Przednie czujniki parkowania/kamera
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU
- beceen
- Forumowicz
- Model: S550 | 2.3 EB EU
- Kolor: Magnetic Grey
Przednie czujniki parkowania/kamera
hej, czy ma ktos z Was przednie czujniki parkowania lub przednia kamere?
Czy da sie zintegrowac jakos czujnik przedni z oemowych wyswietlaczem? Szukalem, ale wiekszosc ofert to po prostu czujniki z oddzielnym wyswietlaczem (ew. tylko akustyczne ostrzezenie).
Czy da sie zintegrowac jakos czujnik przedni z oemowych wyswietlaczem? Szukalem, ale wiekszosc ofert to po prostu czujniki z oddzielnym wyswietlaczem (ew. tylko akustyczne ostrzezenie).
beceen | Magnetic GreyEcoboost
-
- Młodszy Forumowicz
- Model: W planach
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: Burgund
Re: Przednie czujniki parkowania/kamera
Już się dowiadywałem u speca z Mondeo Klub, nie da się zintegrować czujników dokładnych żeby się wyświetlało przód /tył na oryginalnym ekraniebeceen pisze:hej, czy ma ktos z Was przednie czujniki parkowania lub przednia kamere?
- amcross
- Młodszy Forumowicz
- Model: GT 5.0 MY2017 AT EU
- Kolor: Mica Shadow Black
Hej,
Kolega z forum o nicku genie zrobił to w Warszawie i działa wyśmienicie.
Znajdź go na forum - wszystko Ci wyjaśni.
Kolega z forum o nicku genie zrobił to w Warszawie i działa wyśmienicie.
Znajdź go na forum - wszystko Ci wyjaśni.
- beceen
- Forumowicz
dzieki za namiar, skontaktuje sie z Nim.
-
- Stowarzyszenie MKP
- Model: GT MY2017
Witam Kolegów zainteresowanych montażem przedniej kamery i przednich czujników pakowania.
Niektórzy z Was mylą tylną kamerę wyświetlającą linie na ekranie auta z czujnikami tylnymi
Obraz z liniami na wyświetlaczu pochodzi z kamery a z tylnych czujników jest tylko sygnał dźwiękowy.
Są to dwa oddzielne urządzenia uruchamiane jednocześnie przy włączeniu biegu wstecznego.
U mnie oprócz tego co powyżej są jeszcze czujniki parkowania z przodu założone w salonie przed odbiorem samochodu i z nich też tylko dźwięk.
Włączają się automatycznie i mogę je oczywiście wyłączyć przyciskiem.
Nie chciałem dodatkowego ekraniku symulującego odległość od przeszkody a zależało mi na obrazie z kamery umieszczonej z przodu i wyświetlanym na ekranie w konsoli centralnej auta.
W rezultacie mam zainstalowany zestaw 3 urządzeń do oglądania obrazu z przodu auta na wyświetlaczu samochodu.
1. Kamera z możliwością pokazania 3 widoków z przodu auta:
http://pl.horn.eu/pl/PL/PRODUKTY/DO_SAM ... 257FD?s1=1" onclick="window.open(this.href);return false;
2. Interfejs video umożliwiający wyświetlanie obrazu z kamery na wyświetlaczu auta:
https://www.car-tronic.pl/interfejs-wid ... nc-3-p9767" onclick="window.open(this.href);return false;
3. Interfejs kamery z pilotem:
http://pl.horn.eu/pl/PL/PRODUKTY/DO_SAM ... 2600B?s1=1" onclick="window.open(this.href);return false;
zmieniającym widoki z kamery na:
a) widok przednio-dolny(żeby widzieć np, krawężnik i nie zahaczyć o niego),
b) widok z przodu, dokładnie 180 stopni(tzw "rybie oko") oraz
c) jednoczesny widok z lewej i z prawej strony na ekranie podzielonym na dwie połowy(dla mnie niezbędny przy wyjeździe z bramy przez wąski chodnik na drogę krajową).
Już kilka lat temu innym samochodem trafiłem rowerzystę jadącego chodnikiem.
Mustang ma długi przód i zanim zobaczę lewą i prawą stronę(czy chodnika czy drogi krajowej z dużym ruchem) muszę wyjechać z bramy praktycznie połową auta co nie jest za bardzo komfortowe
Kamerę włącza się i wyłącza klawiszem z dedykowanego zgrabnego pilota(w komplecie z interfejsem kamery) i przełącza się między widokami również na pilocie drugim przyciskiem.
Moja kamera jest typowo na przód i nie ma takich linii jak tylna bo ze względu na zmianę widoków nie może ich mieć.
Można oczywiście założyć na przód tańszą typową kamerę tylną z liniami(ale musi mieć możliwość cofnięcia odwracenia stron żeby nie widzieć jak w lustrze) lub inną tańszą przednią bez dodatkowego interfejsu zmieniającego widoki ale wtedy nie będzie takich opcji na jakich mi zależało.
Żeby zobaczyć obraz na wyświetlaczu środkowym samochodu z jakiejkolwiek dodatkowej kamery niezbędny jest niestety ten drogi interfejs video.
Przez kilka miesięcy szukałem tańszych rozwiązań i testowałem inne tego typu interfejsy ale bez powodzenia
Na pocieszenie dodam, że do powyższego interfejsu można dodatkowo podłączyć 2 inne urządzenia video, np. kolejną 1 lub 2 kamery, odtwarzacz dvd czy tuner telewizyjny. Wtedy przełączanie wejść video odbywa się malutkim zgrabnym przyciskiem.
Jednak osobiście nie czuję potrzeby dodatkowych zabawek i z tego nie korzystam
Tańszą alternatywą dla mojej przedniej kamery i jej interfejsu może być taka:
http://www.kenwood-electronics.pl/car/a ... ew=details" onclick="window.open(this.href);return false;
Ta jest dedykowana do jednostek Kenwood ale sądzę, że dałoby się ją podłączyć do powyższego drogiego interfejsu video, żeby(przypominam) zobaczyć obraz na ekranie samochodu
Ma linie ale podejrzewam, że tylko w trybie pracy jako tylna a niekoniecznie jako przednia kamera. Nie drążyłem tego tematu
Mój zestaw jest tak zamontowany, że tylna kamera zawsze jest nadrzędna i domyślnie przy włączeniu biegu wstecznego na wyświetlaczu pojawia się obraz z tyłu samochodu, nawet przy włączonej kamerze przedniej.
Podsumowując, można kupić powyższe urządzenia tam gdzie podałem powyżej ale nie polecam samodzielnego montażu.
Znam się trochę na elektronice i miałem to zrobić samodzielnie.
Wyjęcie wyświetlacza nie jest problemem(są filmy w necie), połączenia interfejsów niby plug and play ale instrukcje do nich są szczątkowe i nie do końca wyjaśniają jak to wszystko uruchomić.
Nie zgadzała mi się też możliwość włączania i wyłączania kamery klawiszem na kierownicy kończącym rozmowę przez telefon i dlatego zdecydowałem, żeby zrobili to ludzie na co dzień zajmujący się instalowaniem i przeróbkami multimediów w samochodach.
U mnie też były problemy chociażby ze wspomnianym tańszym interfejsem video.
Montaż wykonała firma:
http://radiocar.pl/kontakt.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Zeszło się dobrych kilka godzin i już chłopcy z tej firmy nauczeni na moim aucie wiedzą jak to sprawnie zrobić
Graty zamówiłem przez nich, może nieco drożej niż gdybym zamawiał je samodzielnie ale za to otrzymałem 3 letnią gwarancję na wszystko, na której mi zależało.
Oczywiście dostałem na całość fakturę.
Nie pamiętam w tej chwili ceny za montaż, chyba 550 zł?
Można się na mnie powołać, będą pamiętać bo nie byłem łatwym klientem gdyż chciałem konkretnego działania zestawu w oczekiwany przeze mnie sposób
Na koniec z efektów zadowoleni byliśmy wszyscy
Dealer może zamontować przednie czujniki parkowania ale kamery przedniej raczej nie.
Przynajmniej do tej pory nie ogarniali tego tematu.
Pozdrówka
P.S.
Muszę kiedyś zrobić zdjęcia widoków z tej kamery i zamieścić je tutaj, tylko ten ciągły brak czasu
Niektórzy z Was mylą tylną kamerę wyświetlającą linie na ekranie auta z czujnikami tylnymi

Obraz z liniami na wyświetlaczu pochodzi z kamery a z tylnych czujników jest tylko sygnał dźwiękowy.
Są to dwa oddzielne urządzenia uruchamiane jednocześnie przy włączeniu biegu wstecznego.
U mnie oprócz tego co powyżej są jeszcze czujniki parkowania z przodu założone w salonie przed odbiorem samochodu i z nich też tylko dźwięk.
Włączają się automatycznie i mogę je oczywiście wyłączyć przyciskiem.
Nie chciałem dodatkowego ekraniku symulującego odległość od przeszkody a zależało mi na obrazie z kamery umieszczonej z przodu i wyświetlanym na ekranie w konsoli centralnej auta.
W rezultacie mam zainstalowany zestaw 3 urządzeń do oglądania obrazu z przodu auta na wyświetlaczu samochodu.
1. Kamera z możliwością pokazania 3 widoków z przodu auta:
http://pl.horn.eu/pl/PL/PRODUKTY/DO_SAM ... 257FD?s1=1" onclick="window.open(this.href);return false;
2. Interfejs video umożliwiający wyświetlanie obrazu z kamery na wyświetlaczu auta:
https://www.car-tronic.pl/interfejs-wid ... nc-3-p9767" onclick="window.open(this.href);return false;
3. Interfejs kamery z pilotem:
http://pl.horn.eu/pl/PL/PRODUKTY/DO_SAM ... 2600B?s1=1" onclick="window.open(this.href);return false;
zmieniającym widoki z kamery na:
a) widok przednio-dolny(żeby widzieć np, krawężnik i nie zahaczyć o niego),
b) widok z przodu, dokładnie 180 stopni(tzw "rybie oko") oraz
c) jednoczesny widok z lewej i z prawej strony na ekranie podzielonym na dwie połowy(dla mnie niezbędny przy wyjeździe z bramy przez wąski chodnik na drogę krajową).
Już kilka lat temu innym samochodem trafiłem rowerzystę jadącego chodnikiem.
Mustang ma długi przód i zanim zobaczę lewą i prawą stronę(czy chodnika czy drogi krajowej z dużym ruchem) muszę wyjechać z bramy praktycznie połową auta co nie jest za bardzo komfortowe

Kamerę włącza się i wyłącza klawiszem z dedykowanego zgrabnego pilota(w komplecie z interfejsem kamery) i przełącza się między widokami również na pilocie drugim przyciskiem.
Moja kamera jest typowo na przód i nie ma takich linii jak tylna bo ze względu na zmianę widoków nie może ich mieć.
Można oczywiście założyć na przód tańszą typową kamerę tylną z liniami(ale musi mieć możliwość cofnięcia odwracenia stron żeby nie widzieć jak w lustrze) lub inną tańszą przednią bez dodatkowego interfejsu zmieniającego widoki ale wtedy nie będzie takich opcji na jakich mi zależało.
Żeby zobaczyć obraz na wyświetlaczu środkowym samochodu z jakiejkolwiek dodatkowej kamery niezbędny jest niestety ten drogi interfejs video.
Przez kilka miesięcy szukałem tańszych rozwiązań i testowałem inne tego typu interfejsy ale bez powodzenia

Na pocieszenie dodam, że do powyższego interfejsu można dodatkowo podłączyć 2 inne urządzenia video, np. kolejną 1 lub 2 kamery, odtwarzacz dvd czy tuner telewizyjny. Wtedy przełączanie wejść video odbywa się malutkim zgrabnym przyciskiem.
Jednak osobiście nie czuję potrzeby dodatkowych zabawek i z tego nie korzystam

Tańszą alternatywą dla mojej przedniej kamery i jej interfejsu może być taka:
http://www.kenwood-electronics.pl/car/a ... ew=details" onclick="window.open(this.href);return false;
Ta jest dedykowana do jednostek Kenwood ale sądzę, że dałoby się ją podłączyć do powyższego drogiego interfejsu video, żeby(przypominam) zobaczyć obraz na ekranie samochodu

Ma linie ale podejrzewam, że tylko w trybie pracy jako tylna a niekoniecznie jako przednia kamera. Nie drążyłem tego tematu

Mój zestaw jest tak zamontowany, że tylna kamera zawsze jest nadrzędna i domyślnie przy włączeniu biegu wstecznego na wyświetlaczu pojawia się obraz z tyłu samochodu, nawet przy włączonej kamerze przedniej.
Podsumowując, można kupić powyższe urządzenia tam gdzie podałem powyżej ale nie polecam samodzielnego montażu.
Znam się trochę na elektronice i miałem to zrobić samodzielnie.
Wyjęcie wyświetlacza nie jest problemem(są filmy w necie), połączenia interfejsów niby plug and play ale instrukcje do nich są szczątkowe i nie do końca wyjaśniają jak to wszystko uruchomić.
Nie zgadzała mi się też możliwość włączania i wyłączania kamery klawiszem na kierownicy kończącym rozmowę przez telefon i dlatego zdecydowałem, żeby zrobili to ludzie na co dzień zajmujący się instalowaniem i przeróbkami multimediów w samochodach.
U mnie też były problemy chociażby ze wspomnianym tańszym interfejsem video.
Montaż wykonała firma:
http://radiocar.pl/kontakt.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Zeszło się dobrych kilka godzin i już chłopcy z tej firmy nauczeni na moim aucie wiedzą jak to sprawnie zrobić

Graty zamówiłem przez nich, może nieco drożej niż gdybym zamawiał je samodzielnie ale za to otrzymałem 3 letnią gwarancję na wszystko, na której mi zależało.
Oczywiście dostałem na całość fakturę.
Nie pamiętam w tej chwili ceny za montaż, chyba 550 zł?
Można się na mnie powołać, będą pamiętać bo nie byłem łatwym klientem gdyż chciałem konkretnego działania zestawu w oczekiwany przeze mnie sposób

Na koniec z efektów zadowoleni byliśmy wszyscy

Dealer może zamontować przednie czujniki parkowania ale kamery przedniej raczej nie.
Przynajmniej do tej pory nie ogarniali tego tematu.
Pozdrówka
P.S.
Muszę kiedyś zrobić zdjęcia widoków z tej kamery i zamieścić je tutaj, tylko ten ciągły brak czasu

Ostatnio zmieniony 2018-07-04, 10:08 przez genie, łącznie zmieniany 1 raz.
- beceen
- Forumowicz
dzieki za wyczerpujacy opis; w radiocarze robilem kamere cofania w aucie zony
jedno pytania - masz sync2 czy 3?
![Kwadratowy :]](./images/smilies/splash.gif)
jedno pytania - masz sync2 czy 3?
-
- Młodszy Forumowicz
- Model: bmw 328i
A opcja samych czujników parkowania w formie dźwiękowej przód i tył? Miałem podobne w audi, przy zbliżaniu się do przeszkody, z coraz to większą częstotliwością 'pykał'. Jaki jest orientacyjny koszt założenia ich? Ewentualnie jednego?
-
- Stowarzyszenie MKP
Tak właśnie działają czujniki pakowania, i tylne i przednie.
Co do kosztów to trzeba pytać tam gdzie planuje się je zakładać.
Z tego co pamiętam to kiedyś na Forum koledzy podawali, że na przód od 600 do 1000 zł w serwisach Forda i 400 zł w niezależnym warsztacie.
Co do kosztów to trzeba pytać tam gdzie planuje się je zakładać.
Z tego co pamiętam to kiedyś na Forum koledzy podawali, że na przód od 600 do 1000 zł w serwisach Forda i 400 zł w niezależnym warsztacie.
- beceen
- Forumowicz
ja mam sync2 (czy tam mytouch czy jak to sie nazywa) i oprocz pikania na wyswietlaczu (poza obrazem z kamery) jest wizualizacja odleglosci.
Myslalem dlatego, ze mozna podobnie zrobic przednie czujniki.
Myslalem dlatego, ze mozna podobnie zrobic przednie czujniki.
Czy czujniki parkowania kupione w np. https://radiocar24.pl/czujniki-parkowania będą się nadawać do mojej GT 2008. Czy miał ktoś jakieś doświadczenia z tym sklepem?
-
- Stowarzyszenie MKP
Na pewno będą pasować.
Są to uniwersalne czujniki i nie ma znaczenia marka samochodu.
Pisałem powyżej, że korzystałem z tej firmy i jestem zadowolony.
Są to uniwersalne czujniki i nie ma znaczenia marka samochodu.
Pisałem powyżej, że korzystałem z tej firmy i jestem zadowolony.