Wymiana głośników na lepsze od standardowych SHAKER 500/1000
Moderatorzy: Ronin, SECHUBU, Ronin, SECHUBU
- Deftronic
- Stowarzyszenie MKP
- Model: Shelby GT500
- Silnik: V8 5.4
- Kolor: Grabber Orange
Wymiana głośników na lepsze od standardowych SHAKER 500/1000
Zastanawiam się nad wymianą standardowych głośników na lepsze. Pytanie, czy ktoś już to robił, albo orientuje się w temacie i jakie ewentualnie głośniki by polecił?
http://www.dinxproject.org" onclick="window.open(this.href);return false;
- Hans
- Forumowicz
- Model: 500
- Kolor: Black
- Stajnia: Stajnia Mazowiecka
Re: Wymiana głośników na lepsze od standardowych.
Mon, zacznijmy od tego jak bardzo masz czułe ucho. Poza tym - zamierzasz w samochodzie słuchać muzyki, bo w domu nie masz ku temu warunków (wiadomo - kobieta to znakomity generator zakłóceń)?
W samochodzie słychać silnik, pracę opon na asfalcie, szum powietrza...
Najpierw trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie - czy to jest naprawdę potrzebne? Może lepiej zainwestować w porządny kompresor?
Takie jest moje zdanie. Ale ja wypiłem 3L piwa, więc może marnuję tylko miejsce na bazie danych.
W samochodzie słychać silnik, pracę opon na asfalcie, szum powietrza...
Najpierw trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie - czy to jest naprawdę potrzebne? Może lepiej zainwestować w porządny kompresor?
Takie jest moje zdanie. Ale ja wypiłem 3L piwa, więc może marnuję tylko miejsce na bazie danych.

.::
my other ride is your mom
::.

- Deftronic
- Stowarzyszenie MKP
Hehe... Hans, ucho mam bardzo czułe. :) Muzykę też mam i na czym i gdzie słuchać. :) Chodzi o to, że po wymianie subwoofera oraz radia teraz zaczeło to wreszcie sensownie - tj. duzo lepiej. :D No i tak przeglądając na szybko zachodnie fora, wszyscy płaczą, że standardowe głośniki to jest totalny low-budget. Podobno wymiana tych beznadziejnych głośników, na trochę lepsze daje już sporą poprawę jesli idzie o odsłuch. Wiesz Hans, tak jak pisałem generalnie jadąc słucham silnika i tego co się dzieje na drodze, ALE... od czasu do czasu człowiek sobie coś tam zapoda do słuchania i wtedy miło by było, gdyby sprzęt nie był "duszony" przeez słabe głośniki. Skoro mam już nowy subwoofer, radio i wzmacniacz to warto by to lepiej wykorzystać. :)
Stąd pytanie o głosniki - na audio trochę się znam (tym taki audiofilskim powiedzmy), ale car-audio to juz nie bardzo. :)
Stąd pytanie o głosniki - na audio trochę się znam (tym taki audiofilskim powiedzmy), ale car-audio to juz nie bardzo. :)
-
- Forumowicz
- Model: GT500 & FAST'67
- Silnik: inny V8
- Kolor: Aktualnie Qnia brak na stanie...
- Stajnia: Stajnia Wielkopolska
Hej
właśnie czekam na tylne głośniki pod szybę
Coś na forach czytałem w US i wybór padł na te - a cena to 50% wyjściowej, shipping gratis w US.
TUTAJ WPISZ MODEL SWOJEGO AUTA W CELU WYBORU GŁOSNIKÓW:
http://www.sonicelectronix.com/car.php? ... cat_7.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Promocja - JL Audio TR570-CXi: @ $89.95 kupiłem w sonicelectronix.com
5"x7" / 6"x8" Coaxial Speakers
Power Handling:
Peak: 200 watts per pair / 100 watts each
RMS: 100 watts per pair / 50 watts each
4 Ohm Impedance
Injection-Molded Mica-Filled Polypropylene Cone Body
1" Voice Coil on Kapton Former
Flat-Profile / Symmetrical-Roll Spider
Butyl Rubber Surround
1/2" Textile Dome Tweeter with Integral Phase Plug
Ferrite / Ceramic Magnet
Ferrofluid cooled and Damped
ABS Spacer Rings Included
Crossover:
Natural Roll-Off Low-Pass
1st Order High Pass Filter with Electrolytic Capacitor
Screws, Mounting Clips, and Crimpable Conectors Included
1-year SonicElectronix.com warranty
Priced Per Pair
Już dopłynęły z US więc w weekend powinieniem mieć w garażu
właśnie czekam na tylne głośniki pod szybę

TUTAJ WPISZ MODEL SWOJEGO AUTA W CELU WYBORU GŁOSNIKÓW:
http://www.sonicelectronix.com/car.php? ... cat_7.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Promocja - JL Audio TR570-CXi: @ $89.95 kupiłem w sonicelectronix.com
5"x7" / 6"x8" Coaxial Speakers
Power Handling:
Peak: 200 watts per pair / 100 watts each
RMS: 100 watts per pair / 50 watts each
4 Ohm Impedance
Injection-Molded Mica-Filled Polypropylene Cone Body
1" Voice Coil on Kapton Former
Flat-Profile / Symmetrical-Roll Spider
Butyl Rubber Surround
1/2" Textile Dome Tweeter with Integral Phase Plug
Ferrite / Ceramic Magnet
Ferrofluid cooled and Damped
ABS Spacer Rings Included
Crossover:
Natural Roll-Off Low-Pass
1st Order High Pass Filter with Electrolytic Capacitor
Screws, Mounting Clips, and Crimpable Conectors Included
1-year SonicElectronix.com warranty
Priced Per Pair
Już dopłynęły z US więc w weekend powinieniem mieć w garażu

alski
It's Never Too Late to Have a Happy Childhood
- Deftronic
- Stowarzyszenie MKP
Alski, o właśnie coś takiego jak kupiłeś. Tylko do tego jeszcze głośniki do drzwi, aby był pełen komplet.
-
- Forumowicz
Voila! Założone! Tylko kwestia odnalezienia schematów bo trzeba było uwalić seryjne złączki. Gdyby ktoś potrzebował - mam workshop serwisowy i schematy
Efekt zajefajny ! Chińskie głośniczki do kosza...
Teraz to chyba zaatakuję te w drzwiach!
Dziś jadąc pierwszy raz słuchałem muzy z radia nie spod maski
Efekt zajefajny ! Chińskie głośniczki do kosza...
Teraz to chyba zaatakuję te w drzwiach!

Dziś jadąc pierwszy raz słuchałem muzy z radia nie spod maski

alski
- Madasek
- Forumowicz
- Model: 2007 Shelby GT
- Kolor: Czarny srebrne pasy

Musze przyznac ze kilka zestawów próbowałem i każdy grał lepiej od seryjnych, natomiast wiadomo jakby to podłączyć przez np. rockforda

W przednich drzwiach można te same co w tył miejsca jest dużo lub dla wymagających to mozna 5i1/4 odseparowane na ramce wmontować.
Natomiast subwoofery też wrzuciłem do kompletu, tylko troche rzeźby było no ale nawet na tych standardowych wzmiacniaczach lepiej to gra.
Co do wymiany głośników.
Generalnie ucho ludzkie (jakieś środkowe, czy coś tam) lepiej wychwytuje dźwięki z przodu, dlatego warto zainwestować w lepsze głośniki z przodu. Ja u siebie zainwestowałem w komplet infinity REF 9633i za równo przód, jak i tył. Do tego założyłem maty tłumiące, niestety tylko w drzwiach i boczkach tył. Moim zdaniem to wystarczy.... dźwięk i dynamika super, nic nie trzeszczy, nie charczy, jak dla mnie optymalnie. Z radiem Alpine jak polecali w car audio BB gra to bardzo fajnie. Co do zestawów - ton niski osobno/ wysoki osobno mam nie najlepsze zdanie, gdyż potrzebne są do tego, nie tyle dobre, ale bardzo dobre zwrotnice, które juz kosztują tyle co cały zestaw głośników. W przypadku zwykłych zwrotnic oferowanych w zestawach nawet do 300-400zł przy głośniejszym słuchaniu słychać trzeszczenie/ szumy .... Nie wspominając już o możliwych (rzadko) zakłóceniach przez np CB, czy zestaw przetwornic xenonów
Generalnie ucho ludzkie (jakieś środkowe, czy coś tam) lepiej wychwytuje dźwięki z przodu, dlatego warto zainwestować w lepsze głośniki z przodu. Ja u siebie zainwestowałem w komplet infinity REF 9633i za równo przód, jak i tył. Do tego założyłem maty tłumiące, niestety tylko w drzwiach i boczkach tył. Moim zdaniem to wystarczy.... dźwięk i dynamika super, nic nie trzeszczy, nie charczy, jak dla mnie optymalnie. Z radiem Alpine jak polecali w car audio BB gra to bardzo fajnie. Co do zestawów - ton niski osobno/ wysoki osobno mam nie najlepsze zdanie, gdyż potrzebne są do tego, nie tyle dobre, ale bardzo dobre zwrotnice, które juz kosztują tyle co cały zestaw głośników. W przypadku zwykłych zwrotnic oferowanych w zestawach nawet do 300-400zł przy głośniejszym słuchaniu słychać trzeszczenie/ szumy .... Nie wspominając już o możliwych (rzadko) zakłóceniach przez np CB, czy zestaw przetwornic xenonów

- Madasek
- Forumowicz
- Model: 2007 Shelby GT
- Kolor: Czarny srebrne pasy
aaa to jakies chinskie te zwrotnice
tez slyszalem od "audifilow" jakie to trzeba recznie robic zwrotnice.... tak jak piszesz moze przy jakis extremalnych ustawieniach i mocach przez nie przepuszczanych...? nie wiem pierwsze slysze mialem sporo zestawow i nie slyszalem trzaskow ani nic podobnego musialo byc cos wadliwego, zle poprowadzona instalacja co sie czesto zdarza "fachowcom"... a roznica miedzy "coaxialami" a separowanymi jest jak.. hm... miedzy GT a GT500 

wiesz, odnośnie instalacji car audio nie ma znaczenia (większego) w jakim to jest samochodzie, gdyż dobrze zrobiona instalacja + wytłumienie nawet w matizie może przewyższyć dźwięk w niejednym aucie. Ja u siebie dodatkowo mam wymienione całe okablowanie i nie narzekam, dźwięk jest naprawdę super. Co do zwrotnic/ przetwornic, filtrów dolno i górno przepustowych, oraz wszystkiego rodzajów filtrów anty zakłóceniowych mam złe zdanie. Moim zdaniem każdy jeden filtr czy przetwornica tonów źle wpływa na dźwięk w samochodzie..... Miałem tego dość sporą ilość i podobne zdanie mieli specjaliści, którzy mi to zakładali w poprzednim samochodzie. Trzeba się liczyć z faktem iż każda zwrotnica czy przetwornica ma uzwojenie które w jakims stopniu wytwarza swoje pole elektromagnetyczne, które w jakims stopniu źle wpływa na resztę urządzeń elektrycznych. Nie jest to oczywiście odczuwalne w dużym stopniu.... aleee, zawsze jest ale. Generalnie mi polecano 2 tonowe głośniki .... Z systemem odseperowanym zdecydowanie odradzali....
Poza tym, żeby dobrze ustawić system odseperowany potrzebne jest radio zdecydowanie lepszej klasy niż przeciętne![Kwadratowy :]](./images/smilies/splash.gif)
Poza tym, żeby dobrze ustawić system odseperowany potrzebne jest radio zdecydowanie lepszej klasy niż przeciętne
![Kwadratowy :]](./images/smilies/splash.gif)
-
- Forumowicz
Re: Wymiana głośników na lepsze od standardowych SHAKER 500/
Parę informacji dotyczących standardowych głosników instalowanych w Shaker 500 i 1000
W Shaker 500 mamy głosniki dwudrożne:
- głośniki w drzwiach 6x8" - 50W 4 OHM; 7H6T-18808-CA (pasują aftermarket 5x7") - głośniki pod tylną szybą (rear deck) 6x8" - 25W 4 OHM; 7U5T-18808-CA; XW7F-18808-BB (pasują aftermarket 5x7") - głośniki w drzwiach subwoofer 8" - 60W 1,2 OHM; 4R3T-18808-AFW
Aftermarket - sprawdzam subwoofer model z roku 2010, model KICKER CompVT CVT10 8" o głębokości 3-3/8
http://www.kicker.com" onclick="window.open(this.href);return false; Shaker 1000 dodatkowo:
- głośniki subwoofer w bagażniku 2x10"
W Shaker 500 mamy głosniki dwudrożne:
- głośniki w drzwiach 6x8" - 50W 4 OHM; 7H6T-18808-CA (pasują aftermarket 5x7") - głośniki pod tylną szybą (rear deck) 6x8" - 25W 4 OHM; 7U5T-18808-CA; XW7F-18808-BB (pasują aftermarket 5x7") - głośniki w drzwiach subwoofer 8" - 60W 1,2 OHM; 4R3T-18808-AFW
Aftermarket - sprawdzam subwoofer model z roku 2010, model KICKER CompVT CVT10 8" o głębokości 3-3/8
http://www.kicker.com" onclick="window.open(this.href);return false; Shaker 1000 dodatkowo:
- głośniki subwoofer w bagażniku 2x10"
alski
- bart.knop
- Forumowicz
- Model: GT 2005
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: Windveil Blue
panowie, czy na tylna polke beda pasowaly te glosniki?
jakies przerobki bedzie trzeba robic?
http://allegro.pl/hertz-ecx-570-glosnik ... 69536.html" onclick="window.open(this.href);return false;
dzieki
bartek
jakies przerobki bedzie trzeba robic?
http://allegro.pl/hertz-ecx-570-glosnik ... 69536.html" onclick="window.open(this.href);return false;
dzieki
bartek
-
- Forumowicz
Parametry ok - rozmiar i impedancja ale droogo! Moje kosztowały za parkę 90$
alski
- bart.knop
- Forumowicz
- Model: GT 2005
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: Windveil Blue
alski - nie dramatyzuj 300pln to nie jest jakas straszna roznica miedzy 90$ a przesylka z usa?alski pisze:Parametry ok - rozmiar i impedancja ale droogo! Moje kosztowały za parkę 90$
no chyba ze te z usa sa duzo lepsze......
a poza tym znalazlem 2 alternatywy:
1) http://audiopower.com.pl/pl/rockford-fo ... rtner=1984" onclick="window.open(this.href);return false;
2) http://www.audiostrefa.pl/infinity_ref_ ... -1632.html" onclick="window.open(this.href);return false;
przy czym mam pytanie czy pozycja nr 1 - czy one sa faktycznie warte swojej ceny???

- Stachu_xjr
- Forumowicz
- Model: GT 2016
- Silnik: V8 5.0
Wymieniał ktoś moze głosniki basowe/okrągłe w w drzwiach ? na inne lepsze, pasujące i dostępne w PL ?