Zimowanie konika - kilka pytań / porad
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz
- chwial1
- Stowarzyszenie MKP
- Model: GT 2005
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: czarny
Re: Zimowanie konika - kilka pytań / porad
WTF!!! Na nowy dywan czy kanapę może folię też kładziecie....bo się zniszczy...!!? Konik służy do...kochania i jeżdżenia(nierozłącznie) 

chwial1
Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć "dyzlem w manualu"
Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć "dyzlem w manualu"
- Pavulon_
- Stowarzyszenie MKP
- Model: 1965 Convertible
- Silnik: inny V8
- Kolor: Prairie Bronze
- Stajnia: Stajnia Wielkopolska
zima idzie, wątek odświeżony jakby ktoś potrzebował 
oraz dodatkowo w nowym Auto Świat Classic jest na artykuł na temat zimowania.

oraz dodatkowo w nowym Auto Świat Classic jest na artykuł na temat zimowania.
-
- Młodszy Forumowicz
- Model: Cougar 99
- Silnik: V8 5.4
- Kolor: Silver
- Kontakt:
Moje pierwsze zimowanie przede mną.
Co z tym olejem wymienić należy teraz czy lepiej na wiosnę?
Jak go postawie na klockach i wyjmę aku, to trzeba przepalać ?
Auto będzie stało w garażu nieogrzewanym .
Co z tym olejem wymienić należy teraz czy lepiej na wiosnę?
Jak go postawie na klockach i wyjmę aku, to trzeba przepalać ?
Auto będzie stało w garażu nieogrzewanym .
[size=192][color=red][b]Zawsze ustawiaj czas wygaśnięcia postów nie wnoszących nic do tematu!!![/b][/color][/size]
- RAFAŁ (GROSZEK)
- Stowarzyszenie MKP
- Model: był SN95 jest GT2011
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: SREBRNY
olej najlepiej wymienić teraz
akumulatora nie wyjmuje tylko kupiłem sobie prostownik z podtrzymaniem i mam tak podpięty przez całą zimę no chyba że masz garaż nie ogrzewany i bez prądu to lepiej wyjąc i do ciepłą
na klocki - bez przesady napompować opony więcej ok 2,8bara i przetrzyma do wiosny
ja nie przepalam , dlatego że zapalisz na chwilę i za każdym razem zaciągasz wilgoć do całego obiegu
a no tak nie doczytałem , że nieogrzewany więc aku do ciepłego
akumulatora nie wyjmuje tylko kupiłem sobie prostownik z podtrzymaniem i mam tak podpięty przez całą zimę no chyba że masz garaż nie ogrzewany i bez prądu to lepiej wyjąc i do ciepłą
na klocki - bez przesady napompować opony więcej ok 2,8bara i przetrzyma do wiosny
ja nie przepalam , dlatego że zapalisz na chwilę i za każdym razem zaciągasz wilgoć do całego obiegu
a no tak nie doczytałem , że nieogrzewany więc aku do ciepłego
- bart
- Stowarzyszenie MKP
- Model: GT
- Kolor: windveil blue
Ja trzymam pod wiata ale pod przykryciem, aku biore do domu i raz w cala zime przepalam aby sie nagrzal i osuszyl! Zobacze co bedzie tej zimy bo myc moze bedzie garaz........ generalnie kiedys czytalem ze przy dlugim staniu przydaloby sie podniesc auto na tzw "klocki" aby odciazyc zawieszenie ktore stoi w jednej pozycji.......
http://www.facebook.com/memoriginpolska" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/balticuspolska" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/balticuspolska" onclick="window.open(this.href);return false;
- hominis
- Stowarzyszenie MKP
- Model: Ford Mustang GT 2005
- Kolor: Czerwony
Ja zimuję w garażu nieogrzewanym, ale to osobny garaż w całym zespole garażowym, podziemny, temp. poniżej zera nie schodzi
... przepalam go średnio co 2 tygodnie, jeżdżąc sobie z lekka po tym garażu (jest ciut miejsca - można trochę powietrze w oponach pomieszać
) ... jako, że ostatnio zimy słabe, to zawsze można z lekka wyciągnąć stanga na parking i trochę go podgrzać, rozruszać ... Oby zima nie była jakaś ... atomowa
Na klocki bym go nie dał - bo mam ten komfort, aby trochę kółkami popatatajać 

- Pavulon_
- Stowarzyszenie MKP
- Model: 1965 Convertible
- Silnik: inny V8
- Kolor: Prairie Bronze
- Stajnia: Stajnia Wielkopolska
Tak jak pisał Rafal, przepalanie "na chwile" bez porządnego rozgrzania może dawać w przyszłości negatywne efekty właśnie z uwagi na wilgoć.
- Dezo
- Forumowicz
- Model: BULLITT
- Kolor: HG
- Kontakt:
U mnie - garaż nieogrzewany ale suchy. Jak tylko nie ma śniegu i jest sucho na jezdni to zabieram konia na spacer żeby się dobrze rozgrzał (tak raz na tydzień lub dwa). Na bieżąco sprawdzam stan akumulatora i ciśnienie w oponach. Jak nie ma mrozu to koń jedzie na myjnię.
Żadnych kołków, klocków itp. brrr
Co do zimowania - pamiętajcie, że to KOŃ a nie niedźwiedź. Konie nie zasypiają na zimę.
Co do zimowania - pamiętajcie, że to KOŃ a nie niedźwiedź. Konie nie zasypiają na zimę.

Samotny Wilk
- MaciekW
- Stowarzyszenie MKP
- Model: MY 2014 GT
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: black
- Stajnia: Stajnia Dolny Śląsk
Ja robię dokładnie tak samo, tylko stajnia ogrzewana i nawet akumulatora nie trzeba doładowywać. Jak tylko jest sucho, koń jedzie na spacer - tak z 30 km minimum. Im więcej, tym przyjemniejDezo pisze:U mnie - garaż nieogrzewany ale suchy. Jak tylko nie ma śniegu i jest sucho na jezdni to zabieram konia na spacer żeby się dobrze rozgrzał (tak raz na tydzień lub dwa). Na bieżąco sprawdzam stan akumulatora i ciśnienie w oponach. Jak nie ma mrozu to koń jedzie na myjnię.