Problem z dystansami
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU
-
- Młodszy Forumowicz
- Model: M GT A10
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: Ruby Red
Problem z dystansami
Witam, zakupiłem dystanse 22 i 25 mm
Niestety szpilka z piasty wystaje mocno , a felga nie ma wyżłobienia. Nawiercać felgę czy skracać szpilki ?
Pozdrawiam
Niestety szpilka z piasty wystaje mocno , a felga nie ma wyżłobienia. Nawiercać felgę czy skracać szpilki ?
Pozdrawiam
-
- Forumowicz
- Model: GT '14
- Kolor: Czarno-Czarny
Re: Problem z dystansami
Ja osobiście na pewno bym felgi nie nawiercał sądzę że to by mogło ją osłabić na wyważenie raczej by to nie rzutowało....
Jeśli chodzi o przycięcie szpili to już prędzej, nawet jeśli byś wymienił felgi i okazało by się że szpile są za krótkie to musiał byś wszystkie wymienić na nowe trochę roboty jest ale do zrobienia
Jeśli chodzi o przycięcie szpili to już prędzej, nawet jeśli byś wymienił felgi i okazało by się że szpile są za krótkie to musiał byś wszystkie wymienić na nowe trochę roboty jest ale do zrobienia

- beceen
- Forumowicz
- Model: S550 | 2.3 EB EU
- Kolor: Magnetic Grey
ja bym wybral z felgi - ile brakuje, zeby sie szpilka schowala?
Ew. wrzucac dystans 25, wtedy nie ma problemu ze szpilkami.
Ew. wrzucac dystans 25, wtedy nie ma problemu ze szpilkami.
beceen | Magnetic GreyEcoboost
- 5um
- Młodszy Forumowicz
- Model: GT 2016
- Kolor: Czerwony
Ja mam dystanse 25mm. Samochód wyglada super. Kupione do mustanga z atestem. Założone w serwisie forda. Bez konieczności podejmowania ryzykownych działań.
Czy na takich elementach warto oszczędzać?
Czy na takich elementach warto oszczędzać?
Nie trać czasu na rzeczy na które nie masz wpływu.
Przecież to sprawa wyżłobienia w danym modelu felgi a nie samych dystansów. Szpilki wystają z piasty na więcej niż 25 mm i jakich byś dystansów nie kupił, wystawać będą.
EDYCJA:
tak wygląda wewnętrzna strona felgi kompatybilnej z dystansami. Zanim kupisz dystanse zorientuj się, czy Twoja felga ma wyżłobienia na szpilki wystające przez dystans a nie jest płaska od spodu jak ta autora wątku. Mało który dystans będzie tak gruby, żeby w całości przykryć szpilki (i takich raczej bym nie polecał...).
EDYCJA:
tak wygląda wewnętrzna strona felgi kompatybilnej z dystansami. Zanim kupisz dystanse zorientuj się, czy Twoja felga ma wyżłobienia na szpilki wystające przez dystans a nie jest płaska od spodu jak ta autora wątku. Mało który dystans będzie tak gruby, żeby w całości przykryć szpilki (i takich raczej bym nie polecał...).
- Załączniki
-
- Felga_pod_dystanse.jpg (30.13 KiB) Przejrzano 6894 razy
Odważnie, ja chyba bym się nie zdecydował. Kto policzy wytrzymałość felgi i jej wyważenie po takiej robocie? Sam długo się zastanawiałem nad powiększeniem otworu centralnego o 0,2 mm i w końcu zawiozłem felgi do profesjonalnych tokarzy. A takie domowe wiercenie i wybieranie wielokrotnie większej ilości materiału, hm...
-
- Młodszy Forumowicz
- Model: M GT A10
- Kolor: Ruby Red
Mat84 masz rację. Felgi są kute przez to nie mają tam wnęk. Wszystkie inne maja. Felgi odlewane maja dziury, że niewiele tam metalu, kute są chyba robione na obrabiarce. Samo kucie daje 30% większą wytrzymałość. Tak sobie tłumacze
http://felgido.pl/blog/144_felgi-kute

Panowie. Nie chce zakładać nowego tematu więc napisze tutaj. Założyłem do swojego Mustanga VI dystanse 25mm. Problem w tym, że lewe koło super A prawe delikatnie względem lewego odstaje. Około pół centymetra. Co to może być ? Może katy, geometrię w tylnej osi trzeba ustawić ? Pozdrawiam
- beceen
- Forumowicz
- Model: S550 | 2.3 EB EU
- Kolor: Magnetic Grey
po dystansach obowiazkowo trzeba zrobic geometrie/zbieznosc.
Ale co masz na mysli mowiac, ze "odstaje'? odstaje od czego?
Ale co masz na mysli mowiac, ze "odstaje'? odstaje od czego?
beceen | Magnetic GreyEcoboost
Lewe koło jest równo z blotnikiem ( dystanse 25mm) .
Prawe natomiast wychodzi ok pół centymetra za obrys blotnika .
Prawe natomiast wychodzi ok pół centymetra za obrys blotnika .