Mustang GT V8 Manual czy Automat?

O mustangu i o nas

Moderatorzy: Hans, Hans

Horse Whip
Młodszy Forumowicz
Model: Ford Mustang GT 2017
Silnik: V8 5.0
Kolor: Lightning Blue

Re: Mustang GT V8 Manual czy Automat?

Post autor: Horse Whip » 2016-07-27, 18:16

deeboy pisze: ...
Jutro w Gdyni odbieram GTmanual. Przez ostatni tok jezdzilem automatem V6. Tez dlugo nie moglem sie zdecydowac co wybrac i nadal denerwuje sie tym czy dobrze zrobilem. Jutro się okaze i dam znac
Czekam z niecierpliwością na Twoją opinie :) i życzę pięknych chwil z nowym Mustangiem!

piotrow
Młodszy Forumowicz
Model: s550
Kolor: Czarny

Post autor: piotrow » 2016-07-27, 18:54

deeboy pisze: Jutro w Gdyni odbieram GTmanual. Przez ostatni tok jezdzilem automatem V6. Tez dlugo nie moglem sie zdecydowac co wybrac i nadal denerwuje sie tym czy dobrze zrobilem. Jutro się okaze i dam znac
Dobrze zrobiłeś :) Po 2 latach jeżdżenia autem z s-tronic, miesiąc temu przesiadłem się na GT manual i jestem zachwycony. Owszem, w korkach automat jest wygodniejszy, ale jak nie ma korków... Paaaanie! Manual w Mustangu to poezja :) w życiu nie wrócę do automatu.

Awatar użytkownika
B0kiem
Forumowicz
Model: S550 GT
Kontakt:

Post autor: B0kiem » 2016-07-27, 19:36

piotrow pisze:Paaaanie! Manual w Mustangu to poezja :)
brakowało mi tego słowa :serce: :)

Horse Whip
Młodszy Forumowicz

Post autor: Horse Whip » 2016-07-27, 19:42

B0kiem pisze:
I właśnie dlatego wybór pada na manualną skrzynie biegów ;D
Musimy jeszcze zdecydować się z Żoną na konkretny kolor (mamy dwa typy /szkoda że nie ma ORANGE już/) i pozostaje poczekać do listopada aby zamówione autko było z rocznika 2017 i dostać je na wiosnę a nie w grudniu :)

W oczekiwaniu na TEN wymarzony!

Obrazek

Awatar użytkownika
deeboy
Forumowicz
Model: GT S550 MT
Kolor: Race Red

Post autor: deeboy » 2016-07-27, 23:36

Horse Whip pisze:
B0kiem pisze:
I właśnie dlatego wybór pada na manualną skrzynie biegów ;D
Musimy jeszcze zdecydować się z Żoną na konkretny kolor (mamy dwa typy /szkoda że nie ma ORANGE już/) i pozostaje poczekać do listopada aby zamówione autko było z rocznika 2017 i dostać je na wiosnę a nie w grudniu :)

W oczekiwaniu na TEN wymarzony!

Obrazek

Z wyborem koloru też nie ma lekko... polecam wybranie się na jakiś zlot i zobaczyć całą paletę Mustangów w jednym miejscu w takim samym świetle i okolicznościach. Ja w ten sposób się zdecydowałem.

Awatar użytkownika
deeboy
Forumowicz

Post autor: deeboy » 2016-07-27, 23:39

... a dodam jeszcze, że jak już wybierzesz to zamiast zamawiać ten konkretny pod siebie to najpierw zadzwoń do 12 salonów Forda i zapytaj bo być może akurat takiego już gdzieś zamówili w ciemno parę miesięcy temu i już płynie do Europy.

Horse Whip
Młodszy Forumowicz

Post autor: Horse Whip » 2016-07-28, 08:06

deeboy pisze: Z wyborem koloru też nie ma lekko... polecam wybranie się na jakiś zlot i zobaczyć całą paletę Mustangów w jednym miejscu w takim samym świetle i okolicznościach. Ja w ten sposób się zdecydowałem.
Zgadzam się już dużo pomysłów miałem, na żywo widziałem race red, ruby red i oxford white, mi się oczywiście spodobał race red, ale żona uważa że są inne lepsze, myśleliśmy o Orange ale już nie ma, więc dalej myślimy :)
deeboy pisze:... a dodam jeszcze, że jak już wybierzesz to zamiast zamawiać ten konkretny pod siebie to najpierw zadzwoń do 12 salonów Forda i zapytaj bo być może akurat takiego już gdzieś zamówili w ciemno parę miesięcy temu i już płynie do Europy.
Niestety u mnie tak nie zadziała ponieważ będę zamawiał w listopadzie aby mieć pierwsze egzemplarze z 2017 roku i odbiór dopiero w kwietniu, bo jakbym zamawiał teraz auto to miałbym odbiór w grudniu a lepiej mieć na wiosnę niż zimę.

piotrow
Młodszy Forumowicz
Model: s550
Kolor: Czarny

Post autor: piotrow » 2016-07-28, 08:16

Horse Whip pisze: Zgadzam się już dużo pomysłów miałem, na żywo widziałem race red, ruby red i oxford white, mi się oczywiście spodobał race red, ale żona uważa że są inne lepsze, myśleliśmy o Orange ale już nie ma, więc dalej myślimy :)
Ja pojechałem zamawiać Ruby Red. Byłem w 100% przekonany do tego koloru, decyzja właściwie już zapadła, ale jak przyjechałem do salonu to na wydawce akurat stał czarny. No i teraz jeżdżę czarnym i nie żałuję :)

Awatar użytkownika
deeboy
Forumowicz

Post autor: deeboy » 2016-07-28, 09:53

deeboy pisze:... a dodam jeszcze, że jak już wybierzesz to zamiast zamawiać ten konkretny pod siebie to najpierw zadzwoń do 12 salonów Forda i zapytaj bo być może akurat takiego już gdzieś zamówili w ciemno parę miesięcy temu i już płynie do Europy.
Niestety u mnie tak nie zadziała ponieważ będę zamawiał w listopadzie aby mieć pierwsze egzemplarze z 2017 roku i odbiór dopiero w kwietniu, bo jakbym zamawiał teraz auto to miałbym odbiór w grudniu a lepiej mieć na wiosnę niż zimę.[/quote]

Tez dobrze bo bedziesz mial juz Sync3 no ale tyle czekania to wiecznosc

Awatar użytkownika
Behemoth
Młodszy Forumowicz
Model: S550 GT EU

Post autor: Behemoth » 2016-07-28, 09:59

piotrow pisze:
Horse Whip pisze: Ja pojechałem zamawiać Ruby Red. Byłem w 100% przekonany do tego koloru, decyzja właściwie już zapadła, ale jak przyjechałem do salonu to na wydawce akurat stał czarny. No i teraz jeżdżę czarnym i nie żałuję :)
Pojechałem po RaceRed, jazdę testową miałem RubyRed, a własnie nakłądali powłokę czarnego - kusiło, oj kusiło, ale zostałem przy swoim. RadeRed z powłoką jest super :)

Pozdrawiam,
Krzysiek

Horse Whip
Młodszy Forumowicz

Post autor: Horse Whip » 2016-07-28, 10:08

deeboy pisze: Tez dobrze bo bedziesz mial juz Sync3 no ale tyle czekania to wiecznosc
Wiem że to wieczność... choruje na jego punkcie... ale pomijając nowy rocznik i wiosnę zamiast zimy to jeszcze większą wpłatę zrobię i będą mniejsze raty leasingowe i żona będzie spać spokojniej i moje dni będą lepsze ;D

A teraz to dopiero mam dylemat... właśnie doczytałem na forum że Mustang MY2018 który będzie już można zamówić w maju 2017 odebrać pewnie na jesień 2017, będzie po paru zmianach a ja chciałem odbierać swój MY2017 w kwietniu... co robić... nie chce czekać jeszcze dłużej ale rozsądek się odzywa "lepiej mieć nowszy niż starszy...

Awatar użytkownika
deeboy
Forumowicz

Post autor: deeboy » 2016-07-28, 23:48

Horse Whip pisze:
deeboy pisze: Tez dobrze bo bedziesz mial juz Sync3 no ale tyle czekania to wiecznosc
Wiem że to wieczność... choruje na jego punkcie... ale pomijając nowy rocznik i wiosnę zamiast zimy to jeszcze większą wpłatę zrobię i będą mniejsze raty leasingowe i żona będzie spać spokojniej i moje dni będą lepsze ;D

A teraz to dopiero mam dylemat... właśnie doczytałem na forum że Mustang MY2018 który będzie już można zamówić w maju 2017 odebrać pewnie na jesień 2017, będzie po paru zmianach a ja chciałem odbierać swój MY2017 w kwietniu... co robić... nie chce czekać jeszcze dłużej ale rozsądek się odzywa "lepiej mieć nowszy niż starszy...
Wiesz... tak to możesz czekać w nieskończoność... teraz rocznik, za chwile lifting a później nowy model. NIe ma co czekać trzeba się cieszyć z jazdy rumakiem :super:

A co do skrzyni, dzisiaj śmigałem moim nowym manualem GT i jednak potrzebuję jeszcze trochę czasu na wydanie obiektywnej oceny co jest lepsze. Mam jednak już pewne nawyki z automata ale im więcej kilometrów tym bardziej skłaniam się ku manual :)

Horse Whip
Młodszy Forumowicz

Post autor: Horse Whip » 2016-07-28, 23:57

Horse Whip pisze:

Dziś o godzinie 22 zdecydowaliśmy z Żoną, że bierzemy teraz bo tak jak napisałeś można czekać w nieskończoność teraz lifting a potem nowy model. Bierzemy i w późną jesień będziemy już śmigać na naszych drogach! Nawet nie czekamy na nowszy rocznik!

Awatar użytkownika
deeboy
Forumowicz

Post autor: deeboy » 2016-07-29, 00:06

Horse Whip pisze: Dziś o godzinie 22 zdecydowaliśmy z Żoną, że bierzemy teraz bo tak jak napisałeś można czekać w nieskończoność teraz lifting a potem nowy model. Bierzemy i w późną jesień będziemy już śmigać na naszych drogach! Nawet nie czekamy na nowszy rocznik!
No to zajebiście :hurra: to dzwońcie po salonach tak jak sugerowałem wcześniej i może będzie na wczesną jesień :)

Awatar użytkownika
deeboy
Forumowicz

Post autor: deeboy » 2016-08-08, 23:16

Wracając do głównego tematu, jestem zachwycony manualną skrzynią. Jest to ogromna przyjemność z jazdy i wiele fajnych możliwości zabawy tym autem. Przez pierwsze kilkaset km cięzko było przywyknąć do tej zmiany ale jednak nie żałuję i polecam skrzynię manualną w sytuacji gdy jeździsz trasy nie dłuższe niż 1 godz, jeśli natomiast systematycznie chcesz używać Mustanga na dłuższych trasach kilkugodzinnych lub wiesz że wiele postoisz w korkach to jednak postawiłbym na wygodę automatu.

Co do spalania, przypuszczam, że automat jest bardziej oszczędny dlatego, że po prostu jest bardziej pracowity niż kierowca. Automat znacznie częściej zmienia biegi niż kierowca stąd wynika różnica spalania, jednak ja czasami specjalnie piłuje dłużej na wysokich obrotach, żeby sobie posłuchać silnika lub żeby za zakrętem natychmiast wyskoczyć do przodu i wyprzedzić maruderów. Automat z jednej strony zabiera wiele możliwości zabawy tym autem i wykorzystania jego możliwości a z drugiej jednak daje więcej wygody. W moim przypadku codziennych półgodzinnych dojazdów do pracy to manual jest idealny.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż”