Czy ktos moze podac wymiary tej rolki? Zamowilem wg dwoch katalogow. I dostalem rolke dobra srednice dobra na srube na ktora wchodzi ale jest za szeroka tzn powierzchnia po ktorej slizga sie pasek jest o 1cm moze troche mniej wieksza niz w rolce zamontowanej w mustangu. Czy ktos z was montowal rolke napinajaca nawet gdy byla troche za szeroka powierzchnia po ktorej slizgal sie pasek?
Chociaz dobre to ze z pozostalymi rolkami trafilem idealnie:)
Rolka napinajaca pasek w mustangu 5.0 1995 (ta duza gorna)
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, Rezor, stang232, celibad, pluzz, Przemek64, mcgan, Pavulon_, Rezor, stang232, celibad, pluzz, Przemek64
-
- Forumowicz
- Model: 302HO 1994 rok
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: sapphire blue
- Kontakt:
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Re: Rolka napinajaca pasek w mustangu 5.0 1995 (ta duza gorn
To jak ma ktos rolke gorna napinajaca pasek grubosci 40mm? w silniku 5.0?
302 HOooooo
- RAFAŁ (GROSZEK)
- Stowarzyszenie MKP
- Model: był SN95 jest GT2011
- Kolor: SREBRNY
pewnie mam
tylko nie rozumiem twojego postu
zamówiłeś rolkę i jest wieksza i nie pasuje czy co ?
taką jak mam ja to ma po bokach ranty zapobiegające spadnięciu paska
tylko nie rozumiem twojego postu
zamówiłeś rolkę i jest wieksza i nie pasuje czy co ?
taką jak mam ja to ma po bokach ranty zapobiegające spadnięciu paska
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Chodzi o to ze nie moglem nigdzie dostac tej duzej rolki napinajacej(gladkiej) majacej powierzchnie po ktorej idzie pasek rowna 31mm . Mam 2 sztuki ale powierzchnia po ktorej idzie pasek ma 39mm nie 31. Pytam sie wiec czy mozna taka wieksza dac zamiast mniejszej. sruba taka sama srednica taka sama a roznica jest w powierzchni po ktorej idzie pasek jedna ma 31mm szerokosc a druga 39 czyli jest wieksza Tak wyglada roznica miedzy nimi:) Powinna rolka miec wysokosc jak ta po lewej a ma taka jak ta po prawej. Nie wiem czy mozna uzyc tej po prawej zamiast tej po lewej i w tym caly problem
302 HOooooo
- stang232
- Forumowicz
- Model: stang'95
- Kolor: czarny
- Stajnia: Stajnia Łódzka
Wg mnie jak założysz tą szerszą to nic się nie stanie ( bo naciąg będzie zachowany).
To jest chyba ta rolka która tylko napina pasek na sztywno, ja fabryczną miałem ją ( w 3.8) plastykową ale łożysko się skończyło.
I zamiennik dali mi metalowy, i chyba też był minimalnie szerszy ale nie sprawdzałem suwmiarką - nie było potrzeby bo po zamontowaniu kręciła się nie obcierając niczego.
Pasek śmiga po niej bez problemu od jakiś 4 lat.
To jest chyba ta rolka która tylko napina pasek na sztywno, ja fabryczną miałem ją ( w 3.8) plastykową ale łożysko się skończyło.
I zamiennik dali mi metalowy, i chyba też był minimalnie szerszy ale nie sprawdzałem suwmiarką - nie było potrzeby bo po zamontowaniu kręciła się nie obcierając niczego.
Pasek śmiga po niej bez problemu od jakiś 4 lat.

-
- Członek Honorowy MKP
- Model: 67 fastback
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: primer,czarny,bialy
jeśli koło nie trze na okładce, to bym uzywal. Ford zrobił, aby zaoszczędzić pieniądze. Pamiętam ten dzień, my je zmieniły. Moim zadaniem było tego dnia umieścić dwa z nich na silniki F150. Ja zapytał inżynier, dlaczego zmiany, powiedział po prostu zaoszczędzić trochę pieniędzy, ponieważ były węższe i pasek również.
coś jeszcze robię jest usunąć z łożysk z wielki i umieścić go w mniejszym. Uważam, że jest taki sam łożysk. sprawdzić numery. Lub usunąć łożyska od oryginału, i kupić nowe łożysko
coś jeszcze robię jest usunąć z łożysk z wielki i umieścić go w mniejszym. Uważam, że jest taki sam łożysk. sprawdzić numery. Lub usunąć łożyska od oryginału, i kupić nowe łożysko
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Yes Rick that can be done but pulley breaks belt becouse it has sharp surface and I need to replace pulley:)
Thx for reading heh
Thx for reading heh
302 HOooooo