Nie mam 2.3, ale przed zakupem mojego starszego v6 oglądałem sporo modeli w przekroju lat 05-15 i miałem kilka wniosków które może ci jakoś pomogą:
- Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o tych silnikach, odwiedzaj strony focusa - ten sam silnik, dłużej montowany w tych samochodach
- Oszczędność okupiona mniejszą frajdą z posiadania mustanga, z kilku powodów o których możesz poczytać na forum (które absolutnie nie deklasują tego silnika)
- W przypadku 2.3 znajdziesz o wiele więcej serwisów i fachowców do niego, przede wszystkim możesz zawsze jechać do ASO. Te silniki w focusach są montowane bodajże od 2009 roku, więc mechanicy zdążyli się z nim zapoznać.
- Licz się z tym że jak komuś powiesz że to mustang z 2.3, może się na ciebie patrzeć jak na wariata. Niektórzy lubią myśleć że w muscle caru to albo v8 albo nic.
- Jeśli chcesz v8 to bierz v8. Jeśli jesteś dobrym, rozsądnym kierowcą, to nie będzie dla ciebie problem w opanowaniu tego silnika. Na drzewie możesz wylądować też w nissanie micra jak masz cegłę w nodze.
- Co do niskich cen, to zawsze sprawdzaj historię pojazdu. Pomimo europejskiej dystrybucji, jest bardzo dużo importowanych powypadkowych VI-gen co wpływa na ich cenę.