Co do spalania to nie zauważyłem jakieś kosmicznej różnicy... ale z hamowaniem to jedzie dalej, wiele razy to zaliczyłem ;]Olaf pisze:a to jakaś chyba nowa kosmiczna teoria - skąd się wzieło określenie "pali w cholere wiecej" i "a Zimą to juz wogle udręka hamujesz a on jedzie dalej hehe " ??Stachu_xjr pisze:Tylko to wszytko automaty, pali w cholere wiecej i nie da sie tym pobawic za bardzo a Zimą to juz wogle udręka hamujesz a on jedzie dalej hehe , jak V6 to manual z zeby miał Pony package.
Mustang z allegro/ebay
- yoltz
- Forumowicz
- Model: IV 2004
- Silnik: V6 3.8
- Kolor: żywe srebro...
- Kontakt:
Re: Mustang z allegro/ebay
- Stachu_xjr
- Forumowicz
- Model: GT 2016
- Silnik: V8 5.0
Olaf 2 lata jeździłem v6 w automacie to wiem co pisze , mi palił 14.5l przy spokojnej jezdzie , 2l wiecej od Gt w manualu, pozatym nie na szpery na sliskim tragedia , a ze hamujesz a on jedzie to tez nie ściema bo mi 1m brakło żeby w garaż nie przypi.... gdy wjezdzalem zimą pierwszy raz miałem taki bonus a mam dużo aut z automatem.
-
- Forumowicz
- Model: Pony
- Silnik: V6 4.0
- Kolor: Tungsten Gray
imo jak masz wybor to bierz zdecydowanie manual, o wiele wiecej frajdy. automaty w stangu nie sa najnowszej generacji z 10cioma sprzeglami i innymi pierdoalami ze zmieniaja biegi w 0.00001sec itp. nawet tiptronica nie ma takze do auta ze sportowym charakterem odradzam 
tak jak pisze stachu, polecam V6 z pony package, a szpere mozna zawsze zalozyc i jest zabawa na calego.
@olaf
jak patrzysz na spalanie podane przez producenta to pewnie w smoka wawelskiego tez wierzysz

tak jak pisze stachu, polecam V6 z pony package, a szpere mozna zawsze zalozyc i jest zabawa na calego.
@olaf
jak patrzysz na spalanie podane przez producenta to pewnie w smoka wawelskiego tez wierzysz

tutaj jest spalanie podawane przez us gov dla IV i V genXerofaN pisze:
http://www.fueleconomy.gov/feg/PowerSea ... wLimit=100" onclick="window.open(this.href);return false;
- Olaf
- Forumowicz
- Model: GT 2005
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: królewski błękit : )
- Stajnia: Stajnia Mazowiecka
Owszem, dużo bardziej wierzę w dane o spalaniu podane przez Forda, gdzie mierzą manual i automat na tej samej trasie, przy tych samych prędkościach, przy tej samej ilości stopów, z tą samą ilością benzyny i wagą kierowcy etc. etc. bo to jest PORÓWNYWALNE I RZETELNE niż odczucia "jakiegoś tam Olafa czy Janka" który jeden jeżdzi jak baba w lesie a drugi stoi w korkach i takie cwaniaki porównują się spalaniem ; ))))XerofaN pisze: @olaf
Wiecie w ogóle jak jest mierzone spalanie???? W USA jakby było podawane fałszywe to od razu byłyby sparawy w sądzie na miliony $ !!!! (w takich sprawach tam prawnik jest za 20-25% wygranej, nie wygrywa to nie płacisz nic) (nomen omen Toyota z priusem przegrała proces i musiała wypłacić odszkodowania właścicielom)
Otóż testy spalania są ściśle kontrolowane (czytałem 13 lat temu więc dokładnie nie pamiętam ale to było jakoś ca. tak:) w mieście: na odcinku testowym auto rozpędza się do 50 km/h i zatrymuje co 800m. i tak powtarza się procedurę 15 razy (+kilka jeszcze obostrzeń). I dlatego spalanie faktyczne Wasze jest zwykle większe, bo my rozpędzamy się:
a) szybciej, mniej płynnie,
b) do większych prędkości,
c) na innej nawierzchni,
d) na krótszych odcinkach, (światła)
e) ktoś nam zajeżdza drogę,
f) benzyna sfałszowana,
g) większy ciężar (osób, wiecej benzyny, bagaż)
h) opony inaczej napompowane i wiele innych zmiennych.
Podobnie przyśpieszenia są podawan jako "takie same" (dla GT). W testach kierowca fabryczny niewątpliwie w manualu potrafi (prawie) idealnie dostroić zmianę biegów (i jej szybkość) do obrotów etc. - w rzeczywistości 'zwykły człowiek' w manualu nie jest w stanie tak szybko i optymalnie zmieniać biegów i dlatego inny 'zwykły człowiek' w automacie go wyprzedza, gdyz elektronika przejmuje większość czynności startu (mówie o 1/4 mili).
@ Stachu_xjr
hm, co do V6 to nie jeżdziłem, więc trudno mi polemizować poza ww. no i tym że bardzo wolno przyśpiesza jak na swoją moc (więc spalanie większe ; ).
@ arek900
co do ''mistrzów prostych'' to powiem Tobie jak to w rzeczywistości wygląda:
w 2011r (lub 2010) we wrześniu mieliśmy zawody na lotnisku w Ułężu, no i ja w standardowym GT automat miałem najlepszy czas z wszystkich GT (chyba z 8 sztuk, chyba 6 manuali w tym), w ogóle wśród wszystkich Mustangów (ok. 20) miałem czas nr 4. Tylko jedno "ale": nr 1 i 2 to były GT500 a nr 3 to GTz1970r. Muaracha z 340KM a on potrafi jeżdzić : )
I co? Automat "a może"!

Generalnie, jak ktoś jest sierota to nic mu nie pomoże

Reasumując: nie wciskajcie mi tu kitu, że automat więcej pali czy dziwnie hamuje (pewnie rozbitek był i go 'nosiło'). Tak naprawdę to jedynie jak ktoś się zakopie z zaspie to jest dużo trudniej wyjechać (ale ja się raczej nie zakopuję więc nie ma problemu) no i w drifcie (nie 'palenie gumy' i nie 'hołki' ) prawdziwym czyli jak ktoś na wiadukcie/ślimaku bokiem chce pojechać 150 metrów (a to potrafi tylko 1 z Forumowiczów, więc jest 1 do 400) to jest różnica, poza tym nie. Za to w korkach w manualu pedałujesz sprzęgłem non-stop jak stara baba na rowerze i po godzinie i 15 km ci noga odpada (kolega jedzie 1:10 do pracy : O a w automacie kulturka - zdejmujesz nogę z hamulca to sam się toczy w korku

W skrócie: na duże miasto automat, na trasę/mniejsze miasto może być manual lub automat.
I tyle w temacie.
- Olaf
- Forumowicz
o a tutaj jest podane, że Mustangi 2011 i 2012 V6 to automat pali mniej niż manualkab pisze:tutaj jest spalanie podawane przez us gov dla IV i V genXerofaN pisze:
http://www.fueleconomy.gov/feg/PowerSea ... wLimit=100" onclick="window.open(this.href);return false;

noo, czasy się zmieniają...
-
- Forumowicz
- Model: Pony
- Silnik: V6 4.0
- Kolor: Tungsten Gray
spoko podane to moze byc, co mi po pomaierze z tym samym kierowca i benzyna itp jak test udaje miasto a nie faktyczna jazde po miescie. ja nie mowie ze sie nie da osiagnac takich wartosci jak podaje producent ale szczerze z doswiadczenia wiem ze nie ma co na to patrzec bo potem ma sie to nijak to realnego spalania.
co do ww wpisu to chcialem przypomniec ze rozmawiamy o 2005+ a nie 2010/11+ tam juz jest inny silnik i ogolnie wiele nizsze spalanie i osiagi inne.
juz pomijajac spalanie to automat na pewno wygodniejszy ale czy kupujac takie auto tego szukamy???
jeszcze co do przyspieszenia to nie przejmuj sie yoltz zmienisz przelozenia i masz start jak GT
co do ww wpisu to chcialem przypomniec ze rozmawiamy o 2005+ a nie 2010/11+ tam juz jest inny silnik i ogolnie wiele nizsze spalanie i osiagi inne.
juz pomijajac spalanie to automat na pewno wygodniejszy ale czy kupujac takie auto tego szukamy???
jeszcze co do przyspieszenia to nie przejmuj sie yoltz zmienisz przelozenia i masz start jak GT

- Olaf
- Forumowicz
ja właśnie o tym pisałem, że 'realne' spalanie jest zwykle wyższe bo ww. punkty a-e. Mi chodziło że można porównywać spalanie danego modelu w automacie i manualu bo są one robione w tych samych warunkach. a 'realne' spalanie i jednego i drugiego jest wyższe, bo punkty a-e, wiadomo.XerofaN pisze:spoko podane to moze byc, co mi po pomaierze z tym samym kierowca i benzyna itp jak test udaje miasto a nie faktyczna jazde po miescie. ja nie mowie ze sie nie da osiagnac takich wartosci jak podaje producent ale szczerze z doswiadczenia wiem ze nie ma co na to patrzec bo potem ma sie to nijak to realnego spalania.
Rzeczywiście rocznik 2005 to była 'odchyłka' o 1 milę w drugą stronę, teraz się to poprawiło.
Dzisiaj w Automaniaku na TVN Turbo (wiem, wiem, że to nie jest wzorzec żaden ; )) Patryk mówił, że skrzynie DSG zmieniają biegi co 0,2 sek, podczas gdy człowiek 0,5 sek..... myślałem, że człowiek zmienia szybciej... serio (może to jest 'od przed wysprzęglenia do pełnego wrzucenia wyższego biegu i wysprzęglenia"?)
- Madasek
- Forumowicz
- Model: 2007 Shelby GT
- Silnik: inny V8
- Kolor: Czarny srebrne pasy
Ciekawe jak jest mierzone dB wydechuOlaf pisze: Wiecie w ogóle jak jest mierzone spalanie???? W USA jakby było podawane fałszywe to od razu byłyby sparawy w sądzie na miliony $ !!!! (w takich sprawach tam prawnik jest za 20-25% wygranej, nie wygrywa to nie płacisz nic) (nomen omen Toyota z priusem przegrała proces i musiała wypłacić odszkodowania właścicielom)

a dzięki dziękiOlaf pisze: prawdziwym czyli jak ktoś na wiadukcie/ślimaku bokiem chce pojechać 150 metrów (a to potrafi tylko 1 z Forumowiczów, więc jest 1 do 400) to jest różnica, poza tym nie.

- stang232
- Forumowicz
- Model: stang'95
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: czarny
- Stajnia: Stajnia Łódzka
madasku to nie o tobie, to to jesteś przypakowany, a tam jakaś żabka (frog) się ślizgaMadasek pisze: prawdziwym czyli jak ktoś na wiadukcie/ślimaku bokiem chce pojechać 150 metrów (a to potrafi tylko 1 z Forumowiczów, więc jest 1 do 400) to jest różnica, poza tym nie.
a dzięki dzięki

- Olaf
- Forumowicz
"no risk, no fun"
ja miałem to szczeście widzieć na żywo te przejazdy - bezcenne. Dynamika niesamowita. Jak się jedzie jako pasażer to śmiesznie wygląda bo przez boczną szybę można patrzeć "na wprost" : )

ja miałem to szczeście widzieć na żywo te przejazdy - bezcenne. Dynamika niesamowita. Jak się jedzie jako pasażer to śmiesznie wygląda bo przez boczną szybę można patrzeć "na wprost" : )
-
- Forumowicz
- Model: Mustang 67 V8, GT 07
- Kolor: czerwony
w ogóle mnie nie powala to co piszesz. Czas na prostej jest dla mnie tak samo miarodajny jak czas mierzony z łóżka do toalety. Liczy się ile wpakowałeś w tjuning i jak nie wiele wiesz o zakrętachOlaf pisze:
@ arek900
co do ''mistrzów prostych'' to powiem Tobie jak to w rzeczywistości wygląda:
w 2011r (lub 2010) we wrześniu mieliśmy zawody na lotnisku w Ułężu, no i ja w standardowym GT automat miałem najlepszy czas z wszystkich GT (chyba z 8 sztuk, chyba 6 manuali w tym), w ogóle wśród wszystkich Mustangów (ok. 20) miałem czas nr 4. Tylko jedno "ale": nr 1 i 2 to były GT500 a nr 3 to GTz1970r. Muaracha z 340KM a on potrafi jeżdzić : )
I co? Automat "a może"!![]()

(wpis nie jest skierowany bezpośrednio do Ciebie, to mój punkt widzenia na pseudo rajdowców na prostych albo mistrzów kierownicy na hamowni

- Adrian
- Forumowicz
- Model: Brutal
- Silnik: inny V8
- Kolor: Orange
- Kontakt:
Lepiej bawić się i ćwiczyć tam gdzie ewentualny błąd nie będzie nas kosztował uszkodzeniem samochodu chyba, że ktoś się nie liczy z samochodem czy pieniędzmi no to pewnie, czemu nie:) A błędy każdy popełnia:)
W USA jest firma, która robi sportowe automaty i rzeczywiście zmieniają biegi mega szybko ale to żaden fun! Tylko manual!
A wracając do tematu tego wątku... Nieźle sobie wołają... http://otomoto.pl/ford-mustang-saleen-k ... 33599.html
W USA jest firma, która robi sportowe automaty i rzeczywiście zmieniają biegi mega szybko ale to żaden fun! Tylko manual!
A wracając do tematu tego wątku... Nieźle sobie wołają... http://otomoto.pl/ford-mustang-saleen-k ... 33599.html
'95 GT http://tiny.pl/gj5qs
'01 Cobra viewtopic.php?f=84&t=5153&start=105
'11 GT '13 GT302 Custom viewtopic.php?f=85&t=8986&p=156084#p156084
'01 Cobra viewtopic.php?f=84&t=5153&start=105
'11 GT '13 GT302 Custom viewtopic.php?f=85&t=8986&p=156084#p156084
- pudel
- Forumowicz
- Model: 2002 V6,2007 V8
- Kolor: Szary metalik & Torch red
- Kontakt:
To normalne że mu się "service" pali?adriank9 pisze:Lepiej bawić się i ćwiczyć tam gdzie ewentualny błąd nie będzie nas kosztował uszkodzeniem samochodu chyba, że ktoś się nie liczy z samochodem czy pieniędzmi no to pewnie, czemu nie:) A błędy każdy popełnia:)
GDYBY BÓG POPIERAŁ PRZEDNI NAPĘD - CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH.....