Witam
Szykuje mi się wymiana tylnych łożysk przy kołach w moim V6 2012 rok. Proszę o info czy poza takim zestawem należy coś jeszcze kupić? Chodzi mi bardziej o jakieś uszczelniacze. Wiem też, że należy otworzyć dyfer, aby półosie wyciągnąć i od razu nowy olej i uszczelka dekla. Tylko pytanie czy potrzeba jeszcze coś? Chciałbym wcześniej zamówić części ale też żebym nie miał niespodzianki, że czegoś nie mam.
Wymiana łożyska tył V6 2012
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz
- stang232
- Forumowicz
- Model: stang'95
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: czarny
- Stajnia: Stajnia Łódzka
Re: Wymiana łożyska tył V6 2012
A na pewno potrzebujesz łożyska naprawcze, a nie normalne zamienniki?
Naprawcze daje się tylko gdy są wyrobione półosie
Naprawcze daje się tylko gdy są wyrobione półosie

-
P3MATIZ
- Młodszy Forumowicz
- Model: Mustang Premium
- Silnik: V6 3.7
- Kolor: Czarny -UA
Właśnie w między czasie się o tym dowiedziałem. Tego niestety jeszcze nie wiem. Mam luz w osi pionowej, czyli góra dół, ale jak wygląda pół oś niestety nie wiem. Chciałem zamówić części przed rozebraniem
- Michał P.
- Forumowicz
- Model: Mustang V GT/CS
- Kolor: Czerwony
- Stajnia: Stajnia Górny Śląsk
Potrzeba w kolejności czynności
1. NAJWAŻNIEJSZE, odkręć korek wlewu oleju (od tego zacznij, bo jak Ci się nie uda, to zostaniesz z otwartym dyfrem bez opcji wlania oleju) potem otworzyć dekiel,
2. obrócić dyfer tak aby była widoczna śrubka, która zabezpiecza pin (taki gruby walec, jak palec)
3. zdjąć koła, tarcze
4. wepchnąć półosie do środka
5. wracamy do dyfra, po wepchnięciu można zobaczyć, że na końcu półosi są zabezpieczenia (takie metalowe w kształcie litery C, polecam je ściągnąć magnesem)
6. wyciągnąć półosie
7. wybicie lub wycięcie uszczelnień i łożysk (niełatwa sprawa, ja łączyłem techniki
czyli wybicie młotkiem bezwładnościowym oraz wyszlifowanie szlifierką palcową z wąskim papierem
8. zaczynamy montaż, czyli wbicie nowych łożysk i uszczelnień i po kolei jak demontaż tylko na opak
9. uzupełnienie oleju, auto na poziomo możliwie dobrze ustawione, dyfer pod obciążeniem (jakby stał na kołach) i leje olej póki nie wypłynie z wlewu.
Ja kupowałem łożyska i uszczelniacze od Timken , ponoć też robią na 1 montaż.
1. NAJWAŻNIEJSZE, odkręć korek wlewu oleju (od tego zacznij, bo jak Ci się nie uda, to zostaniesz z otwartym dyfrem bez opcji wlania oleju) potem otworzyć dekiel,
2. obrócić dyfer tak aby była widoczna śrubka, która zabezpiecza pin (taki gruby walec, jak palec)
3. zdjąć koła, tarcze
4. wepchnąć półosie do środka
5. wracamy do dyfra, po wepchnięciu można zobaczyć, że na końcu półosi są zabezpieczenia (takie metalowe w kształcie litery C, polecam je ściągnąć magnesem)
6. wyciągnąć półosie
7. wybicie lub wycięcie uszczelnień i łożysk (niełatwa sprawa, ja łączyłem techniki
8. zaczynamy montaż, czyli wbicie nowych łożysk i uszczelnień i po kolei jak demontaż tylko na opak
9. uzupełnienie oleju, auto na poziomo możliwie dobrze ustawione, dyfer pod obciążeniem (jakby stał na kołach) i leje olej póki nie wypłynie z wlewu.
Ja kupowałem łożyska i uszczelniacze od Timken , ponoć też robią na 1 montaż.
Mustang 3.7l - 2012 Black Beauty 2017 - 2021
Mustang 5.0 l - GT/CS 2012 2021 -
-
P3MATIZ
- Młodszy Forumowicz
- Model: Mustang Premium
- Silnik: V6 3.7
- Kolor: Czarny -UA
Dziękuję bardzo za wskazówki. Kupowałeś zestaw naprawczy czy osobno łożysko i uszczelnienie ?
- Michał P.
- Forumowicz
- Model: Mustang V GT/CS
- Kolor: Czerwony
- Stajnia: Stajnia Górny Śląsk
Osobno, z rockauto.
Mustang 3.7l - 2012 Black Beauty 2017 - 2021