Kozaczok Trip - Petersburg/Moskwa lipiec 2019

Moderatorzy: celibad, Przemek64, horse, celibad, Przemek64, horse

Awatar użytkownika
Rekin
Stowarzyszenie MKP
Model: Ford Mustang GT
Silnik: V8 5.0
Kolor: czerwony
Kontakt:

Re: Kozaczok Trip - Petersburg/Moskwa lipiec 2019

Post autor: Rekin » 2018-12-29, 21:02

Czy ktoś ogarniał już trasę wyjazdu ?
Szkoda, że nie zaczynamy w Rydze, ponieważ byłoby wygodniej i bliżej. Sprawdziłem trasę do miejscowości Wyborg z Elbląga i najkrótsza okazała się przez Obw.Kalingradzki, Litwę, Łotwę, Estonię i Obw.Leningradzki. Długość trasy to prawie 1200 km. I to wydaje się najtańszą i najszybszą drogą. Jest jeszcze druga trasa która omija Obw.Kalingradzki i Estonię, ale jest trochę dłuższa bo wynosi prawie 1400 km. Byłoby fajnie popłynąć promem, na którym spędzilibyśmy fajnie czas ( dyskoteka, klub itd.). Niestety nie ma promu z Gdańska, ani ze Świnoujścia do Helsinek, ale jest z Gdańska do Nynäshamn w Szwecji. Niestety to komplikuje podróż, bo z Nynäshamn trzeba dostać się do Sztokholmu i następnie promem do Turku w Finlandii i przez Helsinki do Wyborga trasą o długości 410 km. Można pozazdrościć Matiasowi, który ma najdalej, ale najbardziej zajebiste połączenie. Od siebie do lubeki 178km, a następnie promem do Helsinek ( zabawa. hlanie, spanie, zabawa), a potem już tylko 245 km do celu. Ciekawy jestem jak Wy to widzicie ?
Załączniki
Elbląg-Wyborg 02.jpg
Trasa: od Elbląg do Wyborg. Odleglość: 1394km. Czas przejazdu: 17 godz i 35 min.
Elbląg-Wyborg 01.jpg
Trasa: od Elbląg do Wyborg. Odleglość: 1187km. Czas przejazdu: 14 godz i 56 min.

"W życiu trzeba być rekinem, jeśli nie chcesz by dopadły Cię inne rekiny."
Jarosław Psikuta ( bez "s" )

Awatar użytkownika
MaciekW
Stowarzyszenie MKP
Model: MY 2014 GT
Kolor: black
Stajnia: Stajnia Dolny Śląsk

Post autor: MaciekW » 2018-12-29, 23:46

Ty i tak masz relatywnie blisko ;)
Według mnie zarówno droga "tam", jak i "z powrotem" nie jest do zrobienia w jeden dzień, więc trzeba będzie przewidzieć międzylądowanie.
Pytanie brzmi - gdzie? W drodze na start może to być Ryga, a może Kiejdany znane z Trylogii? Na zwiedzanie dużego i pięknego miasta, jak Ryga może nie być wystarczająco dużo czasu... Temat do ustalenia
Z powrotem może Mińsk...?

Kuba
Członek Honorowy MKP
Model: S281 SC
Silnik: inny V8
Kolor: Wściekle czerwony

Post autor: Kuba » 2018-12-30, 12:26

Rekin pisze:
2018-12-29, 21:02
Czy ktoś ogarniał już trasę wyjazdu ?
Szkoda, że nie zaczynamy w Rydze, ponieważ byłoby wygodniej i bliżej. Sprawdziłem trasę do miejscowości Wyborg z Elbląga i najkrótsza okazała się przez Obw.Kalingradzki, Litwę, Łotwę, Estonię i Obw.Leningradzki. Długość trasy to prawie 1200 km. I to wydaje się najtańszą i najszybszą drogą. Jest jeszcze druga trasa która omija Obw.Kalingradzki i Estonię, ale jest trochę dłuższa bo wynosi prawie 1400 km. Byłoby fajnie popłynąć promem, na którym spędzilibyśmy fajnie czas ( dyskoteka, klub itd.). Niestety nie ma promu z Gdańska, ani ze Świnoujścia do Helsinek, ale jest z Gdańska do Nynäshamn w Szwecji. Niestety to komplikuje podróż, bo z Nynäshamn trzeba dostać się do Sztokholmu i następnie promem do Turku w Finlandii i przez Helsinki do Wyborga trasą o długości 410 km. Można pozazdrościć Matiasowi, który ma najdalej, ale najbardziej zajebiste połączenie. Od siebie do lubeki 178km, a następnie promem do Helsinek ( zabawa. hlanie, spanie, zabawa), a potem już tylko 245 km do celu. Ciekawy jestem jak Wy to widzicie ?
Ano tak to widzę, że nie sensu robić przejazdu na jeden strzał, nie jesteśmy w robocie gdzie trzeba plan wyrobić.
Pobyt w Rosji ma być wakacyjną przygodą, która zaczyna się od momentu wyjazdu z garażu. Sam proces przemieszczania się to już jest Road Trip i tak powinnismy do niego podchodzić. Zwiedzanie Rygi z jednodniowym postojem - jestem za. Byłem tam kiedyś parę godzin i chcę wrócić. Jeszcze sporo czasu i sądzę, że nie ma co rezerwować postojów tylko poczekać do maja i wtedy patrzeć co się będzie działo. Kto, kiedy będzie mógł wyjechać.
Jeśli macie jakieś inne propozycje przejazdu to dawajcie znać. Tylko może odpuśćmy przejazd przez Obwód Kaliningradzki bo to dodatkowe 2 granice.

Kuba
Członek Honorowy MKP

Post autor: Kuba » 2018-12-30, 12:28

Jeszcze jedno - gdziekolwiek będziemy nocować po drodze to musimy znaleźć hotel z zamykanym parkingiem.

BestCeller
Stowarzyszenie MKP
Model: GT
Silnik: V8 4.6
Kolor: siarki żółta

Post autor: BestCeller » 2018-12-30, 12:57

Można pozazdrościć Matiasowi, który ma najdalej, ale najbardziej zajebiste połączenie. Od siebie do lubeki 178km, a następnie promem do Helsinek ( zabawa. hlanie, spanie, zabawa), a potem już tylko 245 km do celu.

Podróż kosztuje, ale bez jedzenia i opłat około 450,00 euro :szok: .
I: nie mamy z tobą zabawy podczas podróży :dontgetit: :dontgetit:
Jedziemy razem z tobą :ok: :piwo: :ok:
Pewnej nocy zdecydowanie powinniśmy planować!
Teraz moje pytania:
Kiedy chcemy się spotkać?
I gdzie? Moja sugestia: gdzieś na północ od Warszawy; bo wtedy uczestnicy przyjeżdżający z daleka mogą zarezerwować nocleg i nie muszą przechodzić przez Warszawę w godzinach szczytu.

Awatar użytkownika
MaxKo
Młodszy Forumowicz
Model: Saleen s281
Kolor: Torch red

Post autor: MaxKo » 2018-12-30, 14:41

Hello to everybody!
Merry christmas and happy new year!

About road to Vyborg.
As for me, the best way will be from Poland (Suwalki to Kaunas next to Riga - 376 km, next From Riga to Tallin - 312 km, next by ferry to Helsinki (2 hr)
https://www.tallinksilja.com/helsinki-t ... timetables
or
https://www.vikingline.com/
(here is less price)
next From Helsinki to Vyborg 246 km.
Total will be 934 km from Suwalki to Vyborg.
I drive this route some times - it's very good.
You can stay for two nights - in Riga and in Tallin or just 1 night - in Tallin if you will be able to drive in first day to Tallin 688 km.
And on this road you will have only one board - between Helsinki and Vyborg.

Kuba
Członek Honorowy MKP

Post autor: Kuba » 2018-12-30, 17:03

Hi Maxko - thanks for tip :)

Awatar użytkownika
MaciekW
Stowarzyszenie MKP
Model: MY 2014 GT
Kolor: black
Stajnia: Stajnia Dolny Śląsk

Post autor: MaciekW » 2018-12-30, 22:25

Zgadzam się z Kubą, że przejazd przez Obwód Kaliningradzki nie ma sensu.
Sugestia promu jest świetna, znakomicie nam to ułatwi przejazd, zwłaszcza czasowo.
Pobieżnie sprawdziłem połączenia promowe i wygląda na to, że ta druga linia (Viking Line) jest dużo tańsza - 2,5 raza, a że rejs trwa raptem 2-3 godziny, to rachunek jest raczej prosty. Są trzy połączenia z Talinna do Helsinek w sobotę 13.07 - o 8.00, 14.00 i 18.00 - według mnie należałoby wybrać ten poranny rejs, bo nie wiemy, ile czasu stracimy na granicy.
To wszystko oznacza, że w Talinnie musimy pojawić się w piątek wieczorem. Z Rygi do Talinna jest 312 km bardzo fajną drogą, więc 4 godziny jazdy to w sam raz. Jeżeli do Rygi dojechalibyśmy w czwartek wieczorem, piątkowe przedpołudnie można poświęcić na obejrzenie starego miasta, a potem spokojnie pojechać do Talinna.
Czwartek staje się więc rzeczywistym dniem startu, dla niektórych (np. dla nas, "południowców") będzie to mocno poranna godzina. Z Kędzierzyna do Rygi jest 1000 km jazdy :hyhy: .
Opcja druga, to odpuszczenie zwiedzania Rygi i nocleg gdzieś na Litwie - na pewno uda się znaleźć jakieś fajne miejsce - wtedy trasa na piątek do Talinna będzie nieco dłuższa.
No i chyba warto jednak jak najszybciej ustalić trasę i zarezerwować noclegi i prom - to okres wakacyjny i możemy się potem nieprzyjemnie zdziwić...

Awatar użytkownika
janek85
Forumowicz
Model: 2015 GT
Kolor: race red
Stajnia: Stajnia Mazowiecka

Post autor: janek85 » 2018-12-30, 23:20

MaciekW pisze:
2018-12-30, 22:25
To wszystko oznacza, że w Talinnie musimy pojawić się w piątek wieczorem. Z Rygi do Talinna jest 312 km bardzo fajną drogą, więc 4 godziny jazdy to w sam raz. Jeżeli do Rygi dojechalibyśmy w czwartek wieczorem, piątkowe przedpołudnie można poświęcić na obejrzenie starego miasta, a potem spokojnie pojechać do Talinna.
Idealnie, w ten sposób obejrzymy na trasie Rygę i Tallin :ok:
Warto rozważyć tez podobne zwiedzanie w drodze powrotnej np. Smoleńsk i Mińsk.
Szkoda tłuc się tyle kilometrów dla samej jazdy, tym bardziej że jazda za Bugiem to zazwyczaj widok lasu, lasu, lasu i tak do znudzenia.

Awatar użytkownika
MaxKo
Młodszy Forumowicz
Model: Saleen s281
Kolor: Torch red

Post autor: MaxKo » 2018-12-31, 01:18

About back way. Better stay one night in Minsk, if you'll have time. It's a good nice place to visit. If I could - I will run with you, I lived in Minsk 7 years) . From Moscow to Minsk - 6-7 hr (680 km). Next day - 4 hours to Blr - Pl board in Brest.

Awatar użytkownika
janek85
Forumowicz

Post autor: janek85 » 2018-12-31, 01:44

Spasibo Max, otliczno :super:

ziabski
Stowarzyszenie MKP
Model: GT
Kolor: Black

Post autor: ziabski » 2018-12-31, 17:57

1. Matthias i Iris Jedzie
2. Mirmal i Ska Jedzie
3. Kuba Jedzie
4.Gizmo 771
5. Dezo Jedzie
6. Celibad Jedzie
7. Grigori Jedzie
8. Harry Jedzie
9. MaciekW Jedzie
10. Xwili
11. Diana + 1 Jedzie
12. Zaworek +1
13. Stargard jedzie
14. Rekin Jedzie
15. darek_w Jedzie
16. Mariano79 Jedzie
17. groszek+1
18. REDOPTYK Jedzie
19.Pabllo Jedzie
20. Max +1 Jedzie
21 quku + 1 Jedzie
22. Ernie
23. Robin
24. Janek85 Jedzie
25. ZIABSKI Jedzie
26. Tomasz Rtr-2+2( wiek 5,8)
27. Pit i Iwona.
28. Mali
29. chwial1 (2 os.)
30.macek25 +1
31. Kerraxy 2 os (wszyscy się piszą to i my )

lista rezerwowa:
32.Zaks +1
33. BeBeZet 2os.
34. No jasne że jedziemy Spontany
35. Bogdan499 (2+2)
36. danniV8 (Damian i Birsel)
37. B0kiem + 1
38. genie 2 os
39.Domianki (4 osoby)
40. kuba.matuszkiewicz (2 osoby i pies)
41. pz1 (Paweł) 2 osoby

Awatar użytkownika
Pabllo
Stowarzyszenie MKP
Model: 1969 Boss 302
Kolor: Wimbledon White
Stajnia: Stajnia Małopolska

Post autor: Pabllo » 2019-01-01, 13:06

Pamiętajmy o jeszcze jednym problemie który nas spotka, to Wizy do Rosji i w drodze powrotnej na Białoruś oraz dodatkowe ubezpieczenia naszych rumaków ...

Z Krakowa pokazuje trzy trasy, ale chyba ta na prom z Tallina do Helsinek wydaje się najsensowniejsza, nocleg w okolicach Rygi …
Kraków-Warszawa-Białystok-Kowno-Ryga-Tallin-Helsinki-Wyborg - 1650 km

Z Wyborga do Moskwy ok. 1100 - 1200 km

Z Moskwy do Krakowa w drodze powrotnej warto byłoby odwiedzić Katyń i okolice lotniska "Siewiernyj" w Smoleńsku a nocować w okolicach Mińska
Moskwa-Smoleńsk-Mińsk-Brześć-Kraków - 1550 km
Załączniki
E8429F17-D7CD-41B1-BF5E-0987354C0CC7.png

Feci, quod potui, faciant meliora potentes.

Awatar użytkownika
Rekin
Stowarzyszenie MKP
Model: Ford Mustang GT
Kolor: czerwony
Kontakt:

Post autor: Rekin » 2019-01-01, 18:53

PLAN WYJAZDU I POWROTU
Dobrze, że zaczynamy rozmawiać, bo pytań i wątpliwości jest wiele. Targaja mną skrajne emocje. Z jednej strony jestem podekscytowany, a zdrugiej pełen obaw. Myślę, że trzeba ustalić wśród nas kierownika wyjazdu i powrotu ( Kuba ?), bo to ustali jakiś porządek. Należy również stworzyć plan według którego będziemy się trzymać i do którego bedziemy zgłaszać ewentualne własne wnioski i poprawki. Z uwagi na to, iż jesteśmy z różnych miast Poski, oraz biorąc pod uwagę naszych przyjaciół z Niemiec, powinniśmy ustalić punkt zborny tuż przy granicy Litewskiej. Z uwagi na bezpieczeństwo i inne problemy proponuję obwód kaliningradzki i Białoruś ominąć. Choć przejazd przez Kaliningrad ma swój plus w postaci niższej ceny paliwa. Jadąc przez Kaliningrad przejeżdżamy dwukrotnie granicę co nas opóżni czasowo i nie wiem czy dodatkowa wiza oprócz rosyjskiej nie będzie potrzebna, a jeśli chodzi o Białoruś to z uwagi na wyczerpującą podróż i atrakcje po 10 dniach, przekraczanie dwukrotne granicy, załatwianie wizy i bezpieczeństwo to bym odpóścił. Wiem, że to dodatkowe atrakcje, ale również dodatkowe problemy. Moja znajoma Białorusinka mi odradza z uwagi na bezpieczeństwo, wiec jest coś na rzeczy. Jeśli chodzi o podróż promem to nie poddałem się i wystosowałem pismo do jednej z firm w Gdańsku, która organizuje mini rejsy. Może przygotują nam indywidualną ofertę i dostarczą do Helsinek. Czekam na odpowiedź, ale będę jeszcze do nich dzwonił.
KALKULACJA
Tematem trudnym i pewnie najbardziej kontrowersyjnym jest kwestia finansowa. Pewnie już niektórzy z Was obliczali wstępnie koszty całej imprezy. Zrobimy w zależności od miejsca zamieszkania od 3300 do 4500 km. Paliwo w Rosji jest tańsze o połowę ( 0,59 euro/1litr, czyli coś ok.2,60 zł.). Dlatego warto dobrze zaplanować tankowanie. W Estoni i na Litwie to 1,28 euro
Założyłem, że 2 tyś km zrobimy na rosyjskim paliwie. Założyłem średnie spalanie 15 litr./100km. Razem to 600 litrów ( 300 litr za 1600zł i 300 litr za 800zł. )Zatem koszt paliwa to w dużym zaokrągleniu jakieś 2,5 tyś. Koszty Tripu to 1200 euro czyli ponad 5 tyś. plus noclegi dodatkowe, prom z Talina do Helsinek, jedzenie to daje nam razem ok. 10 tyś. Doliczając ubezpieczenie i kieszonkowe to trzeba liczyć ok.15 tyś za całą imprezę.

"W życiu trzeba być rekinem, jeśli nie chcesz by dopadły Cię inne rekiny."
Jarosław Psikuta ( bez "s" )

Awatar użytkownika
janek85
Forumowicz

Post autor: janek85 » 2019-01-01, 21:13

Pabllo pisze:
2019-01-01, 13:06
Z Moskwy do Krakowa w drodze powrotnej warto byłoby odwiedzić Katyń i okolice lotniska "Siewiernyj" w Smoleńsku a nocować w okolicach Mińska
Ludzie! Rosjanie zapraszają nas do siebie i oferują nam super warunki dzięki swojej gościnności, dobrej organizacji i pozyskanym sponsorom, a tu pada z naszej strony Katyń i Siewiernyj. To tak jakby MKP zaprosilo Żydów na zwiedzanie Krakowa i Warszawy, zorganizowało im hotele przewodników itd, a goście na koniec pojechaliby sobie "przy okazji" obejrzeć Jedwabne. Jak byśmy się z tym czuli?

Do Katynia i na Siewiernyj nikt jeździć nie broni, ale chyba Mustang Trip to nie jest dobra okazja.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kozaczok Trip - Petersburg/Moskwa lipiec 2019”