Buczenie przy ruszaniu

Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU

ODPOWIEDZ
Bamik
Model: Mustang
Kolor: Pomarańczowy

Buczenie przy ruszaniu

Post autor: Bamik » 2022-04-18, 19:22

Cześć,

Jestem nowy na forum i to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Mam mustanga 2018 w wersji 2.3 EB i przy ruszaniu na skręconych kołach w lewo lub w prawo słychać dosłownie przez pierwsze 2-3s buczenie jakby koło tarło o nadkole. Na wyprostowanych kołach tego nie ma, nie są to opony bo sprawdzałem na dwóch kompletach. Felgi i opony jak fabryka, nadkole nie obtarte. Z moim mechanikiem odbyłem jazdę próbna i wykluczył wstępnie łożyska, ale przyznał, że może je wymienić i sprawdzać co dalej, jednak samochód ma obecnie przebieg 39500 wiec jest dość świeży i wolałbym nie wymieniać wszystkiego bo może trafimy. Gdzieś na forum czytałem o oleju w moście, który przy tym przebiegu powinno się wymienić. Dodam, ze nie upalam samochodu i służy on do spokojnej jazdy. Proszę o porady może ktoś z Was miał podobny problem i będzie w stanie mi coś doradzić. Pozdrawiam

GredzioleQ
Model: Mustang VI
Kolor: Czerwony
Stajnia: Stajnia Górny Śląsk

Re: Buczenie przy ruszaniu

Post autor: GredzioleQ » 2022-05-12, 10:27

Cześć,
Jest to normalna sprawa w mustangach.
Tylny dyfer/mechanizm różnicowy/szperę słychać przez różnicę w prędkościach obrotowych lewego i prawego koła podczas mocnego skręcania przy niskich prędkościach.
W serwisówce też jest info na ten temat z tego co kojarzę.
Działa to tak, że jak dasz po garach to 2 kółka równo spalą kapcia ;)

Z tego co kojarzę w standardowej wersji był montowany 1 typ dyferencjału, a w wersji z 2ma dodatkowymi zegarami na desce był montowany 2gi typ dyferencjału.

Bamik
Model: Mustang
Kolor: Pomarańczowy

Post autor: Bamik » 2022-05-13, 12:16

Cześć,

Dzięki za odpowiedź, nie powiem, że trochę mi ulżyło. Przeczytałem, że przy przebiegu 40k wymagana jest zmiana oleju w moście, czy w takim razie olej Motul 300LS 75w90 będzie ok? Gdzieś wyczytałem, że wchodzi go niecałe 2 litry. Będę wdzięczny za odpowiedź :)

Awatar użytkownika
xMaraSSx
Młodszy Forumowicz
Model: GT
Silnik: V8 5.0
Kolor: Shadow Black

Post autor: xMaraSSx » 2022-05-14, 09:57

40k km to lekka przesada, wystarczy zmieniać co 60k.

-= Mustang GT 5.0 AT-6 2017 =-
-= Range Rover Sport 5.0 Supercharged 2018 =-
-= Forester e-BOXER 2.0 Lineartronic 2022 =-

ODPOWIEDZ

Wróć do „VI Generacja (2015- ... )”