Czy chcesz żeby powstał dział LPG na naszym forum ??

O mustangu i o nas

Moderatorzy: Hans, Hans

Zablokowany

Czy chcesz żeby powstał dział LPG na naszym forum ??

Czas głosowania minął 2009-06-01, 10:20

TAK
50
52%
NIE
47
48%

Liczba głosów: 97

on
Model: mustang '65
Silnik: inny V6
Kolor: zielony

Post autor: on » 2009-05-19, 21:00

dajcie już sobie spokój :( toż to tylko jedna z form uwalniania energi, a Wy zaraz tyle jej wkładacie w tak prozaiczny temat, nie jestem za gazem dla mustanga ale dział musi być i basta, albo świat oszalał

[ Dodano: 2009-05-19, 21:44 ]
dodam tylko nieskromnie, że jesli dział nie powstanie Adminie drogi, to tak szybko jak się zapisałem do klubu, a było to dzień po zakupie konia, tak szybko się wypiszę, bez względu na wynik tego dziwnego głosowania :/

Awatar użytkownika
stanglex
Forumowicz
Model: 2016 Mustang GT
Silnik: V8 5.0
Kolor: Magnetic

Post autor: stanglex » 2009-05-19, 21:53

Olaf pisze:Zauważyliście, że jak rok temu baryłka ropy była po 120 $ to cena benzyny po ok. 4,4zł a jak cena ropy spadła 3 RAZY do 40$ cena benzyny w PL tylko do 3,3 (dokłdnie nie pamiętam cen w PL ale NA PEWNO NIE SPADŁO 3 RAZY ani nawet 2 razy taniej).

Ja wiem, że są zakupy "długofalowe", kontrakty etc. ale mimo wszystko wachania kwartalne cen ropy są duże na giełdach a w Polsce zawsze drogo lub bardzo drogo.
Nie wziąłeś pod uwagę, że dolar niestety zdrożał o 75%
Masz jednak rację, że obniżka powinna być większa niż ta, którą obserwujemy.

Awatar użytkownika
Cyryl
Stowarzyszenie MKP
Model: GT Premium 2007
Silnik: V8 4.6
Kolor: Mineral Grey

Post autor: Cyryl » 2009-05-19, 22:17

Dorzucę jeszcze dla otrzeźwienia, że zdarzały się już gorsze dla LPG relacje cen między gazem i benzyną.
Swoja drogą ciekawy system nacisku proponuje Jurek. Szantaż na forum? Nie słyszałem jeszcze.

katia
Młodszy Forumowicz
Model: Mustang
Silnik: V6 3.8
Kolor: niebieski

Post autor: katia » 2009-05-19, 22:23

:niepewny:

Awatar użytkownika
LIZZARD
Forumowicz
Model: DODGE MAGNUM
Kolor: Torch Red

Post autor: LIZZARD » 2009-05-19, 22:31

Cyryl pisze: Swoja drogą ciekawy system nacisku proponuje Jurek. Szantaż na forum? Nie słyszałem jeszcze.
Jurek odpowiada naciskiem na naciski :rotfl:

Proponuję powołać Komisję d/s Nacisków.
Załączniki

[Rozszerzenie gif zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

Jedyny alkohol jaki obecnie mogę spożywać to Piña colada...

Awatar użytkownika
Olaf
Forumowicz
Model: GT 2005
Kolor: królewski błękit : )
Stajnia: Stajnia Mazowiecka

Post autor: Olaf » 2009-05-19, 23:03

no faktycznie, nie uwzględniłem wzrostu ceny $. :wstyd: Ale i tak szelmy (koncerny paliwowe) nie obniżyły ceny benzyny tak jak powinni. W ogóle to gdyby cena benzyny była ponad 2 razy niższa (czyli tyle jak zazwyczaj w USA ) to nikt by się nie interesował dieslami, LPG itp. wynalazkami (zupełnie jak w USA, chociaż tam gdzieniegdzie - raczej testowo powiedziałbym jeżdzi komunikacja miejska na gazie, chyba CNG).

Natomiast LPG jest mocno rozpowszechniony w PL, Belgii i Holandii, Włoszech i Francji... a nie są to wcale jakieś biedne kraje (np. PL ; )

Odnośnie dyskusji dlaczego w bardzo niewielu autach montowany jest LPG fabrycznie odpowiedzią może być to że:
a) sa to dodatkowe koszty (u nas ok. 4000zł)
b) skonstruowanie silnika benzynowego kosztuje 100-200 mln USD, a skonstruowanie silnika który także działa na LPG (niby czystszy niż benzyna, ale bardziej suchy i wyższa temp. spalania) zapewne nie jest takie proste i zapewne też kosztuje na maxa.

Awatar użytkownika
Cyryl
Stowarzyszenie MKP

Post autor: Cyryl » 2009-05-19, 23:12

Z tymi dieslami jako wynalazkami to trochę przegiąłeś.
W pozostałych krajach Europy LPG zostało zabite podatkami. Na wysokiej akcyzie opiera sie też relacja cen paliw płynnych miedzy US i EUR.

Awatar użytkownika
Filip
Młodszy Forumowicz
Model: GT 2007 Convertible
Kolor: Niebieski

Post autor: Filip » 2009-05-20, 00:39

Nie mam gazu i nie planuje zakładać, ale
glosuje na tak, bo jest wielu co chce dyskutować o tym więc niech mają gdzie.

Głównie dlatego, że jak wszyscy wiemy mamy nietypowe auta i wszystkie naprawy i modyfikacje robi się trudniej (mniej pewnie). A właśnie celem tego forum jest wymiana doświadczeń.
Niech więc wymiana ta ma miejsce także w kwestii LPG.

W ogóle nie rozumiem takich nerwów jakich niektórzy dostają na widok słowa LPG.
Jestem neutralny.
Czyżbyście obawiali się, że gdy formalnie zaakceptujemy fakt gazowania Mustanga będzie ich po Polsce jeździć więcej? :)

A co do tych obliczeń oszczędności na gazie to wątpię w to co któryś kolega napisał wyżej, że mustang pije 14 l gazu.
Stawiam raczej na coś bliżej, a nawet powyżej 20...

pozdrawiam

alski
Forumowicz
Model: GT500 & FAST'67
Silnik: inny V8
Kolor: Aktualnie Qnia brak na stanie...
Stajnia: Stajnia Wielkopolska

Post autor: alski » 2009-05-20, 01:02

Wolny kraj więc wyrażam opinię... ;)

Największy obciach auto sportowe na LPG

Jak stać Cię na furę sportową to jej nie profanuj albo kup Poloneza i go zagazuj ;)

Nie strzelajcie do mnie
:serce: niech pali 25 litrów :serce:
od tego ma gary :cwaniak:

alski

It's Never Too Late to Have a Happy Childhood

gutenberg2k
Młodszy Forumowicz
Model: Cougar

Post autor: gutenberg2k » 2009-05-20, 04:13

alski pisze:Wolny kraj więc wyrażam opinię... ;)

Największy obciach auto sportowe na LPG

Jak stać Cię na furę sportową to jej nie profanuj albo kup Poloneza i go zagazuj ;)

Nie strzelajcie do mnie
:serce: niech pali 25 litrów :serce:
od tego ma gary :cwaniak:
Mustang GT ze sportem ma wspólną tylko moc kolego... A v6 nawet to nie..Ale już się nie odzywam...

"Prawda, jak sztuka, jest w oku patrzącego...
Ty wierz w co chcesz, ja wierze w to co wiem"

Awatar użytkownika
RedHornet
Forumowicz
Model: Mustang GT
Kolor: RedHornet

Post autor: RedHornet » 2009-05-20, 06:39

Parafrazując temat gazu w mustangu to to wygląda jak na tym filmie
Pierwszy epizod to oczywiście mustang a drugi to też 'prawie' mustang tylko na gaz

[img]http://i938.photobucket.com/albums/ad230/RedHornet_PL/Avatar/Avatar-Stripe-5-ANIM.gif[/img]
Best 1/4 ET 12,89

alfatech
Forumowicz
Model: 2005 DżiTi
Kolor: Czrny XTRMNTR
Kontakt:

Post autor: alfatech » 2009-05-20, 08:28

jurek pisze:dajcie już sobie spokój :( toż to tylko jedna z form uwalniania energi, a Wy zaraz tyle jej wkładacie w tak prozaiczny temat, nie jestem za gazem dla mustanga ale dział musi być i basta, albo świat oszalał

dodam tylko nieskromnie, że jesli dział nie powstanie Adminie drogi, to tak szybko jak się zapisałem do klubu, a było to dzień po zakupie konia, tak szybko się wypiszę, bez względu na wynik tego dziwnego głosowania :/
Konkretnie postawione rządanie :) ............... tylko co wtedy kiedy Ci którzy nie chcą tego działu postawią taki sam warunek :przestraszony:
katia pisze:Hans, oczywiście, że za LPG w mustangu i za tym, żeby taki dział powstał na forum :P
Niestety droga Katiu zarejestrowałaś się po 18.05.2009 ( pierwszy post tego tematu ) i Twój głos nie będzie brany pod uwagę :/

Stary jestem a głupi :wstyd: ,zakładając tę ankietę nie miałem pojęcia co z tego wyniknie a teraz tak marginalna sprawa jak LPG ma podzielić forum :/
Mogłem nic nie robić ,ignorować tematy o LPG ,nie zwracać uwagi na sugestie forumowiczów i byłoby tak jak być powinno.

Oto do czego prowadzi demokracja :kwasny:
Ostatnio zmieniony 2009-05-20, 09:30 przez alfatech, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrawiam
Tomek http://www.alfa-tech.com.pl/kontakt/

kuczko
Forumowicz
Model: V6 2005
Silnik: V6 4.0
Kolor: Srebrny
Kontakt:

Post autor: kuczko » 2009-05-20, 09:00

alfatech pisze:
jurek pisze:dajcie już sobie spokój :( toż to tylko jedna z form uwalniania energi, a Wy zaraz tyle jej wkładacie w tak prozaiczny temat, nie jestem za gazem dla mustanga ale dział musi być i basta, albo świat oszalał

Konkretnie postawione rządanie :) ............... tylko co wtedy kiedy Ci którzy nie chcą tego działu postawią taki sam warunek :przestraszony:
Wtedy trzeba sobie postawić pytanie, czy ważniejszy jest głos tych, którzy sa nietolerancyjni i czegoś innym zabraniają, czy głos tych, którzy przeciwko takiej nietolerancji występują.
alfatech pisze: Oto do czego prowadzi demokracja :kwasny:
Jednymi z założeń demokracji stosowanych w tej chwili na świecie są:
- wolność głoszenia swoich poglądów - nawet jeśli nie są one w danym momencie popularne
- wolność od dyskryminacji (rasowej, religijnej, seksualnej itp.) [paliwowej - przyp. mój :p]

katia
Młodszy Forumowicz
Model: Mustang
Silnik: V6 3.8
Kolor: niebieski

Post autor: katia » 2009-05-20, 10:07

alfatech, droga KatiO jak już :krzeslem: :) :] :D ;)

no falstart to falstart eh :wstyd:

[ Komentarz dodany przez: alfatech: 2009-05-20, 10:28 ]
ups :zawstydzony: myślałem że chodzi o Kasię i tak też odmieniłem :D
Ostatnio zmieniony 2009-05-20, 10:34 przez katia, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Cyryl
Stowarzyszenie MKP

Post autor: Cyryl » 2009-05-20, 10:16

kuczko pisze:Jednymi z założeń demokracji stosowanych w tej chwili na świecie są:
- wolność głoszenia swoich poglądów - nawet jeśli nie są one w danym momencie popularne
- wolność od dyskryminacji (rasowej, religijnej, seksualnej itp.) [paliwowej - przyp. mój :p]
Nikt Ci prawa do głoszenia poglądów nie odbiera. Do tego nie jest potrzeby dział LPG.
Po drugie cała sprawa przypomina paradę równości, a nikt nie wyciąga z tego wniosków, że jak na publicznym forum coś przedstawiasz, to poddajesz to pod publiczny osąd.
Z dyskusji wynika również wielka nietolerancja lobby LPG w stosunku do członków klubu z podkreśleniem obu tych wyrazów, którzy mają odmienne zdanie na ten temat.

Zablokowany

Wróć do „Garaż”