...juz podczas "Mustang Race" pod moja maska w okolicy kolektorow slyszalny byl dziwny "furkot" w prawym rzedzie cylindrow (po stronie pasazera).
...dlugo walczylem z problemem podejrzewajac, ze sprawa dotyczy silnika. Okazalo sie jednak, ze sam silnik jest w idealnym stanie. W efekcie mam nowe uszczelki na glowicy i na kolektorach od Cometic http://www.cometic.com/domesticauto.aspx
zestaw dla Ford Mustang 4,6L i 5,4L 3V
...problem dotyczyl łancucha rozrzadu, a konkretnie naciagu. Okazalo sie, ze "furkot" powstawal na skutek wytarcia powierzchni plastikowych (seryjnych) elementow od naciagu...
Poniewaz zmienialem lancuch rozrzadu przy przebiegu 40 000km (obecnie mam 80 000km) pozostaly mi stare naciagi, ktore o dziwo... nie posiadaly zadnych sladow wytarcia... oczywiscie wykorzystalem ten fakt i wszelkie problemy z silnikiem ustaly

dziwi mnie jednak to, ze stokowe elementy wykazuja sie taka nietrwaloscia... czy przyczyna moga byc dokonywane zmiany tuningowe (zawieszenie, sprzeglo, short shifter i in.) ? ...trudno powiedziec...
od pewnego czasu szukam tuningowych rozwiazan: zestawu lancucha rozrzadu o podwyzszonych wlasciwosciach... niestety wsrod firm tuningowych bardzo trudno znalezc te, ktore maja w swojej ofercie lancuchy rozrzadu (timing chain kit)

...jesli ktos z was widzial moze takie zestawy dla rocznika 2008 to bede wdzieczny za informacje

ponizej fotki z zaznaczonymi usterkami na naciagu (wytarcie w ksztalcie kola)