Mustang GT 2016 - ciśnienie w kołach

Dobór odpowiednich gum i felg Dyskusje, opinie, testy.

Moderatorzy: stang232, SECHUBU, stang232, SECHUBU

ODPOWIEDZ
house_1
Młodszy Forumowicz
Model: GT
Silnik: V8 5.0
Kolor: Lightning Blue

Mustang GT 2016 - ciśnienie w kołach

Post autor: house_1 » 2017-05-07, 18:56

Chcę się podzielić swoim doświadczeniem i ewentualnie usłyszeć o Waszych doświadczeniach w temacie.

Producent zaleca ciśnienie 2.2bar (wg naklejki). U mnie jakiś debil w nowym samochodzie ustawił na 2.3 na zimno (ok. 0 stopni rano) z czego na autostradzie potrafiło się zrobić 2.6bar i więcej.
Samochód prowadził się jakoś dziwnie, tak jakoś nerwowo (jak dla mnie), ale pierwotnie uznałem że tak ma być (przede wszystkim seryjne opony niedomagały po mokrym i poniżej 7 stopni).
W końcu zdecydowałem się na eksperyment - obniżyłem ciśnienie do 2.0bar..... i :szok: . Pirelki działają! Da się jeździć. Co prawda najniższe temperatury przy jakich sprawdzałem nie były niższe niż 3-4 stopnie, ale różnica jest kolosalna.
Trakcja tylnej osi wreszcie jest akceptowalna w deszcz (a po przesiadce z Subaru nie jest łatwo ;) ). Auto znacznie lepiej hamuje i przyczepność w zakręcie również wydaje się lepsza.

Po prostu nie do wiary.

Ciekaw jestem czy ktoś jeździł na niższym ciśnieniu (ja nie próbuję bo obawiam się nierównomiernego zużycia opon - co powoduje potem trudności podczas jazdy na wprost na nierównym asfalcie).

Dodam, że na autostradzie, przy szybkiej jeździe i +21st.C zrobiło się max.2,4bar (wg wskazań auta). I przyczepność określiłbym jako bardzo dobrą.

genie
Stowarzyszenie MKP
Model: GT MY2017
Kolor: Magnetic Grey

Re: Mustang GT 2016 - ciśnienie w kołach

Post autor: genie » 2017-05-07, 22:19

Ciekawe spostrzeżenie.
Kto wie, to może się sprawdzić.
Wymagałoby weryfikacji przez innych użytkowników.
Ja niestety tego nie sprawdzę bo wyjechałem z salonu na 20 calowych kołach z innymi oponami.
A tak przy okazji zapytam bo nie mogę nigdzie znaleźć informacji od Forda.
Jakie powinno być ciśnienie w kołach 20 calowych z oponami 265 i 285 profil 35 ?
Czy ktoś coś wie o zaleceniach Forda w tej kwestii?
Czy nie powinno być nieco wyższe od zalecanych 2,2 dla kół fabrycznych?

Awatar użytkownika
deeboy
Forumowicz
Model: GT S550 MT
Kolor: Race Red

Re: Mustang GT 2016 - ciśnienie w kołach

Post autor: deeboy » 2017-05-08, 00:07

Sprawdzałem wszelkie nawierzchnie, ciśnienia i temperatury. Seryjne pirelki najlepiej sprawdzają się jako opona do odpalenia funkcji linelock albo do testowania stref zgniotu...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Felgi i Opony”