spotkanie z policją

O mustangu i o nas

Moderatorzy: Hans, Hans

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Little Pony
Forumowicz
Model: yhm.... :)
Silnik: inny V6

Post autor: Little Pony » 2009-01-29, 12:33

Dobra chłopacy - wynika z tego, że trzeba zamawiać tylne lampy EU. Jest jakaś szansa na te LEDy w odblaskach, czy darować sobie temat?

No i muszę chyba w końcu zamontować przednie kierunki/pozycje, które zamówiłem i od listopada leżą i się kurza... ;)

Był ale się rozbił: Mustang GT 2005 Convertible, Dodge Charger R/T 2006

I'm gonna put on a iron shirt, and chase all muscle cars out of earth!

alfatech
Forumowicz
Model: 2005 DżiTi
Silnik: V8 4.6
Kolor: Czrny XTRMNTR
Kontakt:

Post autor: alfatech » 2009-01-29, 12:34

andronik pisze:i dopiero po naprawde kilku dniach kapnałem się że ich kierunki mają inny kolor.
dlatego badania okulistyczne powinny być wymagane przy egzaminie :rotfl: :rotfl: :rotfl: mój kolega jest daltonistą ( podobno 8% mężczyzn i 0,5% kobiet niedowidzi barw ) i ma to gdzieś ważne żeby mrygało :P na światłach zna kolejność więc się nie martwi :rotfl: ............. reasumując....około 10 % populacji ma w dupie kolor mrugania kierunków + niektórzy właściciele aut amerykańskich :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Na czerwone kierunki jest po prostu nagonka ,masa aut które mają homologacje świecą/mrugają na biało + pozycje/stopy - wszystkie odcienie różowego i już mamy popieprzone kolory :zdziwko:
Czy jeżeli koleś ma biały kierunek to mogę pomyśleć że cofa i ma zwarcie w instalacji :P ??? ............. oczywiście że mogę chociaż to mało prawdopodobne ale na bank znajdą się asy którzy tak będą argumentować swoje zachowanie na drodze :rotfl:
hehe dobry prawnik zrobi nawet z policjanta daltonistę :rotfl:

Pozdrawiam
Tomek http://www.alfa-tech.com.pl/kontakt/

Awatar użytkownika
Radek
Młodszy Forumowicz
Model: Brak
Silnik: inny V8
Kontakt:

Post autor: Radek » 2009-01-29, 12:42

alfatech pisze:8% mężczyzn i 0,5% kobiet
alfatech pisze:reasumując....około 10 % populacji
Ciekawy wynik :) Chyba raczej niecałe 4% (bo kobiet jest więcej)

:D ;)

Był Mustang... czy będzie znowu? Kto wie... Ja, nie...

Awatar użytkownika
Hans
Forumowicz
Model: 500
Kolor: Black
Stajnia: Stajnia Mazowiecka

Post autor: Hans » 2009-01-29, 15:51

andronik pisze:No to nie zmartwiłeś :( A czy na to się umiera i czy można to jakoś leczyć? :rotfl: :rotfl:
Tak... przez wewnętrzna dezynfekcję! :zdrowko:

.:: :evil: my other ride is your mom :evil: ::.

Awatar użytkownika
Olaf
Forumowicz
Model: GT 2005
Kolor: królewski błękit : )

Post autor: Olaf » 2009-02-28, 13:24

Chłopaki,

to nie tak, ja wim że Andronik i my (prawie) wszyscy jak widzimy migające czerwone światła to uważamy etc. etc. ale chodzi o to że jakaś "blondynka" nie wie i się wpieprzy wam w tyłek i:
a) zabawa z naprawianiem własnego auta (oczywiście dotychczas bezwypadkowego, radosne chwile (czytaj: tygodnie) z ściąganiem części z USA etc.),
b) policja może uznać naszą winę,
c) jak "blądynka" mądra to pójdzie do sądu i tam może wywalczy swoją rację.

Chodzi o to że (poza bezpieczeństwem) mając czerwone kierunki narażamy się na masę nieprzyjemności. A naprawdę teraz także ubezpieczalnie walczą o każdą złotówkę - mnie jako świadka ciągano kilka razy po sądach (nie przychodzili adwokacji firm) bo się 2 ubezpieczalnie kłóciły... W końcu sędzia powiedział mi jaki jest przedmiot sporu = bodajże 900zł. No tak się motyla noga że mówię Wam, myślałem że rozpierdzielę tę budę - co oni myślą że ja w środku dnia nie mam co robić tylko w deszczu zapieprzać do sądu, płacić za parkowanie, czekać w kolejce, zwalniać się z pracy etc. dlatego , że ubezpieczalnie kłócą się o kilkaset złotych ???!!!???!?

A z innej beczki - nie mieliście takich sytuacji, że na drodze turla się stary Maluch, światła mu się ledwo świecą, ja za nim i go zaczynam wyprzedzać a ten mi nagle skręca w lewo "do sklepu". No już z 3 razy mało co nie pierdolnąłem takiego ćwoka, ale patrzę - no niby miga mu ten kierunek (ledwo-ledwo). I ludzie tak samo widzą to u Was - gościu Mustangiem hamule pulsacyjnie no to go "miniemy z lewej"... a tu małe zdziwko, bo Mustang nie hamuje tylko skręca : ))))

Awatar użytkownika
Olaf
Forumowicz

Post autor: Olaf » 2009-02-28, 13:27

he, he, dobre, napisałem wkur......" a zamieniło na "motyla noga". Wcześniej widziałęm coś takiego i myślałem "ale dziwnie gość klnie" : ))))

No w dupę a wolność słowa to gdzie???? : ))

Awatar użytkownika
escalar
Forumowicz
Model: GT Premium Bullitt
Kolor: czarny metalik
Kontakt:

Post autor: escalar » 2009-02-28, 22:40

ale jak sie te swiatla maja do Konwencji Wiedenskiej?
http://www.prawko-kwartnik.info/konwencjaw.html

W dniu 8 listopada 1968 r. sporządzona została w Wiedniu Konwencja o ruchu drogowym.
Po zaznajomieniu się z powyższą konwencją Rada Państwa uznała ją i uznaje za słuszną, potwierdzając zastrzeżenie, złożone zgodnie z art.
54 ust. 1 przy podpisaniu konwencji, że Polska Rzeczpospolita Ludowa nie uważa się za związaną artykułem 52 tej konwencji; oświadcza, że wymieniona konwencja jest przyjęta, ratyfikowana i potwierdzona, oraz przyrzeka, że będzie niezmiennie zachowywana.
Na dowód czego wydany został akt niniejszy, opatrzony pieczęcią Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej.
Dano w Warszawie dnia 1 czerwca 1984 r.

...wydaje mi sie ze nadal ona obowiazuje....

Rozdział IV

Odstępstwa
60. Na terenie swego kraju Umawiające się Strony mogą dopuszczać odstępstwa od postanowień niniejszego załącznika w odniesieniu do:
a)pojazdów samochodowych i przyczep, których szybkość konstrukcyjna na płaskiej drodze nie może przekroczyć 25 km (16 mil) na godzinę lub których szybkość ustawodawstwo krajowe ogranicza do 25 km na godzinę;
b)wózków inwalidzkich, tzn. małych pojazdów samochodowych specjalnie zaprojektowanych i skonstruowanych - a nie tylko przystosowanych - do użytkowania przez osobę dotkniętą kalectwem lub niezdolnością fizyczną i normalnie używanych tylko przez tę osobę;
c)pojazdów przeznaczonych do doświadczeń w celu osiągania postępu technicznego i zwiększenia bezpieczeństwa;
d)pojazdów o specjalnym kształcie lub specjalnego typu albo pojazdów używanych do specjalnych celów w szczególnych warunkach.
61. Umawiające się Strony mogą dopuszczać odstępstwa od postanowień niniejszego załącznika w odniesieniu do pojazdów, które te Strony rejestrują i które mogą uczestniczyć w ruchu międzynarodowym:
a)zezwalając na używanie barwy żółtej samochodowej dla świateł pozycyjnych, wymienionych w ustępach 23 i 30 niniejszego załącznika, oraz świateł odblaskowych wymienionych w ustępie 29 niniejszego załącznika;
b)zezwalając na używanie barwy czerwonej dla tych świateł kierunkowskazów wymienionych w ustępie 39 niniejszego załącznika, które są umieszczone z tyłu pojazdu samochodowego;
c)zezwalając na używanie barwy czerwonej dla tych świateł wymienionych w ostatnim zdaniu ustępu 42 niniejszego załącznika, które są umieszczone z tyłu pojazdu samochodowego;

d)w odniesieniu do rozmieszczenia świateł na pojazdach samochodowych przeznaczonych do specjalnych celów, których kształt zewnętrzny nie pozwala na przestrzeganie wymienionych postanowień bez zastosowania urządzeń montowanych, które mogą łatwo ulec uszkodzeniu lub oderwaniu;
e)zezwalając na używanie nieparzystej liczby świateł drogowych, większej niż dwa, na rejestrowanych przez siebie pojazdach samochodowych; oraz
f)w odniesieniu do przyczep służących do przewozu długich ładunków (dłużyc, rur itp.), które to przyczepy w czasie ruchu nie są doczepione do pojazdu ciągnącego, lecz są z nim połączone tylko za pomocą ładunku.

alfatech
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: alfatech » 2009-02-28, 22:52

escalar pisze:mogą dopuszczać odstępstwa od postanowień niniejszego załącznika
mogą ale nie muszą :/

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
escalar
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: escalar » 2009-02-28, 23:00

alfatech pisze:
escalar pisze:mogą dopuszczać odstępstwa od postanowień niniejszego załącznika
mogą ale nie muszą :/
skoro masz karte pojazdu i dowod rejestracyjny... czyli spelniona zostala przeslanka "moga" .... skoro dopuscili nie moga po fakcie karac...
...zastanawiam sie nad tym aby w schowku miec wydrukowana tresc konwencji wiedenskiej na wszelki wypadek dla upierdliwego policjanta....

...nawiasem mowiac.... wydaje mi sie, ze ten przepis daje prawo diagnoscie do dopuszczenia auta bez przerobionych swiatel do ruchu drogowego bez jakichkolwiek sankcji dla niego...

...trzeba by to sprawdzic dokladniej...

kuczko
Forumowicz
Model: V6 2005
Silnik: V6 4.0
Kolor: Srebrny
Kontakt:

Post autor: kuczko » 2009-03-01, 02:42

escalar pisze: skoro masz karte pojazdu i dowod rejestracyjny... czyli spelniona zostala przeslanka "moga" ....
Nigdzie w karcie pojazdu i w dowodzie nie masz zapisane jakie masz światła, albo jakieś inne techniczne specyfikacje. Więc mogłeś sobie coś "spierpopsuć" po przeglądzie/wydaniu dowodu i nikt oprócz Ciebie za to nie odpowiada. To Twój obowiązek mieć "sprawny" - wg polskiego prawa samochód. Nie masz - będziesz bulić. Lepiej się na to przygotować

Awatar użytkownika
escalar
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: escalar » 2009-03-01, 10:25

kuczko pisze:
escalar pisze: skoro masz karte pojazdu i dowod rejestracyjny... czyli spelniona zostala przeslanka "moga" ....
Nigdzie w karcie pojazdu i w dowodzie nie masz zapisane jakie masz światła, albo jakieś inne techniczne specyfikacje. Więc mogłeś sobie coś "spierpopsuć" po przeglądzie/wydaniu dowodu i nikt oprócz Ciebie za to nie odpowiada. To Twój obowiązek mieć "sprawny" - wg polskiego prawa samochód. Nie masz - będziesz bulić. Lepiej się na to przygotować
to nie do konca tak jest... dowod rejestracyjny i karta pojazdu zostaly wydane na podstawie opini diagnosty... wiec jesli diagnosta na podstawie tego przepisu dopuscil pojazd do ruchu to funkcjonariusz nie powinien tego kwestionowac.
...jesli wiec przepis dopuszcza taka jazde po drogach w Polsce to zaden uczestnik ruchu drogowego nie moze sie tlumaczyc tym, ze do wypadku doszlo nie z jego winy bo nie wiedzial ze czerwony kierunkowskaz moze istniec...
...jedna z podstawowych zasad prawa Polskiego mowi, ze "nieznajomosc prawa nie zwalnia z odpowiedzialnosci"!

ja chociaz mam tyl zmieniony u siebie, nie mam zamiaru nic z przodem robic, wrzucam tylko tekst traktatu wiedenskiego do schowka i zobaczymy jak beda reagowac funkcjonariusze:)

Awatar użytkownika
escalar
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: escalar » 2009-03-01, 10:26

...jesli bede miec czas to moze poszukam jakiegos prawnika i poprosze o konsultacje w tej sprawie:)

alfatech
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: alfatech » 2009-03-01, 11:06

kuczko pisze:Nigdzie w karcie pojazdu i w dowodzie nie masz zapisane jakie masz światła, albo jakieś inne techniczne specyfikacje. Więc mogłeś sobie coś "spierpopsuć" po przeglądzie/wydaniu dowodu i nikt oprócz Ciebie za to nie odpowiada. To Twój obowiązek mieć "sprawny" - wg polskiego prawa samochód. Nie masz - będziesz bulić. Lepiej się na to przygotować
hmmm skoro zabytki mogą a nawet muszą mieć oryginalne światła tym bardziej nie kumam obowiązku zmiany tylnych kierunków z red na orange :zdziwko: Jedziesz starym GT na oryginalnych lampach ,jakiś ćwok ładuje Ci się w pupę i on nie może się tłumaczyć że "wydawało mu się że auto przed nim hamuje pulsacyjnie" bo auto jest zgodne z przepisami itd ale jadąc nowym GT ten sam ćwok już bez problemu może wpakować się w kufer chociaż jakość/jasność świateł jest o niebo lepsza .................. to wygląda na podział równi/równiejsi .............. czyli .................... łamanie konstytucji :rotfl:

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Olaf
Forumowicz

Post autor: Olaf » 2009-03-03, 17:36

No Escalar,

poleciałeś nieźle! : )

Szkoda, że tego tekstu nie miałem wcześniej na kursie "dla piratów drogowych i Thomasa" : )) to byśmy dali go policjantowi do zczytania : )

chociaż ja osobiście boję się , że są jakieś "akty innego rzędu" (niestety nie-kobiece : (( i jest w jakimś tam Kodeksie Drogowym czy innym Rozporządzeniu napisane, że można mieć tylko pomarańczowe kierunki.

Ja jestem za zmianą na pomarańczowe bo naprawdę można kogoś takiego z "czerwonymi migającymi" nieźle pierdolnąć, aczkolwiek niechcący....

Awatar użytkownika
Robert
Forumowicz
Model: Ford Mustang 2006
Silnik: V6 4.0
Kolor: Perf White

Post autor: Robert » 2009-03-03, 17:57

A jak jezdzi klasykiem i pierdolniesz go niechcacy to prawo bedzie bo jego stronie....

[url=http://userbars.org][img]http://img254.imageshack.us/img254/4205/mustanguserbar2sp6.jpg[/img][/url]
[url=http://www.userbars.us][img]http://www.userbars.us/./data/media/12/route_66.gif[/img][/url]

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż”