Witam, konik 2016 3,7litra, nie świeci mi lewa przednia obrysówka (kierunkowskaz świeci).
Do kostki najprawdopodobniej nie dochodzi napięcie, żarówka świeci - sprawdzona na zasilaczu.
Myślę sobie, jest to nielegalne - zrobię tak żeby nie świeciła też obrysówka po prawej stronie. Żarówka wyciągnięta ale nie świeci mi teraz niestety kierunkowskaz.
Przeszukałem instrukcje w celu znalezienia bezpiecznika od obrysówek ale niestety bez rezultatu.
Wie ktoś w czym jest problem i co moje auto boli?
Bardzo proszę o pomoc!
Prośba o poradę klubowiczów
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU
- Michał P.
- Forumowicz
- Model: Mustang V GT/CS
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: Czerwony
- Stajnia: Stajnia Górny Śląsk
Re: Prośba o poradę klubowiczów
Sprawdzałeś wiązkę czy nie został po prostu przewód odcięty/wypięty ?
Mustang 3.7l - 2012 Black Beauty 2017 - 2021
Mustang 5.0 l - GT/VS 2012 2021 -
Mustang 5.0 l - GT/VS 2012 2021 -
- kovi128
- Młodszy Forumowicz
- Model: Mustang VI
- Silnik: V6 3.7
- Kolor: Guard Green
- Stajnia: Stajnia Mazowiecka
Hej,
Przerabiałem ten temat i postaram się wytłumaczyć najlepiej jak umiem
Dodaje zdjęcie kierunkowskazu przedniego który jest też obrysówka. Mamy tu dwa źródła światła (dotyczy wersji z USA nie wiem czy tak jest w UE):
- Część A po lewej stronie to obrysówka która świeci się cały czas
- Część B po prawej stronie to obrysówka która pełni funkcję kierunkowskazu
jeśli chodzi o część lewą to sprawa jest prosta - świeci cały czas
ale część prawa posiada żarówkę dwuwłóknową. Oznacza to że ma tak jakby dwa obwody. Jeden świeci jak pozycja a drugi jako kierunkowskaz.
Auta sprowadzone z USA posiadają żarówkę dwuwłókową pomarańczową - wtedy mamy pozycyjne na pomarańczowo i kierunek na pomarańczowo. Można też tam włożyć żarówkę jednowłóknową wtedy pozycja nie działa ale kierunek tak. Dobrym rozwiązaniem i legalnym są ledy które świecą na biało jako pozycja i na pomarańczowo jako kierunkowskaz.
Jeśli dobrze rozumiem to po jednej stronie może być żarówka jednowłóknowa wtedy nie świeci światło pozycyjne ale kierunek tak. A po drugiej po wyjęciu żarówki nie świeci nic i to normalne bo jedna żarówka odpowiada za dwie rzeczy. Jeśli tak jest proponuje wejść na allegro kupić ledy na pozycje do mustanga i będzie git;)
Przerabiałem ten temat i postaram się wytłumaczyć najlepiej jak umiem

Dodaje zdjęcie kierunkowskazu przedniego który jest też obrysówka. Mamy tu dwa źródła światła (dotyczy wersji z USA nie wiem czy tak jest w UE):
- Część A po lewej stronie to obrysówka która świeci się cały czas
- Część B po prawej stronie to obrysówka która pełni funkcję kierunkowskazu
jeśli chodzi o część lewą to sprawa jest prosta - świeci cały czas
ale część prawa posiada żarówkę dwuwłóknową. Oznacza to że ma tak jakby dwa obwody. Jeden świeci jak pozycja a drugi jako kierunkowskaz.
Auta sprowadzone z USA posiadają żarówkę dwuwłókową pomarańczową - wtedy mamy pozycyjne na pomarańczowo i kierunek na pomarańczowo. Można też tam włożyć żarówkę jednowłóknową wtedy pozycja nie działa ale kierunek tak. Dobrym rozwiązaniem i legalnym są ledy które świecą na biało jako pozycja i na pomarańczowo jako kierunkowskaz.
Jeśli dobrze rozumiem to po jednej stronie może być żarówka jednowłóknowa wtedy nie świeci światło pozycyjne ale kierunek tak. A po drugiej po wyjęciu żarówki nie świeci nic i to normalne bo jedna żarówka odpowiada za dwie rzeczy. Jeśli tak jest proponuje wejść na allegro kupić ledy na pozycje do mustanga i będzie git;)
- kovi128
- Młodszy Forumowicz
- Model: Mustang VI
- Silnik: V6 3.7
- Kolor: Guard Green
- Stajnia: Stajnia Mazowiecka
AAAAA jeszcze jedno.
Możesz zamienić żarówki i powinno być odwrotnie;)
Ale może nie da się tego zrobić. Pytanie czy oba kierunkowskazy są oryginalne czy nie...bo może jeden z nich to chiński zamiennik.
Z tego co pamiętam do oryginalnego nie wchodzi żarówka jednowłóknowa
Chodzi o taki adapter jak w załączniku.
Niebieska uszczelka to oryginał - tylko żarówka dwuwłoknowa
Zielona to zamiennik - wchodzi żarówka dwuwłóknowa i jednowłóknowa
Mam nadzieję że nic nie pomyliłem bo bawiłem się tym rok temu
Powodzenia
Możesz zamienić żarówki i powinno być odwrotnie;)
Ale może nie da się tego zrobić. Pytanie czy oba kierunkowskazy są oryginalne czy nie...bo może jeden z nich to chiński zamiennik.
Z tego co pamiętam do oryginalnego nie wchodzi żarówka jednowłóknowa

Niebieska uszczelka to oryginał - tylko żarówka dwuwłoknowa
Zielona to zamiennik - wchodzi żarówka dwuwłóknowa i jednowłóknowa
Mam nadzieję że nic nie pomyliłem bo bawiłem się tym rok temu