wymiana łańcucha rozrządu i oleju w skrzyni autoamtycznej mustang 2016 2,3 ecoboost
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU
-
- Model: Cabrio 2016
- Kolor: czarny
- Stajnia: Stajnia Świętokrzyska
wymiana łańcucha rozrządu i oleju w skrzyni autoamtycznej mustang 2016 2,3 ecoboost
Dzień dobry,
nabyłem właśnie pierwszego swojego "konia". ekspost z USA i poszukuję inforamcji przy jakim przebiegu powinienem wymienić łańcuch rozrządu oraz olej w automatycznej skrzyni. Auto z 2016 roku silnik 2,3 ecoboost.
Zastanawiam się też nad usunięciem ograniczenia prędkości. Szukałem na forum info czy przy tym silniku to będzie bezpieczne, czy nie będzie jak przy silniku 3,7 problemów z wałem ale nie znalałem. Jeśli ktoś odblokował taki silnik to proszę o opinię.
Szukałem na forum ale nie znalałem info na temat tego silnika, bedę wdzięczny za pomoc.
nabyłem właśnie pierwszego swojego "konia". ekspost z USA i poszukuję inforamcji przy jakim przebiegu powinienem wymienić łańcuch rozrządu oraz olej w automatycznej skrzyni. Auto z 2016 roku silnik 2,3 ecoboost.
Zastanawiam się też nad usunięciem ograniczenia prędkości. Szukałem na forum info czy przy tym silniku to będzie bezpieczne, czy nie będzie jak przy silniku 3,7 problemów z wałem ale nie znalałem. Jeśli ktoś odblokował taki silnik to proszę o opinię.
Szukałem na forum ale nie znalałem info na temat tego silnika, bedę wdzięczny za pomoc.
-
- Forumowicz
- Model: GT S550 2019
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: Orange Fury
- Stajnia: Stajnia Górny Śląsk
Re: wymiana łańcucha rozrządu i oleju w skrzyni autoamtycznej mustang 2016 2,3 ecoboost
Masz na myśli Amerykańca sprowadzonego do polski? Czy auto z eksportu (czyli na przykład wersja EU)?
UPDATE:
Widzę, że napisałeś rocznik 2016. Czyli wersja USA. Tak na przyszłość. Wszystkie konie są produkowane w Ameryce. Mówiąc eksport, mamy na myśli wersje przygotowane i wysłane na inny rynek (na przykład EU, Azja itp).
- artjablo
- Młodszy Forumowicz
- Model: EcoBoost 2016
- Kolor: Oxford White
Re: wymiana łańcucha rozrządu i oleju w skrzyni autoamtycznej mustang 2016 2,3 ecoboost
Jaki masz przebieg, że pytasz o wymianę rozrządu?
Illuminatio per scientia et technicae...
-
Autoz USA, przebieg 100 000 km.
- artjablo
- Młodszy Forumowicz
Myślę, że masz jeszcze co najmniej 100 tyś km przed sobą.
-
dziękuję za informację o rozrządzie, a czy ktoś podzieli się swoją opinią na temat usunięcia blokady prędkości?
- artjablo
- Młodszy Forumowicz
Możesz spokojnie zdjąć blokadę. Nie ma problemów z wałem napędowym. Możesz rozważyć zakup modułu Cobb Accesport, który zdejmuje blokadę i masz możliwość wgrywania oraz modyfikowania map silnika. Koszt jest podobny do modyfikacji w firmach tuningowych a zalet i funkcjonalności masz 10x tyle.
-
Dzieki za info, a możecie polecić miejsce gdzie mogę kupić i zainstalować moduł Cobb Accessport?
- artjablo
- Młodszy Forumowicz
Kupić możesz na portalu e-bay (tańsze koszty przesyłki) lub u producenta na stronie Cobbtuning.com
Instalujesz sam poprzez wpięcie w port OBD i wgranie odpowiedniej mapy.
Instalujesz sam poprzez wpięcie w port OBD i wgranie odpowiedniej mapy.
- Tobi
- Stowarzyszenie MKP
- Model: S550 Cabrio
- Kolor: Czarny
- Stajnia: Stajnia Mazowiecka
Kontaktowałem się z ASO Bemo Motors w Warszawie i uzyskałem informacje następujące:
Olej w skrzyni: wg nich powinno się wymieniać co 15 lat lub po przejechaniu 225 tys km
Rozrząd: wg nich wystarczy na cały okres eksploatacji
Trochę boję się nie wymieniać rozrządu tym bardziej, że wiem i doświadczyłem jak to się może skończyć....
a olej chyba też wymienię o wcześniej
Jeśli chodzi o koszta tych operacji to wycenę od ASO dostanę w ciągu 3 dni roboczych na maila
Olej w skrzyni: wg nich powinno się wymieniać co 15 lat lub po przejechaniu 225 tys km
Rozrząd: wg nich wystarczy na cały okres eksploatacji

Trochę boję się nie wymieniać rozrządu tym bardziej, że wiem i doświadczyłem jak to się może skończyć....
a olej chyba też wymienię o wcześniej

Jeśli chodzi o koszta tych operacji to wycenę od ASO dostanę w ciągu 3 dni roboczych na maila