Supercharger do V6
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz
-
- Stowarzyszenie MKP
- Model: Mustang GT 4.6 Turbo
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: satin silver
Re: Supercharger do V6
A góra silnika Ci rdzewieje jak olej w misce jest? Czasem trochę zdrowego rozsądku potrzeba.
- Tom.Tom
- Forumowicz
- Model: X-CHARGED
- Silnik: V6 4.0
- Kolor: bordo + czarny mat
- Stajnia: Stajnia Pomorze
Hmmm, no fachowcem nie jestem w tym temacie ... lodówki np. nie powinno się przechylać za bardzo przy przenoszeniu ... ale rozumiem, że lodówka to nie to samo co kompresor? 

:: PAN TOMASZ ZOSTAŁ BOHATEREM W SWOIM GARAŻU - SAM ZAMONTOWAŁ KOMPRESOR! :: viewtopic.php?f=13&t=5243&start=150#p137691
- Tom.Tom
- Forumowicz
...a tymczasem on3performance turbo potaniało o 150 dolców i kosztuje teraz 1719 
http://www.ebay.com/itm/On-3-Performanc ... 20ce8cfe54" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.ebay.com/itm/On-3-Performanc ... 20ce8cfe54" onclick="window.open(this.href);return false;

:: PAN TOMASZ ZOSTAŁ BOHATEREM W SWOIM GARAŻU - SAM ZAMONTOWAŁ KOMPRESOR! :: viewtopic.php?f=13&t=5243&start=150#p137691
- pudel
- Forumowicz
- Model: 2002 V6,2007 V8
- Kolor: Szary metalik & Torch red
- Kontakt:
tom.tom pisze:...a tymczasem on3performance turbo potaniało o 150 dolców i kosztuje teraz 1719
Ja tak z innej beczki... Jaka jest zywotnosc turbo a jaka chargerow? ile k mil?
GDYBY BÓG POPIERAŁ PRZEDNI NAPĘD - CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH.....
- Tom.Tom
- Forumowicz
w przypadku XChargera producent daje gwarancję na 12tyś mil i podaje że po 100tyś trzeba wymienić w nim olej

-
- Stowarzyszenie MKP
Turbo to zależy, w przypadku mustanga jest to remote turbo, pracuje w niskich temperaturach, więc trudno to odnieść do seryjnych aut z turbiną na kolektorze które pracują w 2x wyższej temp, należy założyć, że będzie bardziej żywotna.
Natomiast koszt regeneracji jest ma dużą korzyść turbo jeżeli zajdzie taka potrzeba.
Natomiast koszt regeneracji jest ma dużą korzyść turbo jeżeli zajdzie taka potrzeba.
Gwarancje dotycza ( Mustanga 5,0) :
Musze tu dodac ze Kompresory, bo o nich napisze ulegaja modyfikacją i starsze typy moga sie różnic budowa.

Obecnie sa 4 generacje kompresorów ( stosowane w Mustangach S197 )
Edelbrock
różne gwarancje wg wyboru: 3-lata / 36.000 mil, opcjonalnie do 5-lat / 60.000 mil
Eaton TVS, - 2,3 litry

Ford Racing / Whipple
Twin-Screw - 2,3 litry
Gwarancja: 12-miesięcy / 12.000 mil

Kenne Bell
Twin-Screw - 2,8 litra, opcjonalnie 3,6, 4,2 litra
Gwarancja: 1-roczna

MagnaCharger
Eaton TVS - 2.3 Liters
gwarancja : 3-year, optional 5-year / 60,000 mile or 5-year / 100,000 mile

Paxton
3-Year / 36,000 Mile

ProCharger P-1-1SC
Gwarancja: 1-rok, opcjonalnie 3-lata

Roush - Eaton TVS
Gwarancja: 3-lata / 36.000 mil

Saleen Speedlab - narazie niedostepny
Sean Hyland Motorsport Typ: Eaton TVS
Gwarancja: 3-lata

Vortech
Type: V-3 Si-Trim Centrifugal
Optional 3-year / 36,000 mile

Tak ze i ceny i typy sa wazne : Nie porownujmy wszystkich wg ceny ale takze wg wydajnosci gwarancji i niezawodności.
A najwazniejsze : Do czego to ma nam sluzyc a nie ile mam wydac !!
Zapytajcie sie użytkowników którzy już to używają a nie co pisza !
A propo ceny - ja swoj sprzedalem za 1300 zl - nowy 2,1l - i wart jest tyle co waga zlomu na skupie - bo kupiec musi dokupic brakujace czesci za wartosc nowego zestawu.
Musze tu dodac ze Kompresory, bo o nich napisze ulegaja modyfikacją i starsze typy moga sie różnic budowa.

Obecnie sa 4 generacje kompresorów ( stosowane w Mustangach S197 )
Edelbrock
różne gwarancje wg wyboru: 3-lata / 36.000 mil, opcjonalnie do 5-lat / 60.000 mil
Eaton TVS, - 2,3 litry

Ford Racing / Whipple
Twin-Screw - 2,3 litry
Gwarancja: 12-miesięcy / 12.000 mil

Kenne Bell
Twin-Screw - 2,8 litra, opcjonalnie 3,6, 4,2 litra
Gwarancja: 1-roczna

MagnaCharger
Eaton TVS - 2.3 Liters
gwarancja : 3-year, optional 5-year / 60,000 mile or 5-year / 100,000 mile

Paxton
3-Year / 36,000 Mile

ProCharger P-1-1SC
Gwarancja: 1-rok, opcjonalnie 3-lata

Roush - Eaton TVS
Gwarancja: 3-lata / 36.000 mil

Saleen Speedlab - narazie niedostepny
Sean Hyland Motorsport Typ: Eaton TVS
Gwarancja: 3-lata

Vortech
Type: V-3 Si-Trim Centrifugal
Optional 3-year / 36,000 mile

Tak ze i ceny i typy sa wazne : Nie porownujmy wszystkich wg ceny ale takze wg wydajnosci gwarancji i niezawodności.
A najwazniejsze : Do czego to ma nam sluzyc a nie ile mam wydac !!
Zapytajcie sie użytkowników którzy już to używają a nie co pisza !
A propo ceny - ja swoj sprzedalem za 1300 zl - nowy 2,1l - i wart jest tyle co waga zlomu na skupie - bo kupiec musi dokupic brakujace czesci za wartosc nowego zestawu.
- pudel
- Forumowicz
- Model: 2002 V6,2007 V8
- Kolor: Szary metalik & Torch red
- Kontakt:
Alustar chodziło mi raczej o żywotność a nie gwarancję bo przypuszczam że po 36k mil od razu szlag ich nie trafia? ;-)
W autach też dają gwarancje na powiedzmy 50.000 km ale niektóre potrafią przejechać i 500 tysięcy bez większych napraw
W autach też dają gwarancje na powiedzmy 50.000 km ale niektóre potrafią przejechać i 500 tysięcy bez większych napraw
GDYBY BÓG POPIERAŁ PRZEDNI NAPĘD - CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH.....
Sazdisz ze tu odpowiemy ci z praktyki i doswiadczenia ..
Jak ci napisze ze Supercharger jest nie do zdarcia - uwierzysz ?
Ale możemy sobie pogdybać .
Jak ci napisze ze Supercharger jest nie do zdarcia - uwierzysz ?

Ale możemy sobie pogdybać .
-
- Stowarzyszenie MKP
"Zapytajcie sie użytkowników którzy już to używają a nie co pisza !"
To może pomożesz?
Jest ktoś w pl kto ma jakiś znaczący przebieg? Np 50k mil?
I tak jak Pudel, wydaje mi się że żywotność nie ma nic wspólnego z gwarancją, a ta w zasadzie nie istnieje w pl.
Np Kenne kazali wysłać do us - drożej niż naprawa na miejscu ściągając części, a tej akurat wymagał po 20k km ten o którym piszę, w us można różne wersje poczytać, z turbo jest podobnie, przejedzie czasem 500kkm, a czasem padnie po 20k, mi pada w skodzie co 50 k, mam trzecie.
To może pomożesz?
Jest ktoś w pl kto ma jakiś znaczący przebieg? Np 50k mil?
I tak jak Pudel, wydaje mi się że żywotność nie ma nic wspólnego z gwarancją, a ta w zasadzie nie istnieje w pl.
Np Kenne kazali wysłać do us - drożej niż naprawa na miejscu ściągając części, a tej akurat wymagał po 20k km ten o którym piszę, w us można różne wersje poczytać, z turbo jest podobnie, przejedzie czasem 500kkm, a czasem padnie po 20k, mi pada w skodzie co 50 k, mam trzecie.
No to ja nie pomoge bo dopiero zrobiłem 25 000 km na KB. Sadze ze lepiej poczytac opinie w USA - tam sa osoby z doswiadczeniem i praktyka.
- Tom.Tom
- Forumowicz
Mały update:
X-Charger jest już w firmie shippingowej (DOMA) i dzięki ich uprzejmości udało się stwierdzić jakich elementów brakuje na 100% i już je zamówiłem u producenta (ok $200). SCT oczywiście okazał się zablokowany (choć nie jest to wprost napisane na wyświetlaczu, ale tak mi powiedzieli w SCT, że jeżeli jest coś pod "Unlocks left" innego niż status, to jest zablokowany), więc poprosiłem o odesłanie go do SCT do odblokowania ($150)
Teraz czekam koło 2 tyg aż przyjdą części i SCT i ściągam do siebie
X-Charger jest już w firmie shippingowej (DOMA) i dzięki ich uprzejmości udało się stwierdzić jakich elementów brakuje na 100% i już je zamówiłem u producenta (ok $200). SCT oczywiście okazał się zablokowany (choć nie jest to wprost napisane na wyświetlaczu, ale tak mi powiedzieli w SCT, że jeżeli jest coś pod "Unlocks left" innego niż status, to jest zablokowany), więc poprosiłem o odesłanie go do SCT do odblokowania ($150)
Teraz czekam koło 2 tyg aż przyjdą części i SCT i ściągam do siebie

- bart
- Stowarzyszenie MKP
- Model: GT
- Kolor: windveil blue
tomek wrzuc zdjecia jak juz dojdzie 

http://www.facebook.com/memoriginpolska" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/balticuspolska" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/balticuspolska" onclick="window.open(this.href);return false;
- Tom.Tom
- Forumowicz
Na razie takie brzydkie zdjęcie - części są obdrapane bo koleś je polakierował na czarno, ale jak wszystko przyjdzie, to elegancko dopieszczę:
A SCT pokazuje takie info:
...i podobno jak pod "Unlocks Left" jest coś innego niż status, to jest zablokowany... spróbuje to jeszcze zweryfikować na MustangCollective, gdzie siedzą kolesie od XChargerów
Odblokowany SCT powinien pokazywać to:
A SCT pokazuje takie info:
...i podobno jak pod "Unlocks Left" jest coś innego niż status, to jest zablokowany... spróbuje to jeszcze zweryfikować na MustangCollective, gdzie siedzą kolesie od XChargerów
Odblokowany SCT powinien pokazywać to:
Ostatnio zmieniony 2013-01-25, 11:41 przez Tom.Tom, łącznie zmieniany 1 raz.

-
- Forumowicz
- Model: Pony
- Kolor: Tungsten Gray
to kiedy montaz?? zrob pomiar na hamowni przed i po i wklejaj wyniki
ciekawe jak wyjdzie