Potrzebuję kogoś ogarniętego w temacie elektryki silnika w Mustangu 3,7 2010-2014

Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, Rezor, mcgan, Pavulon_, pluzz, Rezor, stang232, celibad, mcgan, Pavulon_, pluzz, Rezor, stang232, celibad

ODPOWIEDZ
KOMPikor
Model: V 2012 Cabrio
Silnik: V6 3.7
Kolor: Bordowy metalic

Potrzebuję kogoś ogarniętego w temacie elektryki silnika w Mustangu 3,7 2010-2014

Post autor: KOMPikor » 2026-03-06, 02:42

Jak w temacie - auto jest w Mławie. Dostaję już ku.....
Ale od początku, w zimę doszło do awarii w trakcie jazdy i zapłon szlag trafił. To co mogłem zobaczyć na miejscu przy -18 stopniach to to że cewa na 4 cylindrze spuchła , poleciałem do domu podmieniłem wszystkie i dupa.
Mając dosyć tego j... mrozu skołowałem lawetę. Pomijam już dalszy etap bo to tylko wq... ciąg dalszy.
Dobra auto pojechało do warsztatu no i stwierdzili cewka - tak to ja już wiedziałem od razu , no ale warsztat nie odzywa się, ja dzwonię, nie odbierają i jakieś ciągle problemy komunikacyjne.
W sumie auto spędziło ponad 4 tygodnie jak nie lepiej nie informując mnie na bieżąco o postępach w warsztacie i nie byli w stanie ustalić o co chodzi ale w między czasie zdążyli podjechać z ecu do lokalnego "elektronika" no i po WIZUALNEJ diagnostyce komponentów stwierdzili - ten element do wymiany :zly: :zly: :zly: I tak bujali się z tematem , znowu 0 odzewu. Zadzwoniłem do gościa który ecu "naprawiał" i pytam co z ecu od tego auta z tego warsztatu. Odpowiedź... ale jak ecu oddałem parę dni temu, no to sobie myślę noż q... montaż ecu zajmuje chwilę, że nie wspomnę iż pojechali z elementem mojego auta do innej firmy bez mojej zgody (nie mieli prawa tak nawiasem a ich wewnętrzne podwykonawstwo nie ma tu znaczenia). Dostaję informację po kolejnych dniach że dupa auto nie pali, w końcu przywieźli ecu do mnie no i się okazało że ubity jest mosfet oraz "element wymieniony na oko" po raz kolejny, ten element to rezystor pomiarowy 0,04 ohm'a - dodam że ten rezystor był przez "elektronika" nazwany solenoidem . Jak to zobaczyłem to mnie qr... ogarnął bo wiedziałem że jak nie dokonali naprawy jak trzeba i uruchamiali auto to poleciało na pewno jeszcze coś a próbowali uruchomić wiele razy bo praktycznie wszystkie cewy poszły się j.. dokupiłem im nowe tym razem zamienniki ale efekt ten sam, świece nowe. Tak się składa że prowadzę serwis IT, więc u siebie wymieniłem mosfety oraz rezystory ale niestety bez schematu lub 2-giej takiej samej sztuki ecu to nie robota, szczególnie jak trzeba wszystkiego szukać i nie robi się takich urządzeń na co dzień. No więc oddałem papronom ecu a pomiary wyglądały poprawnie, niestety jak przypuszczałem coś jeszcze w d.. dostało bo ecu po uruchomieniu silnika i jego nagrzaniu zdechło na amen. Nie miałem już siły i czasu by tego szukać więc zakupiłem takie same ecu i zawiozłem do firmy zajmującej się ich klonowaniem, mieli przy okazji zrobić diagnostykę. Eku odebrałem , zamontowałem w silniku i niestety mam wypadanie zapłonów, tutaj po tym egzemplarzu nie widać aby coś go bolało a diagnostykę potwierdził serwis że jest ok, zrobili kopię i przede wszystkim ustawili skrzynię biegów na tę samą co była w oryginale.
Być może problem jest w cewkach bo nie wiem jakie są jeszcze sprawne przy ich diagnostyce. Zamówiłem nowe , będą jutro i zobaczę co się dzieje.
Póki co błędy na forscanie mam takowe:
Niestety oprócz błędów P0355/P0356 mam błędy P0740/P0743 w PCM a w OBDII, P0355-P/P0356-P/P0740-C
Robiłem forscanem paths, kasowałem tabelę skrzyni, itp ale d... cały czas jakieś jazdy.
Wiązki były sprawdzane i też wyglądają ok, to co było zastanawiające to olej w gnieździe świecy 4 cylindra, to by tłumaczyło działanie silnika do momentu nagrzania gdy olej czy też bardziej związki w oleju zaczęły się gotować i oblepiać porcelanę na świecy 4 cylindra a o przebicie już nie trudno i to zapewne to zaorało eku na amen bo przy takiej sytuacji robili diagnostykę i uruchamiali silnik. Wymieniłem dzisiaj uszczelniacze pokrywy zaworów , także powinno być ok no ale mam cały czas problem. Kto jest z rejonu i podjedzie, oczywiście normalna usługa ? Ja nie jestem czasowo w stanie się tym zając dlatego jest potrzebna konkretna osoba lub firma.
Dodam że można do mnie pisać o każdej godzinie pod nr 660 614 619 a dzwonić od 9-21.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Porady techniczne”