Skrzynia manual i dziwny dźwięk

Informacje i porady specyficzne dla silników V8

Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Darenty
Forumowicz
Model: S197 GT
Silnik: V8 4.6
Kolor: Satin Silver Metallic

Skrzynia manual i dziwny dźwięk

Post autor: Darenty » 2011-07-10, 01:59

Jakąś chwilę temu pojawił mi się dziwny dźwięk dochodzący jak ustaliłem/przypuszczam z skrzyni biegów..(łożyska kół wykluczone) oto jak sprawa wygląda:
Dźwięk zdecydowanie kojarzy mi się z zajechanym łożyskiem, nie huczy, raczej metaliczne tarcie metal o metal, piłowanie..
Słyszę go podczas jazdy w zakręcie na lewo (przeciążenie auta na prawo), gdy jadąc szybko (100+) nawet lekko ruszę kierownicą w lewo oraz nawet gdy auto stoi przechylone na prawą stronę i silnik chodzi na "luzie". Ogólnie rzecz biorąc przy przeciążeniach na prawą stronę..
Podczas jazdy na wprost, w zakręcie na prawo, czy jak auto stoi z uruchomionym silnikiem "na luzie" i przechylone na lewo - nic nie słychać idealna cisza.
Moje podejrzenia padają na jakieś łożysko w skrzyni, sądzę że na wałku który obraca się cały czas bez względu czy jedziemy czy stoimy..
Ktoś grzebał już w tym manualu? Nie wiem czego się spodziewać.. :zakrecony:

You can never have too much power, just not enough traction.

Awatar użytkownika
Dark Red
Forumowicz
Model: GT 2005
Kolor: Dark Red

Re: Skrzynia manual i dziwny dźwięk

Post autor: Dark Red » 2011-07-10, 15:44

Masz seryjne kolektory wydechowe czy Long tube?

1968 Coupe 6-cyl. / 2005 V8: Boost Brothers LT, FRPP Hot Rod cams & Intake, GT500 TB, H&R stabilizers, J&M LCA, Metco UCA, Spohn panhard bar, UPR CAI, line lock, Brembo 14" brakes, Seibon carbon hood, 18" shelby rims, 4.10 gears

Bolek
Forumowicz
Silnik: V6 3.7
Kolor: Silver
Kontakt:

Post autor: Bolek » 2011-07-10, 18:58

Sprawdzałeś poziom oleju w skrzyni"?pod autem jakiś wyciek? coś się rosi?

Awatar użytkownika
Darenty
Forumowicz

Post autor: Darenty » 2011-07-11, 12:49

Dark Red pisze:Masz seryjne kolektory wydechowe czy Long tube?
Kolektory seria.. sądzisz, że nawet przy "nie dotykanej serii" skrzynia mogła zacząć przytulać się do rury?
Bolek pisze:Sprawdzałeś poziom oleju w skrzyni"?pod autem jakiś wyciek? coś się rosi?
Skrzynia suchutka wszędzie, olej ma rok od wymiany, stan w porządku..

Awatar użytkownika
Dark Red
Forumowicz
Model: GT 2005
Kolor: Dark Red

Post autor: Dark Red » 2011-07-12, 08:28

1) Wejdz pod auto i sprawdz czy coś nie dotyka silnika/skrzyni biegów do tego potrzebny będzie podnośnik.
Ja mam long tuby które są 1 mm od drążka kierownicy, i jak skręcam w prawo, siła odśodkowa przemieszcza silnik w lewo i rura dotyka drążka kierownicy przez co mam lekkie drgania na kierownicy i dziwny dzwięk, a poduszki pod silnikiem mam wymienione na bardzo sztywne z polyuretanu.
Może masz już zużyte poduszki silnika? ( mam do sprzedania poduszki po przebiegu 15 tys km )

2) Jak kupiłem auto miałem dziwny dzwięk metaliczne tarcie/piszczenie/szum dochodzący ze skrzyni biegów,ale nie było związane to z przeciążeniami, działo to się na na zimnym silniku, przyczuyną okazało się sprzęgło, ( luz między tarczą sprzęgła a wieloklinem ) po wymianie sprzęła problem znikął , a sprzęło miało przebieg 8 tys km. Używane sprzęgło kupiłemna ebay w USA za 150 pln i jest OK.

3) meteliczne brzęczenie może też powodować luźna osłona ( blacha ) między silnikiem a skrzynią biegów.

1968 Coupe 6-cyl. / 2005 V8: Boost Brothers LT, FRPP Hot Rod cams & Intake, GT500 TB, H&R stabilizers, J&M LCA, Metco UCA, Spohn panhard bar, UPR CAI, line lock, Brembo 14" brakes, Seibon carbon hood, 18" shelby rims, 4.10 gears

Awatar użytkownika
Darenty
Forumowicz

Post autor: Darenty » 2011-07-12, 10:45

Dark Red pisze:1) Wejdz pod auto i sprawdz czy coś nie dotyka silnika/skrzyni biegów do tego potrzebny będzie podnośnik.
Ja mam long tuby które są 1 mm od drążka kierownicy, i jak skręcam w prawo, siła odśodkowa przemieszcza silnik w lewo i rura dotyka drążka kierownicy przez co mam lekkie drgania na kierownicy i dziwny dzwięk, a poduszki pod silnikiem mam wymienione na bardzo sztywne z polyuretanu.
Może masz już zużyte poduszki silnika? ( mam do sprzedania poduszki po przebiegu 15 tys km )
Wiesz taka myśl też gdzieś tam mi się pojawiła, że może poduchy skrzyni bądź silnika są już zmęczone i się wszystko zaczyna bujać.. u siebie mam już zrobione blisko 150k km a poduchy jeszcze nigdy nie wymieniane..
Dark Red pisze:2) Jak kupiłem auto miałem dziwny dzwięk metaliczne tarcie/piszczenie/szum dochodzący ze skrzyni biegów,ale nie było związane to z przeciążeniami, działo to się na na zimnym silniku, przyczuyną okazało się sprzęgło, ( luz między tarczą sprzęgła a wieloklinem ) po wymianie sprzęła problem znikął , a sprzęło miało przebieg 8 tys km. Używane sprzęgło kupiłemna ebay w USA za 150 pln i jest OK.
Sprzęgło + wysprzęglik było w sumie moim głównym pomysłem na przyczynę tego.. założenie takie stąd iż ten dziwny dźwięk można usłyszeć zarówno podczas jazdy jak i podczas postoju gdy auto chodzi na neutralnym.. Samo sprzęgło wydaje mi się, że za chwilę zacznie lecieć, bo czasem lubi "podszarpywać" gdy powoli i delikatnie się wyciska pedał..
Dark Red pisze:3) meteliczne brzęczenie może też powodować luźna osłona ( blacha ) między silnikiem a skrzynią biegów.
Tą akurat najmniej podejrzewam, w jej przypadku dźwięk byłbym raczej o wyższym tonie, a tu jest niski, piłujący dźwięk, wręcz drgania dziwne przenosi..
Dziś pewnie już nie zdążę, ale jutro na pewno wyląduje pod autem i wszystko postaram się obadać..

ODPOWIEDZ

Wróć do „4,6 V8 2005 - 2010”