Opony na lato?

Dobór odpowiednich gum i felg Dyskusje, opinie, testy.

Moderatorzy: stang232, SECHUBU, stang232, SECHUBU

Awatar użytkownika
Kalusin
Młodszy Forumowicz
Model: GT
Silnik: V8 5.0
Kolor: metalic grey

Re: Opony na lato?

Post autor: Kalusin » 2017-11-23, 22:28

Radziu pisze:Generalnie P Zero nie są polecane na forum. W nowych stangach też ludzie narzekają. Chyba lepiej coś innego przytulić. Moje F1 nie ma mowy, żeby był uślizg na suchym na prostej.
Myślę ze chodzi tutaj o P Zero które montują fabrycznie, tzw, meksykańskie. Bo jeśli kupisz w Europie, to spokojnie można używać, mają inny skład mieszanki a to kluczowe. Mam już drugi komplet PZero w X3 z 2015 i jestem mega zadowolony. Natomiast fabryczne PZero w mustangu są b.dobre na ciepłe, suche dni w PL, i tragiczne na chłodniejsze i mokre dni, poniżej 12 stopni.

Te fabryczne zostawiam sobie na tor, na wiosnę kupię albo Michelin Pilot Sport 4S lub Pilot Super Sport.

Frajda z jazdy

Awatar użytkownika
Radziu
Forumowicz
Model: 2012 Premium Pony
Silnik: V6 3.7
Kolor: Czarny
Stajnia: Stajnia Mazowiecka

Post autor: Radziu » 2017-11-23, 23:47

Ja mam takie F1 - Goodyear Eagle F1 Assymetric 2.

Ale polecają tutaj wiele osób Michelin Pilot Sporty.

Lenny
Młodszy Forumowicz
Model: 2014 premium
Kolor: black
Kontakt:

Post autor: Lenny » 2017-11-24, 08:59

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Ma ktoś może w swoim kucu jakieś letnie Dunlopy lub Yokohama ?
Wiem, że opony to temat rzeka, ale skoro jest taka możliwość to chciałbym poznać Wasze zdanie na ten temat.

Krystian75
Młodszy Forumowicz
Model: GT CS 2008
Silnik: V8 4.6
Kolor: biały
Stajnia: Stajnia Pomorze
Kontakt:

Post autor: Krystian75 » 2017-11-25, 22:12

mam yokohamy i jestem mega zadowolony zwłaszcza na mokrym :D

bumer
Młodszy Forumowicz
Model: V
Silnik: V6 3.8
Kolor: czerwony

Post autor: bumer » 2017-12-11, 09:38

Krystian75 pisze:mam yokohamy i jestem mega zadowolony zwłaszcza na mokrym :D
Yokohamy - nie dziwię się, że jesteś zadowolony. Mimo, że nie są to jakieś popularne opony, ale generalnie dają radę.
Ale nie pierwszy raz spotkałem się z opinią, że stosunek ceny do jakości w ich przypadku wypada pozytywnie.
Z tego co widzę, to wielu kierowców decyduje się też na opony wielosezonowe. A więc jazda zimą i latem na tym samym ogumieniu. Z pewnością jest to oszczędność, ale czy bezpieczeństwo? Nie wydaje mi sie. Tutaj została opisana specyfikacja takiej opony: https://nocar.pl/blog/czy-warto-kupic-opony-caloroczne/" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Gabriel
Forumowicz
Model: GT Premium
Silnik: V8 4.6
Kolor: Bordowy z biołymi paskami

Post autor: Gabriel » 2018-01-20, 15:35

Hej.

Podepne sie pod temat.
Chcialbym Was zapytac o.. ladne opony na lato;)

Wielu z Was tutaj dba o najdrobniejsze szczegoly, aby auto ladnie sie prezentowalo, wiec czemu nie opony.
Chodzi mi o bieznik. W tym sezonie zajechalem juz Vredestein Ultrac Sessanta

Obrazek

I ladnie wygladaly oraz nie moglem narzekac na nie jesli chodzi o wlasciwosci jezdne.
Czy znacie jakies inne opony, ktore tez wygladaja dobrze? Oczywiscie to nie moze byc, ze opona super fajny bieznik, ale zajebie sie na pierwszym zakrecie;)

Dajcie znac prosze. Konkretnie szukam 245x45 r18.
To jak opona halasuje jest dla mnie nieistotne ;)

Lenny
Młodszy Forumowicz
Model: 2014 premium
Kolor: black
Kontakt:

Post autor: Lenny » 2018-03-25, 09:00

Kalusin pisze:
Radziu pisze:Generalnie P Zero nie są polecane na forum. W nowych stangach też ludzie narzekają. Chyba lepiej coś innego przytulić. Moje F1 nie ma mowy, żeby był uślizg na suchym na prostej.
Myślę ze chodzi tutaj o P Zero które montują fabrycznie, tzw, meksykańskie. Bo jeśli kupisz w Europie, to spokojnie można używać, mają inny skład mieszanki a to kluczowe. Mam już drugi komplet PZero w X3 z 2015 i jestem mega zadowolony. Natomiast fabryczne PZero w mustangu są b.dobre na ciepłe, suche dni w PL, i tragiczne na chłodniejsze i mokre dni, poniżej 12 stopni.

Te fabryczne zostawiam sobie na tor, na wiosnę kupię albo Michelin Pilot Sport 4S lub Pilot Super Sport.
Miałeś rację. Dziś sprawdziłem swoje letnie opony i na tyle miałem opony, które dostałem z autem P Zero Made on Mexico :), a na przodzie kupione w Pl P Zero Made on Germany.
W tym sezonie zamienię tylko przód z tyłem, bo inne wydatki mam w planach, np. naprawa mostu;)
Dzięki raz jeszcze za diagnozę.

Joker
Młodszy Forumowicz
Model: GT '13 Convertible
Silnik: V8 5.0

Post autor: Joker » 2018-03-26, 13:38

Kumho Ecsta PS 91 rewelacyjna guma , dorownuje Michelinowi Pilot Sport ( zawsze byl dla mnie nr 1 wsrod sportowych letnich opon na ulice ) a nawet nie wiem czy momentami go nie przebija .
Wyglad super - na biezniku sa flagi jak z F1 i na boku opony tez jest flaga F1 , na zywo wyglada rewelacyjnie :super:
Kleja sie niewiarygodnie , ja jestem zachwycony a jezdzilem juz na roznych oponach premium.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Felgi i Opony”