Olej do Kojota

Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Magic
Forumowicz
Model: RTR 2012
Silnik: V6 3.7
Kolor: BLACK
Stajnia: Stajnia Dolny Śląsk
Kontakt:

Re: Olej do Kojota

Post autor: Magic » 2016-07-14, 19:27

w inter cars filtr oleju K&N HP-2011 do 5.0 i 3.7 za 55zł, motul 5w20 5 l jak niema się rabatu to drogo 215 zł ale pewny nie to co z aledrogo

Obrazek

Awatar użytkownika
veeefour
Forumowicz
Model: 2015 GT Fastback US
Silnik: V8 5.0
Kolor: Race red AT
Kontakt:

Post autor: veeefour » 2016-07-14, 21:00

SilverTM pisze:Co do filtra oleju to dobre info że taki pasuje. ASO montuje fabrycznie takie filtry

Filtr powietrza 5274423 150zł
Filtr kabinowy 5277386 130zł
Filtr oleju 5147501 46zł

Muszę się porozglądać czy nigdzie nie znajdę filtra powietrza i kabinowego ;) Jak macie jakieś pomysły albo alternatywy do oryginalnych filtrów to napiszcie.

Co do oleju to jestem tego samego zdania aby spełniał normę i był w 100% syntetyczny ( a nie tak jak w Polsce formuła syntetyczna ... a w rezultacie to jakieś mieszanki gdzie u naszych sąsiadów nie może się nazywać syntetyk ... ale to bajzel ) ale najważniejsze to żeby był oryginalny a nie jakiś kujawski czy coś. Z kolegą wymienialiśmy olej u niego w aucie kupił olej na allegro, po 3 dniach zapaliła mu się kontrolka oleju spuściliśmy wszystko a tam pełno jakiś białych farfocli w środku.
Jak znajde chwile to zamowie sobie jeszcze filtr powietrza K&N 33-5029.

SilverTM
Młodszy Forumowicz
Model: GT
Kolor: Ruby Red

Post autor: SilverTM » 2016-07-14, 21:40

Właśnie tak też się zastanawiam w Polsce bez rabatów taki filtr kosztuje 300zł + powiedzmy 60zł za zestaw do czyszczenia takiego filtra. Zakładając że w ASO filtr powietrza kosztuje 150zł to mamy zwrot takiego filtra po 2,5 roku. Pytanie ile czasu zajmuje czyszczenie takiego filtra.

Awatar użytkownika
veeefour
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: veeefour » 2016-07-14, 22:18

Mialem do tej pory we wszystkich motocyklach. Generalnie te filtry filtruja minimalnie gorzej kosztem wiekszego przeplywu ale ta sa
raczej roznice dla zwyklego czlowieka malo znaczace. Tylko raz mialem okazje myc i trakotowac olejem - zajmuje to chwile i nie jest
trudne - najwiecej czekasz az filtr po myciu wyschnie. Zestawem zrobilem 4 male stozki w motocyklu i zostalo ponad 70% zestawu
i ma juz kilka lat i trzeba bedzie go wyrzucic bo zestarzaly. Naprawde trzeba duzo zeby ten filtr zabrudzic - z reguly predzej sie pojazd
sprzedaje/zlomuje/zamienia.

Awatar użytkownika
Magic
Forumowicz
Model: RTR 2012
Silnik: V6 3.7
Kolor: BLACK
Stajnia: Stajnia Dolny Śląsk
Kontakt:

Post autor: Magic » 2016-07-15, 16:36

niema to jak kupić auto za 200 tyś obowiązkowo w leasingu by dało się w koszty wrzucić i liczyć które tańsze filtru kupić

no to liczymy filtr powietrza K&N ma gwarancje na 1 milion mil co przy przeglądach co 20 tyś km daje prawie oszczędności 12tyś zł no minus zestawy do czyszczenia które starczają na kilka czyszczeń :D

zaleca się czyścić te filtry co 50 tyś mil, ale lepiej co przegląd zajrzeć co tam się dzieje

Obrazek

Awatar użytkownika
Rezor
Forumowicz
Model: SN95 GT
Kolor: Niebieski

Post autor: Rezor » 2016-07-15, 16:48

@Magic
powinny być + pod postami to bym Ci dał jednego :D Ale znając życie i tak zaraz pojawi się jakiś malkontent który stwierdzi, że te filtry słabo filtrują i te pyłki załatwią silnik. Przy 5L wolnossącym V8 ze stopniem sprężania poniżej 10:1 :wstyd: Już szybciej nagar się tam zbierze z odmy i EGR niż przez taki filtr

Mój mustang jest jak pies:
Ciągle się z nim bawię
Kobieta wypomina ile mam przez niego wydatków i problemów
Dzieci go lubią
Matka ma go dość bo przeorał jej podwórko
Ojciec zwie bo olał mu kostkę na podjeździe
Znajomi wciąż muszą o nim wysłuchiwać

Awatar użytkownika
nomad
Forumowicz
Model: Bullitt & 939
Silnik: V8 4.6
Kolor: Highland Green

Post autor: nomad » 2016-07-15, 16:58

Oj tam "zaczepne" posty piszecie ;)

Ja swój podobny po chwili namysłu usunąłem - mam za mało cierpliwości do złotówkowych wyliczeń, na którym oleju, czy filtrze da się zaoszczędzić po wykosztowaniu się na nowego Mustanga.

SilverTM
Młodszy Forumowicz

Post autor: SilverTM » 2016-07-15, 18:06

Co do złotówkowych wyliczeń.

To jeden woli nie liczyć, drugi policzyć i wydać na inny duperel do samochodu, a trzeci nie wiadomo co zrobi ;)

Wychodzę z założenia że jak mogę mieć coś lepszego np olej w cenie niższej od bóg wie czego lanego w ASO to czemu tego nie zrobić? Przy okazji dam komuś zarobić pieniądze na sprzedaży oleju i części, a nie pompować pieniądze w ASO.

Na forum to łatwo się wypowiedzieć a później widać auta zaparkowane pod biedronką czy innymi sklepami "Panów" którzy podcierają się banknotami ...

I co jest nie tak z leasingiem?

Awatar użytkownika
nomad
Forumowicz
Model: Bullitt & 939
Silnik: V8 4.6
Kolor: Highland Green

Post autor: nomad » 2016-07-15, 18:19

Nie zrozumiałeś. Olej, czy filtr powinny być wybierane ze względu na jakość, a nie 5 zł oszczędności - wykładając 200k chyba stać właściciela na porządny serwis. Chyba, że jak to u nas często, "zastaw się, a postaw się".

SilverTM
Młodszy Forumowicz

Post autor: SilverTM » 2016-07-15, 18:41

Ok ;) Zawsze dbam o samochody i stąd pytanie o ten filtr K&N czy aby nie wpłynie negatywnie na "żywotność" silnika czy podzespołów. Ogólnie mustang jest kupiony i tak "serwisowany" by przetrwał w domu z 15 lat. Pytanie czy te nowe mustangi będą podobne do starszych, jeśli są jak nowe europejskie auta które maja chyba zaprogramowane awarie i liczne przygody już po kilku latach to będzie słabo ;)

I taki news od znajomego pytanie ile w tym prawdy że w jednym z ASO Forda w Wawie zalewają normalnie do mustangów 5w30 pisząc że jest to 5w20 ... fotę mam mieć dostarczoną

Awatar użytkownika
Rezor
Forumowicz
Model: SN95 GT
Kolor: Niebieski

Post autor: Rezor » 2016-07-15, 19:08

SilverTM pisze:Ok ;) Zawsze dbam o samochody i stąd pytanie o ten filtr K&N czy aby nie wpłynie negatywnie na "żywotność" silnika czy podzespołów.
Silnik wolnossący spokojnie "zeżre" to co dostanie się przez ten filtr, a poza tym tak jak pisałem więcej syfu idzie przez odmę czy recyrkulację spalin :P. No i standardowo: nie oczekuj wodotrysków na hamowni po samym założeniu stożka :P

Mój mustang jest jak pies:
Ciągle się z nim bawię
Kobieta wypomina ile mam przez niego wydatków i problemów
Dzieci go lubią
Matka ma go dość bo przeorał jej podwórko
Ojciec zwie bo olał mu kostkę na podjeździe
Znajomi wciąż muszą o nim wysłuchiwać

SilverTM
Młodszy Forumowicz

Post autor: SilverTM » 2016-07-15, 20:50

A właśnie odnośnie oleju i odmy. Czy montaż "wyłapywacza oleju" jest zalecany jeśli chodzi o ową żywotność jednostki? I drugie pytanie czy taka puszka powinna być jedna czy dwie? Co do przyrostów mocy przy wymianie filtra powietrza to dla mnie jakaś abstrakcja jest jeszcze gdyby do tego jakiś program inny robić to co innego a tak? Temat poruszony względami czysto ekonomicznymi + satysfakcja z czyszczenia filtra co te 10 tyś km.

Awatar użytkownika
veeefour
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: veeefour » 2016-07-16, 08:28

Zamowilem K&N - bezposrednio od nich. Wychodzilo najtaniej i wysylka DPD w cenie.
Sam filtr niewiele da. Moze dac sporo ale w zestawieniu z dobrych wydechem a da jeszcze wiecej w zestawieniu z programem.

Silver, "wyłapywacz oleju"to olej - szkoda na to pieniedzy zaoszczedzonych z 200 tysi na leasingu oszczedzajac na oleju 5 sotych ;)
Jak wspomnialem mi przez 10k km zjadlo raptem 0,3l i to jest normalne dla takiego silnika.
Rezor pisze:@Magic
powinny być + pod postami to bym Ci dał jednego :D Ale znając życie i tak zaraz pojawi się jakiś malkontent który stwierdzi, że te filtry słabo filtrują i te pyłki załatwią silnik. Przy 5L wolnossącym V8 ze stopniem sprężania poniżej 10:1 :wstyd: Już szybciej nagar się tam zbierze z odmy i EGR niż przez taki filtr
Chyba miales na mysli "powyzej" bo stopien sprezania to 11... ;)

SilverTM
Młodszy Forumowicz

Post autor: SilverTM » 2016-07-16, 10:36

W "internetach" zza wielkiej wody twierdzą że jest to pierwsza wymagana modyfikacja do cojota. Stąd moje pytanie czy wyłapanie tego oleju wpływa pozytywnie na przyszłe użytkowanie silnika? Mi się wydawało że koń to przepali, zawsze jakieś dodatkowe smarowanie ;) Co do oszczędzania to jak ma coś pomóc to nie ma co oszczędzać patrz. konserwacja podwozia, nadwozia i innych dupereli ;)

Sventevith
Młodszy Forumowicz
Model: S550
Kolor: Red Race

Post autor: Sventevith » 2016-08-06, 13:23

Mam trochę ponad 3 tys po dotarciu jadę wymienić olej. Wskaźnik pokazuje 63%. Ten wskaźnik zużycia oleju działa dziwnie nie ważne ile danego dnia przejadę km i jak dynamicznie będę jeździł następnego dnia po odpaleniu auta spada o 1 %.

Ile będzie wskazywała miarka oleju po zalaniu ilości zgodnie s instrukcją ? W połowie czy raczej pod max ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „VI Generacja (2015- ... )”