smerf pisze:mogę się podzielić moimi spostrzeżeniami próbowałem tych rzeczy tz.zaślepiony miałem EGR i wypinałem do próby smog pump ,według mnie szkoda zachodu nic mi to nie dało też mam automata ,,może gdyby był manual coś bym zauważył,inni twierdzą ze uzyskują trochę mocy--nie wydaje mi się,no chyba przy wyeliminowaniu katalizatorów i wszystkiego co zbędne miało by to jakiś sens,tak samo z rozrządem ja po 150 000km mam go w idealnym stanie, jak silnik dobrze chodzi to szkoda go rozbierać,obecnie jakość części za które sie płaci kupę kasy to szmelc ,wszystko na krótką metę,jak cieknie simering od strony skrzyni w silniku to go wymień i to wystarczy i też do końca nie wiadomo bo ja np.wymieniałem harmonic ballancer tz,koło pasowe na wale korbowym po 140 000 --odkleiła mi sie guma ,ale było na tym simeringu suchutko ale przy wymianie kupiłem i dałem nowy simer i co? 2000km i już cieknie ,a nie dałem bylejaki i balancer tez nowy,więc jak piszę zaglądanie bez potrzeby do silnika ni ma sensu, chyba ze kompleksowy remont--pozdr,,,,,
nie zgodzę się z tobą
warto zajrzeć co tam siedzi wiem po sobie jak kupiłem mojego mustanga jeżdził ladnie wszystko chodziło jak należy, kiedy kupowałem nowe głowice nie rozbierałem dołu silnika bo miałem go za niezniszczalny przebieg silnika do momentu wymiany głowić 130tys mil więc powinno być igła teraz żaluje że nie zajrzałem do wnętrza
jak rozebrałem motor zimą tego samego roku co wsadzałem głowice to się przeraziłem,panewki główne totalny złom wytarte wszystkie 3 warstwy, korbowe także nie wygłądały najlepiej, przerwy na zamkach pierścieni 1.6 mm gdzie powinno być 0.4-0.7mm
raczej bym powiedział że co fabrycznie tam wkładali nie było najlepszej jakości,takie opinie krążą wśród Amerykanów,nie tylko ford bo i chevy też tak ma, a jak kupować części to Ford Racing jest to jedyna praktycznie firma z której brałem i zawsze wszystko pasowało idealnie
Nawet ostatnio jak brałem ze stanów pierścienie tłokowe skusiłem się na jedne z najdroższych dostępnych firmy Sealed power co się okazało pierścienie olejowe miały za grube blaszki podtrzymujące sprężyne ogółem śmietnik
link do nich;
http://www.summitracing.com/parts/SLP-E-908K/