Nawigacja GPS a kontrola policji..

Co tam Panie w polityce ?

Moderatorzy: horse, horse

Awatar użytkownika
Darenty
Forumowicz
Model: S197 GT
Silnik: V8 4.6
Kolor: Satin Silver Metallic

Nawigacja GPS a kontrola policji..

Post autor: Darenty » 2009-08-01, 11:39

W jednym poście o tym paranoidalnym procederze przypomniał mi wspominając Hans..
Miał ktoś już taką przeprawe z sierżantami? Wiadomo - navigacji wbudowanej nieruszą, ale na celownik pchają się wszystkie pozostałe..
Z tego co wiem, (opieram się na dokumentacji TomTom) producent niezastrzega nigdzie obowiązku wożenia z sobą dokumentów potwierdzających legalny zakup map czy samego urządzenia.. Sprawą, która mnie bulwersowała były podawane w internecie informacje że policjant na podstawie samej frajerskiej gadki o wyłącznie domniemaniu jakichś tam niezgodności wobec jego przekonań mógł (może?) zabrać nam navi :suchy:
Jeżeli to by tak faktycznie działało to na upór przy byle kontroli trafiając na miśka z kompleksami/zdradzjącą go żoną czy niedającą mu :P możemy mieć gruby problem bo na takiej podstawie mógłby zatrzymać nam laptopa, navi, telefon komórkowy, cb radio bo niebylibyśmy wstanie okazać licencji na oprogramowania itp/legalny zakup.. (a wozi ktoś? :D )
Nie wiem czy takie uprawnienia przysługują wszystkim naszym glinom z drogówki czy tylko funkcjonariuszom policji gospodarczej, którzy ruszaliby wraz z drogówką na takie akcje..
Wiem, że na forum wśród posidaczy tych wspaniałych aut mamy funkcjonariusza policji ( pozdrawiam Cię greg13 :) ) jak i informatyków ( również pozdrawiam :D )
Także myślę, że fajnie by było rozjaśnić razem ten temat wszystkim, abyśmy najzwyczajniej znali nasze prawa jak i obowiązki :)

You can never have too much power, just not enough traction.

Awatar użytkownika
LIZZARD
Forumowicz
Model: DODGE MAGNUM
Kolor: Torch Red

Post autor: LIZZARD » 2009-08-03, 09:31

"Do więzienia za korzystanie z GPS?

Już wkrótce wszyscy kierowcy, którzy posiadają w swoich samochodach nawigację GPS, będą musieli posiadać przy sobie certyfikat potwierdzający jej legalność. Komenda Główna Policji już zapowiedziała wzmożone kontrole na drogach. Dla przypomnienia warto dodać, że za posługiwanie się piracką kopią mapy w samochodzie grozi do pięciu lat więzienia.

Funkcjonariusze policji już od dłuższego czasu przechodzą regularne szkolenia z zakresu ochrony praw autorskich - informuje Komenda Główna Policji. Kontrola legalności GPS będzie przeprowadzana na drogach w całym kraju. W akcji poza policją uczestniczy służba celna i inspektorat transportu drogowego.

"Kierowcy muszą brać pod uwagę, że podczas rutynowej kontroli może być także zakwestionowana legalność oprogramowania GPS. Sprzęt zostaje wówczas odebrany kierowcy za pokwitowaniem, zabezpieczony i poddany ocenie biegłych. Wybierając się w podróż, radzę zabrać ze sobą dokumentacje sprzedaży programu wraz z certyfikatem" - mówi Joanna Kącka, podinspektor z Komendy Wojewódzkiej Policji w Łodzi.

Kierowcy coraz chętniej korzystają z nawigacji GPS - niestety nie wszyscy wybierają do tego legalne oprogramowanie. Jak przewidują prawnicy, liczba spraw o korzystanie z "piratów" wkrótce wzrosnie.

"Obawiać się mogą jedynie kierowcy, którzy posiadają automapy nielegalnie ściągnięte z Internetu. Przecież zabranie do samochodu karteczki z potwierdzeniem oryginalności produktu nie stanowi większego problemu, więc uczciwi kierowcy nie mają się czego obawiać" - mówi prawnik Adam Jaskóła.

Jak dodaje Jaskóła, operacja policji nie jest skierowana przeciwko kierowcom. Głównym celem są osoby handlujące automapami bez licencji producenta. Na terenie Łodzi z tego powodu już zatrzymano dwie osoby."

Źródło: Polska Times

Jedyny alkohol jaki obecnie mogę spożywać to Piña colada...

Awatar użytkownika
LIZZARD
Forumowicz

Post autor: LIZZARD » 2009-08-03, 09:51

Policja kontroluje nawigacje
30.07.2009
Dotychczas użytkownicy pirackiego oprogramowania do samochodowej nawigacji GPS nie przejmowali się nadmiernie ewentualnymi konsekwencjami, policja nie kontrolowała legalności tego typu aplikacji.

Policja drogowa wprowadza jednak tego rodzaju kontrole. Dziś gorzowska KMP poinformowała o przeprowadzeniu kontroli (poza kontrolą trzeźwości czy stanu technicznego pojazdów) przenośnych urządzeń GPS. Policjantom z "drogówki" towarzyszyli policjanci zajmujący się zwalczaniem przestępczości gospodarczej. Podczas czwartkowych działań skontrolowano kilkanaście przenośnych GPS-ów. Kontrola ujawniła piratów (nie podano ilości), urządzenia z nielegalnym oprogramowaniem zostały zatrzymane przez policjantów i będą stanowiły dowód w sprawie.

Jak informuje KMP w Gorzowie, celem tego typu działań jest ograniczenie zjawiska nielegalnego kopiowania i sprzedaży oprogramowania GPS. Kontrole mają przede wszystkim doprowadzić do wycofania się z rynku osób zarabiających znaczne pieniądze na rozpowszechnianiu nielegalnych kopii oprogramowania. Osoby, które w taki sposób postępują i uzyskują przy tym korzyść majątkową, odpowiadają za kradzież programu komputerowego. Grozi im za to od 3 miesięcy do 5 lat więzienia.

Nie wiadomo, czy akcja będzie prowadzona na szerszą skalę, ale warto się liczyć z tym, że podczas kontroli drogowej może paść pytanie o pochodzenie oprogramowania nawigacyjnego.
Źródło: KWP Gorzów Wlkp.

kuczko
Forumowicz
Model: V6 2005
Silnik: V6 4.0
Kolor: Srebrny
Kontakt:

Post autor: kuczko » 2009-08-03, 10:11

Ale to głupie - wydaje mi się, że aby zarekwirować nawigację to powinno być jakieś podejrzenie przestępstwa, a nie to, że ktoś ma, to może kradziona. Niedługo zaczną rekwirować laptopy z plecaków na ulicach, bo być może oprogramowanie na nich jest kradzione...

alfatech
Forumowicz
Model: 2005 DżiTi
Kolor: Czrny XTRMNTR
Kontakt:

Post autor: alfatech » 2009-08-03, 10:20

Słuchajcie ............. tzn czytajcie :P tak debilnego ,kretyńskiego ,łamiącego wszelkie prawa człowieka podejścia do sprawy dawno nie czytałem :zdziwko:
Pijąc wodę mineralną ,mam mieć paragon że ją kupiłem a nie ukradłem? Idąc tym tokiem rozumowania ,powinniśmy wozić w aucie wszystkie dowody zakupów : opon ,olejów i płynów ,kanapek bo a nóż widelec je zarąbaliśmy ?
Podczas takiej kontroli należy zażądać skontrolowanie całego auta i wszystkich rzeczy w aucie się znajdujących łącznie ze skarpetkami na nogach - niech konfiskują. :mad:
kuczko pisze:wydaje mi się, że aby zarekwirować nawigację to powinno być jakieś podejrzenie przestępstwa, a nie to, że ktoś ma, to może kradziona.
dobrze Ci się wydaje ,na całym świecie istnieje coś takiego jak domniemanie niewinności a te Q.....r.....wy wszystkich traktują jak przestępców ....................... ale mi ciśnienie skoczyło :rotfl:

Pozdrawiam
Tomek http://www.alfa-tech.com.pl/kontakt/

Awatar użytkownika
Darenty
Forumowicz
Model: S197 GT
Kolor: Satin Silver Metallic

Post autor: Darenty » 2009-08-03, 10:36

Jak mnie zatrzymają i chcieliby navi - takiego wała - jak mi kasę wyszatkuje na ręke za nią to oddam i to pod warunkiem, że dalej dojade bez niej..
W każdej innej opcji - glina dostaje 2 hasła i może mnie pozywać do sądu, cokolwiek a navi zobaczy jak sobie kupi/narysuje/wytnie z papieru..
Nie ma przepisu nigdzie, że mamy wozić na navi papiery, żeby niezostała zatrzymana do kontroli.. Jeżeli coś nie jest zabronione, to jest dozwolone.. jeśli nie jest nakazane to i zaniechanie jest dowolone.. a jakieś tam rady J. Kąckiej mam w.. :)
Bo albo przestrzegamy prawa albo opieramy się na radach :P :wstyd:

You can never have too much power, just not enough traction.

Awatar użytkownika
LIZZARD
Forumowicz

Post autor: LIZZARD » 2009-08-03, 10:52

DarentyV8 pisze: Nie ma przepisu nigdzie, że mamy wozić na navi papiery
Oj Darenty, Darenty :rotfl: ale korzystanie z nielegalnego oprogramowania jest przestępstwem i na to jest przepis i to nie jeden ;) , a navi Ci zabiorą na podstawie domniemania, że służył do popełnienia przestępstwa. Za stawianie oporu podczas wykonywania czynności służbowych przez "organy" :rotfl: również podlegasz zatrzymaniu, a jak będziesz chciał kasę to zrobią Ci sprawę za paserstwo :rotfl: :rotfl: :rotfl:

kuczko
Forumowicz
Model: V6 2005
Kolor: Srebrny
Kontakt:

Post autor: kuczko » 2009-08-03, 10:59

LIZZARD pisze:a navi Ci zabiorą na podstawie domniemania, że służył do popełnienia przestępstwa
LIZZARD, ale domniemanie jest na jakiejś podstawie - jakie są przesłanki, że mam kradzione oprogramowanie?
Konfiskują tez komputery za domniemanie przestępstwa (np ściąganie mp3 przez jakieś emule), ale mają wtedy jakieś zgłoszenie o popełnieniu przestępstwa od firm zajmujących się ściganiem tego (i mają też nakaz).
Ja się nie znam, ale wydaje mi się, że na "widzimisię" nie powinni móc konfiskować. W ten sposób mogliby skonfiskować wszystko, a Ty biegaj potem i odzyskuj (po 5 latach w sądzie :p).

Awatar użytkownika
Hans
Forumowicz
Model: 500
Kolor: Black
Stajnia: Stajnia Mazowiecka

Post autor: Hans » 2009-08-03, 11:12

LIZZARD, problem polega na tym, że nie będą mieli możliwości sprawdzenia, czy jest legalnie, czy nielegalnie. Jak robią Ci wjazd na kwadrat, to po przetrzepaniu nie znajda licencji i wtedy mogą Ci zabrać sprzęt a nawet Ciebie. :) W przypadku nawigacji... nie było i nie ma bata, żebyś woził ze sobą licencję lub paragon zakupu. W tym przypadku sprawa zakończy się kilkoma pozwami (tak podejrzewam) i Policja będzie wzywała do okazania w wyznaczonym okresie czasu dowodu zakupu / licencji softu którego używasz do nawigacji. Taka jest moja koncepcja.

.:: :evil: my other ride is your mom :evil: ::.

Awatar użytkownika
LIZZARD
Forumowicz

Post autor: LIZZARD » 2009-08-03, 11:21

Hans dokładnie tak! Precyzuję zatem swoją wypowiedz: zabiorą do wyjaśnienia czy oprogramowanie jest legalne. A więc jeśli właściciel, użytkownik sprzętu, itd. dostarczy dowód na legalność oprogramowania zainstalowanego w zatrzymanym sprzęcie, ów sprzęt podlega zwrotowi.

Awatar użytkownika
Hans
Forumowicz
Model: 500
Kolor: Black
Stajnia: Stajnia Mazowiecka

Post autor: Hans » 2009-08-03, 11:27

A ciekawe... ja mam nav w telefonie. Wyłączam nav i nie mam nav. :) Tylko trzeba pamiętać o jej wyłączeniu. :D Może da się tej konfiskacji jakoś uniknąć...

.:: :evil: my other ride is your mom :evil: ::.

Awatar użytkownika
LIZZARD
Forumowicz

Post autor: LIZZARD » 2009-08-03, 11:37

Hans pisze:A ciekawe... ja mam nav w telefonie. Wyłączam nav i nie mam nav. :) Tylko trzeba pamiętać o jej wyłączeniu. :D Może da się tej konfiskacji jakoś uniknąć...
Może uda się go sprzedać przed konfiskatą :rotfl:

Awatar użytkownika
LIZZARD
Forumowicz

Post autor: LIZZARD » 2009-08-03, 11:41

kuczko pisze:
LIZZARD pisze:a navi Ci zabiorą na podstawie domniemania, że służył do popełnienia przestępstwa
LIZZARD, ale domniemanie jest na jakiejś podstawie - jakie są przesłanki, że mam kradzione oprogramowanie?
Procedura domniemania zostaje uruchomiona w momencie braku możliwości udowodnienia źródła pochodzenia przez kontrolowanego :hyhy:

Awatar użytkownika
horse
Forumowicz
Model: Mustang Convertible
Kontakt:

Post autor: horse » 2009-08-03, 11:52

ja tez mam navi w telefonie a chyba komorki nie maja prawa mi zabrac bo niby na jakiej podstawie?? no chyba ze beda domniemywac ze sie kontatuje z jakims swiatem przestepoczym :hyhy: ale od tego maja billingi wiec juz do zatrzymania telefonu nie maja podsatw ale tak jak powiedzial hans trzeba zdazyc wylaczyc automape :D

Jam jest Wujek Staszek Mistrz Ciętej Riposty!!! :D

Awatar użytkownika
tomec
Forumowicz
Model: Shelby GT
Kolor: performance white
Kontakt:

Post autor: tomec » 2009-08-03, 11:59

Lepiej na wszelki wypadek przygotwać się. Schować ikonę, podmienić na inną zmienić opis ikon od navi itp itd. w przypadku navi na winCE bardzo ladnie mozna pochowac ikony, zostawic na wierzchu jakis kalkulator czy pasjansa :)
w telefonie to samo, oby nie rzucalo sie w oczy przy kontroli

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wszystko poza Mustangiem”