Filtr Stożkowy
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz
-
- Młodszy Forumowicz
- Model: Mostang V6
- Silnik: V6 4.0
- Kolor: czerwony
Filtr Stożkowy
Cześć,Mam problem ze zmianą filtra powietrza,Kupilem na Allegro filtr stożkowy do Stanga,wydawaloby sie ze wymiana do maly pikuś ale niestety .Wszystko niby pasuje ale po odpaleniu silnik sie dławi i gasnie na wolnych obrotach.Wymieniam tylko sam koniec dolotu czyli filtr z obudowa a rura dolotowa zostaje oryginalna.Czy ktos wie czy po wymianie trzeba cos jeszcze programowac
A mialo być tak pięknie.....

Piotr M.
- adasko74
- Forumowicz
- Model: GT
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: sonic blue
Re: Filtr Stożkowy
..to normalne,dostaje za duzo powietrza..musisz kupic programator SCT i zrobic mape pd stozek inaczej bedzie lipa,beda bledy sie pokazywac oraz podobne objawy jak piszesz...
np http://www.americanmuscle.com/x3-custom ... 510v6.html" onclick="window.open(this.href);return false;
np http://www.americanmuscle.com/x3-custom ... 510v6.html" onclick="window.open(this.href);return false;
- hominis
- Stowarzyszenie MKP
- Model: Ford Mustang GT 2005
- Kolor: Czerwony
... a ja mam problem z normalnym filtrem (standardowy) ... niby znów prosta sprawa ... kupiłem filtr Atlas'a - dostępny w wielu miejscach (kupiłem z Alledrogo.pl) ... i jakże się zdziwiłem jak okazało się, że filtr nie za bardzo licuje 
(Przykład - http://allegro.pl/filtr-powietrza-4-0-4 ... 42390.html" onclick="window.open(this.href);return false;)
Generalnie problem tkwi w zbyt wysokim brzegu gumowej ramki spinającej całość. Inna rzecz, że ma spokojnie z 12 - 15 grzbietów więcej niż Motorcraft (który obecnie siedzi w moim Stangu) - przez co wydaje się być dużo gęściej upakowany
Szlag mnie trafił, bo wiele firm oferuje te Atlasy do Mustangów 2005+ ... nie da się jednak ich wcisnąć (grzbiet jest 2-3mm wyższy niż ten który obecnie używa Stang). Poza tym są ciut szersze niż oryginał...
Skąd bierzecie filtry powietrza do Stangów 2005+ GT?
Czy komuś udało się załadować filtr Atlas'a do Mustanga GT 2005+? (może to ja jestem ślepy i coś knocę...).
Dobrze byłoby załatwić oryginał, ... przy moim zasmalcowanym filtrze każdy normalny będzie lepszy.
Będę wdzięczny za pomoc/namiary skąd dorwać standardowy filtr do Stanga GT 2005
(wiem, że z USA zawsze można ściągnąć ... chodzi o Kraj).
Pozdrawiam bardzo,
Maciej

(Przykład - http://allegro.pl/filtr-powietrza-4-0-4 ... 42390.html" onclick="window.open(this.href);return false;)
Generalnie problem tkwi w zbyt wysokim brzegu gumowej ramki spinającej całość. Inna rzecz, że ma spokojnie z 12 - 15 grzbietów więcej niż Motorcraft (który obecnie siedzi w moim Stangu) - przez co wydaje się być dużo gęściej upakowany

Szlag mnie trafił, bo wiele firm oferuje te Atlasy do Mustangów 2005+ ... nie da się jednak ich wcisnąć (grzbiet jest 2-3mm wyższy niż ten który obecnie używa Stang). Poza tym są ciut szersze niż oryginał...
Czy komuś udało się załadować filtr Atlas'a do Mustanga GT 2005+? (może to ja jestem ślepy i coś knocę...).
Dobrze byłoby załatwić oryginał, ... przy moim zasmalcowanym filtrze każdy normalny będzie lepszy.

Pozdrawiam bardzo,
Maciej
Bo spece w sklepei dobieraja z golfa II - wciskajac je jako do mustanga - co sie porobilo na tym aledrogo ..hominis pisze:... a ja mam problem z normalnym filtrem (standardowy) ... niby znów prosta sprawa ... kupiłem filtr Atlas'a - dostępny w wielu miejscach (kupiłem z Alledrogo.pl) ... i jakże się zdziwiłem jak okazało się, że filtr nie za bardzo licuje
Pozdrawiam bardzo,
Maciej
W Intercars kupisz kompletny dolot K&N do GT S197 ,nie pamiętam dokładnie jaka cena ale coś ok.1700zł
- pavlito
- Stowarzyszenie MKP
- Model: GT 05 premium manual
- Kolor: Sonic Blue
Czyli złoty interes. W Usa pewnie w tej cenie znajdzie się razem z programatorem...
- hominis
- Stowarzyszenie MKP
Shoot, no to pięknie.AluStar pisze:Bo spece w sklepei dobieraja z golfa II - wciskajac je jako do mustanga - co sie porobilo na tym aledrogo ..
Dorwałem właśnie ofertę filtra Wix ... sprzedawca (masterpart.pl) zapewnia, że na 100% zamiennik FA-1773.
Zobaczymy czy tym razem sprawa wypali i znów nie przyjedzie do mnie niepasujący gniot...
Inna rzecz, mam nadzieję, że Wix nie będzie jakimś bublem

Może ktoś jeździ na filtrach Wix'a?
Pozdrawiam bardzo,
- stang232
- Forumowicz
- Model: stang'95
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: czarny
- Stajnia: Stajnia Łódzka
Miałem Wix, mają ładniejsze opakowanie od tych najtańszych, a poza tym jakiejś dużej różnicy nie zauważyłem.hominis pisze:Może ktoś jeździ na filtrach Wix'a?AluStar pisze:Bo spece w sklepei dobieraja z golfa II - wciskajac je jako do mustanga - co sie porobilo na tym aledrogo ..
Pozdrawiam bardzo,
TEŻ miałem kiedyś podobny problem, kupiłem filtr powietrza i niby symbol się zgadzał - a nie pasował tak jak u ciebie.
Jak dali mi Wix ( droższy niż tamten ) to było już OK. Ale nie kupowałem tam gdzie ty.
Widać chińczykom pomyliły się wymiary jak robili

-
- Stowarzyszenie MKP
- Model: Mustang GT 4.6 Turbo
- Kolor: satin silver
programowanie jest potrzebne tylko, gdy zmieniła się średnica przelotu przy MAF, w przeciwnym wypadku nie powinno być różnicy,adasko74 pisze:..to normalne,dostaje za duzo powietrza..musisz kupic programator SCT i zrobic mape pd stozek inaczej bedzie lipa,beda bledy sie pokazywac oraz podobne objawy jak piszesz...
może być np jeszcze tak, ze to filtr a'la wieś tjunink zalany na maxa olejem i szybciutko zasyfił maf.
-
- Młodszy Forumowicz
- Model: Mostang V6
- Silnik: V6 4.0
- Kolor: czerwony
Cos mi sie zdaje ze,,bolek'' ktory wepchną mi ten stozek na allegro dokladnie wiedzial co robi
.Mowilem mu 3 razy ze potrzebny jest do silnika 4.0 a ten stozek jest do GT 4,6.Srednica rury dolot.jest troche wieksza niz oryginalnie w moim.
No i pewnie dlatego sa problemy z obrotami...

Piotr M.
-
- Stowarzyszenie MKP
jak nie masz możliwości oddania, wstaw zwężkę w środek taką, aby korekty paliwowe były jak na oryginalnym filtrze.kopara pisze:Cos mi sie zdaje ze,,bolek'' ktory wepchną mi ten stozek na allegro dokladnie wiedzial co robi.Mowilem mu 3 razy ze potrzebny jest do silnika 4.0 a ten stozek jest do GT 4,6.Srednica rury dolot.jest troche wieksza niz oryginalnie w moim.
średnica wewnętrzna taka jak na oryginale.
w przeciwnym wypadku musisz zrobić reprogram, czyli kupić np SCT, wkrótce będę miał HPTuners, to będę mogł coś takiego zrobić bez kupowania sprzętu.
- hominis
- Stowarzyszenie MKP
Czy ktoś z Szanownych forumowiczów przypadkiem ma programator SCT3 i jeszcze większym przypadkiem mieszka w kujawsko-pomorskiem
(lub ... okolicach
) ... przymierzam się do stożka i nie wiem, czy kupowanie programatora do przemapowania to dla mnie dobra droga 

-
- Stowarzyszenie MKP
to zależy jaki stożek, jeżeli średnica dolotu w miejscu zamontowania MAFa taka sama jak oryginał, to nie trzeba SCT, a nie wiem czy wiesz, musisz mieć swój, z czyjegoś da się skorzystać tylko na test.hominis pisze:Czy ktoś z Szanownych forumowiczów przypadkiem ma programator SCT3 i jeszcze większym przypadkiem mieszka w kujawsko-pomorskiem(lub ... okolicach
) ... przymierzam się do stożka i nie wiem, czy kupowanie programatora do przemapowania to dla mnie dobra droga
caniggia a czy spotkales sie ze zawiskeim jak ktos kupil sobie zestaw CAI - czyli Stozek taki z Aledrogo i po niedlugim czasie wywalilo mu Czeka !! Bo mial tak maciej itd.. itd..

Zreszta Stozek bez zmiany mapy nic nie daje .. Myle sie ??

Zreszta Stozek bez zmiany mapy nic nie daje .. Myle sie ??
- Stachu_xjr
- Forumowicz
- Model: GT 2016
- Silnik: V8 5.0
Ja miełm mape pod K&N z Superchipsa, i hamowałem auta z mapą Stock i ta niby Preformance , i wieki h... tyle samo dawał stozek z programem i bez
, ale oczywiscie bez hamowni po wgraniu pliku odczuwałem przyrost mocy