Zgrzyty w skrzyni biegow
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU
Zgrzyty w skrzyni biegow
Witam,
Pare dni temu podczas jazdy (a wlasciwie toczenia sie w korku) zauwazylem, ze przy ruszaniu slychac jakies zgrzyty z okolic skrzyni biegow. Przy dynamicznym ruszaniu (gaz i puszczamy sprzeglo), a takze przy baaardzo delikatnym (powoli puszczamy sprzeglo i dopiero potem gaz) wszystko jest ok. Jednak przy takim zwyklym ruszaniu, tuz po puszczeniu sprzegla do konca, slychac przez ok sekunde moze dwie dosc glosny zgrzyt. To samo dzieje sie czasami przy zmianie na drugi bieg przy powolnej jezdzie. Serwis stwierdzil, ze malo oleju w skrzyni. Tydzien zajelo im dolanie i niestety problem nie zniknal.
Druga diagnoza, i tu cytat: "Po diagnostyce komputerowej, wyszlo nam, ze lozyska w skrzyni sa uszkodzone i cala skrzynia do wymiany. Gdzies w Lodzi, czy Poznaniu byl podobny problem i wymiana skrzyni pomogla." Przyblizony czas oczekiwania: 2 miesiace!!!
Ktos ma jakies pomysly?
Skrzynia manual. 2300 km przebiegu.
Pozdrawiam
Pare dni temu podczas jazdy (a wlasciwie toczenia sie w korku) zauwazylem, ze przy ruszaniu slychac jakies zgrzyty z okolic skrzyni biegow. Przy dynamicznym ruszaniu (gaz i puszczamy sprzeglo), a takze przy baaardzo delikatnym (powoli puszczamy sprzeglo i dopiero potem gaz) wszystko jest ok. Jednak przy takim zwyklym ruszaniu, tuz po puszczeniu sprzegla do konca, slychac przez ok sekunde moze dwie dosc glosny zgrzyt. To samo dzieje sie czasami przy zmianie na drugi bieg przy powolnej jezdzie. Serwis stwierdzil, ze malo oleju w skrzyni. Tydzien zajelo im dolanie i niestety problem nie zniknal.
Druga diagnoza, i tu cytat: "Po diagnostyce komputerowej, wyszlo nam, ze lozyska w skrzyni sa uszkodzone i cala skrzynia do wymiany. Gdzies w Lodzi, czy Poznaniu byl podobny problem i wymiana skrzyni pomogla." Przyblizony czas oczekiwania: 2 miesiace!!!
Ktos ma jakies pomysly?
Skrzynia manual. 2300 km przebiegu.
Pozdrawiam
Re: Zgrzyty w skrzyni biegow
Witam,
We wtorek po 40 dniach w serwisie odebralem mojego Mustanga. Skrzynia wymieniona na nowa. Podobno stara byla zapieczona i miala bardzo malo oleju
Dziwna sprawa...
We wtorek po 40 dniach w serwisie odebralem mojego Mustanga. Skrzynia wymieniona na nowa. Podobno stara byla zapieczona i miala bardzo malo oleju

Dziwna sprawa...
- StarszyWajchowy
- Stowarzyszenie MKP
- Model: 73 Mach 1 429
- Silnik: inny V8
- Kolor: yellow hornet
- Stajnia: Stajnia Mazowiecka
Wygląda na to ze te manuale w S550 mogą być podobnym szajsem do tych montowanych w S197, choć pewnie trochę za wcześnie na konkretne wnioski. Okaże się za kilkadziesiąt tysięcy km.
Swoja wymieniłem po 60-paru tysiącach km

Tomek
- veeefour
- Forumowicz
- Model: 2015 GT Fastback US
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: Race red AT
- Kontakt:
To jest dokladnie ten sam Getrag-klon.StarszyWajchowy pisze:Wygląda na to ze te manuale w S550 mogą być podobnym szajsem do tych montowanych w S197, choć pewnie trochę za wcześnie na konkretne wnioski. Okaże się za kilkadziesiąt tysięcy km.
- StarszyWajchowy
- Stowarzyszenie MKP
No to wygląda na to ze Automat będzie bardziej trwały jeśli jest to pełnoprawny ZFveeefour pisze:To jest dokladnie ten sam Getrag-klon.StarszyWajchowy pisze:Wygląda na to ze te manuale w S550 mogą być podobnym szajsem do tych montowanych w S197, choć pewnie trochę za wcześnie na konkretne wnioski. Okaże się za kilkadziesiąt tysięcy km.

Tomek
- StarszyWajchowy
- Stowarzyszenie MKP
A ile masz przebiegu?konio12345 pisze:Też mam podobny problem, oprócz wibracji 100-120 samochód w serwisie już ponad tydzień - będę wymieniać 3 łożyska, tarczę sprzęgła, uszczelniacz i jakiś wałek - co za szrot.
Tomek
- veeefour
- Forumowicz
- Kontakt:
Ale to tez jest robione TYLKO na licencji ZF. Skrzynia ma oznaczenie 6R80 i jest produkowana w oparciu na ZF 6HP26 w Livonia Transmission plant w Michigan.StarszyWajchowy pisze:No to wygląda na to ze Automat będzie bardziej trwały jeśli jest to pełnoprawny ZFveeefour pisze:To jest dokladnie ten sam Getrag-klon.StarszyWajchowy pisze:Wygląda na to ze te manuale w S550 mogą być podobnym szajsem do tych montowanych w S197, choć pewnie trochę za wcześnie na konkretne wnioski. Okaże się za kilkadziesiąt tysięcy km.
Swoja wymieniłem po 60-paru tysiącach kmW Beemkach ZF-y sprawowały się bardzo dobrze...
No i ten automat to najmocniejsza i najtrwalsza skrzynia dostepna w mustangach w ogole - jest tez swietny Tremec w GT350 i opcjonalny do GT.
Z kolei manualny Getrag jest calkowicie produkowany w Chinach.
- StarszyWajchowy
- Stowarzyszenie MKP
[/quote]Ale to tez jest robione TYLKO na licencji ZF. Skrzynia ma oznaczenie 6R80 i jest produkowana w oparciu na ZF 6HP26 w Livonia Transmission plant w Michigan.
No i ten automat to najmocniejsza i najtrwalsza skrzynia dostepna w mustangach w ogole - jest tez swietny Tremec w GT350 i opcjonalny do GT.
Z kolei manualny Getrag jest calkowicie produkowany w Chinach.[/quote]
No słyszałem ze TREMEC jest bardzo dobry, ale ładnie kosztuje... Trafić na mało używaną używkę będzie bardzo ciężko...
Z kolei manualny Getrag jest calkowicie produkowany w Chinach.[/quote]
No słyszałem ze TREMEC jest bardzo dobry, ale ładnie kosztuje... Trafić na mało używaną używkę będzie bardzo ciężko...
Tomek
- lukas220
- Forumowicz
- Model: GT
- Kolor: magnetic gray
Przy okazji tematu zgrzytów... czy to normalne, że na postoju, w kabinie, na biegu jałowym, po wciśnięciu sprzęgła słyszę moment kiedy wałek skrzyni przestaje się obracać?
Czy mam wyjątkowy słuch czy raczej skrzynia zaczyna się zacierać?
Dodam tylko, że samochód ma 1650km przebiegu a skrzynia jest głośna na niskich biegach 

Ostatnio zmieniony 2016-09-19, 16:21 przez lukas220, łącznie zmieniany 1 raz.
GT magnetic -> odebrany 23.08 Ford Store Opole
- lukas220
- Forumowicz
Rozumiem, że jest tam jakaś śruba kontrolna, bo bagnetu raczej nie? Przy 2000km chcę jechać na wymianę oleju do serwisuveeefour pisze:Sprawdz poziom oleju - jak najszybciej
- veeefour
- Forumowicz
- Kontakt:
" onclick="window.open(this.href);return false;
I ja bym ci polecal JUZ to zrobic - taka moja dobra rada
I ja bym ci polecal JUZ to zrobic - taka moja dobra rada

- lukas220
- Forumowicz
Dzięki, czyli typowa sprawa-skrzynia ma być zalana do poziomu śruby wlewowej.
- tasminator
- Model: GT 2015
- Kolor: ingot silver na razie...
- Kontakt:
Moja srebrna strzała od tygodnia stoi w serwisie. Objawy podobne do twoich, ja stawiałem na łożysko oporowe okazało się że zatarta panewka 8 cylindra. Przebieg 30 tys. km.
Objawy słyszałem od ok 20 tys i się nasilały....
Objawy słyszałem od ok 20 tys i się nasilały....