Kontrolka Service Advancetrac - problem z ESP

oświetlenie, ładowanie, instalacja elektrzyczna w samochodzie , komputer

Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz

roush
Młodszy Forumowicz
Silnik: V6 3.7

Kontrolka Service Advancetrac - problem z ESP

Post autor: roush » 2016-04-29, 08:31

Mam problem z kontrolką Service Advancetrac (świecą się dwie kontrolki tak jakby było wył w ogóle ESP) oraz żółtym kluczem (przypominającym o serwisie?).

A teraz jak się pojawiła, lub mogła pojawić.
Ostatnio zauważyłem, że regulacja wysokości kierownicy nie działa zbyt płynnie i chciałem do niej zajrzeć. Niestety zdjęcie samego plastiku z kolumny kierowniczej nie dało zbytnio dojścia, zdjąłem więc airbag, kierownicę i całą taśmę airbag z modułem - przy okazji zauważyłem, że przy tym module jest jakiś czujnik (zlicza obroty kierownicy? patrz załącznik), ale nie posiadał on wtyczki (w V6 Premium jej nie ma?)

Po poskładaniu wszystkiego na drugi dzień wyjeżdżam z garażu, najpierw przywitała mnie kontrolka żółtego kluczyka, a potem wyskoczyły ikonki od wyłączonej trakcji, ESP i komunikat - Service Advancetrac, dodam, że przed całą operacją auto było na myjni, czyżby gdzieś weszła woda i wywala błędy?
Załączniki
czujnik.jpg
Strzałka pokazuje puste gniazdo bez wtyczki - też w V6 Premium jej nie macie? (wystarczy podgiąć plastik górny osłony kierowniczej).

Awatar użytkownika
Ślimak
Stowarzyszenie MKP
Model: Charger 6.4 V8
Silnik: inny V8
Kolor: Silver
Stajnia: Stajnia Mazowiecka

Re: Kontrolka Service Advancetrac - problem z ESP

Post autor: Ślimak » 2016-04-29, 09:09

Cześć,
U mnie czasami się wywala Service Advanctrac, najczęściej przy powolnych manewrach parkingowych wymagających maksymalnego skrętu kierownicą. Możliwe więc, że to kwestia taśmy.
Z kolei kiedyś jak szukałem w necie informacji o możliwych powodach tego błędu, na amerykańskich forach pisano że to czujnik ABSu wywala ten błąd. Jak jest naprawdę - tego nie wie (chyba) nikt... Generalnie popularna bolączka w S197 po lifcie (2011-2012, czy później występowało nie wiem).

roush
Młodszy Forumowicz

Post autor: roush » 2016-04-29, 22:16

Teraz sobie przypomniałem, że pojawiło się przy maksymalny skręcie (ale dodam, że podczas zdejmowania i zakładania nie zostało to ruszone, aby nie było, że jeden obrót zrobiło w L lub P).
Podejrzewam, że być może będzie trzeba zrobić kalibrację położenia, tylko ciekawe, że przy tym czujniku nie ma wtyczki.

Awatar użytkownika
RAFAŁ (GROSZEK)
Stowarzyszenie MKP
Model: był SN95 jest GT2011
Silnik: V8 5.0
Kolor: SREBRNY

Post autor: RAFAŁ (GROSZEK) » 2016-04-30, 05:16

może sprawdź połączenia do kół , może któryś z przewodów jest przetarty , tasiemka w kierownicy jest do airbaga nie do esp

roush
Młodszy Forumowicz

Post autor: roush » 2016-05-05, 09:16

RAFAŁ (GROSZEK) pisze:tasiemka w kierownicy jest do airbaga nie do esp
Tylko tam jest jeszcze z tyłu obejma metalowa, która wchodzi w łapy czujnika i prawdopodobnie zlicza obroty, ale dlaczego krzyczy, skoro jak już wspomniałem nie ma tam wtyczki do tego czujnika.

Awatar użytkownika
Ślimak
Stowarzyszenie MKP
Model: Charger 6.4 V8
Kolor: Silver

Post autor: Ślimak » 2016-05-05, 09:26

Może właśnie dlatego :P
Gdzieś jeszcze kiedyś przed oczami śmignął mi w temacie Service Advancetrac czujnik skrętu koła, ale nie pamietam dokładnie o co chodziło (aczkolwiek pasowałoby do teorii z maksymalnie skręconą kierownicą).

roush
Młodszy Forumowicz

Post autor: roush » 2016-05-09, 10:03

Widzę z tyłu już końcówkę klocków, czy jak czujnik to złapie to w jaki sposób informuje o tym drivera - czyżby nie właśnie za pomocą tego żółtego kluczyka przy obrotomierzu...?

Awatar użytkownika
Winston_Wolf
Forumowicz
Model: S550 GT PP
Kolor: Triple Yellow

Post autor: Winston_Wolf » 2016-05-09, 20:21

Rozmawiałem już z kolegą roush przez PW, ale napisze jeszcze tutaj w wątku, coby było dla potomności. :)

U mnie wywaliło "Service Advancetrac" kiedy przetarł się kabel czujnika ABS - i czujnik przestał działać. Przy takiej awarii auto odłącza wszelkie elektroniczne bajery wspomagające kierowce - nie tylko ESP i kontrole trakcji, ale też ABS (i pewnie jakieś inne systemy typu rozdział siły hamowania EBS czy jakoś tak - ale tego pewien nie jestem). Plusy są takie, że ESP się nie w*******, jest na stałe wyłączone i można spokojnie śmigać bokiem itp. Gorzej jest na bardzo mokrej nawierzchni (ABS), ale trzeba też uważać na suchej - jedno konkretne hamowanie z powiedzmy stówki i możemy mieć przytarte opony. Mimo wszystko polecam - koń z "service advancetrac" robi dokładnie to co mu rozkażemy prawą nogą i lewą ręką. :hurra:

W tym przypadku mało prawdopodobne, żeby winowajcą był czujnik ABS, ale jak ktoś kiedyś wrzuci w szukajke forum "service advancetrac" - warto żeby było na tacy. :)

We have reason to believe that it's supercharged, so maintain double alert.

Awatar użytkownika
sad
Forumowicz
Model: 2011 Shelby Conv
Silnik: V8 5.4
Kolor: kona blue metallic

Post autor: sad » 2016-05-10, 09:27

Gdyby ktoś chciał czujnik abs do 2011-2014 to mam na sprzedaż ;)

roush
Młodszy Forumowicz

Post autor: roush » 2016-05-23, 11:26

Przy okazji tematu, to z jakiego powodu może palić się żółty kluczyk przy obrotomierzu, bo na kompie brak błędów?

klimoo
Młodszy Forumowicz
Model: 2012 Premium Pony
Kolor: Blue

Post autor: klimoo » 2016-09-07, 15:05

podpinam się pod temat żółtego kluczyka :)

Awatar użytkownika
robin
Stowarzyszenie MKP
Model: S550
Stajnia: Stajnia Bydgoszcz

Post autor: robin » 2017-03-17, 23:26

Ślimak pisze:Cześć,
U mnie czasami się wywala Service Advanctrac, najczęściej przy powolnych manewrach parkingowych wymagających maksymalnego skrętu kierownicą. Możliwe więc, że to kwestia taśmy.
Z kolei kiedyś jak szukałem w necie informacji o możliwych powodach tego błędu, na amerykańskich forach pisano że to czujnik ABSu wywala ten błąd. Jak jest naprawdę - tego nie wie (chyba) nikt... Generalnie popularna bolączka w S197 po lifcie (2011-2012, czy później występowało nie wiem).
czesc i co z tym zrobiles? znalazles rozwiazanie?

ramzes793
Młodszy Forumowicz
Model: boss
Kolor: czarny

Post autor: ramzes793 » 2018-10-19, 22:24

Poradziliscie Pany z tym problemem mam dokladnie to samo, jak skrece kierownica na maxa to ten system wariuje czasami wywali service advenctrac a czasami powyzej 50km/h zaczyna hamowac kolami.... Co to jest??

ramzes793
Młodszy Forumowicz
Model: boss
Kolor: czarny

Post autor: ramzes793 » 2018-10-22, 18:53

Pojawil sie blad C1B00 dotyczy to czujnika kata skretu... Problem pojawia sie przy pelnym skrecie w lewo. Wiecie gdzie mozna zrobic kalibracje tego czujnika w mustangu w okolicy krakowa/tarnowa ??

Awatar użytkownika
lamina
Stowarzyszenie MKP
Model: GT390 1968
Kolor: Highland Green

Post autor: lamina » 2018-10-23, 08:15

Taki objaw to uszkodzony czujnik kata skretu w przekładni......
niestety w zasadzie nienaprawialne, wiem o kilkudziesieciu próbach i nigdy nie przynioslo dlugoplanowego efektu.... baaa.... magicy od przekladni jakos sobie z tymi mustangowymi nie radza.. biora kupe kasy za naprawe i problemy sa zawsze, nawet Mirmal przestał oddawać przekladnie do roboty bo to nie ma sensu.
awaria wystepuje w 80% mustangow ktore dostaly przodem... tam jest chyba jakis problem kalibracyjny z elektronika i nikt jeszcze tego nie ogarnał nie tylko w Polsce.
najtansze lekarstwo to skaner ODB Bluetooth lub WiFi i kasowanie puki sie nie pogorszy... jak juz bedzie permanentne to wymiana przekladni na NOWA nie regenerowana.

ODPOWIEDZ

Wróć do „11. układ elektryczny”