Skrzynia Automatyczna 4.0 V6
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz
-
- Forumowicz
- Model: Były V6 i GT S 197
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: Namiętny
Skrzynia Automatyczna 4.0 V6
Witam,
mam taki problem w moim automacie od pewnego czasu; otóż przy zatrzymaniu pojazdu, jak auto już stanie, słychać takie puknięcie ze skrzyni, tak jak by coś dobijało.
Ostatnio słyszę to częściej. Biegi zmienia płynnie. Redukuje też.
Czy ktoś miał taką sytuację?
Olej wymieniałem "dynamicznie" w 2009roku w Elblągu w ASJ i zrobiłem od tego czasu około 21000km. Auto ma zrobione około 50000km.
Wiem, że rok auto nie było używane tj w 2007, ja mam je od 2008.
Pozdrawiam
MAciek
mam taki problem w moim automacie od pewnego czasu; otóż przy zatrzymaniu pojazdu, jak auto już stanie, słychać takie puknięcie ze skrzyni, tak jak by coś dobijało.
Ostatnio słyszę to częściej. Biegi zmienia płynnie. Redukuje też.
Czy ktoś miał taką sytuację?
Olej wymieniałem "dynamicznie" w 2009roku w Elblągu w ASJ i zrobiłem od tego czasu około 21000km. Auto ma zrobione około 50000km.
Wiem, że rok auto nie było używane tj w 2007, ja mam je od 2008.
Pozdrawiam
MAciek
- Tom.Tom
- Forumowicz
- Model: X-CHARGED
- Silnik: V6 4.0
- Kolor: bordo + czarny mat
- Stajnia: Stajnia Pomorze
Re: Skrzynia Automatyczna 4.0 V6
Macc, ja mam tak, że jak wrzucam na P, to auto toczy się kilka cm i potem jest taki "brzdęk " i dopiero się blokuje. O to ci chodzi? Ja mam tak odkąd go kupiłem.

:: PAN TOMASZ ZOSTAŁ BOHATEREM W SWOIM GARAŻU - SAM ZAMONTOWAŁ KOMPRESOR! :: viewtopic.php?f=13&t=5243&start=150#p137691
- RAFAŁ (GROSZEK)
- Stowarzyszenie MKP
- Model: był SN95 jest GT2011
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: SREBRNY
Macc jeżeli jeździ i przełącza biegi to jeździj tak dopiero jak się rozsypie to będziesz naprawiał tak to niema co grzebać, a w polsce niema dobrych fachowców od automatów jak zaczniesz do nich jeżdzić to tylko po kieszeni będą ciągnąć a nic nie wymyślą
-
- Stowarzyszenie MKP
- Model: Mustang GT 4.6 Turbo
- Kolor: satin silver
- to cocaniggia pisze:Wejdź pod auto że stetoskopem, bo to może nie skrzynia.

spotkalem sie ze glosny brzdek byl przy wrzucaniu biegu jak byl krzyzak rozwalony na wale ,
-
- Forumowicz
- Model: Były V6 i GT S 197
- Kolor: Namiętny
Krzyżak jest ok, to dochodzi ze skrzyni. Ale ręki sobie nie dam uciąć 

-
- Stowarzyszenie MKP
Znowu marnuję czas na dokształcanie Ciebie.AluStar pisze:- to cocaniggia pisze:Wejdź pod auto że stetoskopem, bo to może nie skrzynia.![]()
To:
centromet.iai-shop.com/product-pol-600-Stetoskop-samochodowy-JONNESWAY-.html
pomoże Ci powiedzieć co.
Ostatnio zmieniony 2012-08-24, 00:35 przez caniggia, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tom.Tom
- Forumowicz
Macc, ale ty mówisz że to jest tylko jak wrzucasz na P i jak "zaskakuje " to P, Czy przy każdym wrzuceniu biegu? Czy zawsze jak się zatrzymujmujesz będąc na D?

:: PAN TOMASZ ZOSTAŁ BOHATEREM W SWOIM GARAŻU - SAM ZAMONTOWAŁ KOMPRESOR! :: viewtopic.php?f=13&t=5243&start=150#p137691
- Tom.Tom
- Forumowicz
aaa - ok - czyli na D, no to nie, to u mnie cisza.

- joleńka
- Stowarzyszenie MKP
- Model: GT 2014
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: Czarny
- Stajnia: Stajnia Mazowiecka
takie troche inne pytanie czasem pojawia sie u mnie takie szarpniecie/ "bujanie" przy zmianie z 1 na 2 po ruszeniu po dluzszym postoju. czy to moze byc spowodowane po prostu nie rozgrzanym olejem w skrzyni czy to jakis inny objaw i powinnam sie martwic? takie "cos" ma od niedawna. generalnie po zakupie autka skrzynia byla na przegladzie i wydawalo sie ze wszystko jest ok
- Tom.Tom
- Forumowicz
Po dłuższym postoju to znaczy kilka dni? Ja mam takie coś jak cisnę mocno od startu i zmiana na 2 jest na wysokich obrotach. To jest jednak efekt podniesienia mocy na 1 w mojej skrzyni. Przedtem zmieniał łagodnie i jak nie cisnę gazu ostro to też jest łagodnie. Nie miałaś nic strojonego w samochodzie?
Obserwuj, zwróć uwagę, czy nie pojawia ci się błąd skrzyni - migające o/d off , sprawdź czy szarpie jak zmieniasz z R na D i przy wrzucali R i D. Jeżeli niepokojące obawy będą się dłużej utrzymywały to możesz wymienić statycznie olej w skrzyni - na pewno nie zaszkodzi a może pomóc, poza tym będzie widać po oleju czy nie ma jakiegoś poważnego problemu.
Generalnie automata się nie tyka dopóki nie dzieje się coś na prawdę złego...
Jaki masz przebieg?
Obserwuj, zwróć uwagę, czy nie pojawia ci się błąd skrzyni - migające o/d off , sprawdź czy szarpie jak zmieniasz z R na D i przy wrzucali R i D. Jeżeli niepokojące obawy będą się dłużej utrzymywały to możesz wymienić statycznie olej w skrzyni - na pewno nie zaszkodzi a może pomóc, poza tym będzie widać po oleju czy nie ma jakiegoś poważnego problemu.
Generalnie automata się nie tyka dopóki nie dzieje się coś na prawdę złego...
Jaki masz przebieg?

-
- Stowarzyszenie MKP
Ja stawiam że to od silnika, nie od skrzyni.joleńka pisze:takie troche inne pytanie czasem pojawia sie u mnie takie szarpniecie/ "bujanie" przy zmianie z 1 na 2 po ruszeniu po dluzszym postoju. czy to moze byc spowodowane po prostu nie rozgrzanym olejem w skrzyni czy to jakis inny objaw i powinnam sie martwic? takie "cos" ma od niedawna. generalnie po zakupie autka skrzynia byla na przegladzie i wydawalo sie ze wszystko jest ok