Huk podczas jazdy
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz
- Tom.Tom
- Forumowicz
- Model: X-CHARGED
- Silnik: V6 4.0
- Kolor: bordo + czarny mat
- Stajnia: Stajnia Pomorze
Huk podczas jazdy
Jeżdżę, testuję, nasłuch.uję i robię listę rzeczy do sprawdzenia/wymiany (na 100% są już do wymiany przednie wahacze)
Podczas jazdy wyraźnie słyszę "huczenie" (nie "wycie") i teraz pytanie czy to opony zimowe, czy łożyska? Konik ma 54tyś km - mogą być już łożyska? Jeżeli tak, to co polecacie?
A może Mustang tak ma?
Podczas jazdy wyraźnie słyszę "huczenie" (nie "wycie") i teraz pytanie czy to opony zimowe, czy łożyska? Konik ma 54tyś km - mogą być już łożyska? Jeżeli tak, to co polecacie?
A może Mustang tak ma?

:: PAN TOMASZ ZOSTAŁ BOHATEREM W SWOIM GARAŻU - SAM ZAMONTOWAŁ KOMPRESOR! :: viewtopic.php?f=13&t=5243&start=150#p137691
- arkanosaurus
- Młodszy Forumowicz
- Model: 2008 Pony Package
- Kolor: Vista Blue Clearcoat Metallic
Re: Huk podczas jazdy
Właśnie to przerobiłem w szczegółach - oto rozwiązanie:
Najpierw może objawy: przy mojej pierwszej piaście, którą miałem od zakupu samochodu (V6 2008), było słychać dźwięk toczącego się pociągu po szynach - w zakresie prędkości 100-120km/h. Nie był jednostajny ale taki przerywany dźwięk jaki można usłyszeć w wagonie. Wiedziałem, że to była piasta ponieważ poprzedni właściciel tuż przed sprzedażą mi wjechał w dziurę
Ale wymienił na swój koszt wahacz i wyprostował felgę. Została mi do wymiany ta piasta. Jeździłem tak rok, aż miesiąc temu postanowiłem wymienić piastę i pozbyć się tego hałasu.
Przypadkiem znalazłem na allegro używaną piastę do Mustanga za 350zł. Kupiłem ją i zainstalowałem (okazało się później, że to sprzedawca polecany przez Alustara - Robert - reklama). Nie mogłem się doczekać jak wyjadę z warsztatu żeby sprawdzić "nową" piastę i niestety... już przy prędkości 60km/h pojawiło się bardzo głośne jednostajne niskotonowe huczenie/buczenie. Od razu zawróciłem do tego samego warsztatu żeby włożyli mi moją. Skontaktowałem się z Robertem i powiedziałem o tym. Odesłałem piastę i w ciągu tygodnia przysłał mi inną. Założyłem i niestety.... tym razem huczała ale raczej w stylu klekotania dyliżansowego od prędkości >50km/h czyli hałas było słychać głównie w mieście po którym jeżdżę najczęściej
Na trasie nie było nic słychać ze względu na hałasy powietrza i wyższą częstotliwość klekotania. Dwie uszkodzone piasty od jednego sprzedawcy??? Ciężko w to uwierzyć ale tak było.
Zanim skontaktowałem się z Robertem w sprawie drugiej piasty, w międzyczasie zamówiłem FABRYCZNIE NOWĄ piastę SKF (rockauto) z przesyłką międzynarodową priorytet FedEx. Za piastę z przesyłką zapłaciłem 614zł (bez cła i podatku). Złożyłem zamówienie w poniedziałek wieczorem, w piątek rano miałem paczkę w rękach i po południu mechanik już montował. Założył piastę i... jak ręką odjął
Nie posądzam Roberta o złe lub nieuczciwe zamiary ale w przypadku eksploatacyjnych części zawsze istnieje ryzyko, że trafi się na nie to czego się oczekuje.
Podsumowując: wymiana piast 4 razy a powinien być tylko jeden raz -> koszty związane z wymianą, dojazdem do warsztatu, nerwy i rozczarowania...
Wniosek -> NIGDY NIE KUPUJ UŻYWANYCH ŁOŻYSK, PIAST, TARCZ, KLOCKÓW... OLEJÓW, PŁYNÓW i cokolwiek jeszcze przyjdzie do głowy z nastawieniem, że "zaoszczędzisz".
Mnie to nauczyło.
Piasta w pudełeczku, zabezpieczona folią, nasmarowana, ze szpilkami... miodzio. Polecam!

Najpierw może objawy: przy mojej pierwszej piaście, którą miałem od zakupu samochodu (V6 2008), było słychać dźwięk toczącego się pociągu po szynach - w zakresie prędkości 100-120km/h. Nie był jednostajny ale taki przerywany dźwięk jaki można usłyszeć w wagonie. Wiedziałem, że to była piasta ponieważ poprzedni właściciel tuż przed sprzedażą mi wjechał w dziurę

Przypadkiem znalazłem na allegro używaną piastę do Mustanga za 350zł. Kupiłem ją i zainstalowałem (okazało się później, że to sprzedawca polecany przez Alustara - Robert - reklama). Nie mogłem się doczekać jak wyjadę z warsztatu żeby sprawdzić "nową" piastę i niestety... już przy prędkości 60km/h pojawiło się bardzo głośne jednostajne niskotonowe huczenie/buczenie. Od razu zawróciłem do tego samego warsztatu żeby włożyli mi moją. Skontaktowałem się z Robertem i powiedziałem o tym. Odesłałem piastę i w ciągu tygodnia przysłał mi inną. Założyłem i niestety.... tym razem huczała ale raczej w stylu klekotania dyliżansowego od prędkości >50km/h czyli hałas było słychać głównie w mieście po którym jeżdżę najczęściej

Zanim skontaktowałem się z Robertem w sprawie drugiej piasty, w międzyczasie zamówiłem FABRYCZNIE NOWĄ piastę SKF (rockauto) z przesyłką międzynarodową priorytet FedEx. Za piastę z przesyłką zapłaciłem 614zł (bez cła i podatku). Złożyłem zamówienie w poniedziałek wieczorem, w piątek rano miałem paczkę w rękach i po południu mechanik już montował. Założył piastę i... jak ręką odjął

Nie posądzam Roberta o złe lub nieuczciwe zamiary ale w przypadku eksploatacyjnych części zawsze istnieje ryzyko, że trafi się na nie to czego się oczekuje.
Podsumowując: wymiana piast 4 razy a powinien być tylko jeden raz -> koszty związane z wymianą, dojazdem do warsztatu, nerwy i rozczarowania...
Wniosek -> NIGDY NIE KUPUJ UŻYWANYCH ŁOŻYSK, PIAST, TARCZ, KLOCKÓW... OLEJÓW, PŁYNÓW i cokolwiek jeszcze przyjdzie do głowy z nastawieniem, że "zaoszczędzisz".
Mnie to nauczyło.
Piasta w pudełeczku, zabezpieczona folią, nasmarowana, ze szpilkami... miodzio. Polecam!

- Tom.Tom
- Forumowicz
@Panic - chyba jednostajny, od razu jak się ruszy i jedzie od niskich prędkości. Przy wyższych to już ryczą silnik i tłumik Maganflow, więc ciężko powiedzieć. Spróbuję jeszcze sprawdzić czy np. na zakrętach huczy bardziej... Zastanawiam się czy nie spróbować założyć na chwilę letnich kół i zobaczyć czy się coś zmieni...
@Arkanosausus - a sam je sobie sprowadzałeś, czy przez kogoś? Rozumiem, że w Polsce nie ma tego?
@Arkanosausus - a sam je sobie sprowadzałeś, czy przez kogoś? Rozumiem, że w Polsce nie ma tego?

:: PAN TOMASZ ZOSTAŁ BOHATEREM W SWOIM GARAŻU - SAM ZAMONTOWAŁ KOMPRESOR! :: viewtopic.php?f=13&t=5243&start=150#p137691
- arkanosaurus
- Młodszy Forumowicz
Założenie opon zimowych na pewno trochę zwiększa poziom hałasu w porównaniu z letnimi ale dramatu nie ma jak w przypadku zużytych łożysk. Skręcanie kierownicą w czasie jazdy pokazuje czy to łożysko czy nie - w którąś stronę hałas powinien być mniejszy. Wtedy masz pewność, że to łożysko.
Piastę kupiłem sam wybierając odpowiednią ikonkę w sklepie internetowym rockauto dla piasy SKF bez ABS oraz rodzaj przesyłki. 2 minuty i po 4 dniach miałem ją w samochodzie. Prościzna i niczym się nie różni od zakupów na allegro. Looknij na allegro - teraz jest taka piasta SKF ale z pierścieniem ABS: http://allegro.pl/piasta-lozysko-kola-p ... 53616.html" onclick="window.open(this.href);return false; Za 703 zł z przesyłką będziesz ją miał. Ja nie mam ABS więc nie chciałem jej choć wiem, że ten pierścień w niczym by nie przeszkadzał... ale cóż chcę trzymać poziom i fason i niech będzie jak ma być... w końcu to nie jakiś tam samochód tylko MUSTANG
Piastę kupiłem sam wybierając odpowiednią ikonkę w sklepie internetowym rockauto dla piasy SKF bez ABS oraz rodzaj przesyłki. 2 minuty i po 4 dniach miałem ją w samochodzie. Prościzna i niczym się nie różni od zakupów na allegro. Looknij na allegro - teraz jest taka piasta SKF ale z pierścieniem ABS: http://allegro.pl/piasta-lozysko-kola-p ... 53616.html" onclick="window.open(this.href);return false; Za 703 zł z przesyłką będziesz ją miał. Ja nie mam ABS więc nie chciałem jej choć wiem, że ten pierścień w niczym by nie przeszkadzał... ale cóż chcę trzymać poziom i fason i niech będzie jak ma być... w końcu to nie jakiś tam samochód tylko MUSTANG

- Tom.Tom
- Forumowicz
@arkanosaurus - właśnie wróciłem - na pewno przy skręcaniu w jedną stronę huczy bardziej - jutro jeszcze żeby to potwierdzić porobię kółka na parkingu przed jakimś CH, ale jak przy skęcaniu się zmienia, to pewno łożyska. Czytałem w innym temacie, że łożyska są razem z piastą - rzeczywiście tak jest, czy to tylko naciąganie na większy zakup i można wybić i wbić samo łożysko? I jeszcze jedno - jak przy napędzie na tył sprawdzić które to z przodu? A może to jakieś z tyłu, czy z tyłu nie było by tak słychać?

- YoDa
- Forumowicz
- Model: V6 3,7 2012
- Silnik: V6 3.7
- Kolor: Performance White
- Kontakt:
Jeśli z przodu , nie ma możliwości wymiany zamego łożyska , wymienia się całośc. Generalnie jak już wyje to powinien się pokazać też luz więc wystarczy podnieść auto i sprawdzić w którym kole jest luz , z przodu nie powinno go być wcale.Kręcąc kolo też można usłyszeć które hałasuje.
Natomiast jeśli tył to wymienia się same łożysko , warto sprawdzić też czy przypadkiem półośka nie jest lekko krzywa , to się częśto zdaża w autach na tył dlatego że może komuś tyłek uciek przy zakręcie i uderzył w krawężnik i to już skrzywia półośkę. Zwróć uwagę też na tarcze hamulcowe , krzywe też potrafia oddać taki odgłos wuu wuuu wuuu wuu
Natomiast jeśli tył to wymienia się same łożysko , warto sprawdzić też czy przypadkiem półośka nie jest lekko krzywa , to się częśto zdaża w autach na tył dlatego że może komuś tyłek uciek przy zakręcie i uderzył w krawężnik i to już skrzywia półośkę. Zwróć uwagę też na tarcze hamulcowe , krzywe też potrafia oddać taki odgłos wuu wuuu wuuu wuu

Pozdrawiam
Yoda

Yoda
- Tom.Tom
- Forumowicz
@YoDa - czyli nie ma możliwości wybicia łożyska i wbicia nowego tak jak to można w innych samochodach zrobić?

Przód tylko cała piasta nie ma możliwości wymiany samego łożyska, YoDa ma racje
- arkanosaurus
- Młodszy Forumowicz
Nie ma takiej możliwości - gdyby była nie pakowałbym się w koszty i wymienił samo łożysko. Na parkingu to nie wiem z jaką prędkością jedziesz w zakręcie ale łatwiej chyba będzie sprawdzić gdzieś na ulicy na prostej suchej przy trochę wiekszej predkosci niz parkingowa - piasty bucza roznie, jak czytales w moim przypadku jedna zaczynala dawac o sobie znac juz od 50km/h inna w zakresie 100-120. Ulica dobrej jakosci bez dziur czy łat najlepiej z lagodnymi zakretami lub obwodnica i wtedy wszystko wyjdzie na 100%. Posadz kogos z prawej i niech odslucha a Ty jedź 

- Tom.Tom
- Forumowicz
Na RockAuto widzę tylko piasty Motorcrafta -> http://www.rockauto.com/catalog/moreinfo.php?pk=2314738" onclick="window.open(this.href);return false; za ok. 100USD
Na Allegro widzę jakąś po 350 -> http://allegro/piasta-przednia-nowa-z-a ... 68646.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Te SKF są lepsze że aż tyle za nie dałeś? Jak je tam znaleźć?
Na Allegro widzę jakąś po 350 -> http://allegro/piasta-przednia-nowa-z-a ... 68646.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Te SKF są lepsze że aż tyle za nie dałeś? Jak je tam znaleźć?

- arkanosaurus
- Młodszy Forumowicz
Źle szukasz -> wejdz na: FORD -> 2008 -> MUSTANG -> 4.0L V6 SOHC -> Brake/Wheel Hub -> Axle Bearing and Hub Assembly
Trafnie zauważyłeś - "jakąś"... za 350zł nie wiesz co bierzesz, co to za firma i ile na tym pojedzisz. Bedziesz chcial oszczedzic to moze sie okazac ze zaplacisz podwojnie jak Ci sie rozleci lub zacznie halasowac po miesiacu i wtedy nowy zakup (teraz na pewno wezmiesz SKF) i nowa przesylka i nowa wymiana. SKF to nalepsze co mozesz kupic i od razu wiesz ze bedzie Ci dlugo sluzyla a Ty bedziesz mial poczucie dobrze wydanych pieniedzy. Nie bądź skąpcem, daj swojemu koniowi co mu się należy.
Trafnie zauważyłeś - "jakąś"... za 350zł nie wiesz co bierzesz, co to za firma i ile na tym pojedzisz. Bedziesz chcial oszczedzic to moze sie okazac ze zaplacisz podwojnie jak Ci sie rozleci lub zacznie halasowac po miesiacu i wtedy nowy zakup (teraz na pewno wezmiesz SKF) i nowa przesylka i nowa wymiana. SKF to nalepsze co mozesz kupic i od razu wiesz ze bedzie Ci dlugo sluzyla a Ty bedziesz mial poczucie dobrze wydanych pieniedzy. Nie bądź skąpcem, daj swojemu koniowi co mu się należy.
- Tom.Tom
- Forumowicz
OK, to jeszcze tylko pytanie, czy nie da się czegoś zrobić z kosztami transportu, żeby nie przewyższały ceny samej części? 
I jak się ma sprawa z cłem i podatkiem i czy dostaję na to fakturę?
Bo liczę teraz tak:
- na RockAuto ta piasta SKF jest po 90USD + 80USD dostawa, czyli jazem jakieś 570PLN - czy w tym jest cło/podatek i czy dostanę na to fakturę?
- na Allegro SKF jest za 710PLN brutto, czyli po wrzuceniu w koszty (-23%VAT, - 19%PIT) faktycznie wyjdzie mi poniżej 500PLN
Dobrze liczę?

I jak się ma sprawa z cłem i podatkiem i czy dostaję na to fakturę?
Bo liczę teraz tak:
- na RockAuto ta piasta SKF jest po 90USD + 80USD dostawa, czyli jazem jakieś 570PLN - czy w tym jest cło/podatek i czy dostanę na to fakturę?
- na Allegro SKF jest za 710PLN brutto, czyli po wrzuceniu w koszty (-23%VAT, - 19%PIT) faktycznie wyjdzie mi poniżej 500PLN
Dobrze liczę?

- Stachu_xjr
- Forumowicz
- Model: GT 2016
- Silnik: V8 5.0
- Tom.Tom
- Forumowicz
@Stachu - no własnie nie, RockAuto liczy koszt wysyłki od każdej części osobno 

-
- Stowarzyszenie MKP
- Model: Mustang GT 4.6 Turbo
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: satin silver
Bo nie wysyła się paczki bezpośrednio do PL, tak robią Ci co nie wiedzą co z kasą robić chyba;)
info na pw.
info na pw.