Zgrzytanie przy skręcaniu 2.3 EB

Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU, mcgan, Pavulon_, pluzz, stang232, celibad, SECHUBU, mcgan, Pavulon_, pluzz, stang232, celibad, SECHUBU

ODPOWIEDZ
Migi1998
Model: VI

Zgrzytanie przy skręcaniu 2.3 EB

Post autor: Migi1998 » 2026-02-15, 23:38

Cześć wszystkim,
zwracam sie z pytaniem dotyczącym 2.3 EB rocznik 2018 w automacie - czy ktoś miał może w przeszłości podobny problem lub jest w stanie go zdiagnozować.

Mianowicie przy skręcaniu podczas ruszania i jazdy w zakresie niewielkich prędkości do ok. 30 km/h samochód wydaje zgrzytające/skrzypiące dźwięki (jak gdyby tarcie gumy o podłoże), dobiegające ze strony tylnej osi. Poza samymi odgłosami czuć również niewielki fizyczny opór czy też wibracje.

Problem wydaje się być identyczny jak przedstawiony na poniższym filmie z reddita, na którym słychać dokładnie ten sam dźwięk: Niestety wątek z którego został zaczerpnięty nie doczekał się szerszego rozwinięcia czy zakończenia.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie lub podpowiedzi co do istoty i źródła problemu, jakie są jego prawdopodobne przyczyny, jakie prace byłyby wymagane w celu jego usunięcia lub jaki element wymagałby wymiany, i co najważniejsze, jaki może być koszt leczenia pacjenta?
Dodatkowo czy ktoś orientuje się czy to raczej kwestia głównie “kosmetyczna”, bez wpływu na samo użytkowanie samochodu, czy też usterka która może w przyszłości przerodzić się w większe zmartwienie, a może wymagająca pilnej reakcji już w chwili obecnej.

Awatar użytkownika
kovi128
Młodszy Forumowicz
Model: Mustang VI
Silnik: V6 3.7
Kolor: Guard Green
Stajnia: Stajnia Mazowiecka

Re: Zgrzytanie przy skręcaniu 2.3 EB

Post autor: kovi128 » 2026-02-16, 20:29

Moje dwa strzały

1) Miałem podobny problem w 3,7 z 2015r USA. U mnie to były tuleje stabilizatora z przodu. Zresztą te z tyłu też były wywalone więc wymieniłem wszystkie. Pamiętam że te z tyłu występują w dwóch wersjach zależy od grubości drążka stabilizatora. Część tania i raczej prosta w wymianie. Może dobrym pomysłem jest kupić te gumy w Steeda - wyglądają bardzo porządnie i trochę żałuję że sam ich nie założyłem. :kwasny:

Można spróbować psiknąć je smarem silikonowym, może coś pomóc.

2) Była też podobna akcja z tulejami tylnych wahaczy... standard w mustangach każdy ma to do wymiany. Gołym okiem widać że te tuleje są rozwalone jak się podniesie koła. Tu grubszy temat i opisywany już na forum. Niestety koszt jest duży. Kupujesz nowe wahacze - drogie i za jakiś czas tuleje znowu padną (to zwykłe tuleje nie pływające) albo wymieniasz same tuleje (dochodzi koszt mechanika chyba że masz prasę i sam ogarniasz temat).Znowu polecę firmę Steeda - w tym wypadku je kupiłem i są super. Pamiętam że jak przekraczałem 140km/h to auto pływało po całej ulicy. Po wymianie samochód bardzo stabilny.

Wymieniałem to wszystko jakieś 2 lata temu ....znam ten dźwięk ;) :/

Mustang 3.7l 2015 Guard Green

Migi1998
Model: VI

Post autor: Migi1998 » 2026-02-16, 23:39

Dzięki za sugestie.

Odnośnie drugiej koncepcji - możesz jeszcze na szybko doprecyzować na co powinienem się nastawić i co rozumieć przez "koszt jest duży"? Raczej 2k, 5k czy 10k? Na pewno zgłębie jeszcze ten kierunek szukając po forum, ale może jesteś w stanie już teraz nieco rozjaśnić moją wątpliwość :)

Awatar użytkownika
kovi128
Młodszy Forumowicz
Model: Mustang VI
Silnik: V6 3.7
Kolor: Guard Green
Stajnia: Stajnia Mazowiecka

Post autor: kovi128 » 2026-02-17, 18:01

1) Jeśli chcesz kupić nowe wahacze to z tego co widzę za dwie sztuki wyjdzie poniżej 4k. Do tego dochodzi koszt mechanika, ktoś musi to wymienić. Nie wiem ile może to kosztować.
2) Same tuleje możesz sprowadzić z USA (nie próbowałem) lub kupić na steeda.eu Numer części: 555-4047 cena 60 euro plus 20 euro za wysyłkę do PL.
https://pl.steeda.eu.com/produkty/Steed ... -2015-2022

Aj jest coś do kupna w Polsce ale nie wiem czy to to...No i pytanie jak z trwałością.

https://poliuretany.olkusz.pl/pl/p/Tule ... gLZqPD_BwE

Do tego znowu dojdzie koszt mechanika (wyjęcie/włożenie wahacza) plus wprasowanie nowych tulei. Kosztu nie pamiętam.

Dla mnie opcja 2 jest dużo lepsza. Taniej i poprawiasz właściwości jezdne auta. Jak masz jakieś pytania śmiało priv

Mustang 3.7l 2015 Guard Green

ODPOWIEDZ

Wróć do „VI Generacja (2015- ... )”