Dławiący się silnik.
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz
Dławiący się silnik.
Witam mam następujący problem. Podczas jazdy mustang nagle przestał reagować na gaz, zapaliła się kontrolka klucz i silnik zaczął się dławić, po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu wszystko było ok, dwa tygodnie później znów to samo tym razem musiałem odłączyć przepływomierz, przejechałem kawałek podłączyłem przepływomierz i znowu wszystko ok. Programator wykrywa dwa błędy - P0430 oraz P2072. Problem ten zaczął się po 4 miesiącach od zakupu, w tym czasie nic nie zmieniałem, nie dokładałem części tuningowych. Przerobiłem tylko tylne lampy u miejscowego elektryka samochodowego. Jak myślicie w czym tkwi problem? Pozdrawiam.
- Stachu_xjr
- Forumowicz
- Model: GT 2016
- Silnik: V8 5.0
Re: Dławiący się silnik.
P0430 Catalyst Efficiency Below Threshold sprawnosc katalizatora system ponizej progu
p2072 its a throttle actuator conrol system czyli cos z przepustnica
a nie zapchały / uszkodiły ci sie katalizatory mzoe nie ma przepływu spalin
p2072 its a throttle actuator conrol system czyli cos z przepustnica
a nie zapchały / uszkodiły ci sie katalizatory mzoe nie ma przepływu spalin
Obstawiam zabrudzoną przepustnice i przytkany katalizator.Na forum jest sporo o czyszczeniu przepustnicy użyj opcji szukaj.
p.s.Jaki masz przebieg?
p.s.Jaki masz przebieg?
- Stachu_xjr
- Forumowicz
- Model: GT 2016
- Silnik: V8 5.0
Ja miałem u siebie zawaloną przepustnice i objaw był tak i ze gubił wolne obroty
Przebieg mam dopiero 45000km. Wyczyściłem przepustnice oraz przepływomierz. Jeżeli chodzi o katalizatory to zamierzam na wiosnę założyć kolektory wydechowe długie oraz zlikwidować katalizatory i wgrać odpowiedni program, myślę że wtedy wszystko powinno być ok. dzięki za pomoc
- Olaf
- Forumowicz
- Model: GT 2005
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: królewski błękit : )
- Stajnia: Stajnia Mazowiecka
miałem podobnie -> spadały obroty na luzie, na biegu tez, gasł silnik. Wystarczyło dobrze przeczyścic przepustnicę żeby zaczął chodzić lepiej jak nowy! : ) Problem był spowodowany spalinami/czadem z tych cho_lernych diesli - mi przez filtr siatkowy to najwyrazniej przenika i osadza się na przepustnicy, kolektorach etc. no i jak widac raz na 2 lata trzeba przeczyścić....