Osobiście wolałbym manual, tylko nie wiem jak z awaryjnością tych skrzyń itp itd. Doradźcie coś, wyraźcie swoje opinie. Aja, dodam, że miałby to być Stang 05-09 GT 4,6
Moderatorzy: Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz
Przy mocnym depnięciu i wymuszonej redukcji np. o 2 biegi w dół - może się śliznąć, to samo przy ostrym przyspieszaniu z butem w podłodze (od 1 do 4). Przy normalnej jeździe -nie. W normalnej jeździe zmianę biegu rozpoznajesz po dźwięku silnika i wahaniach obrotomierza.Korzystając z okazji zapytam czy przyśpieszając automatem w deszczu przeskoczenie biegu może być powodem uślizgu kół?
może, i nie tylko zmiana biegu ale samo przyspieszenie.samakra pisze:Korzystając z okazji zapytam czy przyśpieszając automatem w deszczu przeskoczenie biegu może być powodem uślizgu kół?
No tak, to każdy tak ma ale bardziej chciałem wiedzieć czy automatyczna/niespodziewana zmiana biegu nie powoduje dodatkowych wrażeń. Zmiana biegu wiąże się z zmianą momentu przekazywanego na koła, więc czy takie coś może zaskoczyć w ekstremalnych warunkach jak deszcz czy śnieg?Piotrek pisze:może, i nie tylko zmiana biegu ale samo przyspieszenie.samakra pisze:Korzystając z okazji zapytam czy przyśpieszając automatem w deszczu przeskoczenie biegu może być powodem uślizgu kół?
mój potrafi zabuksować przy lekkim przyspieszeniu w deszczu np przy próbie wyprzedzenia jadąc 70/h bez mocnego depniecia - ale dużo zależy od opon ja mam oryginalne całoroczne made in usa
Jak dla mnie dziwne pytanie. Nie , nie może. Nie ma czegoś takiego jak "automatyczna/niespodziewana zmiana biegu". Przecież na końcu pedału gazu i kierownicy jest "kierownik" sterujący i zarządzający procesem zmiany biegów. Automatyczna skrzynia biegów nie zwalnia od myślenia podczas jazdy.samakra pisze: bardziej chciałem wiedzieć czy automatyczna/niespodziewana zmiana biegu nie powoduje dodatkowych wrażeń. Zmiana biegu wiąże się z zmianą momentu przekazywanego na koła, więc czy takie coś może zaskoczyć w ekstremalnych warunkach jak deszcz czy śnieg?
Oczywiście że to głupie pytanieempi1955 pisze:Jak dla mnie dziwne pytanie. Nie , nie może. Nie ma czegoś takiego jak "automatyczna/niespodziewana zmiana biegu". Przecież na końcu pedału gazu i kierownicy jest "kierownik" sterujący i zarządzający procesem zmiany biegów. Automatyczna skrzynia biegów nie zwalnia od myślenia podczas jazdy.