Zakup Mustanga GT / wątpliwości

Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU

ODPOWIEDZ
Łukasz Asz
Model: Mustang GT 5.0
Silnik: V8 5.0

Zakup Mustanga GT / wątpliwości

Post autor: Łukasz Asz » 2020-05-31, 21:35

Cześć Wszystkim!!

Jestem nowy na forum. Do tej pory zazwyczaj jeździłem małymi hatchback'ami, były to samochodu o rożnej mocy (Volvo V40 160 KM, Focus RS 350 KM itp.). Jednak marzeniem zawsze był Mustang GT - mimo, że nie miałem okazji nim jeździć, bardzo podobało mi się to auto odkąd pamiętam :)

Teraz właśnie zbieram się do zakupu nowego auta i planuję zakupić Mustanga GT 5.0 450 KM z 2019 roku (nówka sztuka z salonu). Jedyne, nad czym się tak naprawdę zastanawiam, to czy jak przesiądę się pierwszy raz w życiu na tylnonapędówkę z tak dużą mocą, to czy dam radę opanować to auto. W szczególności jesienią, kiedy często jest deszczowo lub w zimę. Martwi mnie to dlatego, że to będzie nasze jedyne auto (żona nie ma prawka, więc zawsze jedno auto było wystarczające). I potrzebuję auta, które oczywiście będzie dawało frajdę z jazdy, ale które będzie mogło być traktowane jako auto na cały rok. Może dla niektórych to głupie, ale czym bliżej jestem zakupu tego auta, tym bardziej zaczynam się go obawiać :niepewny:

Teraz pytanie do doświadczonych użytkowników tych aut - czy moje obawy są zasadne? Czy może przesadzam i się z czasem przyzwyczaję i nie będzie dla mnie różnicy czy jest mokro czy nie.
Czy w tej wersji z 2019 roku kontrola trakcji została jakoś poprawiona względem modeli z poprzednich lat?

Będę wdzięczny za wszelkie opinie, porady, sugestie.

Pozdrawiam,
Łukasz

house_1
Młodszy Forumowicz
Model: GT
Kolor: Lightning Blue

Re: Zakup Mustanga GT / wątpliwości

Post autor: house_1 » 2020-06-02, 10:12

Twoje wątpliwości nie są głupie.
Ja mam od 2016 Mustanga GT. Porobiłem parę rzeczy żeby lepiej jeździł i miał lepszą trakcję, ale.....
Po zbadaniu tematu na początku 2018 "dokupiłem" na zimę Focusa RS ;) .

Jakby co, kontaktuj się przez PW. Temat jest moim zdaniem za szeroki na dyskusję forumową. Trzeba się zdzwonić, może nawet spotkać. Masz do mnie niezbyt daleko (30 min z centrum Wwy S8-ką.)

Jakbym miał jednak zwięźle określić to, co myślę jednym zdaniem, to przyjemność z jazdy Mustangiem jest wprost proporcjonalna do przyczepności w danych warunkach. Latem na dobrym asfalcie będziesz piał z zachwytu (na tle RSa). A zimą będziesz przeklinał tego co wymyślił taką konfigurację napędu :szok: .
Konkludując, uważam, że Mustang to bardzo dobry wóz, ale nie dla każdego i nie na każdą pogodę. I owszem, DA SIĘ jeździć nawet zimą i po śniegu. Tylko co to za jazda, jak 125-konne Subaru wciąga cię nosem a ty walczysz o przeżycie?

herodotrk
Model: GT
Kolor: Czarny

Post autor: herodotrk » 2020-06-06, 11:06

Zima zimą ale weź też pod uwagę, jak mocno go nosi na drodze z silnymi koleinami. Jeśli planujesz auto, którym chcesz jeździć na co dzień to weź pod uwagę, jakimi jakościowo drogami będziesz jeździł. Bo jak będziesz miał drogę z koleinami "jak ruskie okopy" to też będziesz walczył o przeżycie a pierwszy lepszy golf III będzie Cię wyprzedzał.
To auto zostało zaprojektowane do grzania po pięknych i lśniących autostradach, drogach szybkiego ruchu. Amerykanie mówią na niego "pony car" ale tak na dobrą sprawę to typowy "muscle car". Służy do ostrego grzania ( długotrwałego) po równych, długich drogach.
Oczywiście, nie należy też z tym przesadzać. Jak jeździłeś autami o dużej mocy ( agresywnie) to i nabierzesz wprawy w kierowaniu Mustangiem. Ja po 3 miesiącach czuję się w nim już dość pewnie, choć już wiem, że ten koń naprawdę lubi czasami wierzgać. Na ogół jest to przewidywalne, trochę wprawy i już wiesz, że jeszcze ciut gazu już łapie poślizg. Jednak doświadczyłem przynajmniej raz, jak mnie kompletnie zaskoczył. Dla mnie to akurat zaleta. Wielu właścicieli Mustangów powtarza tą samą kwestię - to auto się nie nudzi.
Jednak wg. mnie to auto nie nadaje się jako podstawowe auto w rodzinie. Czasami wolę jak Żona wiezie mnie w Nissanie Micra niż mam wyprowadzać konia na jakieś miejsko-wiejskie wertepy :-) Druga sprawa, to zużycie paliwa. Niby doskonale wiedziałem na co się piszę kupując auto z 5 litrowym silnikiem ale... "tego smoka trzeba czymś karmić". Dlatego polecam z szczerego serca Mustanga GT - piękne auto i daje mnóstwo frajdy. Jednak dobrze mieć jakieś drugie auto za te 10 tyś jako taki codzienny "hmm "

Awatar użytkownika
Michał P.
Forumowicz
Model: Mustang V GT/CS
Kolor: Czerwony
Stajnia: Stajnia Górny Śląsk

Post autor: Michał P. » 2020-06-06, 12:05

Przyczepność to też kwestia dobrych opon, niestety u nas ( i nie tylko) jest tendencja do kupowania byle opon, żeby były, a tu jednak mamy sporą moc więc kapcie też powinny być adekwatne jeżeli chodzi o ich jakość jak i szerokość.

Alternatywą może być inny silnik, 3.7l V6 można wrzucić LPG i masz auto które 100km przejeżdża za 30 zł lub 2,3 eco choć z tych dwóch to wolałbym V6 :) Koni też jest dość bo około 300, na codzień dobra alternatywa. Swoim jeżdżę (co prawda V gen) na codzień, około 2-2,5 tyś km miesięcznie i przy dobrym ogumieniu jest w miarę spokojnie ale jak dasz w palnik to można przejechać cały zakręt bokiem. Kolejny plus to trochę więcej PLNów zostaje w kieszeni na ewentualne modyfikacje lub usprawnienia. Przemyśl temat, według mnie wiadomo V8 fajna sprawa ale trzeba też podejść do tematu z głową :)

Niestety było już parę przypadków na forum, w których ludzie przesiadali się z BMW Audi i wywaliło ich na 1 zakręcie bo tam jednak komputer dużo bardziej myśli za kierowce niż w stangu przez co tak jak pisał poprzednik Mustang szybko się nie nudzi. Z drugiej strony nie ma też co dramatyzować, jak ma się głowę na karku to można jeździć, a debil to i maluchem trafi na drzewo.

Mustang 3.7l - 2012 Black Beauty 2017 - 2021
Mustang 5.0 l - GT/VS 2012 2021 -

ODPOWIEDZ

Wróć do „VI Generacja (2015- ... )”