nie wiedziałem gzie wrzucić,
ciekawy test mniejsza masa o 37kg 4 kół dała na 1/4 mili 0,11 sekundy i 1,7km/h na mecie w sumie felgi to felgi,ale jak widać warto przy wyborze nowych kółek popatrzeć też na masę

Hm... polemizował bym nad tym czy najlepsze... ja swoją Cobrą '96 z kompresorem i podtlenkiem jeździłem na Mickey Thompson ET Street i na miękkich wyścigowych slickach pirelli i moim zdaniem na nawierzchniach jakie u nas panują slick wyścigowy po rozgrzaniu jest lepszy i samochód bardziej stabilny przy prędkości bo masz niski profil i normalne ciśnienie w oponie a w M/T masz wysoki balon z małym ciśnieniem ok wszystko fajnie na drag stripie z klejem ale u nas zwłaszcza na płytach (Pruszcz Gdański albo Bemowo) przy 200km/h można se głowę rozwalić bo samochód wpada w mocne shimyAluStar pisze:Mysle ze opony Mickey Thompson beda najlepsze
Troche teori o oponach Drag i nie tylko
http://video.streetlegaltv.com/video/10535
ta corvette zpredkoscia ok240km/h powinna moim zdaniem robic niskie 11stki albo wysokie 10tki.. co prawda na bemowie sa benadziejne sliskie plyty ale niskie 12stki robia tam auta ktore nie osiagaja 200 albo niewiele ponad 200.. moze wlasnie to byl problem startu i opon..Stangdaro pisze: A tak nawiązując do tematu czasów Mustangów moja MysticCobra kompresor 485KM najlepsze ET miała 12.54s a prędkość po 402m - 208km/h
To był problem z trakcją zarówno u mnie jak i u Grzenia Jego Vetta potrafiła przy dobrej trakcji zrobić 10,8koral pisze:ta corvette zpredkoscia ok240km/h powinna moim zdaniem robic niskie 11stki albo wysokie 10tki.. co prawda na bemowie sa benadziejne sliskie plyty ale niskie 12stki robia tam auta ktore nie osiagaja 200 albo niewiele ponad 200.. moze wlasnie to byl problem startu i opon..Stangdaro pisze: A tak nawiązując do tematu czasów Mustangów moja MysticCobra kompresor 485KM najlepsze ET miała 12.54s a prędkość po 402m - 208km/h
Ja sprzedałem Cobrę do Siedlec tam koleś nie przyfilował przerwanego przewodu od dodatkowej pompki paliwa i wypaliło mu dziurkę w tłoku ( koszt części oryginalnych sprowadzanych przez Ford Polska ok2.5 tyś zł ) więc warto było ją wziąć sam przeoczyłem że poszła za taką kasę bo bym ją odkupiłmichal@ pisze:pamiętam tą mystic cobrę bardzo fajny samochód, lakier kameleon no i ta moc,3 lata temu jak kupiłem mojego mustanga wkrótce po tym pojawił się na allegro po awari silnika za "grosze" wtedy nawet dzwoniłem do właściciela (być może do ciebie) i wypytywałem o auto,napaliłem się na nie, ale przerażał mnie wtedy remont tego 4,6 silnika.
Po chyba 2 latach znowu widziałem auto na allegro.........kurde ja bym takiego auta nie sprzedał![]()
Co do wyniku na 1/4 to 12.54 to mega dobry wynik, powiedz gdzie go zrobiłeś na jakich zawodach? bo szukałem kiedyś po archiwum imprez w1/4 w PL i nigdzie takiego nie widziałem![]()
A opony to tylko M/T STREET lub M/T DRAG lub temu podobne, żadne slicki na niskim profilu nie dadzą lepszej trakcji nawet na naszych kliepskich torach,znam na to przynajmniej kilka przykładów samochodów w PL jaka była różnica po zmianie ze slick czy semi-slick na oponę DRAG.....ogromna przepaść.
A to,że na dragowych oponach wozi na 1/4 to prawda
ale M/T street 26/10,5 16" mają zaledwie 21cm przylegania z asfaltem, a te slick napewno 26-27cm więc odpowiednikiem dla nich będzie 28 /13,5/ 15" która ma właśnie tyle styku z asfaltem i zdecydowanie powinna dać lepszą trakcję od niskich profili torowych,Stangdaro pisze:Co do opon mi lepiej trzymał wyścigowy slick 275/17 niż ET Street 26/10,5/16
no jak Ci zle wystroili to nawet kute tloki nie pomoga,dziure i tak wypali.. dlatego uwazam kompresor duzo bezpieczniejszy od nitro..Stangdaro pisze: z kompresorem miała 486KM (strojona na hamowni w VTG) i w zapasie 75 i 100KM N2Opodtlenek przy kompresorze użyłem tylko dwa razy poza wyścigami i raz na wyścigu ale Grześ coś nie tak wystroił
150KM odpaliłem i do mety nie dojechałem bo tłok wypaliło
![]()