Kozaczok Trip - Petersburg/Moskwa lipiec 2019
Moderatorzy: celibad, Przemek64, horse, celibad, Przemek64, horse
- Rekin
- Stowarzyszenie MKP
- Model: Ford Mustang GT
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: czerwony
- Kontakt:
Re: Kozaczok Trip - Petersburg/Moskwa lipiec 2019
Czy ktoś ogarniał już trasę wyjazdu ?
Szkoda, że nie zaczynamy w Rydze, ponieważ byłoby wygodniej i bliżej. Sprawdziłem trasę do miejscowości Wyborg z Elbląga i najkrótsza okazała się przez Obw.Kalingradzki, Litwę, Łotwę, Estonię i Obw.Leningradzki. Długość trasy to prawie 1200 km. I to wydaje się najtańszą i najszybszą drogą. Jest jeszcze druga trasa która omija Obw.Kalingradzki i Estonię, ale jest trochę dłuższa bo wynosi prawie 1400 km. Byłoby fajnie popłynąć promem, na którym spędzilibyśmy fajnie czas ( dyskoteka, klub itd.). Niestety nie ma promu z Gdańska, ani ze Świnoujścia do Helsinek, ale jest z Gdańska do Nynäshamn w Szwecji. Niestety to komplikuje podróż, bo z Nynäshamn trzeba dostać się do Sztokholmu i następnie promem do Turku w Finlandii i przez Helsinki do Wyborga trasą o długości 410 km. Można pozazdrościć Matiasowi, który ma najdalej, ale najbardziej zajebiste połączenie. Od siebie do lubeki 178km, a następnie promem do Helsinek ( zabawa. hlanie, spanie, zabawa), a potem już tylko 245 km do celu. Ciekawy jestem jak Wy to widzicie ?
Szkoda, że nie zaczynamy w Rydze, ponieważ byłoby wygodniej i bliżej. Sprawdziłem trasę do miejscowości Wyborg z Elbląga i najkrótsza okazała się przez Obw.Kalingradzki, Litwę, Łotwę, Estonię i Obw.Leningradzki. Długość trasy to prawie 1200 km. I to wydaje się najtańszą i najszybszą drogą. Jest jeszcze druga trasa która omija Obw.Kalingradzki i Estonię, ale jest trochę dłuższa bo wynosi prawie 1400 km. Byłoby fajnie popłynąć promem, na którym spędzilibyśmy fajnie czas ( dyskoteka, klub itd.). Niestety nie ma promu z Gdańska, ani ze Świnoujścia do Helsinek, ale jest z Gdańska do Nynäshamn w Szwecji. Niestety to komplikuje podróż, bo z Nynäshamn trzeba dostać się do Sztokholmu i następnie promem do Turku w Finlandii i przez Helsinki do Wyborga trasą o długości 410 km. Można pozazdrościć Matiasowi, który ma najdalej, ale najbardziej zajebiste połączenie. Od siebie do lubeki 178km, a następnie promem do Helsinek ( zabawa. hlanie, spanie, zabawa), a potem już tylko 245 km do celu. Ciekawy jestem jak Wy to widzicie ?
- Załączniki
"W życiu trzeba być rekinem, jeśli nie chcesz by dopadły Cię inne rekiny."
Jarosław Psikuta ( bez "s" )
-
OnlineMaciekW
- Stowarzyszenie MKP
- Model: MY 2014 GT
- Kolor: black
- Stajnia: Stajnia Dolny Śląsk
Ty i tak masz relatywnie blisko
Według mnie zarówno droga "tam", jak i "z powrotem" nie jest do zrobienia w jeden dzień, więc trzeba będzie przewidzieć międzylądowanie.
Pytanie brzmi - gdzie? W drodze na start może to być Ryga, a może Kiejdany znane z Trylogii? Na zwiedzanie dużego i pięknego miasta, jak Ryga może nie być wystarczająco dużo czasu... Temat do ustalenia
Z powrotem może Mińsk...?

Według mnie zarówno droga "tam", jak i "z powrotem" nie jest do zrobienia w jeden dzień, więc trzeba będzie przewidzieć międzylądowanie.
Pytanie brzmi - gdzie? W drodze na start może to być Ryga, a może Kiejdany znane z Trylogii? Na zwiedzanie dużego i pięknego miasta, jak Ryga może nie być wystarczająco dużo czasu... Temat do ustalenia
Z powrotem może Mińsk...?
-
- Członek Honorowy MKP
- Model: S281 SC
- Silnik: inny V8
- Kolor: Wściekle czerwony
Ano tak to widzę, że nie sensu robić przejazdu na jeden strzał, nie jesteśmy w robocie gdzie trzeba plan wyrobić.Rekin pisze: ↑2018-12-29, 21:02Czy ktoś ogarniał już trasę wyjazdu ?
Pobyt w Rosji ma być wakacyjną przygodą, która zaczyna się od momentu wyjazdu z garażu. Sam proces przemieszczania się to już jest Road Trip i tak powinnismy do niego podchodzić. Zwiedzanie Rygi z jednodniowym postojem - jestem za. Byłem tam kiedyś parę godzin i chcę wrócić. Jeszcze sporo czasu i sądzę, że nie ma co rezerwować postojów tylko poczekać do maja i wtedy patrzeć co się będzie działo. Kto, kiedy będzie mógł wyjechać.
Jeśli macie jakieś inne propozycje przejazdu to dawajcie znać. Tylko może odpuśćmy przejazd przez Obwód Kaliningradzki bo to dodatkowe 2 granice.
-
- Członek Honorowy MKP
- Model: S281 SC
- Silnik: inny V8
- Kolor: Wściekle czerwony
Jeszcze jedno - gdziekolwiek będziemy nocować po drodze to musimy znaleźć hotel z zamykanym parkingiem.
-
- Stowarzyszenie MKP
- Model: GT
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: siarki żółta
Można pozazdrościć Matiasowi, który ma najdalej, ale najbardziej zajebiste połączenie. Od siebie do lubeki 178km, a następnie promem do Helsinek ( zabawa. hlanie, spanie, zabawa), a potem już tylko 245 km do celu.
Podróż kosztuje, ale bez jedzenia i opłat około 450,00 euro
.
I: nie mamy z tobą zabawy podczas podróży
Jedziemy razem z tobą
Pewnej nocy zdecydowanie powinniśmy planować!
Teraz moje pytania:
Kiedy chcemy się spotkać?
I gdzie? Moja sugestia: gdzieś na północ od Warszawy; bo wtedy uczestnicy przyjeżdżający z daleka mogą zarezerwować nocleg i nie muszą przechodzić przez Warszawę w godzinach szczytu.
Podróż kosztuje, ale bez jedzenia i opłat około 450,00 euro

I: nie mamy z tobą zabawy podczas podróży

Jedziemy razem z tobą

Pewnej nocy zdecydowanie powinniśmy planować!
Teraz moje pytania:
Kiedy chcemy się spotkać?
I gdzie? Moja sugestia: gdzieś na północ od Warszawy; bo wtedy uczestnicy przyjeżdżający z daleka mogą zarezerwować nocleg i nie muszą przechodzić przez Warszawę w godzinach szczytu.
- MaxKo
- Młodszy Forumowicz
- Model: Saleen s281
- Kolor: Torch red
Hello to everybody!
Merry christmas and happy new year!
About road to Vyborg.
As for me, the best way will be from Poland (Suwalki to Kaunas next to Riga - 376 km, next From Riga to Tallin - 312 km, next by ferry to Helsinki (2 hr)
https://www.tallinksilja.com/helsinki-t ... timetables
or
https://www.vikingline.com/
(here is less price)
next From Helsinki to Vyborg 246 km.
Total will be 934 km from Suwalki to Vyborg.
I drive this route some times - it's very good.
You can stay for two nights - in Riga and in Tallin or just 1 night - in Tallin if you will be able to drive in first day to Tallin 688 km.
And on this road you will have only one board - between Helsinki and Vyborg.
Merry christmas and happy new year!
About road to Vyborg.
As for me, the best way will be from Poland (Suwalki to Kaunas next to Riga - 376 km, next From Riga to Tallin - 312 km, next by ferry to Helsinki (2 hr)
https://www.tallinksilja.com/helsinki-t ... timetables
or
https://www.vikingline.com/
(here is less price)
next From Helsinki to Vyborg 246 km.
Total will be 934 km from Suwalki to Vyborg.
I drive this route some times - it's very good.
You can stay for two nights - in Riga and in Tallin or just 1 night - in Tallin if you will be able to drive in first day to Tallin 688 km.
And on this road you will have only one board - between Helsinki and Vyborg.
-
OnlineMaciekW
- Stowarzyszenie MKP
- Model: MY 2014 GT
- Kolor: black
- Stajnia: Stajnia Dolny Śląsk
Zgadzam się z Kubą, że przejazd przez Obwód Kaliningradzki nie ma sensu.
Sugestia promu jest świetna, znakomicie nam to ułatwi przejazd, zwłaszcza czasowo.
Pobieżnie sprawdziłem połączenia promowe i wygląda na to, że ta druga linia (Viking Line) jest dużo tańsza - 2,5 raza, a że rejs trwa raptem 2-3 godziny, to rachunek jest raczej prosty. Są trzy połączenia z Talinna do Helsinek w sobotę 13.07 - o 8.00, 14.00 i 18.00 - według mnie należałoby wybrać ten poranny rejs, bo nie wiemy, ile czasu stracimy na granicy.
To wszystko oznacza, że w Talinnie musimy pojawić się w piątek wieczorem. Z Rygi do Talinna jest 312 km bardzo fajną drogą, więc 4 godziny jazdy to w sam raz. Jeżeli do Rygi dojechalibyśmy w czwartek wieczorem, piątkowe przedpołudnie można poświęcić na obejrzenie starego miasta, a potem spokojnie pojechać do Talinna.
Czwartek staje się więc rzeczywistym dniem startu, dla niektórych (np. dla nas, "południowców") będzie to mocno poranna godzina. Z Kędzierzyna do Rygi jest 1000 km jazdy
.
Opcja druga, to odpuszczenie zwiedzania Rygi i nocleg gdzieś na Litwie - na pewno uda się znaleźć jakieś fajne miejsce - wtedy trasa na piątek do Talinna będzie nieco dłuższa.
No i chyba warto jednak jak najszybciej ustalić trasę i zarezerwować noclegi i prom - to okres wakacyjny i możemy się potem nieprzyjemnie zdziwić...
Sugestia promu jest świetna, znakomicie nam to ułatwi przejazd, zwłaszcza czasowo.
Pobieżnie sprawdziłem połączenia promowe i wygląda na to, że ta druga linia (Viking Line) jest dużo tańsza - 2,5 raza, a że rejs trwa raptem 2-3 godziny, to rachunek jest raczej prosty. Są trzy połączenia z Talinna do Helsinek w sobotę 13.07 - o 8.00, 14.00 i 18.00 - według mnie należałoby wybrać ten poranny rejs, bo nie wiemy, ile czasu stracimy na granicy.
To wszystko oznacza, że w Talinnie musimy pojawić się w piątek wieczorem. Z Rygi do Talinna jest 312 km bardzo fajną drogą, więc 4 godziny jazdy to w sam raz. Jeżeli do Rygi dojechalibyśmy w czwartek wieczorem, piątkowe przedpołudnie można poświęcić na obejrzenie starego miasta, a potem spokojnie pojechać do Talinna.
Czwartek staje się więc rzeczywistym dniem startu, dla niektórych (np. dla nas, "południowców") będzie to mocno poranna godzina. Z Kędzierzyna do Rygi jest 1000 km jazdy

Opcja druga, to odpuszczenie zwiedzania Rygi i nocleg gdzieś na Litwie - na pewno uda się znaleźć jakieś fajne miejsce - wtedy trasa na piątek do Talinna będzie nieco dłuższa.
No i chyba warto jednak jak najszybciej ustalić trasę i zarezerwować noclegi i prom - to okres wakacyjny i możemy się potem nieprzyjemnie zdziwić...
- janek85
- Forumowicz
- Model: 2015 GT
- Kolor: race red
- Stajnia: Stajnia Mazowiecka
Idealnie, w ten sposób obejrzymy na trasie Rygę i TallinMaciekW pisze: ↑2018-12-30, 22:25To wszystko oznacza, że w Talinnie musimy pojawić się w piątek wieczorem. Z Rygi do Talinna jest 312 km bardzo fajną drogą, więc 4 godziny jazdy to w sam raz. Jeżeli do Rygi dojechalibyśmy w czwartek wieczorem, piątkowe przedpołudnie można poświęcić na obejrzenie starego miasta, a potem spokojnie pojechać do Talinna.

Warto rozważyć tez podobne zwiedzanie w drodze powrotnej np. Smoleńsk i Mińsk.
Szkoda tłuc się tyle kilometrów dla samej jazdy, tym bardziej że jazda za Bugiem to zazwyczaj widok lasu, lasu, lasu i tak do znudzenia.
- MaxKo
- Młodszy Forumowicz
- Model: Saleen s281
- Kolor: Torch red
About back way. Better stay one night in Minsk, if you'll have time. It's a good nice place to visit. If I could - I will run with you, I lived in Minsk 7 years) . From Moscow to Minsk - 6-7 hr (680 km). Next day - 4 hours to Blr - Pl board in Brest.
-
- Stowarzyszenie MKP
- Model: GT
- Kolor: Black
1. Matthias i Iris Jedzie
2. Mirmal i Ska Jedzie
3. Kuba Jedzie
4.Gizmo 771
5. Dezo Jedzie
6. Celibad Jedzie
7. Grigori Jedzie
8. Harry Jedzie
9. MaciekW Jedzie
10. Xwili
11. Diana + 1 Jedzie
12. Zaworek +1
13. Stargard jedzie
14. Rekin Jedzie
15. darek_w Jedzie
16. Mariano79 Jedzie
17. groszek+1
18. REDOPTYK Jedzie
19.Pabllo Jedzie
20. Max +1 Jedzie
21 quku + 1 Jedzie
22. Ernie
23. Robin
24. Janek85 Jedzie
25. ZIABSKI Jedzie
26. Tomasz Rtr-2+2( wiek 5,8)
27. Pit i Iwona.
28. Mali
29. chwial1 (2 os.)
30.macek25 +1
31. Kerraxy 2 os (wszyscy się piszą to i my )
lista rezerwowa:
32.Zaks +1
33. BeBeZet 2os.
34. No jasne że jedziemy Spontany
35. Bogdan499 (2+2)
36. danniV8 (Damian i Birsel)
37. B0kiem + 1
38. genie 2 os
39.Domianki (4 osoby)
40. kuba.matuszkiewicz (2 osoby i pies)
41. pz1 (Paweł) 2 osoby
2. Mirmal i Ska Jedzie
3. Kuba Jedzie
4.Gizmo 771
5. Dezo Jedzie
6. Celibad Jedzie
7. Grigori Jedzie
8. Harry Jedzie
9. MaciekW Jedzie
10. Xwili
11. Diana + 1 Jedzie
12. Zaworek +1
13. Stargard jedzie
14. Rekin Jedzie
15. darek_w Jedzie
16. Mariano79 Jedzie
17. groszek+1
18. REDOPTYK Jedzie
19.Pabllo Jedzie
20. Max +1 Jedzie
21 quku + 1 Jedzie
22. Ernie
23. Robin
24. Janek85 Jedzie
25. ZIABSKI Jedzie
26. Tomasz Rtr-2+2( wiek 5,8)
27. Pit i Iwona.
28. Mali
29. chwial1 (2 os.)
30.macek25 +1
31. Kerraxy 2 os (wszyscy się piszą to i my )
lista rezerwowa:
32.Zaks +1
33. BeBeZet 2os.
34. No jasne że jedziemy Spontany
35. Bogdan499 (2+2)
36. danniV8 (Damian i Birsel)
37. B0kiem + 1
38. genie 2 os
39.Domianki (4 osoby)
40. kuba.matuszkiewicz (2 osoby i pies)
41. pz1 (Paweł) 2 osoby
- Pabllo
- Stowarzyszenie MKP
- Model: 1969 Boss 302
- Kolor: Wimbledon White
- Stajnia: Stajnia Małopolska
Pamiętajmy o jeszcze jednym problemie który nas spotka, to Wizy do Rosji i w drodze powrotnej na Białoruś oraz dodatkowe ubezpieczenia naszych rumaków ...
Z Krakowa pokazuje trzy trasy, ale chyba ta na prom z Tallina do Helsinek wydaje się najsensowniejsza, nocleg w okolicach Rygi …
Kraków-Warszawa-Białystok-Kowno-Ryga-Tallin-Helsinki-Wyborg - 1650 km
Z Wyborga do Moskwy ok. 1100 - 1200 km
Z Moskwy do Krakowa w drodze powrotnej warto byłoby odwiedzić Katyń i okolice lotniska "Siewiernyj" w Smoleńsku a nocować w okolicach Mińska
Moskwa-Smoleńsk-Mińsk-Brześć-Kraków - 1550 km
Z Krakowa pokazuje trzy trasy, ale chyba ta na prom z Tallina do Helsinek wydaje się najsensowniejsza, nocleg w okolicach Rygi …
Kraków-Warszawa-Białystok-Kowno-Ryga-Tallin-Helsinki-Wyborg - 1650 km
Z Wyborga do Moskwy ok. 1100 - 1200 km
Z Moskwy do Krakowa w drodze powrotnej warto byłoby odwiedzić Katyń i okolice lotniska "Siewiernyj" w Smoleńsku a nocować w okolicach Mińska
Moskwa-Smoleńsk-Mińsk-Brześć-Kraków - 1550 km
Feci, quod potui, faciant meliora potentes.
- Rekin
- Stowarzyszenie MKP
- Model: Ford Mustang GT
- Kolor: czerwony
- Kontakt:
PLAN WYJAZDU I POWROTU
Dobrze, że zaczynamy rozmawiać, bo pytań i wątpliwości jest wiele. Targaja mną skrajne emocje. Z jednej strony jestem podekscytowany, a zdrugiej pełen obaw. Myślę, że trzeba ustalić wśród nas kierownika wyjazdu i powrotu ( Kuba ?), bo to ustali jakiś porządek. Należy również stworzyć plan według którego będziemy się trzymać i do którego bedziemy zgłaszać ewentualne własne wnioski i poprawki. Z uwagi na to, iż jesteśmy z różnych miast Poski, oraz biorąc pod uwagę naszych przyjaciół z Niemiec, powinniśmy ustalić punkt zborny tuż przy granicy Litewskiej. Z uwagi na bezpieczeństwo i inne problemy proponuję obwód kaliningradzki i Białoruś ominąć. Choć przejazd przez Kaliningrad ma swój plus w postaci niższej ceny paliwa. Jadąc przez Kaliningrad przejeżdżamy dwukrotnie granicę co nas opóżni czasowo i nie wiem czy dodatkowa wiza oprócz rosyjskiej nie będzie potrzebna, a jeśli chodzi o Białoruś to z uwagi na wyczerpującą podróż i atrakcje po 10 dniach, przekraczanie dwukrotne granicy, załatwianie wizy i bezpieczeństwo to bym odpóścił. Wiem, że to dodatkowe atrakcje, ale również dodatkowe problemy. Moja znajoma Białorusinka mi odradza z uwagi na bezpieczeństwo, wiec jest coś na rzeczy. Jeśli chodzi o podróż promem to nie poddałem się i wystosowałem pismo do jednej z firm w Gdańsku, która organizuje mini rejsy. Może przygotują nam indywidualną ofertę i dostarczą do Helsinek. Czekam na odpowiedź, ale będę jeszcze do nich dzwonił.
KALKULACJA
Tematem trudnym i pewnie najbardziej kontrowersyjnym jest kwestia finansowa. Pewnie już niektórzy z Was obliczali wstępnie koszty całej imprezy. Zrobimy w zależności od miejsca zamieszkania od 3300 do 4500 km. Paliwo w Rosji jest tańsze o połowę ( 0,59 euro/1litr, czyli coś ok.2,60 zł.). Dlatego warto dobrze zaplanować tankowanie. W Estoni i na Litwie to 1,28 euro
Założyłem, że 2 tyś km zrobimy na rosyjskim paliwie. Założyłem średnie spalanie 15 litr./100km. Razem to 600 litrów ( 300 litr za 1600zł i 300 litr za 800zł. )Zatem koszt paliwa to w dużym zaokrągleniu jakieś 2,5 tyś. Koszty Tripu to 1200 euro czyli ponad 5 tyś. plus noclegi dodatkowe, prom z Talina do Helsinek, jedzenie to daje nam razem ok. 10 tyś. Doliczając ubezpieczenie i kieszonkowe to trzeba liczyć ok.15 tyś za całą imprezę.
Dobrze, że zaczynamy rozmawiać, bo pytań i wątpliwości jest wiele. Targaja mną skrajne emocje. Z jednej strony jestem podekscytowany, a zdrugiej pełen obaw. Myślę, że trzeba ustalić wśród nas kierownika wyjazdu i powrotu ( Kuba ?), bo to ustali jakiś porządek. Należy również stworzyć plan według którego będziemy się trzymać i do którego bedziemy zgłaszać ewentualne własne wnioski i poprawki. Z uwagi na to, iż jesteśmy z różnych miast Poski, oraz biorąc pod uwagę naszych przyjaciół z Niemiec, powinniśmy ustalić punkt zborny tuż przy granicy Litewskiej. Z uwagi na bezpieczeństwo i inne problemy proponuję obwód kaliningradzki i Białoruś ominąć. Choć przejazd przez Kaliningrad ma swój plus w postaci niższej ceny paliwa. Jadąc przez Kaliningrad przejeżdżamy dwukrotnie granicę co nas opóżni czasowo i nie wiem czy dodatkowa wiza oprócz rosyjskiej nie będzie potrzebna, a jeśli chodzi o Białoruś to z uwagi na wyczerpującą podróż i atrakcje po 10 dniach, przekraczanie dwukrotne granicy, załatwianie wizy i bezpieczeństwo to bym odpóścił. Wiem, że to dodatkowe atrakcje, ale również dodatkowe problemy. Moja znajoma Białorusinka mi odradza z uwagi na bezpieczeństwo, wiec jest coś na rzeczy. Jeśli chodzi o podróż promem to nie poddałem się i wystosowałem pismo do jednej z firm w Gdańsku, która organizuje mini rejsy. Może przygotują nam indywidualną ofertę i dostarczą do Helsinek. Czekam na odpowiedź, ale będę jeszcze do nich dzwonił.
KALKULACJA
Tematem trudnym i pewnie najbardziej kontrowersyjnym jest kwestia finansowa. Pewnie już niektórzy z Was obliczali wstępnie koszty całej imprezy. Zrobimy w zależności od miejsca zamieszkania od 3300 do 4500 km. Paliwo w Rosji jest tańsze o połowę ( 0,59 euro/1litr, czyli coś ok.2,60 zł.). Dlatego warto dobrze zaplanować tankowanie. W Estoni i na Litwie to 1,28 euro
Założyłem, że 2 tyś km zrobimy na rosyjskim paliwie. Założyłem średnie spalanie 15 litr./100km. Razem to 600 litrów ( 300 litr za 1600zł i 300 litr za 800zł. )Zatem koszt paliwa to w dużym zaokrągleniu jakieś 2,5 tyś. Koszty Tripu to 1200 euro czyli ponad 5 tyś. plus noclegi dodatkowe, prom z Talina do Helsinek, jedzenie to daje nam razem ok. 10 tyś. Doliczając ubezpieczenie i kieszonkowe to trzeba liczyć ok.15 tyś za całą imprezę.
"W życiu trzeba być rekinem, jeśli nie chcesz by dopadły Cię inne rekiny."
- janek85
- Forumowicz
- Model: 2015 GT
- Kolor: race red
- Stajnia: Stajnia Mazowiecka
Ludzie! Rosjanie zapraszają nas do siebie i oferują nam super warunki dzięki swojej gościnności, dobrej organizacji i pozyskanym sponsorom, a tu pada z naszej strony Katyń i Siewiernyj. To tak jakby MKP zaprosilo Żydów na zwiedzanie Krakowa i Warszawy, zorganizowało im hotele przewodników itd, a goście na koniec pojechaliby sobie "przy okazji" obejrzeć Jedwabne. Jak byśmy się z tym czuli?
Do Katynia i na Siewiernyj nikt jeździć nie broni, ale chyba Mustang Trip to nie jest dobra okazja.