Wydech
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz
-
- Forumowicz
- Model: V6 2005
- Silnik: V6 4.0
- Kolor: Srebrny
- Kontakt:
Hej,
Znalazłem dziś takie dwa zestawy wydechowe:
http://store.roushperformance.com/detail.aspx?ID=1133" onclick="window.open(this.href);return false;
http://store.roushperformance.com/detail.aspx?ID=1074" onclick="window.open(this.href);return false;
Ten drugi jest niby przeznaczony specjalnie do V6ki, ale wymaga obcinania rur. Ten pierwszy według opisu nie wymaga żadnego cięcia, załączone nagrania brzmią dobrze, I teraz nie wiem, dlaczego niby ten drugi jest specjalnie pod V6, przecież można V8kowy wydech normalnie montować do V6. Może chodzi o jakieś podtunowanie pod kątem dźwięku?
I gdzie w tym pierwszym są gniazda do sond lambda? Bo chyba muszą być?
Znalazłem dziś takie dwa zestawy wydechowe:
http://store.roushperformance.com/detail.aspx?ID=1133" onclick="window.open(this.href);return false;
http://store.roushperformance.com/detail.aspx?ID=1074" onclick="window.open(this.href);return false;
Ten drugi jest niby przeznaczony specjalnie do V6ki, ale wymaga obcinania rur. Ten pierwszy według opisu nie wymaga żadnego cięcia, załączone nagrania brzmią dobrze, I teraz nie wiem, dlaczego niby ten drugi jest specjalnie pod V6, przecież można V8kowy wydech normalnie montować do V6. Może chodzi o jakieś podtunowanie pod kątem dźwięku?
I gdzie w tym pierwszym są gniazda do sond lambda? Bo chyba muszą być?
- Radek
- Młodszy Forumowicz
- Model: Brak
- Silnik: inny V8
- Kontakt:
Coś było o H-pipe czy X-pipe.
http://www.miracerros.com/mustang/pipes.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapłony w V6 i V8, łączenie rur itp, ale koledzy mówili w skrócie że to przerost formy nad treścią i nie było/nie ma problemów, dokładniej poszukaj w temacie
http://www.miracerros.com/mustang/pipes.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapłony w V6 i V8, łączenie rur itp, ale koledzy mówili w skrócie że to przerost formy nad treścią i nie było/nie ma problemów, dokładniej poszukaj w temacie

Był Mustang... czy będzie znowu? Kto wie... Ja, nie...
- Little Pony
- Forumowicz
- Model: yhm.... :)
- Silnik: inny V6
Re: wydechy
[quote:08abe72a74="celibad"]ja mam tez V6 i mam zrobiony od nowa cały wydech ... mam dwie rury puszczone od przodu , każda na jedną stronę , a na końcu założone tłumiki basowe ... auto chodzi pięknie , ma super głos , robiłem układ we Wrocławiu u kolegi co przerabia imprezy i inne lepsze wózki
całość kosztowała 2500 zł , cała chyba z kwasówki ...[/quote:08abe72a74]
Ja tez bym prosil o jakies filmidlo z dzwiekiem, jak to chodzi.... I moze niesmialo tez o fotki od spodu jak to zostalo zrobione? Dasz sie namowic?
Aha - a co ze zderzakiem? W V6 jest tylko 1 wyciecie na rurke. Rzezbiles cos, czy wziales od GT?

Ja tez bym prosil o jakies filmidlo z dzwiekiem, jak to chodzi.... I moze niesmialo tez o fotki od spodu jak to zostalo zrobione? Dasz sie namowic?

Aha - a co ze zderzakiem? W V6 jest tylko 1 wyciecie na rurke. Rzezbiles cos, czy wziales od GT?
Był ale się rozbił: Mustang GT 2005 Convertible, Dodge Charger R/T 2006
I'm gonna put on a iron shirt, and chase all muscle cars out of earth!
I'm gonna put on a iron shirt, and chase all muscle cars out of earth!
- celibad
- Członek Honorowy MKP
- Model: GT 2015
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: yellow triple
- Kontakt:
filmik nagram w środe .... w zderzaku ładnie wyciąłem identyczną dziurę jak z drugiej strony , zdjęcia są na mojej stronce http://www.mercek.pl" onclick="window.open(this.href);return false; w galerii , szukam cały czas zderzaka od GT , po zamontowaniu nikt nie odróżni go od GT

- Little Pony
- Forumowicz
- Model: yhm.... :)
- Silnik: inny V6
- celibad
- Członek Honorowy MKP
- Model: GT 2015
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: yellow triple
- Kontakt:
najlepiej tel 603111040 , a skype celibad
:)
tłumiki robione na zamówienie .... basowe chyba
za chwile wrzuce jeszcze drugi film z układem wydechowym
[ [i:8c4de6e328][b:8c4de6e328]Dodano[/b:8c4de6e328]: 2008-11-17, 17:59[/i:8c4de6e328] ][/size:8c4de6e328]
" onclick="window.open(this.href);return false; tu jest drugi filmik
" onclick="window.open(this.href);return false; a tu trzeci , widac układ od spodu

tłumiki robione na zamówienie .... basowe chyba

za chwile wrzuce jeszcze drugi film z układem wydechowym
[ [i:8c4de6e328][b:8c4de6e328]Dodano[/b:8c4de6e328]: 2008-11-17, 17:59[/i:8c4de6e328] ][/size:8c4de6e328]
" onclick="window.open(this.href);return false; tu jest drugi filmik
" onclick="window.open(this.href);return false; a tu trzeci , widac układ od spodu
Tak na marginesie chciałem przypomnieć że w Polsce obowiązują pewne normy głośności wydechu i jest to 93 decybele. Stockowe tłumiki w V8 mają 92decybele Borla 115 a Loud Mouth 125. Niektórzy Policjanci jeżdżą z decybelomierzem i sprawdzają głośność więc jak trafi się na upierdliwca co się czepi świateł może się jeszcze przyczepić wydechu. Oczywiście na badaniu technicznym też się mogą przypierdolić bo też to teoretycznie badają 

[img]http://i938.photobucket.com/albums/ad230/RedHornet_PL/Avatar/Avatar-Stripe-5-ANIM.gif[/img]
Best 1/4 ET 12,89
Best 1/4 ET 12,89
-
- Forumowicz
- Model: 2005 DżiTi
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: Czrny XTRMNTR
- Kontakt:
[quote:a954eeda68="SeaBiscuit"]Tak na marginesie chciałem przypomnieć że w Polsce obowiązują pewne normy głośności wydechu i jest to 93 decybele. Stockowe tłumiki w V8 mają 92decybele Borla 115 a Loud Mouth 125. [/quote:a954eeda68] reasumując - seria w GT jest jeszcze w normie wszystko inne już nie? Czyli wszystko oki
Odnośnie kontroli decybeli - to policja mogłaby zareagować lub cokolwiek zrobić z motocyklami - Ci to mają już max poza wszelkimi normami 

Pozdrawiam
Tomek http://www.alfa-tech.com.pl/kontakt/
[quote:2162517878="alfatech"][quote:2162517878="SeaBiscuit"]Tak na marginesie chciałem przypomnieć że w Polsce obowiązują pewne normy głośności wydechu i jest to 93 decybele. Stockowe tłumiki w V8 mają 92decybele Borla 115 a Loud Mouth 125. [/quote:2162517878] reasumując - seria w GT jest jeszcze w normie wszystko inne już nie? Czyli wszystko oki
Odnośnie kontroli decybeli - to policja mogłaby zareagować lub cokolwiek zrobić z motocyklami - Ci to mają już max poza wszelkimi normami
[/quote:2162517878]
Generalnie to motocykle mają inną normę tak jak ciężarówki i autobusy ale nie wiem jaką.
Kilka lat temu była słynna akcja policji szczecińskiej i gonili tam równo tuningowców z wydechami.

Generalnie to motocykle mają inną normę tak jak ciężarówki i autobusy ale nie wiem jaką.
Kilka lat temu była słynna akcja policji szczecińskiej i gonili tam równo tuningowców z wydechami.
[img]http://i938.photobucket.com/albums/ad230/RedHornet_PL/Avatar/Avatar-Stripe-5-ANIM.gif[/img]
Best 1/4 ET 12,89
Best 1/4 ET 12,89
-
- Forumowicz
- Kontakt:
[quote:ea2b3bdde5="SeaBiscuit"]Generalnie to motocykle mają inną normę tak jak ciężarówki i autobusy ale nie wiem jaką.
Kilka lat temu była słynna akcja policji szczecińskiej i gonili tam równo tuningowców z wydechami.[/quote:ea2b3bdde5] W zeszłym roku miałem "ścinkę" na CKP z motocyklistą właśnie odnośnie wydechu ,oto co wtedy udało mi się ustalić :
[i:ea2b3bdde5]Dyrektywy Unii Europejskiej określają dopuszczalny poziom hałasu dla samochodów osobowych, ciężarowych, motocykli, ciągników, samolotów ponaddźwiękowych, kosiarek i maszyn budowlanych. Poziom hałasu musi być określony na opakowaniu sprzętu domowego.
Odnośnie hałasu, powodowanego przez pojazdy silnikowe, dyrektywa unijna (nr 70/157/EWG) wprowadza limity poziomu natężenia dźwięku dla pojazdów drogowych i podaje wymagania dotyczące pomiaru poziomu głośności. Wymagania dotyczące dozwolonego poziomu dźwięku zostały zredukowane dyrektywą 96/20/WE. Wartości graniczne dla pojazdów osobowych i ciężarowych mieszczą się w przedziale [b:ea2b3bdde5]od 74 do 80 decybeli.[/b:ea2b3bdde5]
Dyrektywa 78/1015/EWG w sprawie motocykli ustala limity dozwolonych poziomów dźwięku motocykli i wymagania dla tłumików na rurze wydechowej. Wprowadza zharmonizowaną procedurę testowania przed wydaniem świadectwa pomiaru poziomu dźwięku. Wartości graniczne są podane dla trzech kategorii motocykli i mieszczą się w przedziale [b:ea2b3bdde5]od 75 do 80 decybeli[/b:ea2b3bdde5]. Świadectwo pomiaru dźwięku uzyskane w jednym z krajów Unii jest respektowane przez pozostałe kraje członkowskie. [/i:ea2b3bdde5]
........... trochę inaczej wyglądają te dane z tym co wpisałeś
ale w sumie chodzi mi o graniczną wartość decybeli dla aut i motorków. Tak było w zeszłym roku i chyba nic się nie zmieniło 
Wikipedia podaje taki wartości :
Wartości tu podane trzeba traktować jako orientacyjne i przybliżone
* 10 dB - szmer liści przy łagodnym wietrze
* 20 dB - szept, cichy ogród
* 30 dB - bardzo spokojna ulica bez ruchu kołowego
* 40 dB - szmery w mieszkaniu, darcie papieru
* 50 dB - szum w biurach
* 60 dB - odkurzacz dobrej jakości
* 70 dB - wnętrze głośnej restauracji
* 80 dB - głośna muzyka w pomieszczeniach, klakson
* 90 dB - zwykły odkurzacz
* 100 dB - motocykl bez tłumika
* 120 dB - śmigło samolotu w odległości 5 m
* 160 dB - wybuch petardy
* 190 dB - prom kosmiczny
I takie coś :
Natężenie dźwięku występujące w różnych sytuacjach i jego wpływ:
- 10 dB oddech, szept- znużenie hałasem u najwrażliwszych,
- 20 dB szum liści- znużenie hałasem u najwrażliwszych,
- 35 dB cicha muzyka- znużenie hałasem u najwrażliwszych,
- 45 dB rozmowa - znużenie hałasem u najwrażliwszych,
- 50 dB nowoczesny samochód - zakłócenie odbioru mowy,
- 55 dB suszarka dobrej jakości - zaburzenia snu,
- 60 dB odkurzacz dobrej jakości - skurcz naczyń krwionośnych,
- 75 dB nowoczesny samochód małolitrażowy - narastanie wrogości i agresji,
- 80 dB klakson - narastanie wrogości i agresji,
- 85 dB uszkodzony kran, wnętrze typowego samochodu na polskich drogach - poziom szkodliwy dla zdrowia,
- 90 dB przerwa w szkole - zakłócenie systemu nerwowego,
- 95 dB odkurzacz typowy - zakłócenie systemu nerwowego,
- 110 dB trzaskające drzwi windy - zakłócenie systemu nerwowego,
- 120 dB silnik samolotowy - zakłócenie systemu nerwowego,
- 130-160 dB wybuch petardy - granica bólu.
- 0 - 30 dB można porozumieć się szeptem,
- 30 - 55 dB głosem normalnym,
- 60 - 75 dB głosem podniesionym,
- 80 - 95 dB rozmowa jest bardzo utrudniona,
- 95 - 100 dB można porozumieć się tylko krzykiem,
- powyżej 100 dB ustne porozumiewanie jest niemożliwe.
Kilka lat temu była słynna akcja policji szczecińskiej i gonili tam równo tuningowców z wydechami.[/quote:ea2b3bdde5] W zeszłym roku miałem "ścinkę" na CKP z motocyklistą właśnie odnośnie wydechu ,oto co wtedy udało mi się ustalić :
[i:ea2b3bdde5]Dyrektywy Unii Europejskiej określają dopuszczalny poziom hałasu dla samochodów osobowych, ciężarowych, motocykli, ciągników, samolotów ponaddźwiękowych, kosiarek i maszyn budowlanych. Poziom hałasu musi być określony na opakowaniu sprzętu domowego.
Odnośnie hałasu, powodowanego przez pojazdy silnikowe, dyrektywa unijna (nr 70/157/EWG) wprowadza limity poziomu natężenia dźwięku dla pojazdów drogowych i podaje wymagania dotyczące pomiaru poziomu głośności. Wymagania dotyczące dozwolonego poziomu dźwięku zostały zredukowane dyrektywą 96/20/WE. Wartości graniczne dla pojazdów osobowych i ciężarowych mieszczą się w przedziale [b:ea2b3bdde5]od 74 do 80 decybeli.[/b:ea2b3bdde5]
Dyrektywa 78/1015/EWG w sprawie motocykli ustala limity dozwolonych poziomów dźwięku motocykli i wymagania dla tłumików na rurze wydechowej. Wprowadza zharmonizowaną procedurę testowania przed wydaniem świadectwa pomiaru poziomu dźwięku. Wartości graniczne są podane dla trzech kategorii motocykli i mieszczą się w przedziale [b:ea2b3bdde5]od 75 do 80 decybeli[/b:ea2b3bdde5]. Świadectwo pomiaru dźwięku uzyskane w jednym z krajów Unii jest respektowane przez pozostałe kraje członkowskie. [/i:ea2b3bdde5]
........... trochę inaczej wyglądają te dane z tym co wpisałeś

Wikipedia podaje taki wartości :
Wartości tu podane trzeba traktować jako orientacyjne i przybliżone
* 10 dB - szmer liści przy łagodnym wietrze
* 20 dB - szept, cichy ogród
* 30 dB - bardzo spokojna ulica bez ruchu kołowego
* 40 dB - szmery w mieszkaniu, darcie papieru
* 50 dB - szum w biurach
* 60 dB - odkurzacz dobrej jakości
* 70 dB - wnętrze głośnej restauracji
* 80 dB - głośna muzyka w pomieszczeniach, klakson
* 90 dB - zwykły odkurzacz
* 100 dB - motocykl bez tłumika
* 120 dB - śmigło samolotu w odległości 5 m
* 160 dB - wybuch petardy
* 190 dB - prom kosmiczny
I takie coś :
Natężenie dźwięku występujące w różnych sytuacjach i jego wpływ:
- 10 dB oddech, szept- znużenie hałasem u najwrażliwszych,
- 20 dB szum liści- znużenie hałasem u najwrażliwszych,
- 35 dB cicha muzyka- znużenie hałasem u najwrażliwszych,
- 45 dB rozmowa - znużenie hałasem u najwrażliwszych,
- 50 dB nowoczesny samochód - zakłócenie odbioru mowy,
- 55 dB suszarka dobrej jakości - zaburzenia snu,
- 60 dB odkurzacz dobrej jakości - skurcz naczyń krwionośnych,
- 75 dB nowoczesny samochód małolitrażowy - narastanie wrogości i agresji,
- 80 dB klakson - narastanie wrogości i agresji,
- 85 dB uszkodzony kran, wnętrze typowego samochodu na polskich drogach - poziom szkodliwy dla zdrowia,
- 90 dB przerwa w szkole - zakłócenie systemu nerwowego,
- 95 dB odkurzacz typowy - zakłócenie systemu nerwowego,
- 110 dB trzaskające drzwi windy - zakłócenie systemu nerwowego,
- 120 dB silnik samolotowy - zakłócenie systemu nerwowego,
- 130-160 dB wybuch petardy - granica bólu.
- 0 - 30 dB można porozumieć się szeptem,
- 30 - 55 dB głosem normalnym,
- 60 - 75 dB głosem podniesionym,
- 80 - 95 dB rozmowa jest bardzo utrudniona,
- 95 - 100 dB można porozumieć się tylko krzykiem,
- powyżej 100 dB ustne porozumiewanie jest niemożliwe.
Pozdrawiam
-
- Forumowicz
- Model: V6 2005
- Silnik: V6 4.0
- Kolor: Srebrny
- Kontakt:
Tu mam wyciąg z Ustawy o ruchu drogowym, w której jest napisane kiedy policja ma prawo zabrać dowód:
[i:c1a9c476ad]Art. 132. 1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie:
1) stwierdzenia lub uzasadnionego przypuszczenia, że pojazd:
a) zagraża bezpieczeństwu,
b) zagraża porządkowi ruchu,
c) narusza wymagania ochrony środowiska,[/i:c1a9c476ad]
Wydaje mi się, że głośność wydechu nie kwalifikuje się pod te kryteria. Ale już emisja spalin owszem.
[i:c1a9c476ad]Art. 132. 1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie:
1) stwierdzenia lub uzasadnionego przypuszczenia, że pojazd:
a) zagraża bezpieczeństwu,
b) zagraża porządkowi ruchu,
c) narusza wymagania ochrony środowiska,[/i:c1a9c476ad]
Wydaje mi się, że głośność wydechu nie kwalifikuje się pod te kryteria. Ale już emisja spalin owszem.
-
- Forumowicz
- Kontakt:
[quote:e05371ba87="kuczko"]a) zagraża bezpieczeństwu, [/quote:e05371ba87] hałas zagraża bezpieczeństwu ,odrawca uwagę ,nie pozwala się skupić itd
[quote:e05371ba87="kuczko"]b) zagraża porządkowi ruchu, [/quote:e05371ba87] podobnie jak wyżej itd
[quote:e05371ba87="kuczko"]c) narusza wymagania ochrony środowiska,[/quote:e05371ba87] ptaszki ,rybki i inne stworzonka nie lubią hałasu ,nie wspomnę o ludziach
Hałas podpada pod wszystko co wymieniłeś
[quote:e05371ba87="kuczko"]b) zagraża porządkowi ruchu, [/quote:e05371ba87] podobnie jak wyżej itd
[quote:e05371ba87="kuczko"]c) narusza wymagania ochrony środowiska,[/quote:e05371ba87] ptaszki ,rybki i inne stworzonka nie lubią hałasu ,nie wspomnę o ludziach
Hałas podpada pod wszystko co wymieniłeś
Pozdrawiam