Przejście na następnego Mustanga- prośba o rad

O mustangu i o nas

Moderatorzy: Hans, Hans

ODPOWIEDZ
McOY
Model: 2017 GT convertible
Silnik: V8 5.0
Kolor: MICA SHADOW BLACK

Przejście na następnego Mustanga- prośba o rad

Post autor: McOY » 2025-12-30, 00:42

Witam, mam problem i potrzebuję rady!
Otóż eksploatuję convertible gt od 2017. Kupiony w salonie. Mam za sobą przygody z plastikowymi oponami, padającą wiązką do tylniej klapy, i kupa innych drobiazgów. Auto dopieszczone i dbane. Przejechałem kilka przełęczy i fajnych tras i pętli . Raczej lajtowo. Autko ma 8 lat. Jest piękne, wspaniałe i ma prawdziwe wskazówki w zegarach. Nie ekran !
Miał się zestarzeć ze mną.
Ostatnio pojeździłem nowym z twardym sufitem i magnarajdem i okazało się, że to zupełnie inne autko. Jakbym przesiadł się z deski do prasowania o prowadzeniu wozu drabiniastego- do samochodu. Nie tylko komfort, ale kontrola i pewność.
Nie ukrywam, że pomimo dużego doświadczenia na fwd i awd, po odebraniu konia z rwd w 2017 musiałem się duuuużo uczyć. Przejechałem ponad 50k km, bez stłuczek i kraks. Ale wiele razy zapracowały półdupki jak tył bywał szybszy od przodu.
I teraz nowe odkrycie , czy fascynacja nowością ? Z jazdy wróciłem rozp... zupełnie.
Konik nie jest jedynym autkiem które eksploatuję. Lata ze mną od wiosny, przez lato, do jesieni. Wypoczynkowo.
W zimie, w hali, pod plandeką, podpięty do 0.8A ładowarki ctek czeka na wiosnę. Wtedy pomykam innym dużym pojazdem v8 z kompresorem z awd. Od roku, ze względu na buspasy szlifuję po mieście 100% elektrykiem awd 3,5 s do 100km. To jest szatan !! Ostatnie lata tak mogę. W przyszłym roku wiek emerytalny! Więc czasu coraz mniej.
A do rzeczy!
Zastanawiam się czy:
1.Zostawić staruszka i z nim dokończyć ? Bo nowy nie jest wcale tak lepszy jak mi się wydaje ? Fascynacja nowością?!
2. Sprzedawać staruszka na rynku wtórnym i w między czasie kupić nowego 5.0 converible? Do czasu gdy pesel nie zabierze ostatnich zdolności do prowadzenia konika v8 5.0!
3. Dać dealerowi w rozliczeniu staruszka i kupić nowego konia i nim jeździć bo dużo lepszy? Z perspektywą wiekową jak wyżej.
4. Zostawić sobie staruszka ( niech córa odziedziczy) i kupić nowego i nim jeździć? Z perspektywą peselową jak wyżej;-).

Ruszyłem temat obdzwaniając dealerów wybrzeżowych. I ciekawostka. Ford Plichta Gdańsk NIE ! Sprzedaje convertible . Handlowcy, dwaj, niezależnie stwierdzili, że nie dostanę oferty na cabrio .Zaoferowałem, po ustaleniu ( dobrej) ceny 100% zadatku lub przedpłaty. Usłyszałem, że to nic nie zmienia. Convertible Plichta nie sprzedaje. Powołałem się na wieloletnią współpracę ( od Plichty kupiłem w ostatnich 18 latach do firmy wiele samochodów) uzyskałem jedynie obietnicę, że ktoś odezwie się po nowym roku.
Przy ostatnim przeglądzie okresowym (u innego dealera) w serwisie zapytałem się ile mogę dostać za mojego, w razie sprzedaży w rozliczeniu to usłyszałem 60-80 k PLN. Netto, bo autko mam na firmę więc pełen vat. Trochę smutna kwota. Więc może lepiej zostawić. Zwłaszcza, że mój koleś z usa, mówi mi, że wskazówkowe ostatnie roczniki ponoć w usa drożeją jak wino ;-). Ale jak zapytałem się ile dostałbym za mojego w usa to mocno, zapłakałem ;-))).
Więc dużo zmiennych.
Ja wiem, że obym w życiu zawsze miał takie problemy ;-). Nie radźcie mi proszę inwestowania w krypto, zamiast w konie;-))).
Jakbym miał kkPLN to bym kupił jeszcze ze dwa konie z '60 lat, a w środę pomykał Aston Martinem ;-)).
Ale raczej już mnie to nie spotka, więc czy oddać za grosze staruszka czy wywalić następne 330k pln ( w got. lub leasing), aby kręgosłup mi jeszcze trochę posłużył - bo w staruszku na każdym wyboju dostaje w pion.
To jest mój poziom finansowy i poziom mojego problemu.
Proszę o opinie na temat różnic w konstrukcji, własnościach jezdnych , eksploatacji. Jaki jest rynek wtórny na convertible i takie roczniki. Czy trzymanie nie tuningowanego konia na starość może być jakąś inwestycją? A przynajmniej oczekiwanym spadkiem ;-))).
Dzięki za dotrwanie go końca
McOY

Awatar użytkownika
Michał P.
Forumowicz
Model: Mustang V GT/CS
Silnik: V8 5.0
Kolor: Czerwony
Stajnia: Stajnia Górny Śląsk

Re: Przejście na następnego Mustanga- prośba o rad

Post autor: Michał P. » 2025-12-31, 21:59

Cześć, nie nazwałbym S550 staruszkiem ;) mój S197 (2012) uważam ża żwawy okaz :D ale do rzeczy. Jeżeli chodzi o zawieszenie/karoserię to raczej jest to tylko lekka ewolucja S650 względem S550. Fakt Magnaride jest sporą różnicą ale też oferowaną w S550. Pytanie w jakim stanie masz zawieszenie w swoim egzemplarzu ? Czy jest to pełna fabryka czy może ciut twardszego z jakiegoś dodatku performance etc ? Może remont zawieszenia, odświeżenie ?

Czy się podoba S650 czy S550 czy S197 to już kwestia oczywiście gustu. Czy warto trzymać ? Myślę, że nie, S550 jest od groma , jedna chyba z lepiej sprzedających się generacji plus w końcu oferowana na EU więc w razie czego jest z czego wybierać w przyszłości jeżeli natchnęła Cię ochota na powrót do staruszka. Z tego co widzę po ogłoszeniach to chyba łatwiej się sprzedają coupe niż cabrio więc fakt cena za Twojego może nie być powalająca ale też wszystko kwestia jego stanu i znalezienia dobrego kupca. Obawiam się, że raczej ta generacja nie będzie tą, która z wiekiem będzie zyskiwać, ba myślę, żę może szybko tracić bo już w US jest to dość popularny driftowóz (tanie mocne V8) plus niestety spora część jak ma do dyspozycji rozbitego i naprawionego US, a PL droższego o 10-15k to wybierze to pierwsze , choć dalej to kwestia znalezienia tego "swojego" kupującego. Niestety do sprzedaży trzeba mieć cierpliwość i dystans bo to ciężki proces...

Jeżeli jedną z opcji jest mieć 2 to może po prostu kupić S650 i wystawić za kwotę 80-90k Twojego ? Jak się sprzeda to ok, jak nie to zostawić dla dzieci lub przejażdżki z żoną na dwa cabrio latem.
Z mojej perspektywy (jeżeli miałbym do dyspozycji taki dylemat finansowy) to chyba chciałbym zmienić na S650 ale coupe w skrzyni ręcznej ale mi to raczej nie grozi ;)

Mustang 3.7l - 2012 Black Beauty 2017 - 2021
Mustang 5.0 l - GT/CS 2012 2021 -

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż”