Cześć
Planuje w okresie marzec-maj zakuć silnik i włożyć kompresor do VI gen/przedlift - prawdopodobnie wyjdzie z tego około 730 - 770 KM
Stąd pytanie: jakie będą najlepsze opony/koła żeby taką moc w pełni wykorzystać. Dzisiaj jeżdżę na Michelin Pilot Sport 4 na standardowych kołach (19 cali i 275mm z tyłu) a samochód ma około 500KM i przy ostrzejszym starcie mocno się ślizgają - najlepszy wynik 0-100km (fabryczny pomiar z menu) to 4,8 sekundy. Konik będzie również obniżony o jeden cal, jeśli to wpływa na dobór kół.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Behemot
Jakie opony/koła na konia - moc koło 750KM
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU
-
- Młodszy Forumowicz
- Model: 2016 GT PP
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: Deep Impact Blue
Re: Jakie opony/koła na konia - moc koło 750KM
GT500 ma 760 kucy i ma 315/30R20 na tylnych kołach. Pewnie tyle wystarcza do takiej mocy.
-
- Młodszy Forumowicz
- Model: 2016 GT PP
- Kolor: Deep Impact Blue
Szczerze to przy takiej mocy koła i opony mogą być najmniejszym zmartwieniem. Słyszałem że wał oraz półosie mogą nie wytrzymać. Sprzęgło też warto wymienić chyba, że masz to już wszystko ogarnięte.
- Kratos
- Młodszy Forumowicz
- Model: GT Fastback
- Kolor: Kolorowy
Bardziej niż o szerokość walca martwiłbym się o zawieszenie, bo jeżeli nie masz tam dobrego seta, np. steedowego stop the hop przy dobrze klejącej gumie będziesz miał cholernego wheel hopa.
Natomiast co do opon to sensowne 100-200 km/h w lato (na niemieckiej autostradzie) ogarniesz bez jakiejś giga szerokości (pewnie coś koło 300 mm wystarczy), ale jeżeli chcesz wejść na jakieś poważne osiągnięcia w zakresie 0-100, 0-200 km/h, czy na ćwiartkę to trzeba iść w dedykowany do tego kapeć jak najbardziej bliski wyścigowym slickom typu coś z gamy Mickey Thompson. Poszukaj kontaktu do tego gościa (nie wiem czy na tym fanpage'u dalej się udziela): https://www.facebook.com/czerwonydiabel370z/ . U siebie przerabiał temat seta o podobnej mocy (nie wiem czy nie miał nawet w pewnym momencie około 800 HP) i tam też masa opon się przewinęła, bo jeździł na ćwiartkę, więc na pewno coś Ci podpowie.
Natomiast co do opon to sensowne 100-200 km/h w lato (na niemieckiej autostradzie) ogarniesz bez jakiejś giga szerokości (pewnie coś koło 300 mm wystarczy), ale jeżeli chcesz wejść na jakieś poważne osiągnięcia w zakresie 0-100, 0-200 km/h, czy na ćwiartkę to trzeba iść w dedykowany do tego kapeć jak najbardziej bliski wyścigowym slickom typu coś z gamy Mickey Thompson. Poszukaj kontaktu do tego gościa (nie wiem czy na tym fanpage'u dalej się udziela): https://www.facebook.com/czerwonydiabel370z/ . U siebie przerabiał temat seta o podobnej mocy (nie wiem czy nie miał nawet w pewnym momencie około 800 HP) i tam też masa opon się przewinęła, bo jeździł na ćwiartkę, więc na pewno coś Ci podpowie.
-
- Forumowicz
- Model: 2016
A jest sens zakuwac?
670 na kitcie forda sie robi z gwarancja forda jak montowane w aso forda w usa, wiec raczej bezpiecznie. Warto az isc w zakuwanie, aby troche wiecej tych koni miec?
670 na kitcie forda sie robi z gwarancja forda jak montowane w aso forda w usa, wiec raczej bezpiecznie. Warto az isc w zakuwanie, aby troche wiecej tych koni miec?
-
- Młodszy Forumowicz
- Model: 2017 GT Conv.
- Kolor: red race
Cześć
Dziękuję bardzo za sugestie.
Odpowiadając na pytanie o zakucie: w cenie pakietu z Forda mam zakucie + 100 KM więcej
pozdrawiam
Behemot
Dziękuję bardzo za sugestie.
Odpowiadając na pytanie o zakucie: w cenie pakietu z Forda mam zakucie + 100 KM więcej

pozdrawiam
Behemot