Paruje przednia szyba od zewnątrz
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, Rezor, stang232, celibad, pluzz, mcgan, Pavulon_, Rezor, stang232, celibad, pluzz
Paruje przednia szyba od zewnątrz
Czy ktos mial podobny problem:
Obecne temperatury ok. 24*, wieczor ogrzewanie na ok. 20* (bez klimy), a na przedniej szybie od zewnatrz (srodek od dolu) paruje i udaje sie opanowac sytuacje dopiero podkrecajac temperature na cieplejsze powietrze i nawiew na szybe.
Od czego powstaje tam na zewnatrz schlodzona para? Jakas nieszczelnosc? W zimie nie bylo takich sytuacji, szyba idealnie wyczyszczona.
Obecne temperatury ok. 24*, wieczor ogrzewanie na ok. 20* (bez klimy), a na przedniej szybie od zewnatrz (srodek od dolu) paruje i udaje sie opanowac sytuacje dopiero podkrecajac temperature na cieplejsze powietrze i nawiew na szybe.
Od czego powstaje tam na zewnatrz schlodzona para? Jakas nieszczelnosc? W zimie nie bylo takich sytuacji, szyba idealnie wyczyszczona.
- Rockmancar
- Forumowicz
- Model: New Edge
- Silnik: V6 3.8
- Kolor: Bright Atlantic Blue
- Stajnia: Stajnia Wielkopolska
Re: Paruje przednia szyba od zewnątrz
Ostatnio była mowa o zalewaniu wnętrza Mustangów wodą, przez zapychający się pewien otwór. Jednym z objawów było również takie samo parowanie szyby. Tutaj prawdopodobne rozwiązanie - czyszczenie i odprowadzanie wody z przedziału pod podszybiem.
" onclick="window.open(this.href);return false;
Jeśli to jest to, to należy to zrobić jak najprędzej, zanim będziesz musiał suszyć wnętrze!
" onclick="window.open(this.href);return false;
Jeśli to jest to, to należy to zrobić jak najprędzej, zanim będziesz musiał suszyć wnętrze!
-
- Model: V6 Deluxe Coupe 2006
- Silnik: V6 4.0
- Kolor: Windveil Blue
Ja niestety po oberwaniu chmury musiałem suszyć wnętrze, ale filmik się przydał. Szybko i prosto się czyści odpływ. Dzięki wielkie Rockmancar !!!
- Rockmancar
- Forumowicz
Cieszę się, że mogłem pomóc!Reggie pisze:Ja niestety po oberwaniu chmury musiałem suszyć wnętrze, ale filmik się przydał. Szybko i prosto się czyści odpływ. Dzięki wielkie Rockmancar !!!

- Rockmancar
- Forumowicz
Jak będziesz coś już wiedział/działał to pisz tutaj.roush pisze:Dzięki Rockmancar, sprawdzę to i dam znać.
- lamina
- Stowarzyszenie MKP
- Model: GT390 1968
- Silnik: inny V8
- Kolor: Highland Green
- Stajnia: Stajnia Mazowiecka
Tak zwany punkt rosyroush pisze:Czy ktos mial podobny problem:
http://rlt.rh.pl/strefa-projektanta/kon ... ry-wodnej/" onclick="window.open(this.href);return false;
Rockmancar sucho, kanały drożne 

Pisząc o problemie przyszło na myśl, czy to czasem nie będzie coś w tym stylu. Gdyby od wewnątrz to jakaś nieszczelność. wilgoć, etc., ale z zewnątrz to tam nic innego chyba nie będzie.lamina pisze:Tak zwany punkt rosy
http://rlt.rh.pl/strefa-projektanta/kon ... ry-wodnej/" onclick="window.open(this.href);return false;
U mnie paruje szyba z zewnątrz czasem gdy włączony jest nawiew na szybę z włączoną klimatyzacją.
Swoją drogą nie wiem czy inne tak mają ale mój koń nawet jak ma wyłączoną klimę to przy nadmuchu tylko na szybę klima chłodzi.
Więc jeśli u Ciebie też chłodzi przednią szybę to żadne uszkodzenie tylko kondensacja pary wodnej przy różnicy temperatur.
Swoją drogą nie wiem czy inne tak mają ale mój koń nawet jak ma wyłączoną klimę to przy nadmuchu tylko na szybę klima chłodzi.
Więc jeśli u Ciebie też chłodzi przednią szybę to żadne uszkodzenie tylko kondensacja pary wodnej przy różnicy temperatur.
-
- Forumowicz
- Model: GT
- Silnik: V8 4.6
wlaczajac nadmuch na szybe, sprezarka klimy wlacza sie automatycznie. W pozycji szyba oraz szyba/nogi - klima dziala pomimo, ze dioda moze sie nie swieci i klima teoretycznie jest wylaczona.
A wilgoc na szybie od zewnatrz, to tak jak kolega wspomnial - punkt rosy... w kazdym aucie tak sie dzieje.
A wilgoc na szybie od zewnatrz, to tak jak kolega wspomnial - punkt rosy... w kazdym aucie tak sie dzieje.
-
- Forumowicz
- Model: 2015
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: Czarny
- Kontakt:
mam to samo, paruje od zewnątrz na dole
https://www.instagram.com/darkknightv6/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Detson
- Stowarzyszenie MKP
- Model: MY 2014
- Silnik: V6 3.7
- Kolor: Szary (Sterling Grey)
To tylko teoria więc mogę się mylić: ciepłe powietrze wydostające się spod maski wprost na szybę, zimna szyba (albo chłodniejsze od tego wnętrze auta) i to powoduje parowanie.
- Got Blunt?
- Got Weed?
- Got Weed?
- R0N1N
- Forumowicz
- Model: S197 GT
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: Sonic Blue
Otóż to. W moim aucie również zaobserwowałem to "zjawisko" ... fizyka.Detson pisze:To tylko teoria więc mogę się mylić: ciepłe powietrze wydostające się spod maski wprost na szybę, zimna szyba (albo chłodniejsze od tego wnętrze auta) i to powoduje parowanie.

Jeżeli klima włącza się przy opcji nawiew na szybę, bez zapalonej kontrolki AC to wszystko wyjaśnia. Doczyściłem specjalnym preparatem do szkieł przeciw parowaniu i na razie po problemie. Dzięki