Nissan GTR

Co tam Panie w polityce ?

Moderatorzy: horse, horse

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Deftronic
Stowarzyszenie MKP
Model: Shelby GT500
Silnik: V8 5.4
Kolor: Grabber Orange

Post autor: Deftronic » 2010-01-11, 19:09

Udało mi się naprawić w końcu film z Nissan Race Academy, a konkretnie z Magdy jazdy GTRem po torze (tym samym co bolidy F1). Na razie dwa filmiki. Fajnie widać jak instruktor wszystko tłumaczy. :)

i drugi

http://www.dinxproject.org" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Deftronic
Stowarzyszenie MKP

Post autor: Deftronic » 2010-01-12, 11:29

Żeby nie było wątpliwości czym kula się aktualny mistrz F1. :hyhy: :rotfl:

http://www.autotrader.co.uk/EDITORIAL/C ... n_gtr.html

Awatar użytkownika
Deftronic
Stowarzyszenie MKP

Post autor: Deftronic » 2010-01-31, 15:11

Ciękawą stronę znalazłem przypadkowo:

http://www.fastestlaps.com/comparisons/ ... 35715.html

Można porównać parametry różnych aut oraz czasy na różnych torach.

Sprawdzałem dane dla GT500SS vs NissanGTR, ale niestety dla Snake'a nie są podane czasy z torów.

strzala
Młodszy Forumowicz
Model: '95 5.0 Manual
Silnik: inny V6

Post autor: strzala » 2010-02-02, 09:28

ostatnio przy stegnach w Warszawie widzialem bialego GTR'a, ruszylem troche szybciej co podzialalo na kierowce i pewnie wcisnol jakis enter albo cos i pojechal przodem, pewnie to byla panienka w szpilkach, ktora akurat w tym momencie robila sobie makijarz haha

samochod szybki ale nudny, wygladem tez wrazenia nie robi, jak na rollercoaster, wciskasz start, zapierasz sie w fotelu i ogladasz efekty

-Cheap and fast ain't good
-Good and cheap ain't fast
-Good and fast ain't cheap

Awatar użytkownika
Deftronic
Stowarzyszenie MKP

Post autor: Deftronic » 2010-02-02, 10:52

Hehe... Spoko. :D Nie każdemu się musi podobać. :)

Na mnie GTR im więcej nim jeździmy sprawia coraz większe wrażenie - prawdziwie sportowy samochód XXI w. i to za tak stosunkowo niewielkie pieniądze. Myślę, że o jest prawdziwy ból dla konkurencji.

"...jak na rollercoaster, wciskasz start, zapierasz sie w fotelu i ogladasz efekty" - no nie do końca, sam on jednak nie pojedzie. ;) GTR także podlega prawom fizyki, tylko że w jego przypadku granice zostały przesunięte trochę dalej. Ale chyba o to chodzi w rozwoju motoryzacji, techniki i w ogóle.

Mogę jeszcze zapytać - jechałeś nim kiedykolwiek?

strzala
Młodszy Forumowicz

Post autor: strzala » 2010-02-02, 14:09

no nie jechalem, nawet w srodku nie siedzialem

jako maly fan poprzedniej wersji, troche poczytalem roznych recenzji

no i zwolennicy i przeciwnicy maja podobna opinie pod jednym wzgledem: naladowane elektronika, odbiera wiele kierowcy tylko jednym sie podoba, ze nie musza sie spinac ciagle za kierownica zeby jechac szybko a drudzy to lubia.

tak sie wypowiadaja zdecydowanie lepsi kierowcy ode mnie wiec chyba cos w tym jest

bardzo fajna techniczna nowinka, w co nie watpie, ale ja to bardziej bym wolal poprostu mocny silnik, tyl naped, pedaly, kierownica, lewarek skrzyni i ogien

kiedys jak bede mial okazje to oczywiscie skorzystam, zeby zweryfikowac wszystkie opinie, ale 4 naped i aktywne dyfry to mnie jakos nie kreci, samochod jak przyklejony jedzie i ciezko w ogole go wytracic z toru

Awatar użytkownika
Deftronic
Stowarzyszenie MKP

Post autor: Deftronic » 2010-02-02, 14:40

Dobrze to ująłeś - nie trzeba się spinać za kierownicą GTRa. Bywa to jednak w pewnych okolicznościach sporą zaletą (np.długie trasy, cieżkie warunki).

Mamy tutaj taką fajną trasę po której przegoni się zawsze oba auta (GT500 i GTRa) w okresie gdy nie jedzie się nimi gdzieś dalej.

Z doświadczenia już wiem, że w pewne zakręty mogę wejść z prędkością ok 120 mil w deszczu GT500 (z zawieszeniem Griggsa), ale jest to jazda w pełnym skupieniu, podczas gdy GTRem wchodzę w nie 140 mil (a pewnie można więcej) i nawet się "nie spocę". Mustang dostarcza wrażeń bardziej pierwotnej jazdy (czujesz się panem tej maszyny i tylko od ciebie zależy jak sobie poradzisz na drodze), podczas gdy prowadząc GTRa masz wrażenie, że jesteś z innej "przestrzeni czasowej". :) Trochę tak jakbyś dysponował maszyną z innej epoki (tej z przyszłości). Na normalnych drogach (nawet tu w UK) cieżko spotkać auto, które byłoby w stanie "zawalczyć" z GTRem. I to też jest fajne wrażenie. Inne niż to które towarzyszy GT500, ale też fajne.

To trochę tak jak kiedyś miałem w kraju możliwość widzieć w działaniu konsolę N64. Dobre parę miesięcy przed Europejską premierą (jesień 1995 - internet wtedy w PL, to był chyba tylko na uczelniach i inaczej to wszystko wyglądało). Patrząc na możliwości technicze tej maszyny - miało się wrażenia obcowania z niesamowitym kawałkiem techniki i bycia do przodu w stosunku do tego co oferował rynek. Poza tym było się jednym z nielicznych którzy mieli z nią kontakt. I to też było fajne. :)

strzala
Młodszy Forumowicz

Post autor: strzala » 2010-02-02, 15:09

jakby mi ktos dal gtr'a do testow to tez bym byl zadowolony :) i pewnie testowalbym wszystkie funkcje do znudzenia, jak to z nowa zabawka

jazda samochodem, ktoremu raczej nikt nie dorowna na drodze to tez troche juz jak krol szos - fajnie by bylo objechac takiego gtr'a jakas teoretycznie slabizna (to musi byc dopiero uczucie)

mi sie gtr juz kojarzy bardziej z playstation, w ktore sam lubie grac :)

chetnie bym sie nim pobawil ale jak bym mial kupic samochod to raczej nie bral bym go pod uwage, chociaz rzeczywiscie szokuje cena
bal bym sie tez ze cos sie zaraz zepsuje w tej skomplikowanej maszynce i w pierwszy rok posiadania wydam drugie tyle na naprawy, a samochod bedzie stal

Awatar użytkownika
Deftronic
Stowarzyszenie MKP

Post autor: Deftronic » 2010-02-02, 15:52

"...bal bym sie tez ze cos sie zaraz zepsuje w tej skomplikowanej maszynce i w pierwszy rok posiadania wydam drugie tyle na naprawy, a samochod bedzie stal"

GTR to maszyna precyzyjna, trzeba się z nim odpowiednio obchodzić. Generalnie to jest gwarancja 3 lata. :)

Awatar użytkownika
Deftronic
Stowarzyszenie MKP

Post autor: Deftronic » 2010-02-02, 16:41

Awatar użytkownika
Koral
Forumowicz
Model: GT CS8 +500HP
Silnik: V8 4.6
Kontakt:

Post autor: Koral » 2010-02-03, 13:26

Deftronic pisze:
to bardziej reklama GTRa ,wiec nie mogl przegrac,bardziej wiarygodne sa filmy uzytkownikow,a tam czasami i Gt500 wygrywaja ;) bynajmniej tak jak piszesz nie jest to auto na proste tylko na tor,a jesli na torze jest lepsze od porsche to szacunek :)
Deftronic pisze:Hehe... Spoko. :D Nie każdemu się musi podobać. :)
zgadza sie,nie kazdemu ;) mi sie podoba, ale nie bedac obiektywnym nie bede go porownywal z mustangiem-porownam z corvetta-no i tak jak 15lat temu podobalo mi sie nowe 3000GT i nowa wówczas corvetta,to jednak 3000GT tak jak teraz GTR to byl kolejny supernowoczesny "japonczyk" ktoremu jednak brak amerykanskiej duszy , no ale zobaczymy za 10-15lat -moze stanie sie japonska legenda ;) niemieckie auta maja dusze,takze audi r8 nawet jesli przegrywa na torze to ma juz w sobie to cos,co jednak mnie do niej bardziej przekonuje..
a jesli o wyglad to jest swietny,ale oczywiscie nie wszystkim musi sie podobac,tak jak nie wszystkim sie podoba wyglad porsche,ktore na torze bije 99% aut-tyle ze porsche to nie "japonczyk"wiec ciezko je porownywac,auto ma dusze i historie..

a jesli chodzi o mustanga to oprocz legendy i "duszy" przemawia za nim sporo nizsza cena oraz mozliwosc tuningu w szerokim zakresie w rozsadnych pieniadzach(dla spiacych na kasie nie ma to znaczenia oczywiscie ),takze podejrzewam ze za pieniadze na GTRa mozna kupic GT i go tak przerobic ze nie bylby gorszy od fabrycznego GTRa zarowno na torze jak i na prostej.. no i jeszcze by troche kasy zostalo ;)
z drugiej strony GTR jest sporo tanszy od ww niemieckich aut o podobnych osiagach wiec jesli komus zalezy tylko na tym zeby auto bylo idealne na tor i do codziennej jazdy to GTR wydaje sie idealnym rozwiazaniem-a nei wiecie czy startowalo jakies w Dubaju,tam auta naprawde przeszly "supertest" jesli chodzi o neizawodnosc a wygralo porsche..

Koral tel.+48 792-33-55-65
http://www.facebook.com/US.AutoimportKS
Obrazek

Awatar użytkownika
Deftronic
Stowarzyszenie MKP

Post autor: Deftronic » 2010-02-08, 18:14

koral pisze: to bardziej reklama GTRa ,wiec nie mogl przegrac,bardziej wiarygodne sa filmy uzytkownikow,a tam czasami i Gt500 wygrywaja ;)
Nie bardzo rozumiem - reklama?. Film jest porównaniem wykonanym przez MotorTrend (Amerykanie) i jeśli oni by już coś reklamowali to chyba raczej "swojego". Przecież wystarczy chociażby spojrzeć na czasy podane w tym linku:

http://www.fastestlaps.com/car_Shelby_M ... Snake.html

oraz tym i porównać:

http://www.fastestlaps.com/car4717b80e35715.html

GT500SS po prostu nie mógł wygrać tego porównania (chyba, że pod względem liczby koni albo unikalności). Poza tym - te wszystkie tytuły które zdobył GTR (choćby performance car of the year) nie wzieły się znikąd.

GTR przegrywający z GT500 - hmm... widocznie kierowca GTRa zaspał albo były to mocno poprawione GT500 (a i to tylko w jeździe na wprost). :)

...tak jak nie wszystkim sie podoba wyglad porsche,ktore na torze bije 99% aut-tyle ze porsche to nie "japonczyk"wiec ciezko je porownywac,auto ma dusze i historie..
Mnie wlaśnie ta historia Porsche, a właciwie jego konstruktora Ferdynanda Porsche, który tak "pięknie" współpracował z Hitlerem (jego ulubiony inżynier - świetne skądinąd czołgi) odpycha od tego szybkiego "Garbusa". :)
a jesli chodzi o mustanga to oprocz legendy i "duszy" przemawia za nim sporo nizsza cena oraz mozliwosc tuningu w szerokim zakresie w rozsadnych pieniadzach(dla spiacych na kasie nie ma to znaczenia oczywiscie ),takze podejrzewam ze za pieniadze na GTRa mozna kupic GT i go tak przerobic ze nie bylby gorszy od fabrycznego GTRa zarowno na torze jak i na prostej.. no i jeszcze by troche kasy zostalo ;)
Niska cena Mustanga (nie dotyczy to GT500SS, którego cena jest moim zdaniem mocno zawyżona) nie bierze się z niczego - to wszyscy wiemy. Zauważ, że właśnie problemem dla konkurencji stało się zbudowanie samochodu o podobnych parametrach i komforcie w przybliżonej cenie (Porsche Turbo, Audi R8 czy co tam jeszcze). GTR R35 bardzo wysoko podniósł poprzeczkę. Czy możliwe jest zbudowanie Mustanga za rozsądne pieniądze, który nawiąże walkę z GTRem na torze jak i poza nim, będąc przy tym użytecznym autem na codzień o podobnym komforcie? Chyba nie...

Awatar użytkownika
Koral
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Koral » 2010-02-09, 10:07

Deftronic pisze: Nie bardzo rozumiem - reklama?. Film jest porównaniem wykonanym przez MotorTrend (Amerykanie)
sorki,zmylil mnie japonsko wygladajacy reporter(ale ze mnie rasista :P )

Deftronic pisze: Mnie wlaśnie ta historia Porsche, a właciwie jego konstruktora Ferdynanda Porsche, który tak "pięknie" współpracował z Hitlerem (jego ulubiony inżynier - świetne skądinąd czołgi) odpycha od tego szybkiego "Garbusa". :)
Porsche byl Niemcem, pewnie patriota a jaki patriota by nie chcial zeby jego kraj wygral wojne? zreszta nie chce go usprawiedliwiac, tez mam mieszane uczucia co do wygladu porsche,jedne mi sie podobaja inne mniej, ale na penwo nie ma co porownywac porsche z jakis japonczykiem-zreszta żółtki tez wspolpracowali z Hitlerem..

podsumowujac Autko jest b.ladne,moze nie powala(mojej sie nie spodobalo a ma gust dziewczyna) ale mi sie podoba, tylko ze jak wczesniej napisalem jest to taki sam supernowoczesny japonczyk jak na poczatku lat 90tych bylo 3000GT czy honda NSX..
8lat temu mialem do wyboru czy kupic dodga stealtha(3000GT) czy trans ama i wybralem amerykanskie auto z dusza, mimo ze pewnie uturbione 3000GT byloby szybsze na torze a moze i na prostej..
kazdy ma wolny wybor jeden wybierze japonczyka, inny niemca czy włocha, ja jestem jednak jak wiekszosc z tego klubu za amerykanskimi autami i dziwnie bym sie czul jakby na nasze zloty zaczely przyjezdzac hondy, mitsubishi czy inne japonskie wynalazki..(bez obrazy :p )-kazdy jezdzi czym chce-nissan moze rzeczywiscie jest superautem ale ja wole mustanga ;) a jakbym mial go zmienic na auto naprawde dobre na tor to bylaby to nowa corvetta :) i nie pisz mi ze jest gorsza od nissana bo szkoda dyskutowac, Twoje zdanie bedzie zawsze inne niz moje :P ;)

Obrazek

Awatar użytkownika
Deftronic
Stowarzyszenie MKP

Post autor: Deftronic » 2010-02-09, 14:07

Dokładnie - nie ma się co rozwodzić. :) Każdy ma własne zdanie, a ja w tym wątku przedstawiam - zresztą za namową wielu osób z klubu, które mnie o to prosiły - tylko moje spostrzeżenia odnośnie GTRa oraz jakieś ciekawe informacje na które natrafię w internecie. :) W końcu temat - wszystko poza Mustangiem. :)

Mam to szczęście, że posiadam oba te auta - GT500 i GTRa, więc moje doświadczenia odnośnie tych samochodów są z pierwszej ręki.
i dziwnie bym sie czul jakby na nasze zloty zaczely przyjezdzac hondy, mitsubishi czy inne japonskie wynalazki..(bez obrazy :p )
Szkoda, że tak do tego podchodzisz. Pasje motoryzacyjne powinny łączyć, a nie dzielić.
Z tego co wiem, sporo osób na zlocie pojawi się bez Mustanga i nie jest to problem. O tym że jesteśmy fanami Mustanga (a jeszcze bardziej silnika HEMI :) ) nie trzeba chyba nikogo przekonywać - staram się dzielić na tym forum i z tym klubem swoją wiedzą (opisy modyfikacji wraz ze zdjeciami) oraz służyć pomocą w miarę możliwości. Na sam zlot w tym roku przyjedziemy GTRem, także ze względu na to, że sporo osób prosiło nas o to chcąc zobaczyć to rzadkie auto z bliska i w działaniu na własne oczy (zresztą taka informacja była już w kilku tematach) . Nie ma tu żadnych podtekstów. Chętnie przyjechałbym Guciem i zademonstrował jego możliwości po zmianie zawieszenia na Griggs'a GR40SS, bo uważam że warto o tym mówić, ALE namawiają nas koniecznie na GTRa, więc dlaczego nie? Krzywda chyba nikomu się nie stanie, prawda?

Awatar użytkownika
Koral
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Koral » 2010-02-10, 11:11

szkoda ze nie przyjedziesz gt500-dla mnie jest piekniejszy od nissana-oczywiscie Twoj wybor ,nalezysz do klubu i mozesz przyjechac czym chcesz(znaczy za zgoda klubu :P ),jednak wolalbym zebys sobie kupil wspomnianego forda GT i nim przyjechal, nie jest to co prawda mustang ale tez ford i to 100% amerykanski z 50letnia historia(w zasadzie sie nie zmienil) :)

a szczerze co do innych nie amerykanskich pojazdów na naszych zlotach to pomysl mi sie nie podoba, niech Twoj GTR bedzie tym jednym wyjatkiem,bo co by sie dzialo jakby na nasze zloty przyjezdzali tez wlasciciele bmw, subaru i udowadniali wyższosc swoich aut nad naszymi mustangami..;/;/ :kwasny: dlatego wiedzac ze Ty chcesz podobnie zrobic,tzn pochwalic sie GTRem i pokazac jak goruje nad mustangami pomysl ten mi sie nie za bardzo podoba.. co innego wspomniany ford GT, viper, corvetta czy inne ale amerykanskie autka- zreszta wszystkie polskie kluby organizujace zloty amerykanskich aut zastrzegaja w regulaminie ze na zlocie moga uczestniczyc tylko auta rodem z USA ..

A nie mozesz przyjechac GTRem i GT500 ?:) i nie mow ze Cie nie stac na paliwo :P

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wszystko poza Mustangiem”