poniżej zamieszczę opis prac które wykonałem w swoim Mustangu przy okazji montażu automatycznego włącznika świateł.
Do montażu nie potrzeba skomplikowanego sprzętu, cały montaż odbywa się poprzez łączenie kabli przy dwóch kostkach po lewej stronie kierownicy.
Na początek odłączamy akumulator i demontujemy osłony kokpitu.
1) Demontaż panelu między siedzeniami (dwie śrubki przy zawiasach podłokietnika)
Wrzucamy wsteczny bieg zaciągamy ręczny hamulec, unosimy i wyjmujemy cały panel(odłączamy kostki gniazda zapalniczki oraz wyjścia AUX w podłokietniku).
2)Następnie ciągnąc delikatnie wyciągamy boczną osłonę konsoli gdzie zamontowane jest radio.
3)Podważamy delikatnie i wyciągamy włącznik świateł, zobaczymy dwie wpięte kostki, rozłączamy je i odkładamy włącznik na bok. Jedna z tych kostek będzie tą do której będziemy podłączyć nasz włącznik.
4)Podważamy listwę progową i wyciągamy boczną osłonę tą w której mamy cięgło do otwierania maski naszego konika.
5)Następnie ostrożnie wyciągamy znad kierownicy osłonę zegarów wraz z lewym nawiewem.
6)Teraz czas na demontaż całego panelu nad kolanami kierowcy, w tym celu odkrecamy dwa wkręty tuż nad pedałami i delikatnie wyciągamy cały panel (wszystko trzyma się na zapinkach).
7)Rozkręcamy osłonę kolumny kierownicy i zdejmujemy jej dolną część. Pod osłoną znajduje sie druga z kostek które będą potrzebne do montażu włącznika.
8)Na koniec jeden drobiazg a mianowicie zaślepka w bioku deski tak by mieć lepszy dostęp do przewodów idących do oryginalnego włącznika świateł.
Po zdemontowaniu wszystkiego mama swobodny dostęp i możemy rozpoczynać montaż.
Jak pisałem powyżej cały montaż odbywa sie przy dwóch kostkach, o jednej już wspominałem i jest to 10cio pinowa kostka wpinana we włącznik świateł. Druga z kostek 7mio pinową wypinamy przy kolumnie kierownicy po lewej jej stronie (naprzeciw stacyjki).
Interesujące nas piny i przewody to:
kostka 10cio pinowa z włącznika (zdj. Kostka 10cio pinowa) :
pin 5 obwód świateł pozycyjnych przewód czarny z zielonym paskiem
pin 10 obwód świateł drogowych przewód różowy z białym paskiem
kostka 7mio pinowa na przeciw stacyjki (zdj. Kostka 7mio pinowa)
pin 6 tzw. zapłon +12V kabel czarny z fioletowym paskiem
pin 4 zasilanie 12V kabel seledynowy z fioletowym paskiem (UWAGA w tej kostce w pinie 5 mamy również kabel seledynowo fioletowy NIE POMYLIĆ).
Włącznik składa sie z centralki, kostki z kablami, przełącznika on/off, małego przycisku.
Kostka z kablami o różnych kolorach które łączymy w następujący sposób z instalacją samochodu.
Jako że oryginalny włącznik świateł podaje masę na obwody po przekręceniu klawisza kable czarny, oba fioletowe, oba pomarańczowe z kostki amervoxa łączymy razem ,lutujemy do oczka i masujemy do auta, w tym celu wykorzystałem śrubę po lewej stronie kierownicy.(zdjęcie MASA)
Kable niebieskie łączymy razem a następnie łączymy z kablem czarnym z zielonym paskiem przy 10cio pinowej kostce (pin 5)
Kable zielone łączymy razem a następnie łączymy z kablem różowym z białym paskiem przy 10cio pinowej kostce (pin 10)
Pozostają do podłączenia kable zielonożółty, czerwony i brązowy
Zielonożółty łączymy do 7mio pinowej kostki z kablem czarnym z fioletowym paskiem (pin 6)
Czerwony łączymy do 7mio pinowej kostki z kablem seledynowym z fioletowym paskiem (pin 4).W przewód ten musi zostać wpięte zabezpieczenie w postaci 15A bezpiecznika. To zabezpieczy nasz układ.
Brązowy łączymy z masą poprzez dodany w zestawie mały przycisk, jest to tzw. funkcja coming home, po zgaszeniu samochodu naciśnięcie przycisku powoduje zapalenie świateł na 30 sek. Przy pracującym silniku jedno przyciśniecie wyłączy światła kolejne z powrotem je załączy(przydatne np na przejazdach kolejowych etc.).Ja umieściłem go w niewidocznym miejscu w dolnej osłonie kolumny kierowniczej (zdj. Przycisk coming home).
Wszystkie połączenia zostały zlutowane a następnie zaizolowane taśmą. Nie przecinałem żadnych przewodów, zdejmowałem tylko izolację i jak wyżej pisałem lutowałem.
Po montażu spinamy sterownik z kostką i przytwierdzamy opaską pod zegarami (zdj. opaska)
Podłączamy akumulator i sprawdzamy działanie systemu:
1. załączyć stacyjkę, odczekać 6 sekund – powinny zapalić się światła pozycyjne i światła mijania
2. przy zapalonych światłach uruchomić silnik – w chwili uruchamiania silnika światła powinny
zgasnąć a zaraz po uruchomieniu ponownie się zapalić. Jeśli światła nie gasną przy
uruchamianiu silnika należy przewód Żółtozielony żle podłączony
3. przy zapalonych światłach pozycyjnych i światłach mijania – podać na chwilę masę na przewód
brązowy (wcisnąć włącznik czasowy), powinny zgasnąć tylko światła mijania a po kolejnym
podaniu na chwilę masy na przewód brązowy (wciśnięciu włącznika czasowego) ponownie
zapalić się światła mijania. Podczas gaszenia świateł mijania nie mogą gasnąć światła pozycyjne
– jeśli światła pozycyjne gasną to przewody ZIELONEzostały żle podłączone
4. przy pracującym silniku i włączonych światłach załączyć światła drogowe pociągając do siebie
dźwignię świateł (funkcja „flash” świateł drogowych) – po 3 sekundach od momentu załączenia
świateł drogowych powinny zgasnąć światła mijania. Jeśli przy dłuższym przytrzymaniu dźwigni
świateł i świeceniu się świateł drogowych ŚWIATŁA MIJANIA MIGAJĄ należy przełączyć w inne
miejsce instalacji samochodu przewody ZIELONE (sterowanie światłami mijania). Przy
właściwym podłączeniu nie będzie efektu migania świateł mijania.
Na Przewodzie zielonożółtym można zamontować włącznik on/off służący do całkowitego rozłączania centralki, ja go u siebie nie montowałem i pozostawiam to waszej indywidualnej decyzji.
Kabel różowy z centralki amervoxa zaizolowałem i pozostaje niepodłączony
Po sprawdzeniu działania włącznika składamy wszystkie panele i plastiki w odwrotnej kolejności do demontażu.
Sorry za język składnię ect ale kończę pisać tego posta o północy

W razie pytań i problemów dzwońcie pod nr 660 794 254 chętnie pomogę w miarę możliwości
Pozdro
rock