Witam,
Mam pytanie odnośnie układu wydechowego. Mam u siebie 4.0 (z podwójnym kolektorem 'chyba', bynajmniej mam 2 wydechy tłumiki końcowe ;ze zdjeć wnioskuję ze od GT') i podwojna rura w 'X' i do silnika. Wydech jest strasznie głośny po mieście krótkich odcinkach jest ok ale po 100-200 km robi się to bardzo męczące. Czy powinien być tłumik środkowy albo kolektor albo co zrobić aby było ciszej z zostawieniem tylego zestawu. Dźwięk jest niski basowy a tłumiki nie dziurawe bo sprawdzałem u 'szpecjalisty '
Dzieki za info Pozdrawiam
Piotr
głośny tłumik
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz
- Stachu_xjr
- Forumowicz
- Model: GT 2016
- Silnik: V8 5.0
Re: głośny tłumik
nie ma środkowych tłumików w Stangu od kolektora idzie rura potem kat , X albo H pipe , i tłumiki końcowe widocznie masz jakieś akcesroryjne albo wybebeszone, trzeba by obejzec co pisze na nich i czy był rzeżbione. kazdy V ma podwójny kolektor bo jak inaczej 

- Tom.Tom
- Forumowicz
- Model: X-CHARGED
- Silnik: V6 4.0
- Kolor: bordo + czarny mat
- Stajnia: Stajnia Pomorze
czy mówiąc "głośno" masz na myśli "drone" (rezonans - buczenie pomiędzi 2000-2500rpm)? Jesteś pewny że to są seryjne tłumiki GT? Czy rury są z nierdzewki - wyglądają na "firmowe", czy samoróbki jakieś?
Ja będę u siebie robił true dual z X-pipe i w wielu miejscach potwierdzają, że np. zestaw PYPES SFM65 + Tłumiki GT powinny ładnie brzmieć, ale nie dawać żadnego drone.
Ja będę u siebie robił true dual z X-pipe i w wielu miejscach potwierdzają, że np. zestaw PYPES SFM65 + Tłumiki GT powinny ładnie brzmieć, ale nie dawać żadnego drone.

:: PAN TOMASZ ZOSTAŁ BOHATEREM W SWOIM GARAŻU - SAM ZAMONTOWAŁ KOMPRESOR! :: viewtopic.php?f=13&t=5243&start=150#p137691
-
- Stowarzyszenie MKP
- Model: Mustang GT 4.6 Turbo
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: satin silver
z pomocą może przyjść wstawienie rezonatora/tłumika środkowego przelotowego. zmieni częstotliwość, lekko przyciszy, przestanie buczeć.
Mi buczy przy 1800rpm. :-)tom.tom pisze:czy mówiąc "głośno" masz na myśli "drone" (rezonans - buczenie pomiędzi 2000-2500rpm)? Jesteś pewny że to są seryjne tłumiki GT? Czy rury są z nierdzewki - wyglądają na "firmowe", czy samoróbki jakieś?