Gdzieś znalazłem parę miesięcy temu, że udźwig każdej sprężyny w S550 to 90 funtów, czyli około 41 kg na sztukę. Tu sobie możesz policzyć plus minus ile to w Nm wyjdzie, ale jeżeli napiszesz do jakiegoś speca z krosna czy innego producenta/sklepu to też powinni to ogarnąć http://www.agat.elblag.pl/kalkulator_sp ... zowych.php.
Teleskopy maski
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU
- Kratos
- Młodszy Forumowicz
- Model: GT Fastback
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: Kolorowy
Re: Teleskopy maski
- empi1955
- Forumowicz
- Model: GT 2006 ; 1978 KC
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: Satin Silver ; Bright Red
Ale co ma wspólnego i po co przeliczać siłę na moment obrotowy sprężyny gazowej ?
Jedyne moje: 
- słuszny, wolnossący GT 4,6 V8; 431 Hp; 569 Nm; tuned by HD-Customs
- taki na forum; Mustang II King Cobra 1978; 302 V8; 141 Hp; 339 Nm; import by As-Profi
- z kompresorem; GT500 5,4 V8; 600+ Hp; 800+ Nm; tuned by HD-Customs
- taki na forum; Mustang II King Cobra 1978; 302 V8; 141 Hp; 339 Nm; import by As-Profi
- Kratos
- Młodszy Forumowicz
Wchodzę na alledrogo, wpisuję sprężyna gazowa i widzę, że po aukcjach, że popularne parametry to długość i siła. Ok...teraz wiem o co Ci chodzi - zamiast siły (N) to machnąłem się i wskazałem na moment obrotowy (Nm). Btw skoro już piszę to przyczynię się do tematu, bo znalazłem aukcję z przelicznikiem, z którego wynika, że minimalna siła tych sprężyn to musi być 900N. 

- empi1955
- Forumowicz
Oj chyba coś nie tak ...Kratos pisze: ↑2019-03-04, 15:33Wchodzę na alledrogo, wpisuję sprężyna gazowa i widzę, że po aukcjach, że popularne parametry to długość i siła. Ok...teraz wiem o co Ci chodzi - zamiast siły (N) to machnąłem się i wskazałem na moment obrotowy (Nm). Btw skoro już piszę to przyczynię się do tematu, bo znalazłem aukcję z przelicznikiem, z którego wynika, że minimalna siła tych sprężyn to musi być 900N.

1 N to siła, z jaką trzeba działać na ciało o masie 1 kg, aby nadać mu przyspieszenie równe 1 m/s²
Na powierzchni Ziemi na ciało o masie 1 kg działa siła skierowana w dół o wartości około 9,81 N (czyli 1 kG). W inżynierii i w codziennym życiu często stosuje się przybliżenie:
9,81 N = 1 kG ≈ 10 N. gdzie kG to kilogram-siła. Czyli 100 N to 10 kG. "Nieduża" różnica z danymi wg. Twojej tabelki .
Poza tym N to jest Niuton jednostka siły ale Ty w tabelce siłę nazywasz mocą która jest wg definicji pracą wykonaną w czasie.
Pogubiłem się, zresztą nie pierwszy raz. Dziwię się tu niektórym piszącym o przejechanych kilometrach (km) z uporem maniaka stosujących oznaczenie mocy (KM).
Dla mnie jest jednak różnica pomiędzy 100 km (kilometrami) a 100 KM (koniami mechanicznymi).
Jedyne moje: 
- Kratos
- Młodszy Forumowicz
Widzę, że z uporem maniaka chcesz mnie ośmieszyć, ale zapominasz o podstawowej kwestii: to nie jest moja tabelka   Kiedy spojrzysz na link to zauważysz, że to obrazek z alledrogo, a dokładnie to tak jak napisałem w poprzednim komentarzu, którego jak rozumiem nie przeczytałeś uważnie: "[...]znalazłem aukcję z przelicznikiem[...]", a więc jedynie zapożyczyłem obrazek z aukcji podmiotu oferującego sprężyny gazowe na alledrogo i w żadnym wypadku nie jestem jego twórcą, a ponadto w owym poście wskazałem, że: "[...]minimalna siła tych sprężyn to musi być 900N."
 Kiedy spojrzysz na link to zauważysz, że to obrazek z alledrogo, a dokładnie to tak jak napisałem w poprzednim komentarzu, którego jak rozumiem nie przeczytałeś uważnie: "[...]znalazłem aukcję z przelicznikiem[...]", a więc jedynie zapożyczyłem obrazek z aukcji podmiotu oferującego sprężyny gazowe na alledrogo i w żadnym wypadku nie jestem jego twórcą, a ponadto w owym poście wskazałem, że: "[...]minimalna siła tych sprężyn to musi być 900N."   

Fakt - tabelka nie zawiera dokładnych danych, a jakieś zakresy plus minus i zamiast "siła" ma opis "moc", ale zakładam, że skoro ktoś posługuje się takimi parametrami to faktycznie kupując sprężyny o sile 900-1000 N każda, powinieneś bezproblemowo podnieść maskę stanga S550, bo "nadwyżka" siły w tym przypadku pewnie też jest w jakiś tam sposób uzasadniona z perspektywy tempa podnoszenia, trwałości, bezpieczeństwa i zasad działania sprężyny, i stąd te zakresy udźwigu, a poza tym przecież ta sprężyna nie pracuje w jednej płaszczyźnie (nie stoi pionowo i nie wypycha maski pionowo w górę) i żeby wyliczyć niezbędną siłę trzeba wziąć pod uwagę jeszcze inne parametry![Kwadratowy :]](./images/smilies/splash.gif) 

Jeżeli naprawdę, ale to naprawdę chcesz żebyśmy tutaj rozpisali temat na poważnie to wypadałoby zaangażować kogoś z branży - z wspomnianego już fakrosna jakiś manager czy dyrektor sprzedaży odpowiedział mi parę miesięcy temu chyba w ciągu 1 dnia, a żeby go nie męczyć rejestrowaniem tutaj możesz zadać im parę pytań e-mailowo, a potem wkleić tutaj jakieś ciekawostki, bo inaczej dalsza dyskusja będzie jałowa, a z resztą jeszcze wcześniej podałem link do fajnej stronki, gdzie można sobie na podstawie wprowadzonych danych wejściowych wyliczyć dokładne parametry sprężyny gazowej lub kompletu sprężyn

Kiedy spojrzysz na link to zauważysz, że to obrazek z alledrogo, a dokładnie to tak jak napisałem w poprzednim komentarzu, którego jak rozumiem nie przeczytałeś uważnie: "[...]znalazłem aukcję z przelicznikiem[...]", a więc jedynie zapożyczyłem obrazek z aukcji podmiotu oferującego sprężyny gazowe na alledrogo i w żadnym wypadku nie jestem jego twórcą, a ponadto w owym poście wskazałem, że: "[...]minimalna siła tych sprężyn to musi być 900N."
  Fakt - tabelka nie zawiera dokładnych danych, a jakieś zakresy plus minus i zamiast "siła" ma opis "moc", ale zakładam, że skoro ktoś posługuje się takimi parametrami to faktycznie kupując sprężyny o sile 900-1000 N każda, powinieneś bezproblemowo podnieść maskę stanga S550, bo "nadwyżka" siły w tym przypadku pewnie też jest w jakiś tam sposób uzasadniona z perspektywy tempa podnoszenia, trwałości, bezpieczeństwa i zasad działania sprężyny, i stąd te zakresy udźwigu, a poza tym przecież ta sprężyna nie pracuje w jednej płaszczyźnie (nie stoi pionowo i nie wypycha maski pionowo w górę) i żeby wyliczyć niezbędną siłę trzeba wziąć pod uwagę jeszcze inne parametry
![Kwadratowy :]](./images/smilies/splash.gif) 
 Jeżeli naprawdę, ale to naprawdę chcesz żebyśmy tutaj rozpisali temat na poważnie to wypadałoby zaangażować kogoś z branży - z wspomnianego już fakrosna jakiś manager czy dyrektor sprzedaży odpowiedział mi parę miesięcy temu chyba w ciągu 1 dnia, a żeby go nie męczyć rejestrowaniem tutaj możesz zadać im parę pytań e-mailowo, a potem wkleić tutaj jakieś ciekawostki, bo inaczej dalsza dyskusja będzie jałowa, a z resztą jeszcze wcześniej podałem link do fajnej stronki, gdzie można sobie na podstawie wprowadzonych danych wejściowych wyliczyć dokładne parametry sprężyny gazowej lub kompletu sprężyn

- empi1955
- Forumowicz
Nie chodzi o ośmieszenie, ale o poprawność używania nazw, symboli , oznaczeń. Tak aby informacje które podajesz były prawdziwe i wiarygodne. Tylko tyle i aż tyle.

Jedyne moje: 
- nomad
- Forumowicz
- Model: Bullitt & 939
- Kolor: Highland Green
900 N jeden siłownik? Ktoś tu chce strzelać z tej maski? 
O ile pamiętam fordowskie mają po 400N.

O ile pamiętam fordowskie mają po 400N.
- Kratos
- Młodszy Forumowicz
Tak jak pisałem - coś mi się obiło z tymi 90 funtami, ale że znalazłem teraz ofertę sprężyn do poprzedniego modelu, gdzie w opisie jest mowa o 380N to zakładam, że masz rację i chodziło o sprężyny, które nie oddzielnie, a łącznie mają udźwig 90 funtów (~41 kg), a więc 2 x 400-500 N.
link do w/w oferty do V gen: https://autopartstoys.com/i-21576534-cd ... 12-05.html
- BloodyAnt
- Forumowicz
- Model: S550
- Kolor: Magnetic
Skoro dodajecie różne linki to nieskromnie dodam swoją ofertę ford performance www.amcarparts.pl/silowniki-maski-z-gra ... -2019.html i do starszych roczników 2005-2014 www.amcarparts.pl/silowniki-maski-z-gra ... -2014.html

- 

Nix2
- Forumowicz
- Model: MY 2016
- Silnik: V6 3.7
- Kolor: Deep Impact Blue
A pasuje do S550 w wersji zarówno EU jak i US ? Brak takich informacji w ofercie.

- BloodyAnt
- Forumowicz
Te modele niczym się nie różnią. Pasuje:
"Aplikacje Wszystkie modele Ford Mustang 2015-2019 za wyjątkiem GT350 i GT350R"
Mam ostatnią sztukę więc kto pierwszy ten lepszy

- 

Nix2
- Forumowicz
Hmmm... w różnych wątkach na tym forum czytam że wersje US i EU różnią się maską, dokładnie jej zawiasami itp itd i że
dany zestaw teleskopów powinien być do konkretnej wersji.

dany zestaw teleskopów powinien być do konkretnej wersji.
- BloodyAnt
- Forumowicz
Maską się różnią - jedna ma wloty, druga nie ma. Te siłowniki pasują zarówno do USA jak i do EU. Ja mam wersje US i pasują
 taka sama wersja sprzedawana jest w ASO do EU.
 taka sama wersja sprzedawana jest w ASO do EU.- 

Nix2
- Forumowicz
Tu w wątku piszą że różnią się jednak zawiasy maski, więc albo jeden ma rację, albo drugi :-)
viewtopic.php?f=185&t=15800

viewtopic.php?f=185&t=15800