja chyba wolę takie z dotykowym ekranem - jak najmniej gałek, żeby pasowało - więc chyba będę się skłaniał do kenwooda - no chyba, że mi odradzicie Kenwooda...?

Jeszcze, żeby się upewnić co do akcesoriów ISO i DIN - znalazłem w reichu takie dwa gadżety u tego samego ebayowca (wychodzi koło 200pln z przesyłką):

Ramka
Przejściówka

To mi wystarczy do Shakera 500?

No i dajcie znać czy coś wiecie z tą zmianą głośności w zależności od prędkości jazdy/szumu w kabinie

Obrazek

:: PAN TOMASZ ZOSTAŁ BOHATEREM W SWOIM GARAŻU - SAM ZAMONTOWAŁ KOMPRESOR! :: viewtopic.php?f=13&t=5243&start=150#p137691

caniggia
Stowarzyszenie MKP

Post autor: caniggia » 2012-01-08, 13:47

Taką samą ramkę kupowałem w US za 9$, pasuje.

Przejściówki do Shakera 500 pasują, musisz dorobić jeszcze małą elektronikę aby załączyć wzmacniacze, bo te są załączane +5V a radia EU dają +12V, tu jest to opisane:
http://www.mustangklub.pl/forum/viewtop ... ard+shaker" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Tom.Tom
Forumowicz

Post autor: Tom.Tom » 2012-01-08, 14:26

Ok, ale chyba wezmę te przejściówki z Niemiec bo nie chce mi się czekać na nie dwa tygodnie a pewno cena wyjdzie podobnie bo transport będzie droższy...

Co do tej regulacji glosnosci to zastanawiam się czy radio z navi może sobie to odczytać z gps zamiast ze speed sensora...?
Ostatnio zmieniony 2012-01-08, 14:31 przez Tom.Tom, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

caniggia
Stowarzyszenie MKP

Post autor: caniggia » 2012-01-08, 14:28

tu Ci nie pomogę.

Awatar użytkownika
pavlito
Stowarzyszenie MKP
Model: GT 05 premium manual
Kolor: Sonic Blue

Post autor: pavlito » 2012-01-09, 00:42

Shaker ma regulację głośności, więc we wtyczce na pewno jest odpowiedni kabel do niego doprowadzony. Przejściówka ISO powinna go podawać w pinie 1. Oczywiście, specyfikacja sygnału może się różnić, ale wymagania nowego radia powinny być opisane w dokumentacji. Trzeba tylko poszperać po amerykańskich serwisach, żeby sprawdzić jaką specyfikację wymaga Shaker lub jaką podaje Mustang. Ściągając przejściówkę Mustang/ISO sprawdź ile ma przewodów w kostce od zasilania (nie wtyczce głośników), bo często przejściówki są uboższe w piny, niż samochód oferuje.

Np. radio, które ostatnio instalowałem w Miacie ma wtyczkę ISO i następujące wymagania sygnału:
Minimum requirement for the signal:
0-4kHz square waved signal
low level < 1,5V , high level 5-16V.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”