Mustang Tuning SCT Predator Flashpaq
Moderatorzy: caniggia, caniggia
-
- Stowarzyszenie MKP
- Model: Mustang GT 4.6 Turbo
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: satin silver
Re: Mustang Tuning SCT Predator
Daj adres na pw, wyśle Ci Sct, odczytasz to co potrzeba, będzie jasność.
Można gdzieś dostać (lub może ktoś ma) całą mapę (oporobramowanie) kompa od mustanga gt 2005-2008? Chodzi mi o zwykła fabryczną. Czy to raczej nieosiągalne za darmo? mam na mysli jako plik na kompie. Czy trzeba się podłączać do samochodu i zgrywać?
-
- Stowarzyszenie MKP
Każdy ma inną prawie (calibration id/strategy code), każda jest zaszyfrowana inaczej zależy od tego jakim skanerem była odczytywana, do czego to potrzebujesz i czym chcesz wgrać?
Aha.
Chcę tyko zobaczyć ustawienia. O ile mozliwe to poznać usawienia i być może samemu poprzestawiać, pobawić się w dalekiej przyszłości. Choć generalnie na dzień dzisiejszy to tylko ciekawość nic innego (na początek). Tak po prostu. Poza tym jeśli niewiele w nim danych odnośnie ustawień lub ciężko je wychwycić, to obejrzeć chcę, odpuścić i tyle.
Mówisz że każdy zaszyfrowany - ale przecież każdy seryjny silnik jest taki sam więc powinnien być każdy seryjny sterownik taki asam a że zaszyfrowany inaczej to jakie to ma znaczenie grunt że dane takie same.
Mnie interesują najwzyklejsze rzeczy takie jak np (o ile są tam zawarte): kąt początkowy otwarcia/zamknięcia zaworów ssacych/wydechowych, kąt zapłonu (opóźnienie jakie/wyprzedenie), zapłon w 1/kilku cyklach, Jakie wtryskiwacze (elektromagnetyczne czy pizoelektrycznee), ile i jakie cykle (rozkład ich z dawkami), początek wtrysku kiedy, koniec kiedy (w odniesieniu kątu do tłoka), Jakie podciśnienie przy poszczególnych pozysjach przepustnicy względem obrotów na kolektorze ssacym (choć tego pewnie nie ma a to trzeba na bieżąco w czasie jezdy sprawdzać) ciśnienie na szynie ciśnieniowej.... No takie rzeczy podstawowe potrzebne do grzebania w tym.
Chcę tyko zobaczyć ustawienia. O ile mozliwe to poznać usawienia i być może samemu poprzestawiać, pobawić się w dalekiej przyszłości. Choć generalnie na dzień dzisiejszy to tylko ciekawość nic innego (na początek). Tak po prostu. Poza tym jeśli niewiele w nim danych odnośnie ustawień lub ciężko je wychwycić, to obejrzeć chcę, odpuścić i tyle.
Mówisz że każdy zaszyfrowany - ale przecież każdy seryjny silnik jest taki sam więc powinnien być każdy seryjny sterownik taki asam a że zaszyfrowany inaczej to jakie to ma znaczenie grunt że dane takie same.
Mnie interesują najwzyklejsze rzeczy takie jak np (o ile są tam zawarte): kąt początkowy otwarcia/zamknięcia zaworów ssacych/wydechowych, kąt zapłonu (opóźnienie jakie/wyprzedenie), zapłon w 1/kilku cyklach, Jakie wtryskiwacze (elektromagnetyczne czy pizoelektrycznee), ile i jakie cykle (rozkład ich z dawkami), początek wtrysku kiedy, koniec kiedy (w odniesieniu kątu do tłoka), Jakie podciśnienie przy poszczególnych pozysjach przepustnicy względem obrotów na kolektorze ssacym (choć tego pewnie nie ma a to trzeba na bieżąco w czasie jezdy sprawdzać) ciśnienie na szynie ciśnieniowej.... No takie rzeczy podstawowe potrzebne do grzebania w tym.
-
- Stowarzyszenie MKP
No to musisz najpierw co nieco poczytać, bo mało z tego jest. Wsad odczytany z sct czy hpt mogę ci dać, ale gwarantuje że jest bezużyteczny.
gover z tego co wiem jak juz bedziesz mial SCT to w nim wiekszosc parametrowo ktorych piszesz, bedziesz mogl zmieniac - ale wymaga to wiedzy .
Z tą wiedzą to nie problem. Dla każdej z tych paramertów o których pisałem jest zawsze przediał ogólny (zależny od wieeeelu czynników a najważniejsze to jaki do silnik). I znając te przedziały od razu wiesz co w trawie piszczy. I jeśli czytasz ustawienia to już się wie co i jak. Czy jest silnik uswawiony na moment obrotowy czy na moc, na jakich obrotach jest ustawine to a na jakich to... Wszystko tam jest ze wszystkim powiązane wystarczy wiedzieć jak co czytać i co z czym modywikować bo niektóre elementy są ze sobą trwale powiązane a niektóre tylko wpływają/oddziałują pośrednio na siebie. Jedynym czego prawdopodobnie się nie dowiem to chyba rodzaj wtryskiwaczy i ile faz dają na 1 cykl - to jak pisał Caniggia trzeba doczytać....).
Odnośnie tego wsadu to jakby nie byłoby problemu to bym chętnie spojrzał w niego. Ale jeśli mówisz że nic z tego no to zobacze, usunę i temat się skonczy..
Tylko kwestia jakiegoś programiku do odczytania tego...
Odnośnie tego wsadu to jakby nie byłoby problemu to bym chętnie spojrzał w niego. Ale jeśli mówisz że nic z tego no to zobacze, usunę i temat się skonczy..

Tylko kwestia jakiegoś programiku do odczytania tego...
-
- Stowarzyszenie MKP
cóż poradzisz taka cekawość mnie dopadła. Zobaczyć co tam jest i w najgorszym przypadu się rozczarować i tyle.
Więc żeby nie drążyć tematu na pusto i niepotrzebnie - da się ten wsad uzyskać od Ciebie czy raczej marne szanse?
Więc żeby nie drążyć tematu na pusto i niepotrzebnie - da się ten wsad uzyskać od Ciebie czy raczej marne szanse?
- adaslaw
- Forumowicz
- Model: Mustang conv. 2006
- Silnik: V6 4.0
- Kolor: skromny czarny
gover, jak chcesz się podłączyć do SCT i mieszkasz koło Piaseczna t owpadaj dziś lub jutro do mnie.gover pisze:cóż poradzisz taka cekawość mnie dopadła. Zobaczyć co tam jest i w najgorszym przypadu się rozczarować i tyle.
Ja na weekend mam SCT od caniggia. Dziś będę się podłączał pod swojego konia. A SCT odsyłam do caniggia po tym weekendzie.
W razie czego pisz na priv z numerem swojego telefonu.
łoho! no to dzieli nas ponad 300km. Z podlaskiego pod wawe to jest troszku 
Ja jeszcze do białego mam pięćdziesątaka... Czyli pomysł dobry ale wykonanie raczej niesensowne. A to samo sct to można wypożyczyć? za powiedzmy "flaszkie"? Choć tak naprawdę to mnie tylko ciekawi zawartośc tej mapy a nie podłączanie pod kompa. Jeszcze coś ponaciskam nie tak i zrobię sobie V10 a nie V8.
Poza tym z wyjazdami to u mnie nie jest tak różowo. Ja jestem w takiej robocie gdzie słowo urlop/wolne NIEISTNIEJE. Ja nie wiem co to jest - CAŁY okrągły rok.

Ja jeszcze do białego mam pięćdziesątaka... Czyli pomysł dobry ale wykonanie raczej niesensowne. A to samo sct to można wypożyczyć? za powiedzmy "flaszkie"? Choć tak naprawdę to mnie tylko ciekawi zawartośc tej mapy a nie podłączanie pod kompa. Jeszcze coś ponaciskam nie tak i zrobię sobie V10 a nie V8.
Poza tym z wyjazdami to u mnie nie jest tak różowo. Ja jestem w takiej robocie gdzie słowo urlop/wolne NIEISTNIEJE. Ja nie wiem co to jest - CAŁY okrągły rok.
- adaslaw
- Forumowicz
caniggia, użyłem Twojego SCT i mam następujące odczyty:caniggia pisze:Daj adres na pw, wyśle Ci Sct, odczytasz to co potrzeba, będzie jasność.
Kod: Zaznacz cały
Comm: CAN
Strategy: FMAF0AZ (0 - to jest zero, a nie duże "o")
Read DTC: No DTC's found

-
- Stowarzyszenie MKP
Nie da się odczytać programu bez utraty jednego unlocka, ani nawet nie próbuj, bo sct zostanie u ciebie, a kasa u mnie
- adaslaw
- Forumowicz
Nie próbuję - spokojnie (SCT jest już w pudełku).caniggia pisze:Nie da się odczytać programu bez utraty jednego unlocka, ani nawet nie próbuj, bo sct zostanie u ciebie, a kasa u mnie
Daj znać, proszę, czy po tych odczytach widać, czy Twój sprzęt poradzi sobie z moim koniem.
-
- Stowarzyszenie MKP