Nie działają kierunkowskazy/awaryjne

oświetlenie, ładowanie, instalacja elektrzyczna w samochodzie

Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, Rezor, stang232, celibad, pluzz, Przemek64, mcgan, Pavulon_, Rezor, stang232, celibad, pluzz, Przemek64

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Hunter
Młodszy Forumowicz
Model: SN95
Silnik: V6 3.8
Kolor: Laser Red

Nie działają kierunkowskazy/awaryjne

Post autor: Hunter » 2012-05-29, 19:47

Kolejny problem - nie działają kierunkowskazy...
Miałem poprawiany alternator i coś z instalacją (żaróweczka pod deską rozdzielczą się przepaliła i nie dawała masy, przez co alternator nie ładował i auto zdechło).
Po naprawie dziś rano odebrałem samochód i od razu zauważyłem, że nie mam kierunkowskazów i awaryjnych, nie działają na zewnątrz w lampach, nie ma "cykania" i wskaźników na desce.
Dodam, że lewy przełącznik poza tym działa, wycieraczki i światła "długie" oprócz kierunków i spryskiwacza... Wszystkie bezpieczniki sprawdzone, kable pod kierownicą i pod maską też, mechanik nie ma pojęcia co jest, ja tym bardziej...
Pomóżcie radą jeżeli ktoś się z czymś takim spotkał :)

Awatar użytkownika
stang232
Forumowicz
Model: stang'95
Silnik: V8 5.0
Kolor: czarny
Stajnia: Stajnia Łódzka

Re: Nie działają kierunkowskazy/awaryjne

Post autor: stang232 » 2012-05-29, 20:33

Ja bym sprawdził wszystkie żarówki, poruszał kabelkami w lampach, wymienił bezpiecznik od kierunkowskazów.
Jak nie pomoże to winny może być ten biały przekaźnik przy bezpiecznikach lub multi functional switcher (na stronie pisze jak sprawdzić czy jest OK)
Poniżej strona haynesa
Załączniki
kierunki.jpg
strona z instrukcja co robić

Obrazek

Alexander25
Forumowicz
Model: 302HO 1994 rok
Kolor: sapphire blue
Kontakt:

Post autor: Alexander25 » 2012-05-29, 22:42

Miałem coś podobnego. Skończył mi się alternator i w nocy zima jadąc w przez drogę w lesie zdechły mi lampy tyle że przednie. Jeśli spartolili Ci alternator podczas regeneracji lub miał awarie to palą się bardzo często przełączniki od światel lub kierunkowskazów. Ja bym szukał tam po sprawdzeniu bezpieczników. Niestety to się często dzieje w 3.8 a mniej w GT nie wiem czemu inny alternator może nie mam pojęcia. Miałem to w drugim też mustangu i zdechł przełącznik wtedy tyle że od kierunków ale awaryjne działały tylko że słabo.
Spradz bezieczniki a potem alternator jak ktoś Ci regenerował to jest chyba gwarancja. Bardzo często po regeneracji alternatorów z mustanga 3.8 z lat 1994-1996 podczas jazdy z włączonymi lampami grzał się mocno przełącznik światel(bardzo ciepły) i szybko ulegał awarii która polegała na tym że nie dało się sterować podświetleniem deski rozdzielczej. U mnie w jednym mustangu tak było i jak pojechałem do gościa co regeneruje alternatory do amcarów to powiedział" Co ford?" jak mu opisąłem w czym rzecz:D) Czasem lepiej kupić nowy alternator.
Pozdr

302 HOooooo

Awatar użytkownika
Hunter
Młodszy Forumowicz
Model: SN95
Silnik: V6 3.8
Kolor: Laser Red

Post autor: Hunter » 2012-05-30, 10:53

Uff na szczęście to był tylko bezpiecznik... sprawdzałem wszystkie czujnikiem, nic nie wykazało, żeby któryś był spalony, dopiero jak dziś wyjąłem wszystkie po kolei to znalazłem jeden spalony :)
... i na razie wszystko działa, tylko ciekawe jak długo :D

Alexander25
Forumowicz
Model: 302HO 1994 rok
Kolor: sapphire blue
Kontakt:

Post autor: Alexander25 » 2012-05-30, 22:15

no to dobrze bo te przelaczniki tanie nie sa a jest malo rozebranych aut na czesci.

302 HOooooo

ODPOWIEDZ

Wróć do „11 układ elektryczny”