Akumulator - rozładowany po 2 tygodniach postoju.
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU
- 5um
- Młodszy Forumowicz
- Model: GT 2016
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: Czerwony
Re: Akumulator - rozładowany po 2 tygodniach postoju.
Nic nie wymieniłem. Temperatura wzrosła i działa bez zarzutu. Akumulator tak jak opony na klimat gorącego Meksyku. Klimat polski nie służy. Dlatego jak próbowaliście odpalać w ciepłym garażu to wszystko działało. Generalnie akumulator trzeba wymienić bo sie zimą nie pojeździ.
Nie trać czasu na rzeczy na które nie masz wpływu.
- KGT
- Młodszy Forumowicz
- Model: s550 GT 2015
- Kolor: MAGNETIC
Jakiej pojemności macie akumulatory? Veeefour podawał, że ma 43 Ah. Dziś odpaliłem samochód po 6,5 tyg i bez problemu a to już jego druga zima, sprawdziłem przy okazji i mam 56Ah.
- veeefour
- Forumowicz
- Model: 2015 GT Fastback US
- Kolor: Race red AT
- Kontakt:
No to przy okazji wiemy, ze aku tez na EU sa inne.
Potwierdzam - wieksze aku od mojego miala moja zona kiedys w Astrze ale jakos mi to problemow nie sprawia - odpala na dotyk.
Potwierdzam - wieksze aku od mojego miala moja zona kiedys w Astrze ale jakos mi to problemow nie sprawia - odpala na dotyk.
-
- Młodszy Forumowicz
- Model: 2015 GT
- Kolor: red
I mnie dopadło
Auto ostatnio odpalane w grudniu (przegląd). Od grudnia stało w garażu podziemnym (temperatura ok +10). Wczoraj podjechałem wyciągnąć konia z garażu i dupa. Zero prądu. Za cholerę nie udało mi się ściągnąć tej plastikowej osłonki z klamki za pomocą kluczyka. Dziś przyjechał assistance, pomęczył się z 10 minut i ściągnął plastikową osłonę. Potem kolejne 10 minut żeby otworzyć auto z klasycznego kluczyka. Dopiero kombinerki pomogły.
Auto odpalone. Pojeździłem godzinę by się podładował. Podjechałem pod dom, wyłączyłem ale odpalić ponownie się nie udało. Aku coś tam prądu ma bo wyświetlacze działają, ale za mało by był rozruch.
Jutro mnie czeka znów odpalanie po kablach
Pytanie czy aku już do wyrzucenia i trzeba kupić nowy? No i czy da się wymianę akumulatora od forda wyrwać w ramach gwarancji?

Auto odpalone. Pojeździłem godzinę by się podładował. Podjechałem pod dom, wyłączyłem ale odpalić ponownie się nie udało. Aku coś tam prądu ma bo wyświetlacze działają, ale za mało by był rozruch.
Jutro mnie czeka znów odpalanie po kablach

Pytanie czy aku już do wyrzucenia i trzeba kupić nowy? No i czy da się wymianę akumulatora od forda wyrwać w ramach gwarancji?
Mustang 2015 V8
Jeep Grand Cherooke 2011 V8 HEMI - ukradli spod domu
RangeRover 2010 V8 - koni więcej niż w mustangu
Jeep Grand Cherooke 2004 V8 4,7 zrobiony pod teren.
Jeep Grand Cherooke 2011 V8 HEMI - ukradli spod domu

RangeRover 2010 V8 - koni więcej niż w mustangu

Jeep Grand Cherooke 2004 V8 4,7 zrobiony pod teren.
- raffachi
- Forumowicz
- Model: GT
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: czarny
Jednym z powodów rozładowywania akumulatora w 05-09 jest fabryczne radio shaker, co jakiś czas radio samo się aktywuje i sprawdza czy jest płyta, w ten sposób powoli pobiera energię i po ok 2 tyg. jak auto stoi jest lipa.
Przynajmniej u mnie tak było, czy to normalne że samo sie włącza? Nie wiem, ale jak radio jest sprawne to włącza się rzadko, jak ma zużytą zębatkę mechanizmu płyt CD to włącza się nawet kilkanaście razy na godzinę.
Pozdrawiam
Raffachi
Przynajmniej u mnie tak było, czy to normalne że samo sie włącza? Nie wiem, ale jak radio jest sprawne to włącza się rzadko, jak ma zużytą zębatkę mechanizmu płyt CD to włącza się nawet kilkanaście razy na godzinę.
Pozdrawiam
Raffachi
- siara
- Stowarzyszenie MKP
- Kolor: Black
Ja tez wymieniam po odpoczynku zimowym na wiosne nowy aku bo lipta te fabryczne jak cholera.
COs polecacie obecnie konkretnego?
COs polecacie obecnie konkretnego?
- BloodyAnt
- Forumowicz
- Model: S550
- Kolor: Magnetic
Moj meksykanski akumulator stał przez 2 miesiąca bez ruszania na zewnątrz podczas ostatniej amerykańskiej zimy gdzie temperatury sięgały -15C. Odpalił bez zająkniecia za 1 razem...5um pisze: ↑2017-03-03, 21:27Nic nie wymieniłem. Temperatura wzrosła i działa bez zarzutu. Akumulator tak jak opony na klimat gorącego Meksyku. Klimat polski nie służy. Dlatego jak próbowaliście odpalać w ciepłym garażu to wszystko działało. Generalnie akumulator trzeba wymienić bo sie zimą nie pojeździ.
- siara
- Stowarzyszenie MKP
Na zgaszonym ile auto pobiera z wylaczonym osprzetem
-
- Stowarzyszenie MKP
- Model: GT MY2017
- Kolor: Magnetic Grey
W takiej sytuacji powinien pobierać poniżej 40 mA.
Im mniej tym lepiej.
U mnie przez założony przy zakupie dodatkowy immobilizer(utrudniający kradzież auta z dostępem bezkluczykowym) pobiera 60 mA i to niezależnie czy samochód otwarty czy zamknięty.
W ubiegłym roku w zimie po 2 tyg postoju również nie chciał odpalić.
Po tamtym zdarzeniu na dłuższe postoje podłączam elektroniczną ładowarkę.
Wg mnie Mustang EU powinien mieć akumulator o większej pojemności, powyżej 70 Ah ze względu na dużą ilość elektroniki pracującej cały czas.
Kolejny akumulator założę na pewno dużo pojemniejszy.
Im mniej tym lepiej.
U mnie przez założony przy zakupie dodatkowy immobilizer(utrudniający kradzież auta z dostępem bezkluczykowym) pobiera 60 mA i to niezależnie czy samochód otwarty czy zamknięty.
W ubiegłym roku w zimie po 2 tyg postoju również nie chciał odpalić.
Po tamtym zdarzeniu na dłuższe postoje podłączam elektroniczną ładowarkę.
Wg mnie Mustang EU powinien mieć akumulator o większej pojemności, powyżej 70 Ah ze względu na dużą ilość elektroniki pracującej cały czas.
Kolejny akumulator założę na pewno dużo pojemniejszy.
-
- Forumowicz
- Model: MY 2016
- Silnik: V6 3.7
- Kolor: Deep Impact Blue
Takie 40mA to ciężko realnie i z małym błędem zmierzyć amperomierzem cęgowym - błąd pomiaru może być większy niż te 40mA...
-
- Stowarzyszenie MKP
- Model: GT MY2017
- Kolor: Magnetic Grey
Pomiar cęgami nie wchodzi w rachubę, właśnie ze względu na ten błąd pomiaru.
Powinno się mierzyć prąd amperomierzem wpiętym pomiędzy zacisk a klemę.
Powinno się mierzyć prąd amperomierzem wpiętym pomiędzy zacisk a klemę.
-
- Forumowicz
- Model: MY 2016
- Silnik: V6 3.7
- Kolor: Deep Impact Blue
Tak, chyba że mamy bardzo dobry ( i drogi ) cęgowy. A z klasycznym "szeregowym" amperomierzem
to też trzeba uważać, bo jak mamy mierzyć prąd rzędu miliamper, to miernik powinien być na zakresie miliamper...
A jak włączymy tylko zapłon to popłynie przez chwilę... kilkanaście, kilkadziesiąt amper...
to też trzeba uważać, bo jak mamy mierzyć prąd rzędu miliamper, to miernik powinien być na zakresie miliamper...
A jak włączymy tylko zapłon to popłynie przez chwilę... kilkanaście, kilkadziesiąt amper...
- siara
- Stowarzyszenie MKP
Nie moge odszukac fotki z pomiaru z klemy mialem i wiem ze bylo za duzo...
Zrobie pomiar na dniach zamieszcze narazie mamy zime i nie dotykam auta od 2 miesiecy
Zrobie pomiar na dniach zamieszcze narazie mamy zime i nie dotykam auta od 2 miesiecy