Czy potrzebna jest opinia rzeczoznawcy do przeglądu

O mustangu i o nas

Moderatorzy: Hans, Hans

ODPOWIEDZ
Kruszon
Młodszy Forumowicz
Model: Itp...
Silnik: V6 3.7
Kolor: Niebieski

Czy potrzebna jest opinia rzeczoznawcy do przeglądu

Post autor: Kruszon » 2018-02-20, 20:17

Panowie i Panie! Poleciałen dzisiaj na przegląd diagnosta mnie wysłał po opis rzeczoznawcy swojego kolegi zresztą. Przegląd jest rozszerzony tak to ma być? Furmanka to stang z 2014 roku 3.7 Fodatkowo chciałbym zapytac czy jest w nim jakaś tabliczka znamionowa poza numerem na podszybiu ?
Dodatkowo Zje.. dpd zgubił mi sensor airbag i jest więcej paranoi z rejestracją tej furmanki ale to polska :padam:

Karma wraca! Ile dasz tyle dostaniesz, a jak już to zrozumiesz to będzie się żyło lepiej...

Awatar użytkownika
paulmaciej
Młodszy Forumowicz
Model: 2014
Kolor: czarny

Re: Czy potrzebna jest opinia rzeczoznawcy do przeglądu

Post autor: paulmaciej » 2018-02-20, 21:57

Polska próbuj zarejestrować w Czechach - nie ma opcji , o modyfikacjach typu wydech zapomnij.

co do twojego zapytania, wystarczy że zrobiłem u Pawła w HD CUSTOM tylne lampy i z przeglądem nie było problemu. Natrafiłeś na jakiegoś "chorego" diagnostę. Co do rzeczoznawcy to też robiłem opinię, ale tylko dlatego aby UC przy obliczaniu akcyzy nie popadł w euforię poprawy dziury budżetowej. Był papier i był luz :). Nr VIN jest na podszybiu i na naklejce słupka lewych drzwi - TO WSZYSTKO. Mój diagnosta to wiedział że w mustangu nie ma nigdzie indziej :), więc nawet się nie pytał.

Pamiętaj aby Ci wpisał datę pierwszej rejestracji na 01.01.2014 - tak jest przy pojazdach z USA, bo nie ma wpisu w pkt. B w dowodzie :)

jak coś jeszcze to pytaj ;)

SBK00pl
Forumowicz
Model: 4,6 GT 2007
Silnik: V8 4.6
Kolor: Black

Post autor: SBK00pl » 2018-02-20, 22:06

Jak jest MY2014 ale produkcja np 11/2013 to diagnosta nie wpisze 2014 :( Rejestracja w Czechach może być trudna jeśli miał salvage Title. Ktoś pisał, że z amerykańcami w Czechach nie jest tak słodko. No a z tym diagnostą to rzeczywiście chore...

Ex Clk430 V8 USA Amg pack
Ex Clk500 V8 USA Amg pack
Ex E500 V8 E63 pack
Ex 2012 Mustang 3,7 Premium Pony
Ex 2013 Mustang GT
Ex 2014 Mustang V6

2010 Camaro SS 6,2 Sinister Aero MBRP Performance
2015 Dodge Challenger SXT Plus

Awatar użytkownika
paulmaciej
Młodszy Forumowicz

Post autor: paulmaciej » 2018-02-20, 22:20

To ja pisałem o rejestracji w Czechach - próbowałem. Fakt aby zarejestrować w Czechach musisz nabyć spółkę z adresem . Dobiła mnie naprawa tylko i wyłącznie u ASO i przegląd z takim dokumentem tylko w PRADZE :(
Fakt diagnosta wpisze rocznik wynikający z nr VIN , wiec będziesz miał 01.01.2013.

Awatar użytkownika
Detson
Stowarzyszenie MKP
Model: MY 2014
Kolor: Szary (Sterling Grey)

Post autor: Detson » 2018-02-20, 22:38

Trafiłeś na diagnostę którego celem jest utrudnianie życia obywatelom.
Najlepszym rozwiązaniem będzie poszukanie innego, ten znajdzie 1000 powodów żeby Cię odesłać z kwitkiem i jeszcze gotówkę od Ciebie wyciągnąć.
Jedyną rzecz którą musisz zrobić w roczniku 2013-14 to tylne kierunkowskazy. Dla świętego spokoju przed przeglądem możesz wyłączyć obrysówki (złącze gdzieś pod zderzakiem).
Tyle co do przystosowania auta do ruchu, reszta to kwestia braku homologacji i z tym nic nie zrobisz.
A jak trafisz na całkiem przyjaznego to nawet przerobiony wydech nie będzie problemem.

- Got Blunt?
- Got Weed?

Kruszon
Młodszy Forumowicz

Post autor: Kruszon » 2018-02-20, 22:57

:cisza: Auto miało salvage title, lampy przerobione, sekwencja, przeciwmgielne itp... obrysówki rozłączone. Gość mówi o robieniu opisu bo chce z niego dane moc, kw, nacisk.... zaczyna mnie wkur.... ta biurokracja. Nie mam ubezpieczenia bo muszę mieć blachy oczywiście można bez blach zrobić ale potrzebuje pakietu i bez blach nie przechodzi albo są chore stwaki. Bez przeglądu nie zarejestruje, a blach próbnych odebrać nie mogę bo brakuje jakiegoś kwita. Mogę zarejestrować czasowo ale nie bez przeglądu. Yupi kręci się polska machina biurokracji. :szok:

Karma wraca! Ile dasz tyle dostaniesz, a jak już to zrozumiesz to będzie się żyło lepiej...

Awatar użytkownika
paulmaciej
Młodszy Forumowicz

Post autor: paulmaciej » 2018-02-20, 23:04

Pozostaje Ci laweta i do innego diagnosty. Po przeglądzie do Urzędu Komunikacji i na miękkim dowodzie po ubezpieczenie :) Nie widzę innej możliwości

Kruszon
Młodszy Forumowicz

Post autor: Kruszon » 2018-02-20, 23:17

No na to wygląda albo dam się złupić temu rzeczoznawcy. Nie wiem czy nie wyjdzie taniej niż podróżowanie lewetą po Wrocławiu. Dzięki za wypowiedzi i podpowiedzi :ok:
Mam jeszcze pytanie do tego co napisaliście apropo daty rejestracji na wlepie mam 06/2014 i tak ma być ?

Awatar użytkownika
paulmaciej
Młodszy Forumowicz

Post autor: paulmaciej » 2018-02-21, 00:44

Ja też tak miałem na wlepie przy słupku i mam 01.01.2014. :P Co do rzeczoznawcy to koszt 500 zł = szkoda kasy, lepiej dogadać się z laweciarzem.
Wszystko zależy od nastawienia diagnosty - zresztą jak wszystkich urzędników w Polsce. Ja zawsze jadę z 1l JASIEM :super: na dzień dobry mimo, że jest z autem ok. Otwiera to w tym kraju pozytywne nastawienie i możliwość wieczornej imprezy :).

Awatar użytkownika
Detson
Stowarzyszenie MKP
Model: MY 2014
Kolor: Szary (Sterling Grey)

Post autor: Detson » 2018-02-21, 07:00

Kruszon pisze:... Gość mówi o robieniu opisu bo chce z niego dane moc, kw, nacisk....
Opis jest potrzebny dla urzędu do wypisania DR, mnie w miękkim dowodzie pani w urzędzie wpisała wagę auta 3500kg, a spisywała to z dokumentów już przetłumaczonych.
Dopiero jak miałem papiery z pierwszego przeglądu w Polsce to w DR znalazły się prawdziwe dane.
Słaby ten Twój diagnosta, wszystkie te parametry powinny być gdzieś w Twoich dokumentach z auta, o ile masz wszystko co trzeba.
Papiery od rzeczoznawcy są tylko dla urzędu celnego żeby Cię nie oskubali do czysta akcyzą.

Jeśli chodzi o datę produkcji, w autach sprowadzonych z zagranicy wpisują tylko rok i 1 stycznia, niezależnie od tego co masz w papierach.

Ubezpieczenie też da się załatwić, jest opcja dla auta zaraz po zakupie. Dotyczy to chyba nowych z salonu ale wiem że da się lekko nagiąć.
Mnie się udało takie dostać, na miesiąc. Zapłaciłem około 50 zł.
Kruszon pisze:...bo brakuje jakiegoś kwita....
Napisz czego Ci brakuje bo może się okazać że wcale nie jest potrzebny. Albo co gorsza okaże się że pomimo przeglądu przez jeden brakujący papierek nie zarejestrujesz auta :(

- Got Blunt?
- Got Weed?

Awatar użytkownika
RAFAŁ (GROSZEK)
Stowarzyszenie MKP
Model: był SN95 jest GT2011
Silnik: V8 5.0
Kolor: SREBRNY

Post autor: RAFAŁ (GROSZEK) » 2018-02-21, 08:54

teraz po zmianie przepisów jest tak :
1. komplet dokumentów wraz z tłumaczeniem , do w. komunikacji wybierasz czasowe tablice na 1 miesiąc do tego musisz wykupić ubezpieczenie na 1 miesiąc i nie spóźnij się z datą , musi być ubezpieczony w tym samym dniu co wybierasz tablice czasowe .
2. jedziesz już na kołach do diagnosty i on robi przegląd , jeżeli nie masz tablic to nie zrobi przeglądu nawet jak pojedziesz lawetą
na przeglądzie jeżeli masz wbite salwage tile lub colizion , diagnosta musi zrobić przegląd rozszerzony czy wszystko po wypadku jest zrobione i do tego jeszcze robi przegląd okresowy , 2 różne przeglądy które muszą być bo inaczej w w. komunikacji nie zarejestrują

lub
robisz opinie rzeczoznawcy że auto jest sprawne i z tą opinią na przegląd wtedy diagnosta robi przegląd okresowy
koszty :
przegląd rozszerzony 98 zł
-"- okresowy 98zł
opinia rzeczoznawcy ok 250 zł

wiem co piszę bo teraz jestem w trakcie rejestracji ,
jak będzie sz na stacji to mów że światła są przerobione i tego się trzymaj , jeżeli masz z przodu xenony to one już są asymetryczne , ale cały czas trzymaj się tego że były przerabiane i są asymetryczne
jeżeli masz zwykłe światła to nici z przeglądu .
co do numeru vin na karoserii , to może się do tego przyczepić że niema , ale jest na to jakiś przepis

Kruszon
Młodszy Forumowicz

Post autor: Kruszon » 2018-02-22, 16:43

:mur:
No spoko walczę z tym dzięki za info

Kruszon
Młodszy Forumowicz

Post autor: Kruszon » 2018-02-27, 09:27

Czyli mogę podsumować bo blachy już są na aucie.
Tak to działa ww Wrocławiu.
*opinia rzeczoznawcy 250pln w niej zawarte dane pojazdu naciski na oś, moc, itp...
*z opinią przegląd okresowy u diagnosty.
*rejestracja pojazdu - tutaj wraz z normalnymi tablicami dostałem skierowanie na przegląd rozszerzony, (nie można bo zrobić bez tablic) Należy okazać przy odbiorze twardego dowodu.

Oczywiście jest jeszcze opcja tablic czasowych na przegląd i wtedy można chyba ogarnąć wszystko naraz. Ale mi zdecydowanie tak było wygodniej.
Temat ogarnięty, koń przegoniony, właściciel uśmiechnięty. :super:

SBK00pl
Forumowicz
Model: 4,6 GT 2007
Silnik: V8 4.6
Kolor: Black

Post autor: SBK00pl » 2018-02-27, 20:10

Takie naciski to diagnosta sam wpisuje jeśli ma odpowiedni katalog ;) a jak nie ma to... http://www.automobile-catalog.com/car/2 ... ng_v6.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Ten katalog ma wszystko dosłownie wszystko. Sam podałem dane diagnoście :)

A z tablicami czasowymi łatwiej no i możesz przez miesiąc używać

Ex Clk430 V8 USA Amg pack
Ex Clk500 V8 USA Amg pack
Ex E500 V8 E63 pack
Ex 2012 Mustang 3,7 Premium Pony
Ex 2013 Mustang GT
Ex 2014 Mustang V6

2010 Camaro SS 6,2 Sinister Aero MBRP Performance
2015 Dodge Challenger SXT Plus

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż”