problem w nowym mustangu błąd P226D
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU
-
- Model: GT 2019
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: Black
problem w nowym mustangu błąd P226D
Witam
Czy ktoś miał w nowym mustangu ( 2019) błąd P226D, to błąd zapchanego katalizatora auto dopiero przejechało 22000km, pytam ponieważ chcę wiedzieć czy to jednostkowy przypadek czy grubsza sprawa.
pozdr. Krzysiek
Czy ktoś miał w nowym mustangu ( 2019) błąd P226D, to błąd zapchanego katalizatora auto dopiero przejechało 22000km, pytam ponieważ chcę wiedzieć czy to jednostkowy przypadek czy grubsza sprawa.
pozdr. Krzysiek
-
- Model: GT
- Silnik: inny V8
- Kolor: Czerwony
Re: problem w nowym mustangu błąd P226D
Cześć,
Napisz proszę jak poradziłeś sobie z usterką. Mam ten sam błąd, auto już nie na gwarancji więc sam szukam rozwiązania problemu,
Pozdrawiam
Napisz proszę jak poradziłeś sobie z usterką. Mam ten sam błąd, auto już nie na gwarancji więc sam szukam rozwiązania problemu,
Pozdrawiam
- pab567
- Forumowicz
- Model: GT convertible MY16
- Kolor: czerwony
- Stajnia: Stajnia Mazowiecka
To NIE JEST błąd katalizatora tylko problem z filtrem cząstek stałych Ford DTC P226D Jako przyczynę wskazywane sa uszkodzony filtr cząstek stałych lub czujnik ciśnienia banku 1. Latając po angielskojęzycznych forach widać, że częściej uszkodzone są czujniki ciśnienia.
-
Potraficie wskazać co to za czujnik. Przeszukałem dostępne materiały i nie potrafię wywnioskować co to za czujnik banku 1. Sonda lambda??
Z góry dzięki za jakieś podpowiedzi
Z góry dzięki za jakieś podpowiedzi
-
Wstawiłem też cały układ dolotu steeda, ale w październiku, więc ładnych kilka miesięcy temu a błąd teraz, po zimie. Nie wygrywałem nowego programu, tylko o dźwięk mi chodziło, mocy wystarczy jak na razie. Wszytko idealnie spasowanie, auto zachowywało się poprawnie, teraz też nie widzę żadnego problemu, nie gaśnie, trzyma równe obroty ale ten błąd, po skasowaniu wraca po kilku dniach.
Za pomocne komentarze z góry dziękuję
Za pomocne komentarze z góry dziękuję
- pab567
- Forumowicz
- Model: GT convertible MY16
- Kolor: czerwony
- Stajnia: Stajnia Mazowiecka
Nie, to nie jest sonda lambda. To czujnik który mierzy różnicę ciśnień przed i za GPFem. Jeśli jest ona zbyt duża to znak że GPF jest zapchany. Znalazłem w dokumentacji czujniki 5H209A (lewa strona) oraz 5H209B (prawa strona).
-
Świetnie,
Bardzo dziękuję za pomoc. Za ekran się za ten temat.
Spokojnego weekendu
Bardzo dziękuję za pomoc. Za ekran się za ten temat.
Spokojnego weekendu

-
Cześć,
Czy myślicie, że inny układ dolotu może być przyczyną problemów z GPF? Zastanawia mnie to, czy ta zmiana nie przyczyniła się do tego problemu.
Auto poszło do serwisu ( nie Ford, do zaufanego )
. Może ktoś ma większą wiedzę w temacie. Czy taka ingerencja może nieść więcej takich problemów.
Z góry dziękuję za spostrzeżenia
Czy myślicie, że inny układ dolotu może być przyczyną problemów z GPF? Zastanawia mnie to, czy ta zmiana nie przyczyniła się do tego problemu.
Auto poszło do serwisu ( nie Ford, do zaufanego )

Z góry dziękuję za spostrzeżenia