Wymiana Shakera na nowe radio z Navi
Moderatorzy: Ronin, SECHUBU, Ronin, SECHUBU
- Filip
- Młodszy Forumowicz
- Model: GT 2007 Convertible
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: Niebieski
Wymiana Shakera na nowe radio z Navi
Witam,
Tak jak pewnie większość z Was mam Shakera 500 w Mustangu.
Chciałbym sobie kupić to nowe radio z navi. Montowali je chyba dopiero od 2008 roku?
Czy ktoś z Was wie czy będzie to pasować, z tego co jest napisane w tych aukcjach to do
końca nie rozumiem czy będzie pasować czy nie.
Nie wiecie też czy tam są mapy na Europę, a jeśli nie to czy można je tam wgrać jakoś?
Chodzi mi o coś takiego:
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Fusion-M ... ioQ5fVideo
pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź
Filip
Tak jak pewnie większość z Was mam Shakera 500 w Mustangu.
Chciałbym sobie kupić to nowe radio z navi. Montowali je chyba dopiero od 2008 roku?
Czy ktoś z Was wie czy będzie to pasować, z tego co jest napisane w tych aukcjach to do
końca nie rozumiem czy będzie pasować czy nie.
Nie wiecie też czy tam są mapy na Europę, a jeśli nie to czy można je tam wgrać jakoś?
Chodzi mi o coś takiego:
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Fusion-M ... ioQ5fVideo
pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź
Filip
- tomec
- Forumowicz
- Model: Shelby GT
- Kolor: performance white
- Kontakt:
Filip, to nie jest radio które było montowane oryginalnie. Oryginalna nawigacja nie działa w europie. Ale to, do którego podałeś link wygląda naprawdę bardzo ciekawie. Z opisu wynika że jest to na systemie Windows CE, więc pewnie spokojnie wrzucisz większość map na to (Automapa itp)
Może nawet udałoby się odpalić jakiś program ciągnący dane z OBD
Bardzo jestem ciekaw działania w praktyce i montażu w Mustangu
Może nawet udałoby się odpalić jakiś program ciągnący dane z OBD

Bardzo jestem ciekaw działania w praktyce i montażu w Mustangu
- Filip
- Młodszy Forumowicz
Alustar: Ale chyba właśnie u Ciebie widziałem to radio z ekranem LCD, czy to któryś z tych sprzętów?
Sprzedawca amerykański odpisał mi dzisiaj, że ma pasować i że ma on mapy Europy i może wgrać.
Czy to jest tylko kwestia map, czy także innych satelitów GPS z których urządzenie może nie widzieć w Europie?
Ciekawe czy trzeba od tego instalować jakąś antenkę do GPS...
Sprzedawca amerykański odpisał mi dzisiaj, że ma pasować i że ma on mapy Europy i może wgrać.
Czy to jest tylko kwestia map, czy także innych satelitów GPS z których urządzenie może nie widzieć w Europie?
Ciekawe czy trzeba od tego instalować jakąś antenkę do GPS...
- tomec
- Forumowicz
- Kontakt:
Filip, przeczytaj co Ci napisałem. To jest chinszczyzna na Win CE, domyslnie jest wrzucona nawigacja iGo (jest w wersji PL i z polskimi mapami). Oprocz tego mozesz wrzucic kazdy soft navi dzialajacy pod WinCE, czyli wiekszosc.
Oryginalną navi mam m.in. ja u siebie. Poza tym że masz duży dotykowy wyświetlacz LCD to navi w PL nie uruchomisz
Oryginalną navi mam m.in. ja u siebie. Poza tym że masz duży dotykowy wyświetlacz LCD to navi w PL nie uruchomisz
- tomec
- Forumowicz
- Kontakt:
AluStar, antena na klapie jest chyba od radia satelitarnego
Kiedyś już to ustalaliśmy na przykładzie pewnego Shelby GT
Jest jeszcze jedna aukcja na ebay. Troche taniej:
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Car-DVD- ... 27b146c8c3

Jest jeszcze jedna aukcja na ebay. Troche taniej:
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Car-DVD- ... 27b146c8c3
- Filip
- Młodszy Forumowicz
Chyba to kupie,
Funkcje są ciekawe m.in:
- navi, mapy do Europy
- radio częstotliwości parzyste!
- TV (można dokupić rozszerzenie do obsługi DVB-T)
- DVD
- obsługa kamery do parkowania,
- zestaw głośnomówiący przez bluetooth
- czyta Excella, PDFy itp.
- łączy się z netem
Ale myślicie, że to nie jest produkowane przez Forda?
Ciekaw jestem tylko jak się będzie miała moc i jakość dźwięku w porównaniu z Shakerem 500?
A właśnie czy w ogóle Mustang ma oryginalnie osobny wzmacniacz do głośników podłączony czy wzmacniacz jest wbudowany w Shakera (w moim przypadku 500) ?
Funkcje są ciekawe m.in:
- navi, mapy do Europy
- radio częstotliwości parzyste!
- TV (można dokupić rozszerzenie do obsługi DVB-T)
- DVD
- obsługa kamery do parkowania,
- zestaw głośnomówiący przez bluetooth
- czyta Excella, PDFy itp.
- łączy się z netem
Ale myślicie, że to nie jest produkowane przez Forda?

Ciekaw jestem tylko jak się będzie miała moc i jakość dźwięku w porównaniu z Shakerem 500?
A właśnie czy w ogóle Mustang ma oryginalnie osobny wzmacniacz do głośników podłączony czy wzmacniacz jest wbudowany w Shakera (w moim przypadku 500) ?
- tomec
- Forumowicz
- Kontakt:
Filip, dopytaj dokladnie jak jest z tym DVB-T. Wysłałem maila do tego goscia z Chin z tym samym urzadzeniem. Odpisal mi ze to co oni w tym moga zaoferowac to obsluga DVB-T MPEG-2, w PL jest MPEG-4. Tuner DVB-T z tego urzadzenia w PL nie zadziala!
Musialbys podlaczyc dodatkowy tuner DVB-T zeby odebrac cyfrową TV.
Czekam jeszcze na odpowiedz od sprzedawcy jak to jest z analgową TV w tym ustrojstwie
Musialbys podlaczyc dodatkowy tuner DVB-T zeby odebrac cyfrową TV.
Czekam jeszcze na odpowiedz od sprzedawcy jak to jest z analgową TV w tym ustrojstwie
- Filip
- Młodszy Forumowicz
Ok zapytam o DVB.
Ciekawe co znaczy coś takiego co znalazłem na aukcji:
"This will only fit the base model Ford Mustang radio. Will not fit the Shaker 500 or 1000"
Bo jeden ma na aukcji powyższe zdania, a inny z kolei mi odpisał, że pasuje zamiast Shakera.
Co to w ogóle jest "base model Ford Mustang radio". Myślałem, że w Mustangu montują tylko Shakery 500 lub 1000. Okazuje się, że jeszcze prostsze radia są?
Ktoś wie, jak to jest z tym wzmacniaczem co pytałem w poprzednim poście?
Ciekawe co znaczy coś takiego co znalazłem na aukcji:
"This will only fit the base model Ford Mustang radio. Will not fit the Shaker 500 or 1000"
Bo jeden ma na aukcji powyższe zdania, a inny z kolei mi odpisał, że pasuje zamiast Shakera.
Co to w ogóle jest "base model Ford Mustang radio". Myślałem, że w Mustangu montują tylko Shakery 500 lub 1000. Okazuje się, że jeszcze prostsze radia są?
Ktoś wie, jak to jest z tym wzmacniaczem co pytałem w poprzednim poście?
- Darenty
- Forumowicz
- Model: S197 GT
- Kolor: Satin Silver Metallic
Nie wiem dlaczego, ale mam wrażenie (po głowie mi się rozbija taki fakt), że poza Shaker 500 ( 6 CD mp3) i Shaker 1000 (6 CD mp3 + sub ze wzmakiem w bagażniku) było bazowe radio Shaker (1 CD audio) i ono tylko nie miało wzmacniacza.
Nie wiem jak przy Shaker 500 jest ( po kablach z tyłu pozna się jak wyciągnie
), ale niezdziwiłbym się gdyby sygnał szedł z Shakera do wzmaka, a z niego na 8 głośników.
A jeżeli jest tak jak mówię to odpalenie tej mutimedialnej chińszczyzny na wszystkich głośnikach w aucie będzie równało się wpakowaniu gdzieś dodatkowo nowego wzmacniacza w celu rozdzielenia sygnału i przy okazji rozkopania całej tapicerki w aucie by te kable porozciągać
(Przykład oparty na '95 Fordzie Scorpio Cosworth - tam przekładałem oryginalne radio na własne)
Nie wiem jak przy Shaker 500 jest ( po kablach z tyłu pozna się jak wyciągnie

A jeżeli jest tak jak mówię to odpalenie tej mutimedialnej chińszczyzny na wszystkich głośnikach w aucie będzie równało się wpakowaniu gdzieś dodatkowo nowego wzmacniacza w celu rozdzielenia sygnału i przy okazji rozkopania całej tapicerki w aucie by te kable porozciągać

(Przykład oparty na '95 Fordzie Scorpio Cosworth - tam przekładałem oryginalne radio na własne)
Ostatnio zmieniony 2010-05-13, 12:52 przez Darenty, łącznie zmieniany 1 raz.
You can never have too much power, just not enough traction.
Masz doskonałe wrażenie!Darenty pisze:Nie wiem dlaczego, ale mam wrażenie (po głowie mi się rozbija taki fakt), że poza Shaker 500 ( 6 CD mp3) i Shaker 1000 (6 CD mp3 + sub ze wzmakiem w bagażniku) było bazowe radio Shaker (1 CD audio) i ono tylko nie miało wzmacniacza.

Jedyny alkohol jaki obecnie mogę spożywać to Piña colada...