kilka pytań przed zakupem Mustanga

Tu zajrzyj najpierw. Zebrane najważniejsze tematy z forum.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lucas_w
Model: brak

kilka pytań przed zakupem Mustanga

Post autor: lucas_w » 2026-01-08, 19:21

cześć
Chcialbym sie przywitać bo jestem tu nowy. Proszę o wyrozumiałośc bo nie jestem specjalistą w tym temacie.Jakos że zbliżam sìe do wieku kryzysu wieku średniego...chciałbym kupić sobie Mustanga bo zawsze mi się te auta podobały. Mam jednak z tym kilka pytań
1 Najbardziej obawiam się zimy. Planuje aby to było auto do normalnego użytku cały rok a nie tylko w lecie na weekend. Problem jest taki ze jestem z sadeczyzny. Tu jest zawsze wiecej sniegu i sa gorki i wzniesienia. Pytanie jest czy to sie takda? oczywiscie na zimowkach i dociażeniu tylu?chodzi mi o to czy to będzie podobnie jak na aucie z przednim napedem oczywiscie wolno i ostroznie tak jak sie jezdzi w zimie, czy jednak zvdusza na ramieniu na zasadxie loteri czy dojade do pracy czy sie rozbije?
W sumie miałem jeszxze 2 pytania, ale to jest krytyczne od którego zależy czy ta przygoda ma sens?

krosster
Forumowicz
Model: BULLITT 2008
Silnik: V8 4.6
Kolor: highland green
Stajnia: Stajnia Górny Śląsk
Kontakt:

Re: kilka pytań przed zakupem Mustanga

Post autor: krosster » 2026-01-08, 21:49

dobre zimówki i spokojnie z gazem i będzie jechał jak każdy

krosster
Forumowicz
Model: BULLITT 2008
Silnik: V8 4.6
Kolor: highland green
Kontakt:

Post autor: krosster » 2026-01-08, 21:53

pisz jakie masz pytania sprowadziłem setki mustangów

lucas_w

Post autor: lucas_w » 2026-01-08, 22:26

Czyli hmm mowicie, że to straszenie i można w zimie nim normalnie jeździć nawet teraz jak jest dużo śniegu i błota soli ze śniegiem? Odnośnie tego pytania to czy zasadne jest wożenie jakiegoś balastu w bagażniku ? czy to też bujdy? a jesli tak to ile wagowo powinien mieć taki balast. Co do opon to poprostu zimówki, czy jakieś konkretnie tylko marki wchodzą w grę? No i co z rozmiarem? podobno donrym rozwiązaniem jest jeśli zimówki są węższe niż letnie opony?
pyt 2
Jak wygląda kwestia instalacji gazowej? można? czy to w ogóle świętokractwo w mustangu i ban na forum:)? oczywiscie sa filmiki na których pokazuja że działa to bez problemu. Pytanie jak jest naprawde? a najwazniejsze czy każdą wersje silnika można zagazować? Z tego co mi sie udało ustalić nakbardziej do tego nadaje sie silnik 5 l v8?
pyt3
jakie sa koszty oc takiego mustanga powiedzmy tego 5l v8? bez podania rejestracji nie bardzo mogę to w porównywarkavh cenowych ocenić.
pyt4
jak wyglądaja koszty eksploatacji np tarcze hamulce względem typowych europejskich aut?
pyt5
Planuje auto sprowadzić z usa, najbardziej by mi chyba leżała skrzynia manualna, ale z tego co widze to np te nowsze mustangi np od 2019 tp chyba już w ogóle tylko są na automatach?

lucas_w

Post autor: lucas_w » 2026-01-11, 11:31

Jest tu ktoś na tym forum?

Awatar użytkownika
Michał P.
Forumowicz
Model: Mustang V GT/CS
Silnik: V8 5.0
Kolor: Czerwony

Post autor: Michał P. » 2026-01-12, 08:22

Jest, spokojnie, nie oczekuj że, po 30 minutach będzie tu walanga odpowiedzi :) ludzie mają życie.

Przede wszystkim jaki rocznik Cię interesuje ?
Jeżdżę 5.0 2012 od 4-5 lat, non stop, co prawda aglomeracja Śląska ale lato zima, miesięcznie około 2k km. W ziemę, Fuldy + zapas do bagażnika jako obciążenie i dobrze to jeździ.

2.
5.0 do 2017 r to bez problemu, po tym roku weszła nowa generacja silników z wtryskiem bezpośrednim, można gazować ale już to się mniej opłaca (dotrysk benzyny)
3. OC + AC od kradzieży płacę 1700 zł w Hestii
4. Co do części, jeżeli masz odrobinę odwagi to najlepiej ściągać z US części bo są po prostu tańsze i lepszej jakości niż to co mamy na rynku (części OEM lub lepsze w US nawet z kosztami wysyłki są często tańsze niż zamienniki w PL)
5. W każdej generacji większość aut jest automatami, swojego manuala szukałem parę miesięcy licytując sporo aut ale to i tak było z 10% aukcji, reszta automat.

Mustang 3.7l - 2012 Black Beauty 2017 - 2021
Mustang 5.0 l - GT/CS 2012 2021 -

Michael00
Młodszy Forumowicz
Model: Mustang V
Silnik: V6 4.0

Post autor: Michael00 » 2026-01-24, 21:49

Mustang jako jedyne auto przez cały rok w Sądecczyźnie (góry + dużo śniegu) to może się nie udać. Co może pomóc? Bardzo dobre zimówki, worki z piaskiem w bagażniku:) i włączone ESP. Proponuje najpierw przejechać zimę na jakieś starej bawarce RWD, żeby poczuć, jak to działa. Wtedy będziesz wiedział, czy to dla Ciebie.

Awatar użytkownika
kovi128
Młodszy Forumowicz
Model: Mustang VI
Silnik: V6 3.7
Kolor: Guard Green
Stajnia: Stajnia Mazowiecka

Post autor: kovi128 » 2026-01-25, 13:07

Dokładnie jest tak jak pisze kolega wyżej. Ja zanim wsiadłem do mustanga miałem dwie beemki i merca (11 lat jazdy RWD) a mimo to mój 3,7 potrafił mnie zaskoczyć i to nie na śniegu. Potrzeba doświadczenia, dobrych opon i będzie okej. Jeśli chcesz mustanga z USA na jazdę zimą to dojdzie koszt konserwacji podwozia - wersje USA nie mają tego fabrycznie w przeciwieństwie do wersji EU. Jeśli chcesz informacji dotyczących jazdy, eksploatacji a nawet sprowadzenia to śmiało priv.

Mustang 3.7l 2015 Guard Green

Michael00
Młodszy Forumowicz
Model: Mustang V
Silnik: V6 4.0

Post autor: Michael00 » 2026-01-26, 16:10

No właśnie najtrudniej o to doświadczenie, szkoda dobrego auta, bo jak wiadomo podczas nauki mogą przydarzyć się jakieś nieprzewidziane przygody. Jak kolega wyżej proponuje, pogadać na priv i zobaczyć czy to auto dla Ciebie czy nie.

lucas_w

Post autor: lucas_w » 2026-01-29, 13:33

No zobaczymy, w ogóle to fajnie było by się takim mustangiem przejechać żeby w ogóle zobaczyć jakie to uczucie. Co do opon to co to znaczy dobre zimówki? jakieś konkretne marki, czy jakieś parametry opon? co d work ow z piaskiem to jaka powinna być waga obciążenia? Z tego co wiem to mustangi chyba IV gen mają tryb jazdy zima

Awatar użytkownika
Michał P.
Forumowicz
Model: Mustang V GT/CS
Silnik: V8 5.0

Post autor: Michał P. » 2026-02-01, 15:10

Mam w swoim 5.0 Fuldy Cristalcrontrol i dają radę, do tego dodatkowe obciążenie w bagażniku, żeby tył nie był za lekki i jeżdżę tak całą zimę bez problemów. Oczywiście jak chcesz to trochę więcej gazu i patrzysz przez boczną szybę jadąc do przodu ale rozwaga czym się jedzie w jakich warunkach i da się wszystko opanować .

Mustang 3.7l - 2012 Black Beauty 2017 - 2021
Mustang 5.0 l - GT/CS 2012 2021 -

lucas_w

Post autor: lucas_w » 2026-02-03, 11:34

No ja raczej chyba to jest demonizowane że mustang to jest jakiś niesterowny. To nie jedyne auto z napędem na tył i ludzie chyba normlanie jeżdżą nawet w górach. Ja raczej nie mam 17 lat i zimą to czasem sie jedzie 30-40 i delikatny gaz plus hamowanie silnikiem, więc chyba powinno być ok. A odnośnie opon a raczej ich rozmiarów to hmm na jakim rozmiarze najlepiej jeździć zimą latem? podobno lepsze są węższe na zimę? a obciążenie w bagażniku to ile kg? i co worki z piaskiem?

Rearldeen
Model: GT
Stajnia: Stajnia Pomorze

Post autor: Rearldeen » 2026-09-04, 14:47

lucas_w pisze:
2026-01-08, 19:21
cześć
Chcialbym sie przywitać bo jestem tu nowy. Proszę o wyrozumiałośc bo nie jestem specjalistą w tym temacie.Jakos że zbliżam sìe do wieku kryzysu wieku średniego...chciałbym kupić sobie Mustanga bo zawsze mi się te auta podobały. Mam jednak z tym kilka pytań
1 Najbardziej obawiam się zimy. Planuje aby to było auto do normalnego użytku cały rok a nie tylko w lecie na weekend. Problem jest taki ze jestem z sadeczyzny. Tu jest zawsze wiecej sniegu i sa gorki i wzniesienia. Pytanie jest czy to sie takda? oczywiscie na zimowkach i dociażeniu tylu?chodzi mi o to czy to będzie podobnie jak na aucie z przednim napedem oczywiscie wolno i ostroznie tak jak sie jezdzi w zimie, czy jednak zvdusza na ramieniu na zasadxie loteri czy dojade do pracy czy sie rozbije?
W sumie miałem jeszxze 2 pytania, ale to jest krytyczne od którego zależy czy ta przygoda ma sens?
Cześć, witaj na forum! Dobry kierunek na kryzys wieku średniego, zamiast kryzysowego zakupu wędki czy roweru od razu wjeżdża V8 (albo przynajmniej R4 EcoBoost, ale o tym pewnie też pogadamy).

Od razu odpowiadam na Twoje kluczowe pytanie bez owijania w bawełnę: da się jeździć Mustangiem cały rok, ale Sądeczczyzna i górki zimą to dla tego auta będzie poligon. Zanim ściągniesz coś zza oceanu, koniecznie rzuć okiem na check car vin, żeby nie kupić kota w worku.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Spis treści”